נשיא המדינה, שמעון פרס, העניק מלגות הצטיינות לארבעה סטודנטים למדעי המוח מהמכון

30.12.2013
 
 
ארבעת זוכי המלגות ממכון ויצמן (מימין): שירי רון, אביטל חכמי, בועז מוהר וריטה פרץ
 
 
עשרה תלמידי מחקר לתואר שלישי, בהם ארבעה סטודנטים מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע, זכו באחרונה במלגות מטעם נשיא המדינה למצוינות ולחדשנות בתחום מדעי המוח. המלגות, בסכום של 200,000₪ לסטודנט, הנפרס על פני שלוש שנים, נועדו לעודד מחקר אקדמי ולתמרץ עשייה מדעית פורצת דרך.
 
המלגות למצוינות וחדשנות מדעית מוענקות על-ידי הנשיא זו הפעם הראשונה, כחלק מתוכנית להפוך את מדינת ישראל למוקד בין-לאומי של מחקר מתקדם בחקר המוח. תוכנית זו זכתה באחרונה ל"דחיפה" משמעותית, עם החלטת האיחוד האירופי להכיר בפרויקט חקר מוח האדם כספינת דגל של טכנולוגיות עתידיות. במסגרת זאת יוענקו בעשור הקרוב יותר ממיליארד יורו ל"מיזם מוח האדם" – פרויקט מחקר אירופי, בו משתתפים מדענים מישראל, מרביתם ממכון וייצמן, שנועד להביא לקפיצת מדרגה משמעותית של הידע בתחום זה, בדומה לקפיצת המדרגה שנעשתה כתוצאה מפרויקט מיפוי גנום האדם.
 
עשרת הסטודנטים נבחרו מתוך עשרות מועמדים על-ידי ועדת השיפוט, בראשה עמד פרופ' ידין דודאי ממכון ויצמן למדע, ובה היו חברים עוד שישה מדענים מובילים מהאוניברסיטאות בארץ. בטקס הענקת המלגות, שהתקיים באחרונה בבית הנשיא, סקר פרופ' דודאי את ההתפתחויות בתחום חקר המוח, והבטיח כי פריצות הדרך הגדולות הן מעבר לפינה, וכי לעשרת הזוכים יש יכולת להיות בין המדענים שיובילו אותן פריצות דרך. נשיא המדינה, שמעון פרס, אמר: "ישראל יכולה להפוך למעצמה עולמית בחקר המוח. היצירתיות, החשיבה מחוץ לקופסא וההעזה, יוצרים קרקע פורייה לפריצת דרך מדעית".
 
 
זוכי המלגות מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע:
 
אביטל חכמי, מקבוצתו של פרופ' רפי מלאך
אביטל חוקרת שינויים בהעברת מידע בתוך רשתות עצביות במוח האדם. לשם כך היא משתמשת בנתוני הדמיה מוחית של אנשים חולים, בהשוואה לאנשים בריאים. מטרתה להבין תהליכי תפיסה וקבלת החלטות – הבנה שתקדם איבחון וטיפול יעילים יותר באנשים הסובלים מהפרעות כמו סכיזופרניה ואוטיזם.
 
בועז מוהר, מקבוצתו של פרופ' אילן למפל
בועז חוקר תהליכי עיבוד מידע במוח שקשורים לחוש המגע והמישוש. לשם כך הוא מפתח שיטות רישום חשמלי חדישות במוח. מחקריו עשויים להוביל לפיתוח טיפולים מתקדמים להקלה על כאב.
 
ריטה פרץ, מקבוצתו של ד"ר רוני פז
עשרות מיליוני אנשים ברחבי העולם נוטלים תרופות אנטי דיכאוניות על בסיס יומי, אך מעט מאוד ידוע על השפעתן על תפקוד המוח. ריטה חוקרת השפעות אלה, במטרה להוביל לפיתוח תרופות יעילות יותר בעתיד.
 
שירי רון, מקבוצתו של ד"ר עופר יזהר
שירי משתמשת בשיטה חדשנית של הפעלת תאי עצב באמצעות קרני אור, וחוקרת באמצעותה את הבקרה על רשתות עצביות בקדמת המוח – אשר אחראיות ליכולתנו לחשוב, לדמיין ולקבל החלטות. מחקרים אלה יסייעו להבין שיבושים הנגרמים במחלות כמו אוטיזם וסכיזופרניה, וכמקווה יסייעו, בעתיד, לטיפול בהן.
 
 
זוכי מלגות הנשיא. למעלה, מימין: אביטל חכמי ובועז מוהר. למטה, מימין: ריטה פרץ ושירי רון   
 

שתף