סדרת מפגשים פתוחים לציבור בנושא סוגיות ביואתיות אקטואליות התקיימה באחרונה, זו השנה השלישית, במכון דוידסון לחינוך מדעי, המאגד את הפעילויות החינוכיות של מכון ויצמן למדע. את הסדרה, המתקיימת בשיתוף המועצה הלאומית לביואתיקה, הנחה פרופ' מישל רבל ממכון ויצמן למדע, חתן פרס ישראל ויו"ר המועצה הלאומית לביואתיקה. מטרתם של המפגשים היא להגביר את מודעות הציבור לשאלות המוסריות העולות בעקבות ההתקדמות הרפואית והטכנולוגית, ולעודד את השיח הציבורי בנושאים אלה.
את שלושת המפגשים יזמו וארגנו ד"ר אילנה שמידט-הופפלד, חברת המחלקה להוראת מדעים במכון ומרכזת המועצה הלאומית לביו-אתיקה, וד"ר אושרית נבון ממכון דוידסון לחינוך מדעי.
במפגש הראשון, תחת הכותרת "חידושים בפריון וגנטיקה: יישומים רפואיים והשלכותיהם לעתיד", השתתפו ד"ר אבישי מלכיאל מאגף נשים ויולדות במרכז הרפואי שערי צדק, ופרופ' אסא כשר, המופקד על הקתדרה לאתיקה מקצועית ולפילוסופיה של הפרקטיקה על-שם לאורה שוורץ-קיפ, החוג לפילוסופיה, הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב, חתן פרס ישראל, וחבר המועצה לביואתיקה. המפגש עסק בהיבטים האתיים של טכנולוגיות חדישות בתחומי הגנטיקה והפריון, והתייחס הן לכללים הנהוגים במדינה דמוקרטית להבחנה בין טיפול ראוי לטיפול לא ראוי, והן להשלכות הטיפול הרפואי על הזהות המקצועית - בעקבות שימוש עסקי בטכנולוגיות רפואיות חדישות.
במפגש השני בסדרה, "גבולות האוטונומיה של הפרט מול הפטרנליזם באתיקה הרפואית", השתתפו הרב פרופ' אברהם שטיינברג, מנהל היחידה לאתיקה רפואית, המכון לאבחון נוירולוגי במרכז הרפואי שערי צדק, חתן פרס ישראל וחבר המועצה לביואתיקה, וד"ר בועז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות וחבר המועצה לביואתיקה. השניים דנו באיזונים הנדרשים כדי לקיים את האוטונומיה של הפרט אל מול האבחון והטיפול הרפואי, ובהיבטים השונים של האוטונומיה הפרטית מול האינטרס הציבורי בשמירה על בריאות הכלל.
המפגש האחרון, בו השתתפו פרופ' משה פרידמן מהמכון הגנטי במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, ועו"ד טליה אגמון מהלשכה המשפטית של משרד הבריאות, עסק בגבולות השימוש במידע גנטי ורפואי לצרכים רפואיים וכלכליים. ההרצאה סקרה סוגים שונים של בדיקות גנטיות לאבחון מחלות, ודנה בשיקולים הכלכליים, החברתיים והרפואיים המשפיעים על ההחלטה אם לבצען. בנוסף, הוצגו התקנות המשפטיות הנהוגות בישראל ובעולם, שמטרתן להבחין בין מידע גנטי לבין מידע רפואי אחר, והן קובעות חובת סודיות מוגברת ואיסורים על אפליה בביטוח ובתעסוקה על בסיס מידע גנטי.
מפגשי "ביואתיקה עכשיו" מתקיימים בתמיכת המועצה הלאומית לביואתיקה, ובמימון הקרן לזכר חנן בר-און, שהיה מבכירי שירות משרד החוץ של ישראל, וסגן נשיא מכון ויצמן למדע, ותרם תרומה ייחודית ובעלת חשיבות לעתידו של המכון. הקרן שהוקמה על שמו מוסיפה לתמוך בפעילות מדעית חינוכית לציבור.