תמונה: אימג'ינרי

תמונה
02.09.2015

שתף

תגיות

בתמונה: מבקרת בתערוכת "אימג'ינרי" המוצגת בגן המדע על-שם קלור, מתבוננת בדגם של גוף הקרוי גירואיד

בתמונה: מבקרת בתערוכת "אימג'ינרי" המוצגת בגן המדע על-שם קלור, מתבוננת בדגם של גוף הקרוי גירואיד - סוג מיוחד של ״משטח מינימלי״ - משטח בעל שטח פנים הקטן ביותר האפשרי בתחום טווחים נתון. הגירואיד הוא אין-סופי עם מחזוריות משולשת, כלומר, אפשר לייצר את המשטח בדרך של לקיחת יחידה בסיסית ״שיכפולה״ בפעולה של ״העתקה״, באורח אין-סופי ובשלושה ממדים. 
 
הגירואיד מיוחד גם בכך שאין עליו כלל קווים ישרים או סימטריות מישוריות. הוא מחלק את המרחב לשני ״מבוכים של מנהרות״ בלתי-תלויים זהים. הוא המשטח היחיד הידוע מסוגו שהוא בעל צמתים (נקודות מפגש) משולשים (בשלושת הממדים). מבחינה טופולוגית, בדומה למבנה של סופגנייה, אפשר לצייר על גבי הגירואיד עקומה סגורה שאם ״נכווץ״ אותה עד למינימום, לא נקבל נקודה (בניגוד, למשל, לעקומה סגורה שמצוירת על-גבי כדור). 
 
"משטח מינימלי״ מתקבל, למשל, כאשר טובלים מסגרת כלשהי בתמיסת מי-סבון. בועת הסבון שנוצרת היא משטח מינימלי – כלומר, קיומו במצב זה מחייב "הוצאה" של מינימום אנרגיה.
 
יוצרי התערוכה הם פרופ' גרט-מרטין גרואל שניהל את המכון למתמטיקה בעיר אוברוולפאך, וד"ר אנדריאס מאט מגרמניה, העוסקים במשך שנים בקירוב הציבור הרחב למתמטיקה, תוך התמקדות בהיבטים חזותיים של נוסחאות, עקרונות, בעיות וביטויים מתמטיים. "אימג'ינרי" הוצגה עד כה בכ-130 ערים ב-20 מדינות, ובין היתר במוזיאון הגרמני במינכן, במוזיאון למתמטיקה בניו-יורק, ועוד. לרגל אירועי מלאת 50 שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לגרמניה, החליט גרט-מרטין גרואל, שהוא גם חבר בדירקטוריון אגודת הידידים של המכון בגרמניה, להביא את התערוכה לישראל, ולהציגה בגן-המדע על-שם קלור. 

שתף

תגיות: