דפוסי התעלות

הינך נמצא כאן

מדעני המכון הראו, כי לפחות בסוג מסוים של סרטן הדם, מקורו של הסרטן החוזר הוא בתאים מיוחדים, השונים מתאי הגידול הרגילים, ומסוגלים לשרוד את המתקפה הכימותרפית.

ד"ר רבקה אדר. תאים החסינים לטיפול כימותרפי

לד"ר רבקה אדר יש שיטה מקורית להתמודד עם השגרה במעבדה. "לפעמים צריך לחזור על הניסוי המון פעמים ולנסות גישות רבות ושונות עד שהדבר מצליח", היא מסבירה, "אבל אם אני עובדת על פרויקט בעל יישומים אפשריים, אני מזכירה לעצמי כמה טוב יכול לצאת ממנו, וזה נותן לי אנרגיות חדשות כדי להמשיך את עבודתי בשמחה".

אחד הפרויקטים שבזכותם חוותה ד"ר אדר סיפוק רב ביותר מבחינה זו התמקד בסרטן. הטיפול הנפוץ בסרטן הוא באמצעות תרופות כימותרפיות, המכוּונות לפגוע בתאים המתחלקים במהירות, ומצליחות, לעיתים קרובות, להשמיד את התאים הסרטניים ולרפא את החולה. עם זאת, אצל רבים מהחולים אשר קיבלו טיפול כימותרפי, הסרטן חוזר אחרי זמן מה. מדוע זה קורה?

מחקר של מדעני מכון ויצמן למדע, בו השתתפה ד"ר אדר, הראה כי לפחות בסוג מסוים של סרטן הדם, מקורו של הסרטן החוזר הוא בתאים מיוחדים, שונים מתאי הגידול הרגילים, המסוגלים לשרוד את המתקפה הכימותרפית. את המחקר ביצע צוות בראשותו של פרופ' אהוד שפירא, מהמחלקה למדעים ביומולקלוריים ומהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית, בשיתוף עם מדענים ורופאים מהמרכז הרפואי רמב"ם ומהטכניון, ובהם ד"ר לירן שלוש, כיום חוקר בכיר במחלקה לאימונולוגיה של מכון ויצמן למדע, ונועה צ'פאל-אילני מהמכון. תוצאות המחקר התפרסמו בכתב-העת המדעי Blood.

כדי לגלות את מקורו של הסרטן החוזר השתמשו המדענים בשיטה לקביעת "עצי משפחה" של תאים, שפותחה במהלך השנים האחרונות במעבדתו של פרופ' שפירא. השיטה מבוססת על העובדה שבחומר הגנטי שבכל התאים מתחוללות מוטציות, ומוטציות אלה מועברות לתאי-הבת בזמן חלוקת התא. אפשר להשתמש במוטציות אלה כדי לבדוק אם קיימת קירבה "משפחתית" בין תאים, ואף לקבוע את מידת הקירבה ביניהם. בסופו של התהליך מתקבל "עץ" המתאר את התפתחות התאים, החל מתאֵי-האב שבשורש העץ, ועד לתאים הצעירים ביותר שבקצות הענפים.

המדענים השתמשו בדגימות של תאי דם שנלקחו מחולי סרטן מסוג לוקמיה מיד עם אבחון המחלה. דגימה נוספת נלקחה לאחר הטיפולים הכימותרפיים, מהחולים שפיתחו את המחלה בשנית. באמצעות דגימות אלה הצליחו החוקרים לשחזר את עץ שושלת התאים האנושית, אשר כולל את תאי הסרטן בזמן האיבחון הראשוני, ואת תאי הסרטן בזמן הישנות המחלה, ולבדוק את "היחסים המשפחתיים" בין שני סוגי התאים. בדיקת עץ שושלת התאים הראתה בבירור, כי לפחות בחלק מהחולים שנבדקו, מקורו של הסרטן החוזר אינו בתאי הגידול המקורי, אלא בתאים קרובים לשורש העץ – כלומר, תאים אשר התחלקו פעמים מעטות. משמעות הממצא הזה היא, שלתאים אלה קצב חלוקה איטי מאוד, ולכן, מטבעם, הם חסינים בפני טיפול כימותרפי.

לממצא זה יש חשיבות רבה. משמעות הדבר היא, כי יש לחפש תרופה אשר תוכל לחסל לא רק את התאים המתחלקים במהירות, אלא גם את התאים שקצב החלוקה האיטי שלהם מקנה להם עמידות לכימותרפיה.

במחקר השתתפו פרופ' קרל סקורצקי, פרופ' יעקב רואו, וד"ר צילה צוקרמן מהטכניון ומהמרכז הרפואי רמב"ם, מדענים מאוניברסיטת אוהיו בקולומבוס, ומדענים נוספים.

מספר התאים בגוף האדם הוא 1013 כפול 3.

#מספרי_מדע

שתף