תחשבו על זה

01.06.2010
 
לאיזה גובה יש להקפיץ כדורי להטוטנות ("ג'גלינג") כדי לבצע היטב להטוט מסוים? כיצד מזהים, באמצעות שתי שאלות, דובר אמת, דובר שקר ודובר אמת-או-שקר? כיצד מבטיחים ניצחון במשחקי זוגות קומבינטוריים? כל זאת, בתוספת קוביות הונגריות, טבעות סיניות, תצרפים (פאזלים), ושאר משחקי חשיבה וחידות מתמטיות, עמדו במרכזו של כנס למשחקי חשיבה ומתמטיקה יצירתית שהתקיים באחרונה במכון דוידסון לחינוך מדעי, המאגד את הפעילויות החינוכיות של מכון ויצמן למדע. בכנס השתתפו יותר מ-200 בני-אדם, מבוגרים, ילדים ובני נוער, שהביאו איתם תצרפים, חידות, ומשחקי חשיבה - חלקם כאלה שיצרו בעצמם. במסגרת המפגש החופשי יכלו המשתתפים להתנסות, לשחק, לשתף ולהחליף משחקים.

בכנס הוצגה תערוכת התצלומים "חושב אל מחוץ לקוביה" של הצלם גדי דגון. פתיחת התערוכה לוותה בהדגמה של פתרון קוביה הונגרית בעיניים עצומות, על-ידי סגן אלוף העולם, דרור וומברג, ובסדנאות לקהל בפתרון קוביה הונגרית.
 
עוד כלל הכנס תצוגת פוסטרים, סדנאות בפתרון משחקי חשיבה, והרצאות מפי מדענים ומפי משתתפים בכנס. פרופ' דוד הראל ממכון ויצמן למדע הירצה על קסמי המתמטיקה, בלוויית להטוטי קלפים ודוגמאות מתמטיות; ד"ר דוד גינת מאוניברסיטת תל-אביב סיפר על האולימפיאדה הבין-לאומית למדעי המחשב, הציג שאלות לדוגמא, והסביר כיצד אפשר לפתח חשיבה מתמטית באמצעות חידות ומשחקי חשיבה; תלמיד התיכון יואב בן שלום הציג הפשטה מתמטית של תנועת הכדורים בעת ביצועי להטוטים ("ג'גלינג"), באמצעות התבוננות בדפוסי תנועת הכדורים ותנועת הידיים, וליווה את הסבריו בהדגמות חיות; הרצאתו של פרופ' אביעזרי פרנקל ממכון ויצמן למדע עסקה באיפיון מצבי ניצחון או הפסד במשחקים קומבינטוריים - משחקים שבהם יש לקחת את החפץ האחרון מערימת חפצים, כאשר יש כללים מוגדרים למספר החפצים שמותר לקחת בכל מהלך - והסביר את הקשר של התשובה למספרי פיבונצ'י. הרצאות המשתתפים עסקו בעקרונות המתמטיים של חידות ומשחקי חשיבה כמו מספרי פיבונאצ'י, אוריגמי, טבעות סיניות, ווריאציות על חידת מגדלי האנוי. הרצאה נוספת תיארה כיצד מלמדים את עקרונות תורת הקוונטים באמצעות משחקי מחשב.
 
את הכנס ארגנו ד"ר יוסי אלרן ממכון דוידסון לחינוך מדעי, פרופ' אברהם הרכבי, מקבוצת המתמטיקה במחלקה להוראת המדעים במכון ויצמן למדע, ודוד גודמן מחברת "משחק עץ".
 
 
תחשבו על זה      תחשבו על זה

שתף