מיליוני חולי סוכרת, שגופם אינו מייצר אינסולין, נאלצים להזריק לעצמם את החומר הזה מדי יום, במשך כל חייהם. רבים מהם נאלציםלהתמודד עם סיכון מוגבר להתפתחות סיבוכים כמ ועיוורון, נמק בגפיים, אי-ספיקת כליות ומחלות לב. בהרבה מקרים, השתלה של רקמות הלבלב, שבהן נוצר האינסולין, הייתה יכולה להקל עליהם, אבל למרבה הצער, יש מחסור באיברים להשתלה.
אחת האפשרויות להתגבר על המחסור הזה עשויה להיות השתלה של רקמות לבלב מעוברי חזיר (רקמות עובריות, עשויות, בתנאים מסוימים, לעורר תגובת דחייה פחות חזקהבגוף המקבל). רקמות חזיר אלה דומות מאוד לרקמות הלבלב באדם, אבל הניסיונות בתחום זה עדיי ןלא הגיעו לרמת הצלחה מספקת. מחקר חדש של פרופ' יאיר רייזנר, ראש המחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן למדע, מקדם את האפשרות של השתלות לבלב מעוברי חזירים. ממצאי המחקר התפרסמו באחרונה בכתב העת המדעי Plos Medicine .
פרופ' רייזנר וחברי קבוצת המחקר שלו מצאו בעבר, כי לכל איבר עוברי יש"חלון זמן" משלו שבו הסיכו ילהשתילו בהצלחה הוא הגדול ביותר. לפני פרק הזמ ןהזה עלולים תאי הרקמה הצעירה, שלרוב טרם עברו התמיינות, לגרום להתפתחות גידולים סרטניים. לאחר פרק הזמן הזה(כלומר, לאחר סגירתה" חלון"), תאי הרקמה העוברית כבר מפותחים מדי, כך שהמערכת החיסונית של גוף המקבל תדחה אותם. פרופ' רייזנ רוחברי קבוצת המחקר שלו הצליח ולהשתיל בהצלחה רקמות מעוברי חזירים בגופם של עכברים חסרי מערכת חיסונית, שלגופם הוזרקו תאים חיסוניים מאדם (עכברים אלה משמשים מודל לגוף האנושי). במחקרים אלה התברר, כי חלו ןהזמן המבטיח השתלה מוצלחת של רקמת לבלב מעוברי חזירים הוא בסוף השליש הראשון של ההריון, כלומר, כאשר עובר החזיר בן 42 ימים.
במחקר החדש השתיל והחוקרי םאת הרקמות מעוברי החזיר בעכברים שבגופם פעלו מערכות חיסוניות שלמות ומתפקדות, ורקמת הלבלב בהם דוכאה כך שלא תייצר אינסולין.
כדי לסייע להצלחת ההשתלה של הרקמה העוברית החזירית בעכברים, החלישו החוקרים את המערכות החיסוניות של העכברים, בדרך דומה לז ושבה מטפלים בבני-אדם שבגופם מושתלים איברים שונים(כלומר, בדרך שאינה פוגעת יתר על המידה במערכו תשונות בגוף המקבל). בכך התגברו על דחיית השתל בגוף המקבל. אז התברר, שהרקמות מעוברי החזיר פעלו היטב בגוף העכבר(שהיווה מודל לאדם), והמשיכו לייצר אינסולין, דבר שאיזן את רמת הסוכר בדם באופן תקין.
"תוצאות המחקר הזה, "אומר פרופ' רייזנר,"מצדיקות המשך של המחקר בניסויים קדם-קליניים במודלים של בעלי-חיים יונקים עילאיים."
המחקר בוצע במחלקה לאימונולוגיה של מכון וייצמן למדע, במימונה של חברת.Tissera Inc מהרצליה.