משולחנו של הנשיא

המפגש השנתי של המועצה הבין-לאומית שלנו, שהתקיים באחרונה, היה מפגן מרשים ומרגש של תמיכה רחבה במכון, במטרותיו ובערכיו. השותפות שלנו עם ידידי המכון, מהארץ ומהעולם, מאפשרת לנו לפעול בחזית המדע, לחדש ללא הרף - ולתכנן בביטחה את עתיד המכון.

במסגרת המפגש הודענו על גיוס תרומות בהיקף של 120 מיליון דולר להקמת המרכז הלאומי לרפואה מותאמת אישית, על-שם ננסי וסטיבן גראנד. המרכז, שפעילותו מתוארת בעמודים הבאים, ישרת את כל קהילת המחקר בישראל בתחום מדעי החיים והביו-רפואה, ויחולל שינוי משמעותי בעתיד המחקר הביו-רפואי בישראל.

המרכז כולל ארבע יחידות: המכון לגנומיקה על-שם קראון, שהוקם על-ידי משפחת קראון משיקגו; מכון למיפוי חלבונים על-שם דה בוטון, שהוקם על-ידי מייל דה בוטון מבריטניה; המכון לביואינפורמטיקה על-שם אילנה ופסקל מנטו, שהקימו אילנה ופסקל מנטו, מישראל ומצרפת; והמכון לגילוי תרופות על-שם מוריס וויויאן ווהל, שהוקם על-ידי הקרן על-שם מוריס וויויאן ווהל מבריטניה. המרכז יתמקם ב"מגדל השמש", שעובר כיום שיפוץ, במימון קרן וולפסון, בריטניה. תרומה נדיבה במיוחד, בהיקף של 50 מיליון דולר, קיבלנו למטרה זו מננסי וסטיבן גראנד מסן-פרנסיסקו, שהמרכז החדש כולו ייקרא מעתה על-שמם. תרומה זו התקבלה באמצעות הוועד האמריקאי שלנו.

במקביל הקמנו מכון לחקר החלל והאופטיקה על-שם אנדרה דלורו, שפעילותו תתפרס מעולם התופעות הקוונטיות, ועד לחקר הגלקסיות והיקום; ובית-ספר למחקר בפיסיקה על-שם אנדרה דלורו, שיאפשר לסטודנטים שלנו לקדם רעיונות עצמאיים, להשתתף בכנסים מדעיים, ועוד.

חנכנו את הבניין לתשתיות ושירותי מחקר על-שם ראול וגרציאלה דה פיצ'וטו, שיאכלס בקרוב את אגפי הרכש, משאבי אנוש, בינוי והנדסה, שרותי מחקר ותפעול, וכן את ענף הספריות ואת יחידת הבטיחות.

במקביל, כמה בניינים בקמפוס יאוכלסו מחדש. בניין גולדסמית-מלץ יאכלס מעבדות של היחידה לתשתיות כימיות. הבניין הישן של האגף לתשתיות מחקר יאכלס מעבדות של המחלקה לבקרה ביולוגית, והבניין הישן של אגף הבינוי יאכלס מדענים מהפקולטה למתמטיקה ומדעי המחשב.

השנה התחלנו להפעיל ברחובות את חמד"ע (חינוך מדעי). מוסד זה מאפשר לתלמידי בתי-הספר התיכוניים ברחובות ובנס-ציונה ללמוד מדעים במעבדות מתקדמות, עם מורים שעברו הכשרה מיוחדת. בראש חמד"ע רחובות עומד ד"ר רונן מיר, בוגר המכון שעשה חיל בתחום החינוך המדעי בארץ ובעולם. אנו מאחלים לו, למורים, לתלמידים ולמעשה לכל תושבי האיזור, הצלחה בפעילות חשובה זו. בתל-אביב פועל חמד"ע שנים רבות, וכתוצאה מכך עלתה משמעותית רמת החינוך המדעי בעיר. תקוותנו היא שמוסדות חמד"ע נוספים יקומו ויפעלו במקומות רבים נוספים בארץ.

שתף