פרסי נשים ומדע 2017

הענקת פרס למדעניות בינלאומיות בולטות שתרמו באופן ניכר לשדה המחקר שלהן, ולקהילה המדעית כולה

מימין: פרופ׳ דניאלה גולדפרב, והזוכות בפרס: פרופ' נעמי הלאס ופרופ' אורסולה קלר

מאז שנת 1994 מעניק מכון ויצמן למדע מדי שנתיים פרס למדעניות בינלאומיות בולטות שתרמו באופן ניכר לשדה המחקר שלהן, ולקהילה המדעית כולה. מטרת הפרס – מענק מחקר בסך 25,000 דולר – היא לקדם נשים במדע, ולהציב מודלים לחיקוי, כדי לעודד ולטפח את הדור הבא של מדעניות צעירות. השנה זכו בפרס פרופ' נעמי הלאס מאוניברסיטת רייס ביוסטון, טקסס, ופרופ' אורסולה קלר מהמכון הטכנולוגי של ציריך (ETH) בשווייץ. טקס חלוקת הפרס התקיים בתחילת יוני בקמפוס המכון ברחובות.

פרופ' הלאס זכתה בפרס "על תרומה חלוצית ורבת-השפעה בשדה הפלזמוניקה אשר הותירה חותם עמוק על האופטיקה המודרנית – הן בתחום המדע הבסיסי והן בתחום היישומים". הלאס, פרופסורית להנדסת חשמל העומדת בראש מכון סמאלי-קרל, היא חלוצה עולמית בתחום הננו-פוטוניקה, אשר חוקרת אינטראקציות של ננו-חלקיקי אור ויישומים שלהם בביו-רפואה, אופטואלקטרוניקה, חישה כימית, פוטו-קטליזה וקַיָּמוּת.

הזוכה השנייה, פרופ' קלר, זכתה בפרס על "תרומה חלוצית ורבת-השפעה לטכנולוגיית לייזר אולטרה-מהירה, ופריצות דרך חשובות בתחום הפיסיקה של הבזקי לייזר במהירות של אטו-שניות". קלר היא פרופסורית לפיסיקה ב-ETH מאז 1993, והיא מנהלת את תוכנית המחקר השווייצית במדע אולטרה-מהיר מאז 2010.

את האירוע, שנמשך יום שלם, אירחה פרופ' דניאלה גולדפרב, יועצת לנשיא המכון לקידום נשים במדע. נשיא המכון, פרופ' דניאל זייפמן, העניק את הפרס לזוכות, שנשאו הרצאות מדעיות בפני קהל הנוכחים. פרופ' הלאס נשאה הרצאה על "מיזוג אור עם ננו-חלקיקים: מולקולות מלאכותיות, פוטו-קטליזה, טיפולים לסרטן ואנרגיה סולארית", ואחריה הירצתה פרופ' קלר על "המרדף אחר לייזרים אולטרה-מהירים: ממסרק תדרים להבזקים במהירות של אטו-שניות".

אחר הצהריים התקיים מושב נוסף, שבו דיברה פרופ' הלאס על "האתגרים של שוויון מיגדרי במדע ובהנדסה מזווית אמריקאית", פרופ' קלר סיפרה על "שוויון מיגדרי במכון הטכנולוגי של ציריך", והתקיים דיון פתוח בענייני מיגדר ומדע. למחרת היום התקיים סימפוזיון בפקולטה לפיסיקה, שאירגנו פרופ' נירית דודוביץ ופרופ' דן אורון. במסגרתו הירצו זוכות הפרס, וכן מדענים מרחבי הארץ, על נושאים הקרובים לתחומי המחקר של השתיים. 

 

שתף