כינוס הועד הפועל של מכון ויצמן

דו"ח
01.06.1999
פרופ' חיים הררי עם משה פורת במפגש הוועד הפועל בגן המדע
 
 
הוועד הפועל של המכון התכנס באחרונה בקריית המכון. את הכינוס פתחו יו"ר הוועד הפועל יהושע מאור ויו"ר מועצת המנהלים גרשון קקסט. נשיא המכון, פרופ' חיים הררי, תיאר לפני הנאספים כמה מתחומי המחקר שבהם מתחוללות בימים אלה התפתחויות משמעותיות. אחד מאלה הוא השימוש בטכנולוגיית תהודה מגנטית (MRI) למטרות שונות. מדעני המכון היו מראשוני חוקרי התהודה המגנטית בעולם. כיום משמשת הטכנולוגיה הזאת אחד מכלי המחקר החשובים במכון. בתחום הביו-רפואה היא משמשת לפיתוח שיטות מתקדמות לגילוי ולאיבחון גידולים סרטניים. מערכת MRI אחרת, הגדולה והחזקה מסוגה בישראל, משמשת לפיענוח המבנה התלת-ממדי של מולקולות שונות, לרבות חלבונים. טכניקה זו, בשילוב עם קריסטלוגרפיה בקרני X ("רנטגן"), וטכנולוגיות נוספות, מאפשרת למדעני המכון לפעול בחזית ההתקדמות המדעית בתחום הביולוגיה המבנית. מתקן חדש העתיד להגיע למכון בשנה הבאה ישמש לחקר המוח. מתקן זה יאפשר לעקוב אחר אזורי המוח המופעלים כאשר אדם מבצע מטלות שונות (צופה בטלוויזיה, קורא ספר, וכו'). השילוב של המתקן החדש עם מערכות אחרות לדימות מוח (שחלקן פותחו במכון), יאפשר למדעני המכון לבחון את פעילותו של המוח מכמה היבטים בעת ובעונה אחת. בתחום זה יהפוך המכון למרכז מחקר יחיד מסוגו בעולם.
 
בתחום חקר החומרים יוקם במכון, בקרוב, מרכז לננו-מדע, שיתמקד בתהליכים ייחודיים המתחוללים בגושי חומר מוצק קטנים מאוד. במרכז זה ישתפו פעולה פיסיקאים וכימאים ניסיונאים עם עמיתיהם התיאורטיקאים, דבר שיאפשר התקדמות מהירה. פרופ' הררי דיווח גם על הקמתה של מסגרת מיוחדת, יוקרתית ונדיבה במיוחד, להענקת מלגות מחקר לחוקרים בתר-דוקטוריאליים שיבואו למכון מרחבי העולם.
 
סגן נשיא המכון לכספים ולמינהל, יעקב נען, דיווח כי זו השנה השלישית ברציפות שבה הגירעון התקציבי ההיסטורי קטן, וכי נראה שהשנה נגיע לחיסול מלא של הגירעון שנשאר משנות השמונים. סגן נשיא המכון לקשרים בין-לאומיים וליחסי ציבור, ד"ר חנן אלון דיווח כי מרכז המבקרים וגן המדע נפתחו לקהל הרחב, וכי אתר האינטרנט "מסע הקסם המדעי" יותקן בקרוב גם בשרתים הממוקמים בארה"ב ובאירופה, דבר שיאפשר לגולשים גישה מהירה למידע על המכון ועל המחקרים המבוצעים בו. סגן נשיא המכון ליישומים טכנולוגיים, פרופ' צבי ארטשטיין, דיווח על הצלחות המיסחור של פירות מחקריהם של מדעני המכון. חברת "ידע", העוסקת ביישום מסחרי-תעשייתי של פירות מחקריהם של מדעני המכון רושמת מדי שנה כ- 50 פטנטים בהגשה ראשונה בישראל. כ- 40 מהם מוגשים כשנה לאחר מכן במדינות אחרות. (על חשיבות רישום הפטנטים ראו כתבה בעמוד …. בגיליון זה). הוא סיפר גם כי פעילותה של חברת "ידע" בתחום היישומים הטכנולוגיים מעוררת עניין רב במקומות שונים בעולם. במשך השנה האחרונה ביקרו ב"ידע" משלחות שונות שבאו ללמוד מניסיונה המוצלח. בין אלה אפשר למנות משלחות מצרפת, שוודיה, גרמניה, אוסטריה ועוד.
 
פרופ' איתמר פרוקציה, דיקן הפקולטה לכימיה, פרופ' יוסף ירדן, דיקן הפקולטה לביולוגיה; ופרופ' דוד מירלמן, דיקן הפקולטה לביוכימיה, דיווחו על כיווני המחקר של מדעני הפקולטות.
 
רוברט אשר, יו"ר אגודת הידידים של המכון בארה"ב וד"ר מרטין קרר, מנהל האגודה, דיווחו על התארגנות האגודה לקראת שנות הפעילות הבאות. בערב התארחו חברי הוועד הפועל בגן המדע. לאחר סיור בגן בהדרכת ד"ר משה רשפון, שמעו שלוש סקירות מדעיות קצרות מפיהם של ד"ר זיו רייך, ד"ר דן שחר וד"ר אירית שגיא. אירוע זה חתם את הכינוס.
 
מנכ"ל בנק לאומי, גליה מאור, מנסה את כוחה בנגינה על לוחות שיש
 
חברי הנהלת חברת "דביס", חברת שירותי המידע של דיימלר - קרייזלר, בראשות יו"ר החברה, ד"ר קלאוס מנגולד, ביקרו באחרונה במכון. במשלחת זו השתתף גם פרופ' קלאוס דיטר וורינגר, ראש מערך המחקר והפיתוח של הקונצרן. בתמונה: חברי המשלחת בכיכר הזיכרון
 
סאטו שינג'י, חבר הפרלמנט של יפאן, עם סגן נשיא המכון לענייני יישומים טכנולוגיים, פרופ' צבי ארטשטיין
 
האורחים עם אחדים עם ממארחיהם במכון
 

שתף