סיפורו של איש צעיר

01.03.2012
פרופ' אוריאל (אורי) ליטואר, 1978
 
פרופ' אוריאל (אורי) ליטואר יושב בחדר, במחלקה לנוירוביולוגיה, ומרגיש בבית. בחדר שמולו עבד אביו, ד"ר פרנץ שמעון ליטואר, שהיה מהנדס כימי, ובעל תואר דוקטור בחקלאות מאוניברסיטת לייפציג. באותה עת היה הבניין הזה חלק מהמינהל למחקר חקלאי. הוריו של אורי, שהיו חברים בארגון הציוני-גרמני "כחול-לבן", הגשימו את הרעיון הציוני ועלו ארצה בשנת 1923, ובחודש פברואר, כשנה לאחר מכן, נולד אורי בתל-אביב.

בנעוריו הצטרף אורי ל"הגנה", והשתמש במכשירי תקשורת אלחוטיים. עם סיום לימודי התיכון, בגימנסיה הרצליה, הצטרף להכשרה בקיבוץ רמת יוחנן. בהמשך התגייס לפלמ"ח, למחלקה בפיקודו של יצחק רבין, והוצב בקיבוץ תל יוסף, במחלקה בפיקודו של יצחק רבין. לאחר מכן הצטרף לפל"ים, ועסק בהברחת ספינות מעפילים תחת עינם הפקוחה של הבריטים. בשנה האחרונה לשירותו חלה בקדחת, והרופאים יעצו לו להחליף אקלים. הוא עבר לירושלים, שם החל ללמוד כימיה באוניברסיטה העברית, ופגש את האחים אהרון ואפרים קצ'לסקי (לימים קציר), שהיו אז מרצים צעירים ומוכשרים שמשכו קהל סטודנטים גדול, ועמדו גם בראש "תא הכימאים" של ה"הגנה" בירושלים. הם שכנעו אותו להצטרף לחיל המדע (חמ"ד), שעסק בייצור נשק ותחמושת, ואורי התמנה למפקד היחידה הכימית.
 
ב-1949 קיבל חופשה מצה"ל כדי להמשיך את עבודת המאסטר – אותה סיים בהצטיינות. לאחר מכן הציע לו פרופ' ארנסט ברגמן לעשות דוקטורט בהדרכתו במכון ויצמן למדע. הוא בחר, כנושא, את מנגנון התסיסה של סוכר פנטוז בחיידקים. לאחר מכן נסע למחקר בתר-דוקטוריאלי במעבדתו של פרופ' ארתור קורנברג, חתן פרס נובל לרפואה, בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס. מחקרו שם התמקד בחומצות הגרעין – החומר הגנטי, ובמסגרתו גילה אנזים הקרוי פולינוקלאוטיד פוספורילאזה, שבעזרתו אפשר לייצר חומרים הדומים בהרכבם ובתכונותיהם לבסיסים המרכיבים את הדי-אן-איי והאר-אן-איי.
 
עם חזרתו למכון ויצמן, בשנת 1957, הקים, יחד עם פרופ' דוד אלסון, פרופ' תיאודור ויניק וד"ר מרדכי אברון, את המחלקה לביוכימיה, והפעיל מאמצים רבים למען צירופה של ישראל כחברה שוות זכויות באיגוד האירופי לביוכימיה (FEBS).

באחד מביקוריו של ראש הממשלה דאז, דוד בן-גוריון, במכון, הוא פגש את המדען הצעיר, ובשיחה שהתפתחה ביניהם שאל "איש צעיר, מדוע שלא תחקור את המוח האנושי? הרי עליונותו של האדם היא מוחו". אורי קיבל את האתגר, והציע להנהלת המכון להקים מחלקה חדשה. התעניינותו בנושא התפתחה בהדרגה, במקביל להתפתחותן של הביולוגיה המולקולרית והגנטיקה, והוא סבר שהגיעה העת ליישם גישות בין-תחומיות דומות גם בנוירוביולוגיה. הוא ניצל מילגה יוקרתית שקיבל מה-NIH כדי ללמוד יותר על התחום, וכשחזר ארצה ייסד במכון מחלקה לנוירוביולוגיה, שבראשה עמד עד צאתו לגמלאות בשנת 1988. בהנהלתו עסקה המחלקה בחקר פעולותיו של התא העצבי ובהתפתחותו, וכן ברקמות הקשורות למערכת העצבית, כמו שרירים ורשתית העין. מחקריו של אורי עסקו, בין היתר, בגידול מסוג נוירובלסטומה הנפוץ בעיקר בקרב ילדים. הוא גילה שני חלבונים שמדידת כמותם בתא מאפשרת לאבחן את המחלה עוד בשלביה הראשונים.
 
באחרונה מוקדשים מחקריו להבנת הגורמים למחלת הפרקינסון.
 
פרופ' אוריאל (אורי) ליטואר מת באחרונה.
 
פרופ' אוריאל (אורי) ליטואר
 
 

שתף