לחץ

חדשות מדע בשפה ידידותית
01.09.1998
רוב החומר ביקום אינו מוצק, אינו נוזלי וגם אינו גז. רוב החומר ביקום, המצוי בכוכבים, מתקיים במצב הצבירה הרביעי, הפחות מוכר, הקרוי פלסמה. במצב זה חלקיקי החומר הגזי נתונים בלחץ והם מיוננים, או טעונים. כך, למעשה, הפלסמה מכילה בדרך כלל יונים חיוביים ואלקטרונים חופשיים. הכוכבים, למשל, מפיקים את האנרגיה שלהם בתהליכים של מיזוג גרעיני המתחוללים בחומר המצוי במצב של פלסמה. מדענים המבקשים "לחקות את הכוכבים" ולפתח דרכים להפקת אנרגיה בתהליך הנקי והידידותי לסביבה של מיזוג גרעיני, מתעניינים, לפיכך, בתכונותיה המיוחדות של הפלסמה.
 
אחת הדרכים ליצירת פלסמה שבה עשוי להתחולל מיזוג גרעיני, היא הפעלת לחץ גדול על הפלסמה. לחץ כזה ניתן להשגה, למשל, באמצעות "פטישים" של שדות מגנטיים חזקים מאוד. שדות כאלה עשויים להיווצר כתוצאה ממעבר זרם חשמלי חזק מאוד בפלסמה. כדי להפעיל כראוי את הלחץ המגנטי על הפלסמה, מבקשים מדענים בכל העולם להבין מה בדיוק מתחולל בפלסמה, בעת שעובר בה זרם חשמלי חזק מאוד. אחת הדרכים לבצע מעקב כזה מבוססת על פליטת אור מחלקיקי הפלסמה שבקרבתם זורם הזרם החשמלי. אלא שמדענים שניסו להפעיל את השיטות האלה גילו שהשינויים האופטיים שנוצרים בפלסמה בעקבות מעבר הזרם החשמלי נבלעים באפקטים האופטיים הכלליים של הפלסמה.
 
כאן, פחות או יותר, נכנסו לתמונה פרופ' יצחק מרון מהמחלקה לפיסיקה של חלקיקים במכון, ותלמידי המחקר גלעד דברה, לב גרגוריאן ואייל קרופ. הם הגו רעיון מקורי והוסיפו לפלסמה המקורית יוני חמצן. כאשר הזרם החשמלי "נוגע" ביונים האלה, הם פולטים אור באורך גל (צבע) ייחודי. פיצול האור בשדה המגנטי מאפשר לחוקרים לעקוב אחר מסלולו ומהירותו של הזרם החשמלי (בנקודות זמן של מיליארדית השנייה). כך הצליחו החוקרים לגלות כי הזרם החשמלי החודר לבועת פלסמה "מעדיף" בתחילה לנוע על היקף הבועה. בהמשך הצליחו החוקרים למדוד את קצב חדירת השדה המגנטי ל"בועת" הפלסמה. גילוי זו עשוי לשמש לבחינת מודלים שונים להתנהגות "בועות" פלסמה, ולקדם את תהליך הפיתוח של כורי מיזוג גרעיניים שיבשרו את סופו של משבר האנרגיה מצד אחד, ואת תחילתו של עידן האנרגיה הנקייה והידידותית לסביבה, מצד שני.

שתף