החלמה מהירה

הינך נמצא כאן

העצם היא אחד האיברים היחידים שמסוגלים להתחדש. כל מי ששבר עצם מכיר את התהליך: הרופא מושך את העצם – או במקרים חמורים במיוחד, מנתח – עד שהוא מביא את חלקי העצם השבורה למיקום הנכון, ואז מקבע את האיבר הפגוע באמצעות גבס (או באמצעים אחרים), דבר שמאפשר איחוי תקין של השבר. שיטת פעולה זו גובשה כבר במצרים העתיקה. אבל עכשיו גילו פרופ' אלי זלצר ותלמיד המחקר חגי רוט, מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית במכון ויצמן למדע, כי תנועה מתמדת של העצמות מאפשרת יישור של השבר ואיחוי יעיל. ממצאים אלה פורסמו באחרונה בכתב-העת המדעי Developmental Cell.

"כשבוחנים את הטיפול הרפואי מבחינה אבולוציונית", אומר פרופ' זלצר, "הוא פשוט אינו רלבנטי. שלד תקין הוא תנאי בסיסי והכרחי לתיפקוד תקין ולהישרדות, והאבולוציה 'השקיעה' מאמצים אדירים בטיפוח יכולת ההתחדשות בעצמות". עד עכשיו לא היינו מודעים לאותם מנגנונים טבעיים, המסוגלים ליישר את העצם השבורה כדי לאפשר איחוי יעיל של העצמות.

אם מחפשים, אפשר למצוא בספרות הרפואית סימנים לקיומה של מערכת טבעית ליישור עצמות, וחלק מהרופאים האורתופדים גם מודעים ליכולת הזאת. לדוגמה, ישנם מקרים שרופאים שלחו ילדים צעירים בחזרה לביתם כאשר רק תחבושת רופפת כרוכה סביב ידם השבורה. אך למרות שהילדים סבלו משבר קשה, עצמותיהם ריפאו את עצמן, התיישרו, והתאחו לאחר זמן קצר. עד לאחרונה הייתה ההנחה הרווחת, שהעצמות מתחברות בזווית, ואז מתעצבות מחדש, בתהליך הקרוי "מידול מחדש של העצם": עצם חדשה גדלה ומחליפה את העצם הישנה.

מימין: חגי רוט ופרופ' אלי זלצר. איחוי יעיל

 

כדי לחקור תהליך זה איפשרו המדענים לגורי עכברים עם עצמות שבורות להסתובב בחופשיות, ללא כל התערבות, וצילמו אותם בטומוגרפיה ממוחשבת (CT) מדי יום ביומו. להפתעתם, לא רק שעצמותיהם של העכברים התיישרו באופן טבעי, אלא שהתהליך אף הסתיים בתוך כמה ימים בלבד. התיקון המהיר, בשילוב עם האבחנה שהעצמות עדיין נפרדות בשלב זה, הוביל את המדענים להשערה, שלא תהליך "המידול מחדש" הוא זה שגורם ליישור העצמות, אלא דווקא התנועה בין שני חלקי השבר. בחינת רקמות העצם זימנה הפתעה נוספת: בצדו הקעור של השבר נוצרה רקמה חדשה, הדומה ללוחית הגדילה (איזור בשני קצות העצם שממנו נוצרות רקמות עצם חדשות). התברר למדענים, כי רקמת עצם שנוצרת משני צדי הלוחית יוצרת כוחות מנוגדים, המיישרים את שני צדי השבר. רק כאשר העצמות התיישרו מחדש לחלוטין – הן התאחו.

מחקר קודם במעבדתו של פרופ' זלצר הוליד אצל המדענים את התפיסה, שהתכווצות שרירים גם היא עשויה למלא תפקיד בתהליך זה. באמצעות הזרקת בוטוקס לעכברים, כדי לשתק את שריריהם, גילו המדענים שעל אף שהעצמות השבורות התאחו, הן לא התיישרו כראוי, אלא התחברו בזווית. הסיבה: כאשר השרירים סביבה אינם מתכווצים, וזה היה מצבם של העכברים ששותקו, לוחית הגדילה החדשה אינה מתעצבת נכון.

"כאשר מדברים על אבולוציה", אומר רוט, "מהירות הריפוי ויעילותו הם מרכיב מהותי יותר אצל צעירים, שכן כך יוכלו להבטיח את הישרדותם ואת סיכוייהם להתרבות. זאת, בניגוד למבוגרים, שכבר העבירו את הגנים שלהם הלאה".

המדענים אומרים, שהבנה טובה יותר של מנגנון ריפוי השברים עשויה להצמיח תפיסה חדשה שתסייע לרופאים להעריך מחדש את שיטת עבודתם, ואולי למצוא שיטות טיפול יעילות יותר.

 

תהליך הריפוי הטבעי של עצמות שבורות: A. הריפוי מתחיל עם הצטברות הדם והתפתחות דלקות באיזור השבר. B. נוצרת יבלת רכה, שמתפתחת לסחוס הגדילה הדו-כיווני בצד הקעור של איזור השבר. C. סחוס הגדילה גורם לכך שהעצם גדלה בכיוונים מנוגדים. D. רקמת עצם חדשה מתעצבת. E. צורת העצם מתגבשת באמצעות מידול מחדש

שתף