אשה אחת מתוך 43 נשים בגיל 50 תאובחן כחולה בסרטן השד עד שתגיע לגיל 60, כך על-פי נתוני החברה האמריקאית לסרטן. כיוון שאיבחון בשלב מוקדם עשוי להציל חיים, מיליוני נשים ברחבי העולם נבדקות באופן קבוע בבדיקה ממוגרפית, המבוססת על קרינת רנטגן בעצימות נמוכה. אמנם, ממוגרפיה הצילה חיים רבים, אבל בנשים בעלות רקמות שד צפופות עלולה הבדיקה לא לזהות גידולים סרטניים, ועבור נשים בהריון ונשים מיניקות, ממוגרפיה כלל אינה בגדר אפשרות. מעֵבֶר לכך, לא תמיד נותנת הבדיקה תשובה ודאית, והיא נתונה לטעויות – באלפי מקרים מדוּוחים אובחנו בטעות נשים כחולות בסרטן השד, ונדרשו לעבור טיפולים כואבים לשווא.
פרופ' הדסה דגני וקבוצת המחקר שלה, במחלקה לבקרה ביולוגית במכון ויצמן למדע, פיתחו שיטה המבוססת על דימות תהודה מגנטית (MRI) לזיהוי סרטן השד, הקרויה Diffusion-Tensor-Imaging. 3TP, שיטת ה-MRI הקודמת שפיתחה קבוצתה של פרופ' דגני, וכיום משמשת כבדיקה הסטנדרטית לאיבחון סרטן השד, נמצאה יעילה לאיבחון סרטן זה. אך בניגוד לבדיקות ה-MRI המקובלות למטרה זו, שיטת ה-DTI אינה מצריכה הזרקה של חומרי ניגוד, ולכן היא לחלוטין לא פולשנית, ואין בה כל סיכון. שיטה זו מאבחנת בדיוק רב ממאירות בשד, ובכך עשויה לחסוך לנשים רבות את הצורך בביופסיות מיותרות, ולתת בידי הרופאים כלים טובים יותר למעקב אחר תגובות לטיפול במחלה. בנוסף, היא מאפשרת בדיקות איבחון במקרים בהם אי-אפשר להיעזר בשיטות הקיימות, בשל אי-ספיקת כליות, הנקה, או טיפול הורמונלי חליפי.
DTI מאפשרת מבט מדויק ותלת-ממדי על התנועות האקראיות של מולקולות המים אשר נמצאות ברקמה הפעילה של השד, המורכבת מצינוריות ומבלוטות שביניהן רקמת חיבור. מידע זה מאפשר איתור ואיפיון המבנה המפורט של רקמת השד הפעילה. הסריקה עצמה נמשכת מספר דקות, וכבר במהלכה מתחילה עבודת החישוב. תוצאות הבדיקה מעובדות באמצעות אלגוריתמים שפיתחו פרופ' דגני וצוותה, והיא מספקת ניתוח מיידי של הנתונים.
במסגרת השיטה מחולק הצילום התלת-ממדי של שני השדיים ל-60 תמונות, המורכבות ממאות פיקסלים, בחתכים מקבילים של איזור בית החזה (המתחילים מעל הסרעפת ונמשכים עד לאיזור הכתפיים), כאשר כל פיקסל מנותח בנפרד. השיטה בודקת ומזהה אזורים בהם קיימת האטה של מהירות הפעפוע (דיפוזיה) של המים – שבאופן תקין פועל בשד במהירות גבוהה יחסית. הירידה במהירות הפעפוע מהווה סימן לקיום תאים צפופים, כתוצאה מגידול ממאיר. לשם הקלת הזיהוי של אזורים אלו משתמשת השיטה במידרג צבעים, כשצבע הפיקסלים נקבע לפי רמת הסיכון לממאירות – פיקסלים המייצגים את חלקי השד התקינים נצבעים בצבעים קרים (סגול וכחול), בעוד פיקסלים המייצגים חשד לסרטן נצבעים בצבעים חמים (אדום, ירוק בהיר, וצהוב).
במהלך ניסויים עם נשים, לרבות נשים צעירות לפני גיל המעבר, נשים לאחר גיל המעבר, ונשים מניקות, מצאו המדענים שסריקות ה-DTI-MRI לא הושפעו מתנודות הורמונליות. תוצאות המחקר פורסמו בכתבי-העת הרפואיים Radiology ,Investigative Radiology ו-European Journal of Radiology. המדענים מקווים כי בדיקת ה-DTI, אותה כבר אפשר ליישם במקביל לשיטות הקיימות במקרה הצורך, תוכל לבצע מעבר מהיר מהמעבדה אל המרפאה.כתב-העת Journal of Visualized Experiments עומד להעלות סרטון הממחיש את השיטה, כדי לאפשר לאחרים ללמוד להשתמש בה. בינתיים עובד צוות המחקר גם על יישום הבדיקה בסוגי סרטן אחרים, ובמיוחד סרטן הלבלב – אותו מגלים, בדרך כלל, רק בשלבים המאוחרים של המחלה.
אהבת המוסיקה הקלאסית ונגינת יצירות קלאסיות בפסנתר מלווים את פרופ' הדסה דגני מאז ילדותה.