המאיץ על-שם קופלר במרכז קנדה לפיסיקה גרעינית

19.01.2011

שתף

 
המאיץ על-שם קופלר במרכז קנדה לפיסיקה גרעינית
המאיץ על-שם קופלר במרכז קנדה לפיסיקה גרעינית
אדריכל: משה הראל

 

המאיץ על-שם קופלר במרכז קנדה לפיסיקה גרעינית תוכנן על-ידי האדריכל משה הראל בשנת 1975, והפך ללא ספק לסימן היכר אדריכלי של מכון ויצמן למדע. המבנה הייחודי משלב שני מגדלים. האחד, דמוי בורג, מתנשא לגובה 57 מטרים. בראש השני, שגובהו 53 מטרים, נבנה מבנה דמוי ביצה שאורכו 22 מטרים ורוחבו 14 מטרים.
 
עיצוב זה מתקשר לתקופה שמושפעת מהישגים ראשונים בחלל, מוסיקת פופ, ותפאורות לסרטי מדע בדיוני (דוגמת הבית העתידני והאמיתי ב ו צולם הסרט "ישנוני" של וודי אלן בשנת 1973). על רקע זה חיפשו קבוצות וזרמים באדריכלות דרך חדשה לביטוי, שתהא שונה מהמודרניזם הישר וה"יבש". המפורסמת מכולן היא קבוצת ארכיגרם, שהפיקה עבודות כל-כך עתידניות ורדיקליות עד שהן לא נבנו מעולם. בין אלה אפשר למנות מבנים ניידים בעלי רגליים, ועיר שחלקיה ניתנים לשליפה ולהרכבה. קשר ברור קיים בין המאיץ שבמכון ויצמן למדע לבין מצפה השמש על-שם איינשטיין שנבנה בתחילת שנות ה-20 של המאה הקודמת בפוטסדאם, גרמניה, על-ידי האדריכל אריך מנדלסון - האדריכל המפורסם הקשור קשר בל-יינתק למכון ויצמן למדע.
המאיץ על-שם קופלר במרכז קנדה לפיסיקה גרעינית
 
המאיץ איפשר למדעני המכון לפעול בחזית המדע העולמית בשנות ה-70 של המאה הקודמת, אבל עם הזמן השלים וסיים את תפקידו, עד שלאחרונה הוחלט להפסיק את הפעלתו.
 
מבנה המאיץ עשוי בטון חשוף, שנוצק בתבניות לחיצה מתועשות מפלדה, כפי שמעידים סימני החורים בבטון, שלאחר מכן נצבע בלבן. מגדל אחד מבטון נדמה כרגל פטרייה, רחבה מעט במרכזה, והיא נושאת על ראשה את "הביצה". המגדל השני, הנדמה כבורג, משמש כמגדל שירות. שני המגדלים מקושרים זה לזה בשלושה גשרים וכן בקומת הקרקע.
 
עיצוב בניין המאיץ, על הגיאומטריה הפשוטה והמונומנטלית שלו, הוא דוגמה מובהקת לסגנון הפורמליזם באדריכלות, שאפשר לראותו גם ב בניינים חדשים דוגמת בניין תחנת הטלוויזיה הסינית CCTV בבייג'ין, בעיצוב רם קולהאוס, או "מגדלי האנטנה" הנבנים במקומות שונים בעולם, דוגמת ברלין, שנחאי, ברצלונה (בתכנון סנטיאגו קלטראווה) ועוד.
 
 

שתף