התחנה הבאה: מאדים

חדשות חינוך
10.12.2018

תערוכת "סיבוב על מאדים"

במהלך הקיץ האחרון היה מאדים בנקודה הקרובה ביותר אלינו מאז 2003 - רק 58 מיליון קילומטר הפרידו בין כוכב הלכת האדמדם לכדור הארץ (לשם השוואה, כשהוא בנקודה הרחוקה ביותר מאיתנו, נמצא מאדים במרחק של כ 400- מיליון קילומטר). אבל עבור האלפים שהגיעו בקיץ לגן המדע על-שם קלור בקמפוס מכון ויצמן למדע  ברחובות, מאדים היה אפילו קרוב יותר, ובעיקר מוחשי מאוד.

באמצע יולי נחנכה תערוכת הקיץ של גן המדע תחת הכותרת "סיבוב על מאדים". התערוכה מזמינה את המבקרים להפוך למשך כמה שעות לחוקרי חלל, ללמוד על החיים בכוכב הלכת השכן בצורה חווייתית, ולהשיב על השאלה "האם נוכל בעתיד להתיישב על מאדים". המבקרים לוקחים חלק פעיל בתערוכה, ומשתתפים במשימות ובפעילויות שונות: טיול במאדים באמצעות טכנולוגיית מציאות מדומה; פיקוד על צוות אסטרונאוטים החוקרים את מאדים; נהיגה ברכב חלל וירטואלי; והתרשמות בלתי-אמצעית מתנאי המחיה של אסטרונאוטים.

אצרה את התערוכה ד"ר רוני אשכנזי ממכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע, בליווי מדעי  של פרופ' עודד אהרונסון מהמחלקה למדעי כדור הארץ וכוכבי הלכת. ד"ר אשכנזי ליוותה את הפעילות בגן המדע מאז הקמתו בשנת 1999  ועד שנת 2010 , ובאחרונה חזרה לגן בתפקיד האוצרת. "יותר מ 10,000- מבקרים פקדו את 'מאדים' בחודש הראשון, והציפו אותנו בביקורות אוהדות במיוחד", מספרת ד"ר אשכנזי. "אסטרונומים יודעים כיום לא מעט על מאדים, והשאלה שליוותה אותי לאורך כל הדרך הייתה, איך להעביר את הידע הזה – איך 'להנגיש כוכב'. לשמחתי, כל הגורמים במכון שפניתי אליהם נרתמו וסייעו לתערוכה בצורה מעוררת השתאות, ובלעדיהם לא היינו מגיעים רחוק כל כך". רועי דרבקין מסטודיו "סאברוסה" עיצב את חללי התערוכה, על העיצוב הגראפי הופקדה המעצבת יעל דר, וחברת "קריאייטיב לאבס" הפיקה את האפקטים הדיגיטליים.

לקראת פתיחת התערוכה אמרה מנכ"לית מכון דוידסון, ד"ר ליאת בן-דוד: "חקר החלל הוא אחד המדעים העתיקים ביותר הקיימים. השמים זרועי-הכוכבים היו ה'מסך' הראשון שבו התבוננו בני האדם. הם מצאו בו חוקיוּת, תנועה, תופעות מעוררות השתאות, חשש ודמיון כאחד. אנחנו חיים בתקופה מרתקת ומלהיבה, שבה אנחנו כבר לא חייבים לחכות עד שנגיע למאדים כדי לדעת 'איך ההרגשה' להיות שם. אנחנו יכולים לשלב את הידע שלנו באסטרונומיה  עם היכולת המדעית-טכנולוגית שלנו, וליצור מציאות מדומה שבה נרגיש כאילו אנחנו כבר שם".

מי שעדיין לא יצא ל"סיבוב על מאדים", מוזמן להצטרף למשלחת: התערוכה תישאר פתוחה לכל הפחות עד אחרי חגי תשרי.

שתף