סטודנטים למען הקהילה

29.05.2013
 
 
"הילדים בקבוצה שלי הם מהתלמידים המצטיינים: ילדים מבריקים שמתעניינים במדע. כשאני סוטה מהנושא ומדברת על העבודה שלי במעבדה, או על נושא מדעי שנוי במחלוקת, הם קולטים את זה מייד", אומרת צליל אסט, תלמידת מחקר בתחום הגנטיקה ממכון ויצמן למדע, אשר מלמדת פעמיים בשבוע בבית-הספר הערבי למדעים והנדסה "אורט" בלוד.
 
כפיר אומנסקי, מתנדב אחר, אומר: למרות שהם באים מרקע לא פשוט, אני לא חש בבעיות שלהם כשאני מלמד. אני מרגיש שאני נותן לילדים האלה משהו שהם לא היו מקבלים רק מהלימודים בבית-הספר".
 
אסף לוי, שמלמד ביולוגיה, אומר: "העובדה שהם מגיעים ביום שישי, שזה היום החופשי שלהם, מראה שהם רציניים. הקבוצה שאני מלמד מורכבת בעיקר מבנות מוסלמיות, וזה נחמד, כי גם הבנות הביישניות ביותר מרגישות נוח לדבר ולהשמיע את קולן".
 
ללמד בעברית דוברי ערבית זה יכול להיות אתגר – במיוחד לעזרא וקסמן שמלמד מתמטיקה. וקסמן נולד בארצות הברית, ונמצא בארץ פחות משנתיים. הוא מנסה לתקשר בשפה שהיא לא שפה ראשונה, לא עבורו ולא עבור התלמידים, אבל הוא נהנה מכל רגע: "הילדים מתלהבים מהחומר, וזה אתגר כייפי בשבילי להעביר להם את התשוקה שלי למתמטיקה", הוא אומר.
 
הסטודנטים האלה, ועוד קבוצה שלכ-20 אחרים, משתתפים בפרויקט התנדבות מיוחד. הפרויקט החל ביוזמתו האישית של ד"ר ערן בוכבינדר מהמחלקה לפיסיקה כימית במכון ויצמן למדע. אנשים שומעים על הפרויקט באמצעות הודעות דוא"ל ששולח ערן או דרך חברים. בכל שבוע שני הם נוסעים ללוד עם מערכי שיעור – המבוססים על תוכנית הלימודים – ומבלים שעתיים בלימוד של קבוצות קטנות של 10-6 תלמידים. מאז תחילת הפרויקט ב-2011 דיווחו התלמידים המשתתפים בפרויקט על הבנה טובה יותר של החומר הנלמד, על הישגים גבוהים יותר, ואפילו על שאיפה ללמוד מדעים ולהגיע יום אחד למכון ויצמן.
 
הסטודנטים מהמכון מדווחים גם הם על סיפוק מההתנסות הזו. "המפגש עם התלמידים וההוראה עזרו לי ללמוד להסביר מה אני עושה כאן במכון", אומרת צליל. "גיליתי גם שאני מאוד אוהב ללמד ושואב מכך הנאה גדולה", מוסיף כפיר.
 
פרופ' אדריס תיתי מהפקולטה למתמטיקה נענה אף הוא לקריאתו של ערן למתנדבים. הוא אומר: "גדלתי בעכו ואני עדיין גר בה, כך שאני מכיר מקרוב את הרקע של התלמידים האלה ואת הקשיים שהם חווים. סטודנטים ופרופסורים יהודים שמתנדבים בבית-ספר ערבי בתגובה לפנייה של אחד העמיתים שלהם הם בשבילי דוגמה לעשייה מעוררת השראה שכדאי להצטרף אליה".
 
הסטודנטית גליה זר כבוד עם תלמידים בבית הספר הערבי למדעים ולהנדסה "אורט" בלוד
 

שתף