איך פטנט נולד

חדשות מדע בשפה ידידותית
01.09.2005

שתף

פרופ' ירון כהן ופרופ' איתן דומאני. יישום מהיר
 
שבב האנטיגנים שפיתחו פרופ' ירון כהן ופרופ' איתן דומאני ממכון ויצמן למדע זכה באחרונה בפרס הפרויקט המצטיין בתחרות היישומים המדעיים של חברת RAD  Biomed Incubator . השבב הזוכה נבחר מבין 200 פרויקטים שנבחנו במסגרת התחרות, על-פי קריטריונים של מידת החדשנות וההשפעה האפשרית של יישום ההמצאה על השוק. חברת "ידע", העוסקת בקידום יישומים תעשייתיים על בסיס מחקריהם והמצאותיהם של מדעני מכון ויצמן למדע, הגישה את השבב הזוכה לתחרות, כדי לחשוף את הטכנולוגיה ליזמים ולמשקיעים פוטנציאליים.
 
שבב האנטיגנים נולד משיתוף פעולה האופייני כל כך למכון ויצמן למדע, בין ביולוג לפיסיקאי. פרופ' ירון כהן, מהמחלקה לאימונולוגיה של המכון, חשב שבחינה של המערכת החיסונית כמכלול עשויה לסייע לחזות מראש התפתחות של מחלות אוטו-  אימוניות, גידולים ומחלות אחרות, המשפיעות על "אוכלוסיית" הנוגדנים בגוף. שבב האנטיגנים, שפותח על-פי התפיסה הזאת, כולל מאות סוגי אנטיגנים שמזהים סוגים מוגדרים של נוגדנים (המצויים בדגימות של דם, רוק, דמעות ונוזלי גוף אחרים), ומתקשרים אליהם. כאשר השבב מוכנס לדגימת נוזל המכילה נוגדנים, הנוגדנים מתקשרים לאנטיגנים, ויוצרים על גבי השבב מעין "מפת נוכחות" של מאות סוגי נוגדנים, המעידה על פעילות של המערכת החיסונית שממנה אפשר להסיק על התחוללות שלבים מוקדמים של מחלות שונות.
 
קבוצת המחקר של פרופ' איתן דומאני, במחלקה לפיסיקה של מערכות מורכבות, פיתחה אלגוריתם המאפשר עיבוד ממוחשב של המידע המתקבל מבדיקה זו, ומזהה דפוסים של נוכחות נוגדנים האופייניים למחלות שונות. בפיתוח השבב, שנמשך מספר שנים, השתתפו תלמידי המחקר פרנסיסקו קינטנה ויפעת מרבל מהמחלקה לאימונולוגיה, וגד גץ, גד אליצור ודפנה צפריר, מהמחלקה לפיסיקה של מערכות מורכבות. כן השתתפו המדען האורח מדנמרק, ד"ר פטר הגהדורן, והחוקר הבתר-דוקטוריאלי, ד"ר אילן צפריר.
 
החוקרים הציגו את רעיון שבב האנטיגנים ואת הממצאים הראשוניים לחברת "ידע" שהכירה מיד בפוטנציאל הטמון ברעיון, והגישה בקשה לרישום פטנט בין-לאומי עליו. בנוסף, היא גם העניקה למדענים מענק מחקר מיוחד מקרן מנכ"ל "ידע" לצורך פיתוח נוסף של ההמצאה, שאכן הביא לתוצאות חדשות, ואלה הוספו לבקשת הפטנט. עם רישום הפטנט החל צוות מהמחלקה לפיתוח עסקי בחברת "ידע", בראשות ד"ר עינת זיסמן, לקדם את מיסחורו של שבב האנטיגנים. כדי להשיג את המטרה הזאת הם זיהו גומחה (נישה) בשוק, בנו אסטרטגיה עסקית, והציגו את הפרויקט לכמה חברות שעשויות להתעניין בו. בשנת 2005 החליטה "ידע" להגיש את הפרויקט לתחרות היישומים של חברת RAD  Biomed Incubator, שבראשה עומד ד"ר עידן תמיר. הזוכים הוכרזו במסגרת כנס Israel Bio-Tech 2005. במקביל מנהלת "ידע" משא ומתן עם RAD  Biomed Incubator על הסכם רשיון בלעדי, במטרה לקדם פיתוח מוצר לאיבחון רפואי על בסיס שבב האנטיגנים.

שתף