היעד: הירח

דו"ח
01.12.2011
היעד: הירח
 
 
Fly me to the moon
Let me play among the stars
Let me see what spring is like
On Jupiter and Mars
בארט הווארד
 
המועצה הבין-לאומית של המכון, שהתכנסה באחרונה ברחובות, בחרה בפרופ' דניאל זייפמן לתקופת כהונה שנייה בתפקיד נשיא מכון ויצמן למדע. פרופ' זייפמן תיאר לפני חברי המועצה את מצב המכון, ואת כיווני המחקר, הפיתוח והתוכניות לעתיד. לקראת סיום שבוע המפגשים סקר הנשיא את תקופת כהונתו הראשונה, וחלק את מחשבותיו ואת שאיפותיו לעתיד. בשיחה זו חבר אליו המאייר מישל קישקה (זייפמן וקישקה הם חברי ילדות, ובשנות נערותם היו חברים בקן השומר הצעיר בבריסל).
 
"כשהחלטתי להציג את מועמדותי לתפקיד נשיא המכון", סיפר פרופ' זייפמן, "ידעתי מעט מאוד על התפקיד הזה ועל משמעויותיו. לא ידעתי, למשל, מהי הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת, האחראית לחלוקת התקציב הממשלתי המוענק להשכלה הגבוהה בין האוניברסיטאות, המכללות ומכוני המחקר). אבל ידעתי שאם אני רוצה להצליח, אני חייב לגייס צוות של סגני נשיא מנוסים ואחראיים. ואכן, פרופ' חיים גרטי, פרופ' ישראל בר-יוסף, פרופ' מרדכי (מודי) שבס, וד"ר יצחק (צחי) שריב, הם צוות החלומות של כל נשיא. הרבה מהצלחותינו בשנים האחרונות נזקפות למעשה לזכותם.
 
"ניהול המכון דומה, במידה רבה, להטסת מטוס. אלא שבמטוס הזה יש הרבה נוסעים דעתניים, המדענים, שרוצים להשתתף בהטסת המטוס, להחליט על כיוון הטיסה, על גובה המסלול, וכמובן, על היעד. הטייס, שרוצה להתחשב בדעת הנוסעים, מדווח על החלטותיו ללא הרף למגדל הפיקוח, שבו יושבים חברי המועצה הבין-לאומית, המוודאים שאחרי כל השיקלולים, המטוס בכל זאת טס בזמן הנכון, במסלול הנכון וליעד הנכון. זה אולי נשמע מסובך, אבל האמת היא שההטסה כשלעצמה אינה משימה מורכבת. המשימה החשובה באמת התבצעה בעבר, בימי כהונתם של נשיאי המכון, מיכאל סלע וחיים הררי. הם בנו את המטוס, שהיום כולנו טסים בו בביטחה ובנוחות.
 

טיסה אל המחר

"השאלה האמיתית שעלינו לשאול את עצמנו היא: 'לאן אנחנו רוצים להגיע'? אפשר לטוס ליעדים השגרתיים, הבטוחים, שאליהם כיוונו אותנו בעבר ואותם כבר השגנו בעבר. אפשר לבקש עוד ממה שכבר יש לנו. אבל הרבה יותר מעניין, מאתגר וחשוב יהיה לבחור נתיב טיסה ייחודי, שאיש לא טס בו לפנינו. מסלול גבוה יותר, תלול יותר, מאתגר יותר, שעשוי לתגמל יותר. זה מה שבדעתנו לעשות בשנים הבאות: אנחנו מתכוונים לטוס לירח. לקדם את מכון ויצמן למדע למקומות ששום ארגון ישראלי לא הגיע אליהם. אנחנו רוצים להיות הטובים בעולם. בכוחנו לעשות זאת, ועם תמיכה של עובדי המכון, המדענים וידידי המכון בארץ ובעולם, נגיע אל הירח. ולמעשה, גם שם לא ננוח על זרי הדפנה. אחרי מנוחה קצרה, נמריא בוודאי שוב, בדרכנו אל הכוכבים".

 
עידו דיסנצ'יק, יו"ר מועצת המנהלים, פתח את המושב השנתי של המועצה הבין-לאומית בסקירה של התהליכים הכלכליים והגיאופוליטיים, וקבע שלנוכח התנודתיות ואי-הוודאות בעולם, נודעת חשיבות רבה לתמיכת ממשלת ישראל במכון. עם זאת, אמר דיסנצ'יק, נראה שמקור התקווה היותר בטוח הוא יכולתם של מדעני המכון להתמודד על מענקי מחקר תחרותיים מכל העולם ולזכות בהם.
 
סגן הנשיא, פרופ' חיים גרטי, סקר את תהליך הקבלה של מדענים צעירים למכון, ואת הצורך לספק להם כלים ומשאבים שיאפשרו להם למצות את יכולותיהם ללא פשרות. הנתונים שנכללו בדיווח שלו למועצה מופיעים במסגרות הסמוכות.
 

התחדשות מתמדת

סגן הנשיא למינהל ולכספים, ד"ר יצחק (צחי) שריב, סקר פרויקטים של התחדשות ובינוי, מגמות במינהל, לרבות השינוי המשמעותי המתלווה להחלת חוק חובת המכרזים. בהמשך אמר כי למכון אין גירעון תקציבי. הוא תיאר את את מבנה התקציב ואת הדרכים להבטחת חוסן כלכלי בר-קיימא למכון ויצמן. נתונים על פרויקטים מרכזיים בתחום הבינוי מופיעים במסגרות הסמוכות.

 
סגן הנשיא לפיתוח משאבים, פרופ' ישראל בר-יוסף, סקר את פעילות ידידי המכון בארץ ובעולם, ובהן הקמת גן מדע במקסיקו סיטי, על-פי המודל של גן המדע על-שם קלור במכון; ופעילויות לעידוד שיתופי פעולה מדעיים בין מדענים מאוסטרליה לבין מדעני המכון. פרופ' בר-יוסף הציג את אתרי האינטרנט החדשים: אתר המכון, אתר המדע הפופולרי "מסע הקסם המדעי", וכן האתר האינטראקטיבי החדש של מכון דוידסון ("דוידסון און-ליין") שהקמתו התאפשרה הודות לתרומת סמי וטובה סגול; וכן סדרת סיורים מיוחדים, שמרכז המבקרים מציע לציבור. בסיום דבריו תיאר פרופ' בר-יוסף את הכנס הבין-לאומי שיקיימו ידידי המכון במונטריאול, קנדה, במאי 2012.
 

אזכרת ויצמן

אזכרת ויצמן

נשיא המדינה, שמעון פרס, שופט בית-המשפט העליון, סאלים ג'ובראן, השר מיכאל איתן, סגן יו"ר הכנסת, ח"כ שלמה מולה, אנשי ציבור ואזרחים רבים השתתפו באחרונה בטקס האזכרה הממלכתי לנשיא המדינה הראשון, ד"ר חיים ויצמן. בתמונה: נשיא המדינה, שמעון פרס, עם סגן נשיא המכון לפיתוח משאבים, פרופ' ישראל בר-יוסף, ועם יו"ר יד חיים ויצמן, עדלי דולר
 

שתף