את החינוך לא יקחו ממך

תוצרת המכון
01.09.2008
אורחת המדור: פרופ' יהודית דורי, הטכניון, מכון טכנולוגי לישראל
 
פרופ' יהודית דורי (במרכז). תוכנית לימודים ייחודית
 
הוריה של פרופ' יהודית דורי אמרו לה תמיד, כי החינוך הוא הדבר החשוב ביותר. "אף אחד לא יוכל לקחת את זה ממך", נהגו לומר אביה, שנמלט מרומניה זמן קצר לפני מלחמת העולם השנייה, ואמה, ניצולת אושוויץ. "אמי איבדה הכל, כולל את משפחתה", אומרת דורי, "אך בארץ היא החלה בחיים חדשים והייתה למורה. ממנה שאבתי את ההשראה שהובילה אותי לעיסוק בהוראה ובחינוך דור חדש של סטודנטים".

פרופ' דורי הכירה את בעלה במחנה קיץ מדעי במכון ויצמן למדע. לאחר לימודי תואר ראשון באוניברסיטה העברית, ולאחר שירותה הצבאי, כשהיא כבר אם לבת, נרשמה למדרשת פיינברג. היא סיימה תואר שני בביולוגיה, אך התעניינה יותר בשילוב של מדע והוראה. פרופ' דוד סמואל הציע לה להמשיך את לימודיה במחלקה להוראת המדעים של המכון.

פרופ' דורי פיתחה תוכנית לימודים ייחודית בכימיה עבור תלמידים לסיעוד, אשר מספקת להם ידע שימושי - במקום עובדות יבשות. הגישה שלה, המלמדת כימיה יישומית דרך תיאורי מקרים, עומדת בבסיסו של ספר לימוד לתלמידי סיעוד שיצא לאור במכון.
 
לאחר מחקר בתר-דוקטוריאלי בארה"ב הצטרפה לסגל הטכניון, ובאחרונה התמנתה לפרופסור. מחקריה האחרונים מתמקדים בחינוך מדעי באמצעים חזותיים. במהלך השנים היא הנחתה יותר מ-30 תלמידי מחקר לתואר שני ושלישי, פירסמה יותר מ-50 מאמרים ופרקי ספרים, וכתבה 10 ספרי לימוד בכימיה. במחקר שביצעה במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) עקבה אחר יותר מ-1,000 סטודנטים במשך יותר מ-5 שנים, במטרה להעריך שיטות הוראה חזותיות ללימוד קורסים בחשמל ובאלקטרו-מגנטיות, שלומדיםהסטודנטים בשנת לימודיהם הראשונה.
 
ליהודית דורי ארבע בנות ושתי נכדות. "זו ההוכחה לכך שהקמת משפחה במקביל לקריירה אקדמית היא אולי משימה קשה, אך בשום אופן אינה בלתי-אפשרית".  

שתף