תופעה פיסיקלית: המורה המצטיין תשע״ז

חדשות חינוך
21.02.2018

חדשות החינוך, המכון - מגזין 90

 ריאד גרא עם תלמידי כיתה י"א לפיסיקה בבית הספר העל-יסודי "אלקסאמי"

ריאד גרא מלמד פיסיקה לבני נוער כבר 27 שנים, ועדיין ממשיך לחדש ולהתחדש מדי שנה ברוח ההתפתחויות הטכנולוגיות והמחקריות. "אני מלמד פיסיקה ברוח הפתגם הסיני: 'מסבירים לי, אני שוכח, מראים לי, אני נזכר, אני עושה בעצמי – אני מבין'", מספר גרא על הסודות המקצועיים. "אני גם מאמין שצריך להלהיב את התלמידים בעזרת שיטות הוראה חדשניות ובאמצעות כלים טכנולוגיים שקרובים לליבם, וגם לקיים פעילויות חוץ-כיתתיות ותחרויות למיניהן לצד ההוראה הקונבנציונלית". באחרונה זכה גרא בפרס המורה המצטיין בפיסיקה המוענק על-ידי קרן עמוס דה שליט בראשותו של פרופ׳ חיים הררי, ובהמלצת הפקולטה לפיסיקה והמחלקה להוראת המדעים במכון ויצמן למדע.

פרס זה הוענק לגרא על מסירותו לטיפוח דורות של תלמידים, על הנהגת קהילת מורים למצוינות והתחדשות מקצועית, ועל שילוב גישת החקר ללמידה משמעותית בכיתת הפיסיקה. פרס עמוס דה שליט מוענק זה ארבעה עשורים במטרה להביע הערכה למורים אשר תורמים להוראת הפיסיקה בארץ ולהעמדת דורות של בוגרים  סקרנים ובעלי חשיבה ביקורתית, ולעודדם להמשיך במפעלם המבורך. מדי שנה מתבקשים מורים לפיסיקה להציע מועמדים לפרס, והשנה הגיע מספרם ל-30. בוועדת הפרס, בראשותה של פרופ' עידית ירושלמי, חברים מדענים מהפקולטה לפיסיקה ומהמחלקה להוראת המדעים, מורים מנוסים לפיסיקה, וכן ראש המרכז הארצי למורי פיסיקה.

המורה הזוכה מלמד כיום בבית הספר העל-יסודי "אלקאסמי" בבאקה אלגרביה, שם הוא משמש גם כרכז המקצוע, ו"בתיכון ג'ת" במועצה מקומית ג'ת במשולש. "התלמידים שלנו הם הילדים שלנו, והם העתיד", אומר גרא. "אנחנו, המורים, בני מזל שיש לנו אוכלוסיית תלמידים טובה במיוחד, והשקעה בהם היא כדאית וחשובה. פיסיקה נחשבת למקצוע קשה, וכדי להתגבר על הקושי יש צורך בעידוד, בחיוך, בקירבה ובהתחשבות". ריאד משמש גם מורה מנחה ועוזר למורים בתחילת דרכם במסגרת "קהילות לומדות של מורים לפיסיקה – קרוב לבית" בקהילת טייבה-באקה. את התפתחותו המקצועית המשמעותית הוא זוקף לזכות השתתפותו בתוכנית רוטשילד-ויצמן במכון ויצמן למדע. במסגרת זו הוא רכש מיומנויות הוראה מגוונות, וגם העמיק את הידע שלו בפיסיקה בהנחייתם של מדענים מובילים ממכון ויצמן למדע.

שתף