אחרי מות

דו"ח
20.03.2018

לזכרו של פרופ' יורם סלומון

פרופ' יורם סלומון

פרופ' יורם סלומון מת באחרונה. פרופ' יוסי ירדן אומר לזכרו: "יורם סלומון נולד לחופי הכינרת וגדל בירושלים. הוא קיבל תואר דוקטור באוניברסיטה העברית בירושלים בשנת 1972. לפני הצטרפותו למכון ויצמן למדע, בשנת 1975, הוא התמחה במכוני הבריאות הלאומיים בארצות הברית (National Institutes of Health - NIH). שבע שנים לאחר חזרתו ארצה הוא נבחר לראש המחלקה לשירותים ביולוגיים, ומאוחר יותר שימש כראש המחלקה לחקר הורמונים וכיושב-ראש המועצה המדעית של מכון ויצמן למדע.

יורם ייזכר תמיד בזכות גילויים פורצי- דרך של מנגנוני GPCR - מעבר אותות באמצעות קולטנים מצומדים לחלבוני G. בעקבות מחקרים אלה החל יורם להתעניין בשיטות מחקר ובנושאי מחקר אשר הובילו אותו בסופו של דבר למחקריו בתחום הטיפול הפוטו-דינמי (PDT). במיוחד יש לציין את שיתוף הפעולה הממושך שלו במחקרים אלו עם פרופ' אביגדור שרץ, גם הוא ממכון ויצמן למדע, אשר הוביל לפיתוח חומר בשם "תוקד" (Tookad-Soluble Vascular Targeted Therapy). פיתוח מקורי ופורץ דרך זה זיכה את השניים בשנת 2012 בפרס סרג'יו לומברוזו. השנה, 2018, הם זכו בפרס רפפורט לחוקר בכיר.

טיפול זה משלב באופן ייחודי כימיה אורגנית, טכנולוגיית לייזר, וביולוגיה של גידולים. במסגרת התהליך הרפואי שפיתחו סלומון ושרץ מזריקים למטופל חומר מיוחד, אשר מופעל, באמצעות קרן אור, במקום בו נמצא הגידול הסרטני. הקרן יוצרת רדיקלים חופשיים, אלה מונעים מכלי דם להגיע לגידול הסרטני - ובכך גורמים לנסיגתו. עבודת מחקר זו עתידה להציל את חייהם של אנשים רבים בעתיד, והכרת תודתם של אותם אנשים, ובני משפחותיהם, תלווה את זכרו לעולם.

מחקרו של יורם סלומון בתחום הטיפול הפוטו-דינמי בסרטן הבשיל באחרונה, ואושר לשימוש רפואי במקסיקו ובאירופה לטיפול בסרטן הערמונית. שיטה זו נבחנת בימים אלה בניסויים קליניים בטיפול בסוגי סרטן נוספים.

הוא נאבק במחלת הסרטן במשך תשע שנים, והותיר אחריו את אשתו, דניאלה, שלושה ילדים ושמונה נכדים".

יהי זכרו ברוך. 

שתף