בית ויצמן

19.01.2011

שתף

 
בית ויצמן
בית ויצמן
אדריכל: אריך מנדלסון

 

את בית ויצמן בנה האדריכל אריך מנדלסון בשנת 1936 כביתם הפרטי של בני הזוג ד"ר חיים ויצמן ורעייתו, ד"ר ורה ויצמן. הם בחרו לבנות את ביתם על גבעה סמוכה למכון זיו שייסד ד"ר ויצמן בשנת 1934. זוהי עבודתו הראשונה של מנדלסון בישראל, והוא נבנה בסגנון מודרניסטי-בין-לאומי וזכה לכינוי עממי - "הארמון" - בשל גודלו: שטחו 1,000 מ"ר, סביבו גינה בת 44 דונם, ומיקומו - בראש גבעה. העיצוב מושפע מ"ווילה סבוי" של לה-קורבוזיה (1929), שהפכה לאייקון וקבעה את עקרונות הסגנון המודרניסטי-הבין-לאומי. אפשר למצוא בבית ויצמן שילוב של כמה מהעקרונות הבין-לאומיים עם התייחסות מקומית בעיצוב ובחומרים, שלבקשת ויצמן היו ארץ-ישראליים בלבד (כמו אבן חברון לריצוף).
 
הבית בנוי בצורת האות ח' סביב בריכת שחייה הפונה לכיוון מערב, כך שרוח הים מאדה את מי הבריכה ועוזרת לצינון הטמפרטורות, כדוגמת מזרקות ובריכות נוי הבנויות במתחמים מסורתיים של בתים ערביים וים תיכוניים (למשל בארמון אלהמברה בגרנדה שבספרד או בבתים שבנה האדריכל המצרי חסן פתחי). פתחי דלתות אנכיים ומסורתיים נפתחים לבריכה שמסביבה שתי ארקדות עם ארבעה עמודים, ששניים מהם ניצבים בחזית המערבית ונושאים גג ישר.
 
בית ויצמן
 
מוטיבים המזכירים אונייה אפשר לראות בחלונות העגולים שבצד הבניין, וכן במבנה הגלילי של חדר המדרגות הלולייני הבולט כעמדת קברניט באונייה. הגליל, אשר שואב השראה מווילה סבוי, הוא אחד מפסגות העיצוב בבית ויצמן.
 
בחזית שממול, הפונה לכיוון מזרח לעבר ירושלים, קבועה בקומה העליונה מרפסת זיזית חצי עגולה וסגורה, המזכירה את גומחת ספרי התורה בקירות המזרח של בתי-כנסת. ואכן, מאחוריה נמצא קודש הקודשים של הבית - חדר עבודתו של הד"ר ויצמן. מתחתיה ממוקם בקומת הקרקע חדר האוכל הרחב, המופרד משאר הבית במחיצת הזזה מתקפלת, עשויה עץ, הקרויה "דלת אקורדיון". שני אגפי הבית משני צידי הבריכה כוללים חדר אירוח בצד הצפוני, וספרייה שקועה בקיר הדרומי ה עבה במיוחד, ובה 1,200 ספרים בשש שפות: עברית, אנגלית, רוסית, גרמנית, צרפתית ויידיש.
 
לעומת חזית מערבית ייחודית זו, שהפכה לאחד מסמליו המוכרים של בית ויצמן, דווקא החזית הדרומית, בה קבועה הכניסה הרשמית לבניין, משדרת צניעות ותיפקודיות מסוימת, המסתירה את ההדר שמאחוריה. צניעות זו מאפיינת גם את אחוזת הקבר של בני הזוג ויצמן, הקבורים בגן ביתם. מצבתם עוצבה על-פי דגם מצבות החיילים הבריטיים הנעדרים, לזכר בנם מיכאל, טייס בחיל האוויר המלכותי הבריטי, שמטוסו נפל לים בעת הקרב על בריטניה במלחמת העולם השנייה.
 
בשנת 1999 שופץ הבית על-פי תכנון של האדריכל הלל שוקן. במסגרת זו הותקנו בבית מערכות נסתרות של מיזוג אוויר, שלא שינו את חזות החדרים.
 
 

שתף