לשם כך תוכנן ניסוי שבו נמדדה תגובת תאי העצב בקליפת המוח לסדרה מחזורית של גירויים בשערות השפם של חולדות, ולאחר הפסקה קצרה, שבה לא ניתן כל גירוי, קיבלו השערות גירוי פתאומי נוסף, בעוצמה זהה. התוצאות הראו, כי בזמן הגירוי המחזורי יורדת תדירות הירי של תאי העצב, כצפוי, בהדרגה פי שלושה עד ארבעה. עם זאת, התגובה לגירוי הפתאומי הייתה מפתיעה: כשליש מהתאים הגיבו לו בעוצמה חזקה פי שלושה מתגובתם לגירוי הראשון בסדרה המחזורית. פרופ' למפל מסביר את הממצא המפתיע בכך, שהגירוי הפתאומי "שובר" את ההסתגלות. מנגנון זה משרת צורך הישרדותי: הוא מוודא כי המערכת החושית תחפש תמיד הפתעות ומידע חדש, אשר מחייבים תפיסה ותגובה, ותתעלם מגירויים חוזרים, חסרי משמעות. בזכות מנגנון זה נצליח, לדוגמה, לבודד את הרעש שישמיע זאב מתוך הרעשים המונוטוניים של היער.
המחקר נעשה בחולדות, אך פרופ' למפל מציין כי הממצאים מספקים הסבר לניסויים שנעשו בבני אדם. כך, למשל, בניסוי שביצעו מדענים איטלקיים קיבלו מתנדבים גירוי מחזורי באצבע, ולאחר המתנה קצרה קיבלו גירוי פתאומי נוסף, בתדר שונה במעט מתדר הגירוי הראשוני. הגירוי הנוסף ניתן באותה אצבע, או ביד השנייה, כשעיני המתנדבים סגורות, והם התבקשו לנחש האם הגירוי הנוסף היה זהה לגירוי הראשון או שונה ממנו. התברר, שכאשר ניתן הגירוי הפתאומי ביד שבה ניתן הגירוי החוזר, היו שיעורי ההצלחה של הניחושים גבוהים יותר. מן המחקר הנוכחי עולה, כי ייתכן שהסיבה לכך היא שתגובת התאים לגירוי פתאומי באותה יד חזקה יותר בשל תגובתם לגירוי הראשוני.
כיצד בדיוק מתרחשת "שבירת" ההסתגלות? כדי להבין את התופעה לעומק השתמשו המדענים באלקטרודות משוכללות, שבאמצעותן ניתן להבחין בין שני סוגים של אותות סינפטיים אשר מקבל תא העצב מִתָאים שכנים: אותות המעוררים את תגובת התא לגירוי החיצוני, ואותות המדכאים אותה. כך גילו המדענים,
כי האחראים לקפיצה הגדולה בתגובה לגירוי הפתאומי הם דווקא האותות המדכאים. עוצמת האותות המעוררים הלכה וירדה בזמן הגירוי החוזר, ובגירוי הפתאומי היא חזרה לרמתה ההתחלתית. לעומת זאת, עוצמת האותות המעכבים לא הצליחה לחזור לעצמה, ורמתה הייתה נמוכה יותר במידה משמעותית בגירוי הפתאומי. כלומר, העדר הדיכוי הוביל לתגובה חזקה של תא העצב.