השאיפה החצופה משהו – אך האנושית כל-כך – ליצור חיים מתוך החומר הדומם, עומדת במרכזו של המיצב "מרק החיים", אשר נכלל בתערוכה "HeLa – תצורות של קיום אנושי", שהוצגה באחרונה בגלריית המדרשה בתל-אביב. יוצרי המיצב הם ד"ר עומר מרקוביץ' והאמן והמשורר ערן הדס, והאוצרים הם דניאל לנדאו ואודי אדלמן.
על השולחן ב"מעבדה" ניצבים שלושה מכלים המחוברים למשאבות, ובהם "חומרי הגלם של החיים", בצבעי בסיס: אדום, ירוק וכחול. לחיצה על המשאבות משחררת נוזל צבעוני לתוך סיר גדול ומעלה אדים, ובתוך הסיר מצטבר ומתבשל "המרק הקדמוני" שבו נבראים החיים.
על הקיר ממול מוקרן ייצוג חזותי של התהליך, אשר מציע מעין פיענוח או פרשנות של ההתרחשויות המיסתוריות המתרחשות בתוך הסיר: לתוך ריבוע גדול נכנסות, בזו אחר זו – בהתאם ללחיצה על ידיות המשאבות – "מולקולות" אדומות, כחולות וירוקות, אשר מסתובבות בחלל, מתנגשות זו בזו, מתחברות זו לזו, ויוצרות כדוריות מורכבות וצבעוניות. מתוך כדוריות אלה, שהן "הדור הראשון", מתפצלות בשלב מסוים כדוריות-בנות – הדור השני, אשר מתפצלות לכדוריות-נכדות, נינות, וכך הלאה – עד שנוצר "עץ משפחה". התהליך האבולוציוני נתון לשליטת המפעיל, אשר מזרים את הצבעים לסיר, מעצב את הרכב הכדוריות ואת צבעיהן (על-פי כמויות המולקולות המרכיבות אותן).
המיצב מבוסס במידה רבה על תיאוריה לגבי היווצרות החיים (בתהליך אבולוציוני של מולקולות דמויות שומן), אשר נחקרת ומתפתחת זה שנים בקבוצת המחקר של פרופ' דורון לנצט, במחלקה לגנטיקה מולקולרית במכון ויצמן למדע. ד"ר מרקוביץ', שסיים באחרונה את עבודת הדוקטורט בקבוצה זו, מתכוון להמשיך לחקור את האפשרויות העולות מהתיאוריה באוניברסיטת ניו קאסל באנגליה, במסגרת מחקר בתר-דוקטוריאלי שהוא מתחיל בימים אלה.
במסגרת העבודה על המיצב חָבַר ד"ר מרקוביץ' לערן הדס, אמן ומשורר הפועל בעיקר בתפר שבין טכנולוגיה לשירה. התערוכה כולה נועדה לבחון את הקיום האנושי ואת מושג ה"אנושיות" בהווה ובעתיד, בהתחשב בהתפתחות הטכנולוגית ובממשקים המורכבים המתפתחים בין האדם לבין המכונה. עיצובו של המיצב ברוח הטכנולוגיות- של-פעם נבע מהרצון להיות "ידידותיים למשתמש", תוך התרחקות מדימוי הסביבה הסטרילית והמנוכרת המתקשרת למדע עתידני. המסר המבצבץ מבחירה זו מרמז, שהאפשרות ליצור חיים מתוך החומר הדומם היא בעיקרה שאלה אינטלקטואלית, ואינה תלויה ב"קידמה".