לזכרו של פרופ' זאב לוז

דו"ח
10.12.2018

פרופ' זאב לוז

פרופ' זאב לוז הלך באחרונה לעולמו. חבריו, פרופ' דניאלה גולדפרב, פרופ' לוסיו פרידמן ופרופ' שמעון וגה, אומרים לזכרו: "עד לאחרונה הגיע זאב יום-יום למכון ועבד על בניית מודלים מתמטיים המסבירים צורות קווים ספקטרליים בתנאים דינמיים והשפעת הכיראליות על הספקטרום של תהודה מגנטית גרעינית (NMR) וגם שקד על שיפור מיומנותו בתחום הסימולציות שממחישות את הפיסיקה של בועות סבון. דלת משרדו הייתה פתוחה תמיד למדענים ולסטודנטים שהיו נכנסים ומתייעצים אתו בכל מיני עניינים. דיון עם זאב משמעותו הייתה לשאול שאלה ולקבל בחזרה מבחר שאלות נוספות שהובילו, בסופו של דבר, לתשובה. בשבילנו, זאב היה מנטור, חבר יקר ודוגמה למדען בעל יכולת ייחודית להסביר את הרעיונות המורכבים ביותר בדרך ברורה ומדויקת.

"זאב נולד במינכן ב-20 בפברואר 1932, בשם וולפגנג עמנואל נוסבאום. למשפחתו היה ברור בשלב די מוקדם לאן נושבת הרוח באותה התקופה, ובקיץ 1934 הם הגיעו לבנימינה, שם עבד אביו כרופא. ילדותו של זאב הייתה מעניינת מאוד, הוא למד בפנימייה חקלאית ולאחר סיום לימודיו קיבל מבית הספר מלגת לימודים שהותנתה בכך שיישאר בבית הספר כמורה. בתקופה זו, הוא פגש את אלכס פינס (מדען בולט בתחום התהודה המגנטית הגרעינית מאוניברסיטת ברקלי בארצות הברית), שהיה תלמידו.

"הקריירה של זאב כחוקר התחילה ב-1957, כאשר הגיע למכון ויצמן למדע, לאחר קבלת התואר ראשון והשני בכימיה מהאוניברסיטה העברית בירושלים. במכון, כתלמיד מחקר, היה זאב החוקר הצעיר ביותר בקבוצתו של שאול מייבום. הוא בילה חצי שבוע כמורה בבית-הספר התיכון שלו, ואת החצי השני במעבדה (כולל סופי שבוע, חגים וימי שביתות מורים, שהיו שכיחים באותה עת). באותה תקופה בנה מייבום ספקטרומטר של תהודה מגנטית גרעינית – שהיה אחד מהראשונים בעולם. מייבום, זאב ושאר חברי הקבוצה היה חלוצים בחקר תופעות NMR כמו צימוד ספינים, השפעת הצימוד על הספקטרום של NMR ופיתוח שיטות מדידה. במחקרים אלה הומחש הפוטנציאל של מחקר בתהודה מגנטית גרעינית לקידום ההבנה של הקינטיקה של תגובות כימיות, וההבנה הקוונטית של צימוד ספין-ספין. לאחר שקיבל דוקטורט מהמכון, ביצע מחקר בתר-דוקטוריאלי במעבדות בל בארצות הברית. בשנת 1964, חזר למכון ויצמן למדע כחוקר עצמאי, והקים את קבוצת המחקר שלו במחלקה לאיזוטופים, עם דגש על ספקטרוסקופיה של תהודה מגנטית גרעינית ואלקטרונית (NMR ו-ESR).

"בתקופה זו כתב עבודות חלוציות העושות שימוש באיזוטופ O17 בחקר ריאקציות כימיות בשיווי משקל והבנת המבנה המולקולרי של גבישים אורגניים. במקביל הוא קידם את ההבנה של אינטראקציית העל-דק ברדיקלים חופשיים.

"בהמשך החל לחקור גבישים נוזליים מכמה היבטים – תנועה מולקולרית, סידור מקרוסקופי, מעברי פאזות ופיתוח חומרים חדשים – בעודו משלב עבודה ניסיונית ותיאורטית. הוא הראה את ייחודיות ה-NMR באפיון חומרים אלה, במיוחד השימוש ב-NMR של דאוטריום. בין היתר הוא חקר את הדינמיקה של מולקולות אורגניות מומסות בגבישים נוזליים מסוגים שונים ואת הסדר והמבנה של מזופאזות עם תכונות סימטריות שונות. עבודתו הענפה והפורייה שהביאה להבנת הסדר המולקולרי בגבישים נוזליים והתנהגותם בשדות מגנטיים, הפכה אותו לאחד מעמודי התווך של תחום זה.

"הנושא שעבר כחוט השני לאורך הקריירה המדעית הארוכה של זאב הוא שימוש בתהודה מגנטית בחקר דינמיקה מולקולרית. הדבר בא לידי ביטוי בשני היבטים: בחירת הניסיונות המתאימים לגילוי התהליך הדינמי ופענוח התוצאות הספקטרליות במונחים של מנגנון וקצב. בשנות ה-70 הוא פיתח, יחד עם פרופ' שלמה אלכסנדר המנוח, גישות תיאורטיות ונומריות חדשות לפענוח צורות-קו ב-ESR ו-NMR של מולקולות העוברות תהליכים דינמיים כמו שינויי קונפורמציה, קפיצות מולקולריות, דיפוזיה רוטציונית וטרנסלטורית ושיחלוף כימי. יחד עם רפי פופקו, הרברט צימרמן, הנס ספיס ואחרים פיתח במשך שנים שיטות חדשות בתהודה מגנטית גרעינית חד ודו-ממדית לחקר תהליכים דינמיים איטיים במוצקים.

"עבודותיו הרבות בנושא תהודה מגנטית ודינמיקה מולקולרית עיצבו את שדה המחקר והשאירו בו חותם חסר תקדים.

"לצד מחקריו רחבי ההיקף, זאב נודע גם כמורה רב השראה. הוא לימד וקידם דורות של סטודנטים בארץ ובעולם. הרצאותיו הפופולאריות ריתקו תלמידי תיכון. באחת מהרצאותיו הידועות ביותר, נהג להראות לילדים, בהתלהבות, את הקסם במשוואות דיפרנציאליות ופתרונותיהן – זאת גם לאחר שהוא בעצמו לא היה מסוגל כבר לראות, בשל ניוון רשתית.

"זאב היה אחד מהגורמים החשובים בקידום חקר התהודה המגנטית גרעינית בישראל. במכון ויצמן למדע, הוא כיהן כראש מחלקה, ראש ועדת הוראה בכימיה, דיקן הפקולטה לכימיה וסגן נשיא לעניינים אקדמיים. את כל התפקידים האלה מילא לצד עבודת המחקר האיכותית והחדשנית שלו.

"יחד עם רעייתו, אביגיל, פתח את ביתו לסטודנטים, לחוקרים בתר-דוקטוריאליים, למדענים אורחים, ועוד.

"זאב היה בשבילנו דוגמה שראוי לשאוף אליה. 'מֶנְטְשׁ' במלוא מובן המלה. הוא יחסר לנו מאוד".

יהי זכרו ברוך.

שתף