מדע לכולם

28.07.2016

ד"ר דניאל ללוש

ערב אחד, לפני 16 שנה, שאלו שני מדענים צעירים – מדען הסגל ד"ר דניאל ללוש, ומי שיהיה לימים לנשיא מכון ויצמן למדע, פרופ' דניאל זייפמן – טלסקופ מהיחידה לפעולות נוער במכון ויצמן למדע. הם הפיצו בבתי-הספר בסביבה את ההודעה, שהם יאפשרו לחזות באמצעות הטלסקופ בליקוי הלבנה שהתרחש באותו לילה, אבל הם לא ציפו לכך ש-300 תלמידים קפצו על ההזדמנות. כדי להתמודד עם הביקוש הרב, מספר ד"ר ללוש, "הצמדנו מצלמת רשת לעינית של הטלסקופ ושידרנו את הליקוי על מסך גדול".

כיום מחלק ד"ר ללוש, מהמחלקה לפיסיקה של חלקיקים ואסטרופיסיקה במכון, את זמנו בין השתתפות בניסוי "קסנון טון אחד" באיטליה, שמטרתו למצוא פתרון לתעלומת החומר האפל, לבין השתתפות בניסוי ATLAS בסר"ן, שהיה אחד משני הניסויים שבהם התגלו הוכחות לקיומו של הבוזון היגס. לוחות הזמנים הצפופים של שני הפרויקטים האלה אינם מפריעים לו לארגן מיגוון פעילויות חינוכיות ולהשתתף בהן. למעשה, הלילה שבו טיפס, והטלסקופ בידיו, על הגג של אחד מבנייני המכון, היה רק הסנונית הראשונה בתחום זה. מאז מוסדה הפעילות, ואף זכתה לשם – "אסטרונומיה לכולם".

"עם הזמן השתנתה מתכונת הפעילות", הוא אומר. "בהתחלה קיימנו אותה בעיקר בקמפוס המכון, בכפר הנוער". אבל נס ציונה גדלה, בשטחים הסמוכים למכון נבנו בניינים, ואורות הבתים הפריעו לתצפיות הליליות בכוכבים. את הפתרון לכך מצא ד"ר צבי פלטיאל, שהיה באותה תקופה מנהל היחידה לפעולות נוער (מאז השתנה שמה לצמ"ד). באחת השבתות הוא טייל בפארק בריטניה, ונתקל במצפה משואה. הוא הציע להעביר לשם את הפעילות, ומאז, בחורפים, מתקיימת "אסטרונומיה לכולם" במצפה. בקיצים מעדיפים ד"ר ללוש ושותפיו לפרויקט להדרים לבורות לוץ, בקרבת הר רמון. אז מתחילה הפעילות בשעות האור, והיא נפתחת בהרצאה של גיאולוג על טיב החולות הצבעוניים המצויים במקום.

אירוע "אסטרונומיה לכולם" במצפה רמון

מלבד "אסטרונומיה לכולם" מארגן ד"ר ללוש סיורים של תלמידי תיכון ישראליים במאיץ החלקיקים בסר"ן. זו הייתה יוזמה של פרופ' גיורא מיקנברג, ולפני שנתיים היא הופקדה בידיו של ד"ר ללוש. "התלמידים זוכים לשמוע הרצאות מפי הפיסיקאים המובילים בעולם", הוא אומר, "וגם לשחק קצת עם גלאים. כשאפשר, אנחנו יורדים ביחד אל מתחת לאדמה, ורואים את הגלאים הענקיים".

פעילות נוספת בה מעורב ד"ר ללוש קרויה "אלומה לבתי-ספר". זו תחרות בין-לאומית המאורגנת בסר"ן זה שלוש שנים, ובמסגרתה מגישות יותר מ-100 קבוצות תלמידים למרכז המדעי בז'נבה הצעות לניסויים פיסיקליים קטנים הקשורים באלומות אור. בשנה האחרונה השתתפו בתחרות ארבע כיתות מישראל. ד"ר ללוש משמש כרכז הישראלי וכיועץ לקבוצות הישראליות, ואף משתתף בוועדת השיפוט אשר בוחרת את ההצעות הזוכות.

אמנם, עד כה לא זכתה אף קבוצה ישראלית בתחרות של סר"ן, אך ד"ר ללוש נשאר אופטימי. "מטרת הניסויים האלה היא קודם כל חינוכית", הוא אומר. "אף אחד לא מנסה לכתוב הצעה לניסוי שיוביל לזכייה בפרס נובל; פשוט מנסים להראות לתלמידים את הפוטנציאל ואת החשיבות של התנסות במחקר מדעי".

זאת גם הסיבה לכך שד"ר ללוש פעיל בעמותת "בשער", אשר הוקמה במטרה להגביר את מעורבות האקדמיה בשיח הציבורי ובעשייה החברתית. במסגרת פעילות העמותה הוא מגיע, בהתנדבות, לבתי-ספר שונים בפריפריה, ונושא הרצאות מדעיות בפני תלמידים. מטרתו בכך כפולה: "אני רוצה לחשוף אותם למדע, אבל גם לגרום להם להיפטר מהתדמית של המדען בחלוק המעבדה שלו, ולהראות להם שאני קודם כל בן-אדם".

עם כל שפע עיסוקיו, ד"ר ללוש עדיין שומר אמונים ל"אסטרונומיה לכולם". "אני לא אסטרונום וזה לא תחום המחקר שלי", הוא אומר, "אבל אני חושב שהשמיים הם הדרך הטובה ביותר למכור את המדע. הירחים של צדק יפים גם אם אתה לא מבין, בהתחלה, מה בדיוק אתה רואה. כמדענים, מוטלת עלינו אחריות לחשוף כמה שיותר אנשים לְמה שאנחנו עושים, ולהעביר הלאה את ההתלהבות שלנו ממדע, לקהל הרחב – ולכולם".

שתף