סיפור טוב מחכה לסוף טוב

כלכלה ויישומים טכנולוגיים
01.03.2011
גיל גרנות-מאיר. מאה ארגזים
 
הרכב המסחרי הגבוה שנכנס בשעריו של מכון ויצמן למדע פנה בצומת הראשון שמאלה, עלה במעלה הגבעה, נכנס למגרש החנייה, וחנה בחניית האורחים שלפני משרדי "ידע חברה למחקר ופיתוח" בע"מ, המקדמת יישומים רפואיים וטכנולוגיים על-בסיס המצאותיהם של מדעני מכון ויצמן למדע. שני האנשים שירדו מהרכב פרקו ממנו כ-100 ארגזים גדולים, עמוסים בתיקים, צילומים ומסמכים.

במבט מהצד זה נראה כמו סופו של סיפור. אלא שסיפורים טובים אינם מתים. הם רק משנים כיוון ולובשים תצורות חדשות. ועכשיו, שלוש שנים לאחר האירוע שמתואר בפסקה הקודמת, מתברר שאפשר להרחיב את האמירה הזאת גם לתחומי המדע, ואפילו לתחומי המדע היישומי. מדובר בסיפור על עכבר כימרי שפיתח פרופ' יאיר רייזנר לפני כ-25 שנים. העכבר, שנשא בגופו רקמת כבד אנושית, היווה בזמנו פריצת דרך משמעותית במחקר, אם כי ייתכן שהקדים מעט את זמנו.

חברת XTL, שקיבלה רישיון מ"ידע" במטרה להשתמש בעכברים הכימריים האלה לפיתוח תרופות (על-בסיס נוגדנים) לדלקת כבד נגיפית הפטיטיס B והפטיטיס C, הביאה את המוצרים שפיתחה עד לשלב של ניסויים קליניים. אבל אז, בשל קשיים שונים, החליטה להחזיר את הרשיון, ואת כל המידע שנצבר במשך שנות הפיתוח, לחברת "ידע". כך הגיעו כ-100 ארגזי המסמכים למשרדי "ידע", שנטלה על עצמה את המשימה לשוב ולמסחר את תוצריו של אותו מחקר.

עו"ד גיל גרנות-מאיר מחברת "ידע": "לאחר משא ומתן מורכב חתמנו באחרונה על הסכם הערכה ורשיון לפיתוח תרופה לדלקת כבד נגיפית הפטיטיס B עם חברת התרופות ההולנדית 'קורסל', אשר חברת 'ג'ונסון וג'ונסון' מסיימת בימים אלה הליכים לרכישתה. הבחירה ב'קורסל' נבעה בעיקר מהעובדה, שחברה זו פיתחה מערכת יעילה לייצור נוגדני אדם, שכבר נוסתה בהצלחה וזכתה בהערכת עולם הרפואה וה-FDA".
 
גיל גרנות-מאיר נכנס לראשונה בשעריו של מכון ויצמן למדע במסגרת ביקור של צוות משרד עורכי-הדין שבו עבד, שהגיע לכאן כאורחו של עו"ד אמיר נייברג, כיום מנכ"ל "ידע", שעבד בעבר באותו משרד, והתמנה זמן קצר לפני כן ליועץ המשפטי של "ידע". גיל: "ברגע שנכנסתי לכאן ידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות - שילוב של עשייה משפטית במקום שהוא בחזית המדע, במטרה להביא מוצרים חדשים לציבור. לימים, כאשר אמיר התמנה למנכ"ל 'ידע', התמניתי לתפקיד היועץ המשפטי של 'ידע'. מבחינתי, זו בהחלט סגירת מעגל".
 
ועוד מעגל שנסגר: ד"ר שלמה דגן, שכיהן כמדען ראשי של חברת XTL, אשר החזירה את הרשיון לשימוש בעכברים הכימריים של פרופ' רייזנר, הוא כיום מנכ"ל חברת "אנדרומדה", הממשיכה את תהליך הפיתוח שהחל בחברות "פורטמן" ו"פפטור", שמהן עבר ל"דוולוג'ן", וממנה, בשנת 2007, ל"אנדרומדה". מוצר הדגל של החברה הוא טיפול בסוכרת מסוג 1 ("סוכרת נעורים") באמצעות פפטיד הקרוי דיאפפ 277, שהפוטנציאל הרפואי שלו התגלה במעבדתו של פרופ' ירון כהן ממכון ויצמן למדע. טיפול זה נבחן כיום על-ידי "אנדרומדה" בניסויים קליניים מתקדמים (שלב שלישי), כאשר חברת התרופות "טבע" מחזיקה בזכויות ההפצה והפיתוח, מכוח רשיון משנה שקיבלה מ"ידע" ומ"אנדרומדה".
 

שתף