ההורמונים באים

חדשות מדע בשפה ידידותית
01.12.1996

שתף

ההורמונים באים
 
 
מערכת ביולוגית ייחודית לבחינת פעילותם של הורמונים בגוף פותחה באחרונה על ידי הפרופ' אברהם אמסטרדם מהמחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא במכון ויצמן למדע. מערכת זו מבוססת על תאי שחלה שהותאמו לתפקידם החדש בטכניקות של הנדסה גנטית.
 
הורמונים הם חומרי בקרה ושליטה, שבאמצעותם הגוף מפעיל ומתאם מערכות ביולוגיות שונות, החל מוויסות לחץ דם וכלה בהתפתחות מינית. לפיכך נודעת חשיבות רבה ליכולת למדוד את שיעוריהם של ההורמונים השונים בגוף. אלא שלמעשה, אין די במדידת כמותו של הורמון.
 
כדי להעריך נכונה את יכולתו של ההורמון להשפיע על המערכות הביולוגיות השונות, יש לבחון את מידת יכולתו להיקשר לקולטנים המצויים על תאי המטרה שלו.
 
היקשרות כזאת פותחת רצף של תהליכים ביוכימיים שגורמים לתאים לייצר חומרים מסוימים - אשר משפיעים על תהליכים שונים בגוף.
 
פרופ' אמסטרדם וחברי צוות המחקר שלו, ד"ר נגונדר סלבראז' ועדה דנטס, נטלו תאי שחלה והקנו להם - בדרך של הנדסה גנטית - יכולת להתרבות ללא הרף. לאחר מכן, בטכניקות של הנדסה גנטית, שתלו בתאים האלה גנים מסוימים שגרמו לתאים לייצר ולהציג על קרומיהם קולטנים חלבוניים שונים, שאליהם יכולים להיקשר הורמוני מין או אדרנלין. למעשה, החוקרים פיתחו כמה שושלות תאים, שכל אחת מהן כוללת תאים אשר מציגים על קרומיהם קולטן מסוים, המתאים לקשירה בררנית של הורמון מסוים בלבד.
 
היקשרות ההורמונים לקולטנים גורמת לתאים לייצר חומרים מסוימים, שאת כמותם אפשר למדוד, ועל פיה אפשר להסיק על מידת פעילותם של ההורמונים השונים.
 
מחקר זה בוצע במימון משרד המדע ומרכז מינרבה ע"ש ד"ר יוסף כהן במכון ויצמן למדע, ובשיתוף פעולה עם ד"ר רינה לימור ופרופ' אברהם גולנדר מהמרכז הרפואי ע"ש סוראסקי בתל אביב.
 

שתף