חברת Intelligent Imaging Innovations מארה"ב (3i) חתמה באחרונה על הסכם עם חברת "
ידע", זרוע היישומים של מכון ויצמן למדע, שלפיו קיבלה החברה רישיון לפתח מיקרוסקופים מתקדמים על-בסיס המצאות של מדעני המכון.
אמיר נייברג, מנכ"ל "ידע": "אנחנו מדברים עסקים. 'ידע' פועלת ביעילות בכל תחומי המדע, ובוחנת הזדמנויות עסקיות בכל העולם. ההסכם שחתמנו באחרונה עם חברה עולמית מובילה בתחום המיקרוסקופיה ממחיש את ההזדמנויות הגלומות בהמצאות בתחום הפיסיקה".
במיקרוסקופיה קונפוקלית, שהיא טכנולוגיה מתוחכמת להשגת תמונות של תאים ורקמות חיים בתלת-מימד ברזולוציה גבוהה, מכוונים קרן אור על חפץ ומאירים אותו נקודה אחרי נקודה. אך לעיתים תהליך זה הוא איטי מדי. בחקר המוח, לדוגמה, רוצים המדענים להאיר רשת שלמה של נוירונים באיזור מסוים במוח בבת אחת. גישה חדשה שפותחה במכון ויצמן למדע, הקרויה מיקרוסקופיית מיקוד טמפורלית, והומצאה על-ידי
פרופ' ירון זילברברג ו
ד"ר דן אורון מהמחלקה לפיסיקה של מערכות מורכבות, תאפשר שיפור משמעותי בתחום זה. בשיטה זו שולטים במיקוד של קרן לייזר בזמן ולא במרחב: את האור מכוונים לתאים הנחקרים בדחפים (פולסים) ארוכים, שמתקצרים כאשר מגיעה הקרן למישור הרצוי, בו היא גורמת להארה הנדרשת. בדרך זו אפשר להאיר אזור מוח שלם בחשיפה למקור אור יחיד.
הטכנולוגיה מאפשרת דיוק רב ביותר, הודות לכך שהיא מבוססת על דחפים קצרים במיוחד, שאורכם אינו עולה על מספר פמטו-שניות (פמטו-שנייה היא מיליונית של מיליארדית השנייה).
ד"ר קארל קילבורן, נשיא משותף של חברת "i3": "בכוונתנו לשלב את המיקוד הטמפורלי במספר מוצרים חדשים המיועדים לאופטו-גנטיקה וליישומים נוספים. ביישומים אלה, הארה בו-זמנית במישור אחד של תאים רבים או של חלקים רבים של תא מסוים היא חיונית להבנת התנהגותם של רשתות נוירונים מורכבות ושל תופעות ביולוגיות אחרות המתרחשות במהירות רבה מכדי לבחון אותן בשיטות בהן מאירים את המטרה נקודה אחר נקודה".
מערכות אופטיות אחרות המתבססות על המצאות של מדעני מכון ויצמן למדע כבר נמכרות בהצלחה על-ידי חברת "אידיאה ביו-מדיקל" מרחובות, חברה-בת של חברת IDEA Machine Development Design and Production Ltd. מערכות אלה – "WiSoft", "ארגוס" ו"הרמס" – מאפשרות דימות של תאים חיים ושל מרכיביהם המבניים ברזולוציה גבוהה ובמהירות רבה, ללא אובדן של מידע ביולוגי חשוב. הדימות המתקדם שומר על חדות התמונה בכל רמות ההגדלה, והוא מבוצע באמצעות תוכנות לניתוח מהיר של הנתונים.
שלמה תורג'מן, מנכ"ל "אידיאה ביו-מדיקל": "באחרונה חתמנו על שני הסכמים למכירת מערכת ה'הרמס' לחו"ל – אחד לאוניברסיטה רפואית ואחד לחברת תרופות גדולה. אנחנו עומדים לחתום בקרוב על מספר הסכמים נוספים. למעשה, אנחנו מצויים בעיצומה של בניית מערך הפצה גלובלי".
מידע נוסף – ותמונות – אפשר לקבל במשרד דובר מכון ויצמן למדע 08-934-3856