מדע, כלכלה ומינהל עסקים

כלכלה ויישומים טכנולוגיים
01.03.2011
בוגרי תוכנית ההעשרה בכלכלה ומינהל עסקים של מדרשת פיינבג. טעימה עסקית
 
כ-30 תלמידי מחקר סיימו באחרונה את המחזור הראשון של תוכנית העשרה בכלכלה ומינהל עסקים מטעם מדרשת פיינברג. התוכנית הדו-שנתית (4 סמסטרים) נועדה לתת לסטודנטים כלים בסיסיים להתמודד עם העולם העסקי, ולפתוח בפניהם הזדמנויות ואופקים חדשים. "דוקטורים שיוצאים לאוויר העולם במאה ה-21 מוכרחים להכיר מושגי יסוד כלכליים, ולהבין את המשמעות של תוצאות המחקר שלהם לחברה ולכלכלה - בפרט לאור העובדה שחלקם יתגלגל לתעשייה ולחברה העסקית", אומר פרופ' דוד מירלמן, מרכז התוכנית.
 
הצורך בהקניית ידע כלכלי לדוקטורנטים במכון ויצמן למדע הועלה על-ידי פרופ' מירלמן כבר לפני כ-15 שנה - כאשר כיהן כסגן נשיא המכון ליישומים טכנולוגיים - ועבר גלגולים שונים. לפני שלוש שנים, בעקבות דרישה גוברת מהסטודנטים, ובגיבוי נשיא המכון, הוחלט לייסד תוכנית העשרה מסודרת, שתינתן במסגרת מדרשת פיינברג. הוקמה ועדת היגוי אשר כללה את פרופ' ליאה אדדי, דיקן מדרשת פיינברג, פרופ' דוד מירלמן, פרופ' צבי ארטשטיין, פרופ' יחיעם פריאור וד"ר עמי שליט, מנהל המדרשה. הוועדה קיבלה ייעוץ מפרופ' איל קמחי, מהמחלקה לכלכלה חקלאית בפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה של האוניברסיטה העברית, והוא גויס כמתאם האקדמי של התוכנית. התוצאה: תוכנית העשרה במתכונת אקדמית עם מרצים מקצועיים הנפרסת על פני ארבעה סמסטרים וכוללות "טעימות" בנושאים רבים. השנה הראשונה, הכללית יותר, כוללת שני קורסים, אשר מקנים לסטודנטים ידע בסיסי ביסודות הכלכלה, במימון, ובגיוס כספים. השנה השנייה מתמקדת בנושאים הרלבנטיים לחיי המדען, ובעיקר מדען העובד בתעשייה. קורס אחד מוקדש לקניין רוחני, לתהליך רישום פטנטים ולחוקי הפטנטים במדינות שונות. קורס נוסף עוסק ביזמות עסקית בתחומי ההיי-טק והביוטכנולוגיה. במסגרתו, בין היתר, מתנסים הסטודנטים בכל שלבי ההקמה של חברות הזנק בתחומי הטכנולוגיה השונים, ובעקרונות ניהול של פרויקטים תעשייתיים.
 
לפני שנתיים יצאה התוכנית לדרך, וזכתה לתגובות טובות ממחזור המשתתפים הראשון. גבי טרסיק מהמחלקה לבקרה ביולוגית, בוגר התוכנית, מציין כי הכלים שקיבל תורמים לו כמדען והן בחיי היומיום, לצורך קבלת החלטות כלכליות. "כמדען, תמיד קיימת האפשרות להשתלב בתעשייה. התוכנית הציגה בפני את האפשרויות שאוכל לממש, אם אבחר בכיוון הזה. החשיפה למושגים כלכליים והכלים שרכשתי גרמו לי להבין שהשד הוא לא כל כך נורא, שהעולם הזה נמצא בהישג יד".
 
אורלי סלמה מהמחלקה לכימיה ביולוגית, בוגרת נוספת, מספרת שהצטרפה לתוכנית מתוך סקרנות אישית, במטרה להבין מושגים כלכליים - הן כידע כללי והן כידע מעשי, שייתכן כי יועיל לה בהמשך דרכה. "התוכנית מעניקה אפשרות להרחיב אופקים במסגרת נוחה מאוד, ולטעום מנושאים רבים בצורה רוחבית. הקורס יוצר שפה משותפת, ומלמד כיצד לדבר עם כלכלנים, עם אנשי פטנטים - יכולת חשובה לא פחות מתקשורת עם פיסיקאים וכימאים". היא רואה בתוכנית חוליה נוספת במאמץ של מכון ויצמן להכשיר סטודנטים רב-תחומיים, אשר מסוגלים להרגיש בבית בכל מקום שאליו יפנו.

שתף