מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע, קיים באחרונה את אירוע הגמר הארצי של תחרות עבודות הגמר השנתית בתחומי המדעים. התחרות נפרסת על-פני שנתיים, במהלך לימודיהם של הממשתתפים בכיתות י"א-י"ב. לתחרות נרשמו כ-120 עבודות מחקר של תלמידים, ולאחר שלבי מיון ותחרויות פנימיות, ושלב חצי הגמר שבו הציגו המשתתפים את מחקרם בעברית ובאנגלית לפני חבר שופטים, עלו 21 תלמידים לשלב הגמר. את התלמידים מלווים במחקר מנחים מהאקדמיה, והם מבצעים את הניסויים במעבדות מתקדמות, בין היתר, במכון ויצמן למדע.
טקס הגמר התקיים באחוזת ד"ר חיים ויצמן, ובו העניקו את הפרסים והתעודות נשיא מכון ויצמן למדע, פרופ' דניאל זייפמן, מנכ"ל מכון דוידסון, ד"ר אריאל היימן, וכלת פרס נובל בכימיה, פרופ' עדה יונת. פרופ' יונת סיפרה על תחילת דרכה בתחום המדע והכימיה, וביקשה מהתלמידות שעלו לגמר התחרות לא לחשוש מהשילוב בין התקדמות בתחום המדעי לבין חיי משפחה. הנושא היה רלבנטי במיוחד על במה זו, מכיוון שעשר מתוך 21 העולים לשלב הגמר היו נערות.
המחקר הזוכה של עופרי כהנא, בת 17 וחצי מתיכון ש"י עגנון בנתניה, עסק בכליאת יונים במקום מוגדר במרחב, לפרק זמן ממושך. במחקרה ביצעה עופרי מספר סימולציות ממוחשבות של כליאת יונים זהים במטענם, וחקרה את האופן בו היונים מתמקמים במלכודת. בדרך כלל, יונים דוחים אחד את השני בשל מטענם, אך המלכודת אינה מאפשרת זאת. לפיכך, הם ינועו במלכודת עד שהכוחות הפועלים עליהם יתאזנו, והם ימצאו את מקומם במצב שבו האנרגיה הפוטנציאלית שלהם מינימלית - מצב שיהווה את נקודת שיווי המשקל של המערכת. במחקר בדקה עופרי את השפעתם של מספר פרמטרים על האופן בו היונים מתמקמים במלכודת.
הפרס על עבודת המחקר של עופרי הוא טיסה לשטוקהולם בחודש דצמבר הקרוב, והשתתפות בטקס הענקת פרסי נובל, בארוחה ובנשף המלכותיים לאחר הטקס, ובסמינר בין-לאומי למדענים צעירים, המתקיים במקביל לאירועי פרס נובל. עופרי תציג את מחקרה בפני שאר המדענים הצעירים, ובפני מדענים וחוקרים מהשורה הראשונה. שלושת המקומות הראשונים בתחרות עבודות הגמר זכו במלגות מלאות ללימודים גבוהים, ולעולים לגמר הוענקו מלגות השתתפות במחנות מדע של מכון דוידסון לחינוך מדעי ושל הטכניון.