על הבלימה

חדשות מדע בשפה ידידותית
01.06.1999
 
מימין לשמאל: ד"ר דניאלה נוביק ופרופ' מנחם רובינשטיין. הנדסה גנטית
 
 
מחלות של חיסון עצמי (אוטו-אימוניות) דוגמת דלקת פרקים שגרונית, סוכרת נעורים, טרשת נפוצה ועוד, מתחוללות כאשר המערכת החיסונית של הגוף תוקפת – בטעות – רקמות בריאות וחיוניות. אחת הדרכים להאטת התפתחותן של המחלות האלה מבוססת על דיכוי המערכת החיסונית, דבר שמחליש, כמובן, את יכולתו של הגוף להתגונן מפני גורמי מחלות כגון חיידקים ונגיפים. מדענים בכל העולם מחפשים בשנים האחרונות שיטה לבלימתן של המחלות האוטו-אימוניות, שלא תגרום להחלשה כללית של המערכת החיסונית.
 
מדעני מכון ויצמן גילו באחרונה גן האחראי לייצורו של חלבון העשוי לסייע בהשגת המטרה הזאת. חלבון זה, הקרוי IL-18BP, בולם את פעילותו של חלבון אחר, הקרוי אינטרלוקין 18 המפעיל כמה תהליכים דלקתיים. אחד מהתהליכים האלה הוא הפרשה של אינטרפרון-גאמה מתאי T של המערכת החיסונית. מדענים במקומות שונים בעולם הראו כי האינטרלוקין 18 גם מגביר את הופעתם של תאי T פעילים (Th1) המגלים לעתים פעילות יתר, ועקב כך פוגעים ברקמות בריאות ובאיברים מושתלים. החלבון שגילו מדעני המכון, IL-18BP, הבולם את האינטרלוקין 18, עשוי לסייע לבלימתם של התהליכים הלא רצויים האלה.
 
החלבון הבולם החדש התגלה בידי ד"ר דניאלה נוביק ותלמיד המחקר סו-היון קים, שפעלו בראשותו של פרופ' מנחם רובינשטיין מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית במכון ויצמן למדע. הצוות שיתף פעולה עם פרופ' צ'ארלס א. דינרלו מאוניברסיטת קולורדו, ארה"ב. פרופ' דינרלו הוא חבר האקדמיה הלאומית למדעים של ארה"ב והתפרסם במחקריו על תהליכים דלקתיים.
 
במאמר שהתפרסם באחרונה בכתב העת המדעי Immunity ("חיסון"), תיארו המדענים את בידוד החלבון הבולם IL-18BP מנוזלי גוף, את שיבוטו (בטכניקות של הנדסה גנטית) ואת פעילותו הביולוגית. פעילות זו נבדקה, בין היתר, בעכברים שבהם הושרתה תגובה דלקתית. נמצא שהחלבון הבולם IL-18BP דיכא ביעילות את התגובה הדלקתית, דבר שהתבטא בהפחתה כמעט מוחלטת של הפרשת אינטרפרון-גאמה.
 
אם יוכח שהחלבון IL-18BP פועל גם בבני אדם, הוא עשוי לשמש בסיס לתרופות חדשות שיבלמו את מחלות החיסון העצמי (אוטו-אימוניות). ייתכן שהחלבון הבולם החדש יוכל לסייע גם בבלימת תגובת הדחייה שמפעילה המערכת החיסונית – באמצעות תאי T פעילים - כנגד איברים מושתלים. מכיוון שה- IL-18BP הוא חלבון שנוצר באופן טבעי, מניחים המדענים כי תרופות שייתבססו עליו לא יגרמו השפעות לוואי.
 

שתף