שש מולקולות מחפשות מחלה

הינך נמצא כאן

חברת ImmunArray הישראלית, שמשרדיה והמעבדות שלה ממוקמים בריצ'מונד, וירג'יניה, השיקה באחרונה שיטת איבחון חדשה לזיהוי מחלת הזאבת. השיטה מבוססת על טכנולוגיה לאיבחון המערכת החיסונית של האדם, אותה פיתחו מדעני מכון ויצמן למדע.

 

שיטת האיבחון מבוססת על פלטפורמת ה-®iCHIP, שבבסיסה הדפסת חלבונים, פפטידים, מקטעים קצרים של די-אן-אי, ציטוקינים, כימוקינים ועוד - על מצע זכוכית. את שיטת האיבחון פיתחו פרופ' ירון כהן מהמחלקה לאימונולוגיה, ופרופ' איתן דומאני מהמחלקה לפיסיקה של מערכות מורכבות במכון ויצמן למדע. פלטפורמה זו מספקת גישה חדשה לרפואה מותאמת-אישית, באמצעות איפיון המערכת החיסונית האישית של כל אדם באמצעות מיגוון הנוגדנים שבגופו, המגיבים לאלפי אנטיגנים שונים. בבדיקה זו משתמשים בטיפה אחת, של נסיוב דם.

 

זאבת ידועה כמחלה שקשה במיוחד לאבחן אותה, כיוון שככל הנראה כלל לא מדובר במחלה אחת, אלא במערכת של מחלות חופפות, הדומות זו לזו. השיטה שפיתחה ImmunArray מזהה וממיינת כ-200 אנטיגנים המוצגים על ה-®iCHIP; אנליזה של הנוגדנים הקיימים נגדם מאפשרת לשלול את קיומה של המחלה. ייתכן שכלי זה אף יסייע לרופאים, בעתיד, לעקוב אחר התפתחות המחלה.

 

חברת ImmunArray החלה את דרכה כחברת הזנק בעלת הסכם רישוי מחברת "ידע מחקר ופיתוח", זרוע היישומים הטכנולוגיים של מכון ויצמן למדע. החברה מתמקדת בתרגום המחקר הבסיסי שמתבצע במכון לכדי יישומים רפואיים המתבססים על ניתוח מעמיק של נתונים. "במכון השתמשנו בטכנולוגיה הזאת כדי לחקור, בין השאר, מחלות אוטו-אימוניות, סרטן והשתלות", אומר פרופ' כהן, "והעבודה שעשו ב-ImmunArray משמשת דוגמה מצוינת ליישום של כלי מחקר".

 

השיטה שפיתחה ImmunArray לזיהוי ולשלילה של זאבת היא רק המוצר הראשון שפיתחה החברה אשר מבוסס על טכנולוגיית ה-®iCHIP. בשלב הבא מתכננת החברה את פיתוחן של דרכים לאישוש קיומה של זאבת בהקשר של מחלות דומות, כמו דלקת מפרקים שיגרונית. בנוסף מתכוונת החברה, בעתיד, לפתח כלי לזיהוי חולים בסרטן המתאימים לטיפול חיסוני, ליישם את ה-®iCHIP לאיבחון טראומות מוחיות, ואף לפתח כלים לחיזוי תוצאות טיפול במחלות אוטו-אימוניות.

שתף