עיתונאיות ועיתונאים, הירשמו כאן להודעות לעיתונות שלנו
הירשמו לניוזלטר החודשי שלנו:
מינהל המזון והתרופות של ארה"ב, FDA, אישר באחרונה שימוש בתרופה ביולוגית חדשה, המבוססת על מחקר של מכון ויצמן למדע, לטיפול בחולים בסוג מסוים של סרטן ריאות. זו התרופה השלישית לטיפול בסרטן המבוססת על מחקר שנעשה במכון בקבוצת המחקר של פרופ' מיכאל סלע מהמחלקה לאימונולוגיה.
שלוש התרופות מבוססות על שילוב של נוגדנים החוסמים קולטן לגורם גידול הקרוי EGFR, אשר מוצג על-פני הקרום של תאים מסוימים, וממלא תפקיד מרכזי בתהליכי ההיווצרות וההתפשטות של גידולים סרטניים. חסימת הקולטן EGFR בולמת את התהליך הלא רצוי הזה. לפני מספר שנים גילו פרופ' סלע, ד"ר אסתר פירק, וד"ר אסתר הרוויץ, כי נוגדנים מסוימים החוסמים קולטן זה, בשילוב עם תרופות כימותרפיות, מפעילים מנגנונים נוגדי-סרטן יוצרים סינרגיה; כלומר, שילוב זה יוצר השפעה העולה על זו של כל אחת מהתרופות בנפרד.
אומר אמיר נייברג, מנכ"ל חברת "ידע", המקדמת יישומים טכנולוגיים ורפואיים על בסיס המצאותיהם של מדעני מכון ויצמן למדע: "זהו הישג גדול מאוד בתחום העברת הטכנולוגיות: פטנט אחד הוביל לשלושה הסכמים עם חברות תרופות, ולהשקת שלושה טיפולים שונים בסרטן".
התרופה החדשה, "פורטראצה" (Portrazza), שמייצרת חברת Eli Lilly and Company, ניתנת כעירוי, בשילוב עם תרופות כימותרפיות, לטיפול בסרטן ריאות גרורתי מהסוג squamous non-small cell lung carcinoma. קשה מאוד לרפא סוג סרטן זה, ואפשרויות הטיפול בחולים אלה מצומצמות מאוד. בניסויים קליניים מתקדמים האריכה "פורטראצה", יחד עם התרופות הנוספות, את חייהם של החולים במחלה זו.
התרופה הראשונה שפותחה בעבר על בסיס אותו המחקר של פרופ' סלע היא "ארביטוקס", שמייצרות החברות "מֶרְק" ו"איליי לילי". מדובר בנוגדן חוסם EGFR, שבמדינות רבות אושר הטיפול באמצעותו, בשילוב עם כימותרפיה או הקרנות, בסוגים מסוימים של סרטן הראש והצוואר, ובסרטן גרורתי של המעי הגס.
התרופה השנייה שהתבססה על אותו המחקר היא "וקטיביקס", שמייצרת חברת "אמג'ן". נוגדן זה מאושר לטיפול בסרטן גרורתי של המעי הגס. משתמשים בו בשילוב עם כימותרפיה או ללא שילוב עם תרופות נוספות, לאחר שהטיפול בתרופות אלה נכשל.
שלושת הנוגדנים חוסמי הקולטן EGFR ניתנים לחולים עם סוגי סרטן בעלי איפיונים גנטיים מוגדרים מראש. תרופות אלה מצילות את חייהם של מאות אלפי חולי סרטן ברחבי העולם.
לקבלת מידע נוסף, תמונות ולתיאום ראיונות:
משרד הדובר - מכון ויצמן למדע
08-9343856 news@weizmann.ac.il