אחרי מות

דו"ח
28.05.2013

שתף

פרופ' נחמה הרן-גרא
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
פרופ' נחמה הרן-גרא הלכה באחרונה לעולמה. פרופ' דב צפורי אומר לזכרה: "נחמה הייתה מוכרת לכולנו כאדם חזק, דעתן ובעל יושרה נדירה. מסירותה למדע לא ידעה גבול. עד ימיה האחרונים הייתה מגיעה למעבדה בקביעות, מתכננת ומבצעת את ניסוייה המדעיים במו ידיה. היא עשתה רבות בשירות המכון, ובעיקר הקדישה זמן, משאבים ותשומת לב לקידום מדענים צעירים, וזאת מתוך תחושת שליחות ולא לצורך טובות הנאה. כפי שהייתה מדענית בלב ובנפש, כך גם הייתה רעיה ואם למופת.

"נחמה נולדה בבלגיה, ועלתה לארץ ישראל בשנת 1933 . בשנת 1951 הוענק לה תואר מאסטר בביולוגיה מהאוניברסיטה העברית בירושלים. לאחר מכן הצטרפה לקבוצתו של פרופ' יצחק ברנבלום במכון ויצמן למדע ועל עבודתה איתו הוענק לה תואר דוקטור מהאוניברסיטה העברית בירושלים. בשנים שלאחר מכן עברה נחמה הכשרה בתר-דוקטורלית באוניברסיטת הרווארד בבוסטון. עם חזרתה לישראל, בשנת 1959, הצטרפה למחלקה לביולוגיה ניסויית במכון ויצמן למדע. בשנת 1968 הועלתה לדרגת פרופסור חבר, ובשנת 1976- לדרגת פרופסור. בשנים 1986-1988 עמדה בראש המחלקה לאימונולוגיה כימית.

"תרומתה המדעית של נחמה הרן- גרא הייתה רחבת היקף. את צעדיה הראשונים היא עשתה בחקר הסרטן לאור התיאוריה הדו-שלבית של פרופ' ברנבלום. לאחר מכן פיתחה עניין בלוקמיה ובהיגרמות המחלה על ידי רטרו-וירוסים. עבודתה תרמה רבות להבנה של התהליכים הקשורים בהיווצרות לוקמיה בעקבות קרינה מייננת. עבודתה זו הביאה לממצא חשוב: בעקבות הקרינה נוצרים בלשד העצם תאים טרום-סרטניים. תאים אלו עשויים להישאר רדומים במשך כל החיים, אך גירויים מסוימים, כגון תרופות או קרינה, יעוררו את התאים הללו ויביאו להיווצרות גידול ממית. לממצאים האלה, בדבר קיום תאים סרטניים רדומים, יש חשיבות מדעית תיאורטית וקלינית רבה.
 
"בשנים האחרונות התמקדה נחמה בחקר המחלה הקטלנית מיאלומה נפוצה, וממצאיה הביאו לגילוי כיוונים חדשים לריפויה.

"תמיד יחסרו לנו כנותה של נחמה, ישירותה, מחשבתה הצלולה ונדיבותה הרבה".

יהי זכרה ברוך.
 

שתף