בניין אריסון לנוירוביולוגיה

19.01.2011
 
בניין אריסון לנוירוביולוגיה. אדריכלים: גרשון וברק צפור
בניין אריסון לנוירוביולוגיה
אדריכלים: גרשון וברק צפור

 

בניין אריסון לנוירוביולוגיה, שתוכנן על-ידי האדריכלים גרשון וברק צפור בשנת 1996, הוא מבנה פוסטמודרני אופייני, המדגיש את הטיפול בכניסה. מרכיב הכניסה לבניין, סימונו, עיצובו וצבעיו, הוא אחד המרכיבים החשובים בסגנון הפוסטמודרני. זהו בניין בן שתי קומות, הבנויות מעל לקומת מסד בעלת התקנים לכניסת אור טבעי, המחופה אבן נסורה, וכולל שני אגפים מלבניים הנדמים לשתי כנפיים אשר יוצאות מנקודת הציר המרכזית ומוקד העניין הראשי - "שער הכניסה" שעולים אליו במדרגות, והוא כולל מעין מגדל שמירה עגול ובולט מעליו, הבנוי זכוכית ואלומיניום. גם שני העמודים המלבניים המחזיקים את שער הכניסה מודגשים הרבה מעבר למה שחוקי הקונסטרוקציה והפיסיקה מחייבים (למעשה, אפשר היה להחזיק אותו גם ללא עמודים כלל, לנוכח המיפתח הקטן שבין הקירות). אלא ששני העמודים לא נועדו לשאת עומס, אלא לסמן ולהדגיש את הכניסה.
 
בניין אריסון לנוירוביולוגיה. אדריכלים: גרשון וברק צפור
 

גם בפנים המבנה אפשר למצוא עמודים המדגישים את חשיבותה של הכניסה, אלא שהפעם מדובר במערכת מיזוג האוויר. כאן נעשה בה שימוש מודגש ברוח הפוסטמודרנית המקדשת את המוגזם והגדול, כך שמערכת המיזוג, שבדרך כלל מקובל להצניעה בתקרה מונמכת, הפכה למעין קונסטרוקציה עם עמודים וקורות המלווים את מערכת השלד, שגם היא מפגינה מאמץ מוגזם לנשיאת מוטיב שער הכניסה העגול. זה האחרון סוגר מעגל בפנים הבניין, תוך ניתוק מהבניין עצמו וממרפסת הקומה העליונה. בתקרת השער אפשר להבחין שתקרת הריבועים המונמכת מגיעה לסופה. במרכז התקרה קבוע חלון דמוי פירמידה, עשוי זכוכית, המחדיר אור מלמעלה. כל אלה הופכים את המרפסת בקומה השנייה של שער הכניסה למקום נוח ומתאים למנוחה קצרה, למפגש, להחלפת דעות ולתצפית.

 

שתף

שתף