"החוק המדעי החשוב ביותר - שיתוף פעולה"

דו"ח
23.02.2017

נשיא המדינה, ראובן(רובי) ריבלין עם מורט צוקרמן (יושבים במרכז); עומדים: ג'יימס ס. גרטלר ואריק ג'יי גרטלר, נאמני מכון צוקרמן; פרופ' דניאל זייפמן, נשיא מכון ויצמן למדע; פרופ' יוסף קלפטר, נשיא אוניברסיטת תל-אביב; פרופ' יפה זילברשץ, ראשת הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה; פרופ' פרץ לביא, נשיא הטכניון, פרופ׳ ישראל בר-יוסף, סגן נשיא לפיתוח משאבים, מכון ויצמן למדע, והחוקרים הנבחרים של תוכנית צוקרמן לשנת 2017-2016

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, אירח באחרונה במשכנו את איש העסקים והפילנתרופ מורט ב. צוקרמן במסגרת תוכנית המנהיגות STEM שייסד. תוכנית זו נועדה לתמוך במחקר משותף של חוקרים בארצות הברית ובישראל באמצעות מלגות ויוזמות חינוכיות בתחומי מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה, ולקדמו. תוכנית STEM,לה תרם צוקרמן 100 מיליון דולר, תעניק לחוקרים אמריקאים בשלבי דוקטורט ובתר-דוקטורט אפשרות לשתף פעולה עם מדענים באוניברסיטאות ובמוסדות המחקר המובילים בישראל - האוניברסיטה העברית בירושלים, הטכניון, אוניברסיטת תל-אביב, ומכון ויצמן למדע.

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, אמר במפגש: "המדע מושתת על חוקים. אך נראה כי החוק החשוב ביותר הוא שיתוף פעולה, ופיתוח מודרני יכול להתרחש רק באמצעות שיתוף פעולה: אדם אחד יכול לחשוב ולגלות משהו, אך כשאנו פועלים יחד, אנו חולקים ניסיון ומתקדמים באמת. כישראלי, אני יודע שאחד האנשים הגדולים שעזרו לנו בכך הוא מורט צוקרמן, אשר מסייע לנו בפעילות בתחום החינוך שבזכותה זוכה ישראל להערכה רבה בכל העולם".מורט צוקרמן השיב ואמר: "ביקרתי במדינה זו פעמים רבות, ותמיד נפעמתי מההישגים הרבים שלה. זו חברה שיודעת לפתח, לצמוח מתוך קשיים, וליצור מדינה שהיא בהחלט נס. תמיד הערצתי את מה שהישראלים מסוגלים להשיג במדינה שאינה עשירה במשאבים טבעיים, אך עשירה במשאב האנושי. זה לא נפט, לא זהב ולא כסף; אלה אנשים המוכנים לעבוד קשה, ולעיתים להילחם בלי להירתע. סיוע לכם בכך הוא, עבורי, הזדמנות מיוחדת וכבוד".

במפגש השתתפו נשיאי המוסדות השותפים בתוכנית: נשיא האוניברסיטה העברית, פרופ' מנחם בן-שושן; נשיא אוניברסיטת תל-אביב, פרופ' יוסף קלפטר; נשיא הטכניון, פרופ' פרץ לביא; ונשיא מכון ויצמן למדע, פרופ' דניאל זייפמן. כן השתפה ראשת הוועדה לתקצוב ותכנון במועצה להשכלה גבוהה, פרופ' יפה זילברשץ.באמצעות חשיפת חוקרים אמריקאים בשלבי דוקטורט ופוסט-דוקטורט למחקר המדעי בישראל ולתרבות הישראלית, מכוונת תוכנית STEM לחנך דור של מנהיגים אקדמיים, מדעיים ומובילי תעשייה, הניחנים ברוח של סקרנות וחדשנות. עם הזמן תאפשר התוכנית לחזק את השותפות בין ארצות הברית לבין ישראל, ובמיוחד בין מדענים משתי המדינות – דבר שישפיע בהמשך על שיפור איכות החיים של מיליוני בני-אדם בעולם כולו.

הקבוצה הראשונה, המונה 14 מדענים צעירים, החלה את פעילותה בשנה האקדמית הנוכחית. ב-20 השנים הבאות תזרים התוכנית למטרה זו יותר מ-100 מיליון דולר. ❙

שתף