החופש לתכנת

קורס מקוון חדש מציע דרך מהנה ללמוד על תיכנות

הינך נמצא כאן

"תוכנות מחשב נוכחות בכל תחומי החיים", אומרת ד"ר מיכל גורדון מהמכון הטכנולוגי חולון HIT, אשר מעבירה בימים אלה קורס תיכנות חדש לצד המנחה שלה לשעבר, פרופ' דוד הראל ממכון ויצמן למדע. "הן חלק בלתי-נפרד מהחוויה היומיומית – מגמה שרק תתחזק בעתיד, ורצינו לתת לאנשים הבנה בסיסית של תיכנות בחיי היום-יום". הקורס המקוון אמנם לא יהפוך את התלמידים למתכנתים מיומנים בשפות הטקסטואליות הנפוצות, דוגמת ג'אווה או ++C, אך יקנה למתכנתים חובבים בסיס להבנת הדרכים שבהן תיכנות מעצב את חוויית החיים העכשווית, ויהווה מבוא לתיכנות חזותי, במיוחד בשפות שמפתחת קבוצת המחקר של פרופ' הראל במכון ויצמן מזה 35 שנה. למתכנתים מקצועיים, מציע הקורס הבנה טובה יותר של שפות חזותיות ושל הדרכים שבהן הן עשויות להיות שימושיות, ואף מהווה קרש קפיצה ללימוד מתקדם של שפות מסוג זה.

"רצינו ליצור דרך מהנה ללמוד על התוכנות שבהן אנו משתמשים מדי יום מבלי להיות מודעים לכך. כך שהקורס מיועד למעשה לכל מי שמשתמש בטלפון נייד או בכספומט", אומר פרופ' הראל, שמכהן גם כסגן נשיאת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים. "המחקר שלנו עוסק בדרך שבה שפות תיכנות חזותיות מספקות חלופה טבעית יותר לשפות טקסטואליות, ולכן אנחנו רוצים לספר עליהן ליותר אנשים. לדוגמא, מחקר שביצענו באחרונה בקרב תלמידי תיכון הראה שכאשר לומדים לתכנת, יש יתרון להבנה של יותר מפרדיגמת תיכנות אחת; השפות החזותיות מהוות פרדיגמת תיכנות שונה מאוד מזו שנלמדת בדרך כלל, ולא רק אמצעי תיכנות שונה".

הקורס (בשמו המלא: Liberating Programming – System Development for Everyone) מוצע בשפה האנגלית באמצעות שיתוף פעולה חדש בין IsraelX לבין edX מבית MIT – אחד האתרים הגדולים בעולם לקורסים מקוונים מרובי-משתתפים. ההשתתפות היא ללא עלות, אך תמורת תשלום סמלי, תלמידים המשלימים בהצלחה את המטלות יכולים לקבל תעודה. כל שיעור מחולק לפרקים שבהם פרופ' הראל וד"ר גורדון מסבירים וממחישים מושגים בתיכנות; למשל, מתכונים ולישת בצק לאפיית לחם משמשים כדי להדגים מהי תוכנה וכדי להציג מושגים כמו "הפשטה". הם גם מעודדים את התלמידים לדלג על החלקים הטכניים יותר, אם אלה מרתיעים אותם. תרגילים קצרים בין הפרקים העיוניים מאפשרים לתלמידים לבחון את עצמם ואת הבנתם בחומר הנלמד – למשל, אילו סוגי אלגוריתמים הם תגובתיים מטיבם ואילו הם טרנספורמטיביים בלבד (רמז: כספומט הוא מערכת תגובתית, בעוד חיפוש של גוגל הוא טרנספורמטיבי). כמו כן, התלמידים מוזמנים להשתתף בפורום של הקורס כדי לדון בנושאי השיעור, להעלות דוגמאות מחיי היום-יום ולהציג שאלות למרצים.

רצינו ליצור דרך מהנה ללמוד על התוכנות שבהן אנו משתמשים מדי יום מבלי להיות מודעים לכך. הקורס מיועד למעשה לכל מי שמשתמש בטלפון נייד או בכספומט"

פרופ' דוד הראל בפעולה. מתכונים ולישת בצק לאפיית לחם משמשים כדי להדגים מהי תוכנה

ד"ר גורדון – שערכה את מחקר הדוקטורט שלה בהדרכת פרופ' הראל במכון ויצמן למדע ב-2012 – פעילה גם מאחורי הקלעים בכתיבת תסריטי ההרצאות ובארגון הצילומים והפקתם. הקורס בן שמונה השבועות, החל אמנם רשמית בסוף דצמבר, אך אפשר עדיין להצטרף אליו כעת או למחזור הבא שייפתח בחודש מארס. במסגרת הקורס יוצגו בפני התלמידים תיכנות חזותי ושתי שפות תיכנות: Statecharts – שפת מחשב המיועדת למערכות מורכבות ותגובתיות ו-(Live Sequence Charts (LSC החדשה יותר. Statecharts חוללה מהפכה בזמנו כאשר פותחה על ידי פרופ' הראל בשנות ה-80 של המאה ה-20; כיום אפשר למצוא אותה ביישומים רבים, מתכנון מטוסים בתעשייה ועד לתחומי מחקר רבים שבהם שפות חזותיות נהפכו למרכזיות. LSC היא שפה צעירה יותר, המבוססת על תרחישים ולא על מצבים. ד"ר גורדון פיתחה ממשק ל-LSC המבוסס על שפה טבעית מבוקרת. רעיונות אלה, אומרים המדענים, עשויים בסופו של דבר לחולל מהפכה בתיכנות.

IsraelX הוקם באחרונה כקונסורציום של מוסדות להשכלה גבוהה בישראל בראשות המועצה להשכלה גבוהה והמשרד לשוויון חברתי, והוא מהווה חלק מ"קמפוס – המיזם הלאומי ללמידה דיגיטלית". נוסף על קידום מצוינות אקדמית לכל בתוך המדינה, בכוונת IsraelX לחלוק את הידע הייחודי של "אומת הסטארט-אפ" עם שאר העולם.

לחצו כאן כדי לעבור לקורס באתר edX. 

שתף