ביו-אתיקה עכשיו

01.06.2010
 
סדרת מפגשים פתוחים לציבור בנושא סוגיות ביו-אתיות אקטואליות התקיימה באחרונה, זו השנה הרביעית, במכון דוידסון לחינוך מדעי, המאגד את הפעילויות החינוכיות של מכון ויצמן למדע. את הסדרה, המתקיימת בשיתוף המועצה הלאומית לביו-אתיקה, הינחה פרופ' מישל רבל ממכון ויצמן למדע, חתן פרס ישראל ויו"ר המועצה הלאומית לביו-אתיקה. מטרתם של המפגשים היא להגביר את מודעות הציבור לשאלות המוסריות העולות בעקבות ההתקדמות הרפואית והטכנולוגית, ולעודד את השיח הציבורי בנושאים אלה.
 
את שלושת המפגשים יזמו וארגנו ד"ר אילנה שמידט-הופפלד, חברת המחלקה להוראת מדעים במכון ויצמן ומרכזת המועצה הלאומית לביו-אתיקה, וד"ר אושרית נבון - ראש תוכנית "מפגשים בחזית המדע" במכון דוידסון לחינוך מדעי.
 
המפגש הראשון, תחת הכותרת "השפעת העיתונות על קבלת החלטות רפואיות", עסק במגפת שפעת החזירים, והציג שאלות הנוגעות להגנת הציבור מפני מחלות מידבקות, לנחיצותם של חיסונים, ולתפקיד שממלאת העיתונות בהפצת מידע העשוי להשפיע על ההחלטה האם להתחסן.
 
המפגש השני, "נטילת ביציות מנשים והקפאתן לצורך שימוש עתידי", סקר את הסיכונים ואת הסיכויים של טכנולוגיות חדשות בתחום הפוריות, ואת השאלות האתיות שהן מעוררות. המפגש האחרון דן בהיבטים המשפטיים והאתיים של "ביו-בנקים": מאגרי דגימות ומידע ביולוגי אישי לצורכי מחקר. לצד פריצות הדרך שיאפשרו בנקים אלה בכל הקשור לאיבחון ולטיפול במחלות, מעלים ה"ביו-בנקים" גם שאלות אתיות ומשפטיות הנוגעות להגנה על פרטיות החולה ולסודיות המידע הרפואי.

מפגשי "ביו-אתיקה עכשיו" מתקיימים בתמיכת המועצה הלאומית לביו-אתיקה, ובמימון הקרן לזכר חנן בר-און, שהיה מבכירי שירות משרד החוץ של ישראל, וסגן נשיא מכון ויצמן למדע, ותרם תרומה ייחודית ובעלת חשיבות לעתידו של המכון. הקרן שהוקמה על שמו מוסיפה לתמוך בפעילות מדעית-חינוכית לציבור.

שתף