תרבות הקליק

תמונה
01.06.1999
ד"ר חנה ויצמן. אור הפנים
 
 
לפני כ- 50 שנה הגיע למכון ויצמן שזה עתה נוסד, צלם אמריקאי צעיר בשם וולס ליטווין. בין שאר התצלומים שהפיק בביקור זה, בלט במיוחד תצלומה של ד"ר אנה (חנה) ויצמן, אחותו של ד"ר חיים ויצמן ושותפתו למחקר. בתצלום נראית ד"ר ויצמן במעבדת הביוכימיה שלה במכון. באחרונה, כשליטווין תרם את התמונה המרשימה לארכיון המכון, התברר הסיפור שמאחורי התמונה.
 
ליטווין החל לעסוק בצילום לאחר שנים של טיולים והרפתקאות. בתקופת השפל ובמלחמת העולם השנייה, הוא עבד במבשלות שיכר. אחר כך עבד כמכונאי באפריקה ובמזרח התיכון, ושירת בצי הסוחר של ארה"ב בקו למזרח הרחוק. "זו הייתה דרך חיים נפלאה," הוא אומר. אבל אחר כך החליט להיות צלם עיתונות. "זו הייתה בחירה שנבעה מתוך השראה", הוא אומר.
 
לאחר שסיים את ביה"ס לצילום, הצטרף לקבוצה של 20 מתנדבים שהתגייסו לליגה האמריקאית לארץ ישראל החופשית. הם עלו על ספינה בנמל ניו יורק, אספו 674 ניצולי שואה בנמל מרסיי, והפליגו לעבר חופי ישראל. אלה היו ימי המנדט הבריטי על ארץ ישראל, וחיל הים הבריטי לכד את ספינת המעפילים והעביר את נוסעיה היישר למרתפי הכלא שמתחת לחומות מצודת עכו. שם הופיע ליטווין לראשונה כצלם מקצועי. הוא הצליח לצלם יותר מ- 200 תמונות "פספורט" של חבריו האסירים, תמונות ששימשו להכנת תעודות זהות מזויפות, שהיו חיוניות להצלחת הבריחה ההיסטורית המפורסמת מכלא עכו.
 
אחת מהמשתתפות באותה בריחה גדולה היתה לא אחרת מאשר ד"ר אנה ויצמן, אחת מעשרת המדענים הראשונים של המכון. לימים, כשקמה מדינת ישראל ונחנך מכון ויצמן למדע, היא הזמינה את ליטוין לבקר בקמפוס המכון. "הגעתי לשם עם מצלמתי ו- 20 סרטי צילום", הוא נזכר. זו היתה הזדמנות שמימית"
 
ליטווין המשיך את הקריירה שלו במגזין Town & Country ובמגזינים מובילים אחרים, ועסק בצילום אמנותי שזכה להכרה ברחבי העולם. כיום הוא בן 85, חי ליד טלהסי שבפלורידה. נמרץ כתמיד, הוא ממשיך במסעותיו ברחבי העולם על האופנוע השחור שלו.
 
וולס ליטווין על אופנועו. הבריחה הגדולה
 

שתף