מדעני המכון גילו גורם סיכון גנטי לסרטן ראש וצוואר

הינך נמצא כאן

גורם סיכון גנטי חדש מעיד על סיכון מוגבר לחלות בסרטן ראש וצוואר כתוצאה מעישון. כך עולה ממחקר חדש של פרופ' צבי ליבנה, ראש המחלקה לכימיה ביולוגית במכון ויצמן למדע, ד"ר תמר פז-אליצור מאותה מחלקה, וחברי קבוצת המחקר שלהם. המחקר נעשה בשיתוף פעולה עם ד"ר רמי בן-יוסף מהמרכז הרפואי על-שם סוראסקי, פרופ' לורנס פרידמן מהמרכז הרפואי על-שם שיבא, ופרופ' עדנה שכטמן מאוניברסיטת בן-גוריון.

פרופ' ליבנה מתמקד בחקר המנגנונים המתקנים נזקים שנגרמים לחומר הגנטי, די-אן-אי. כדי להימנע מהיווצרותן של מוטציות לא רצויות, מפעילים התאים מערכות אנזימים לתיקון הנזקים. מערכות התיקון האלה סורקות את הדי-אן-אי ומאתרות בו פגמים תוך שימוש במערכת מתוחכמת של חישנים מולקולריים. כאשר המערכת מאתרת נזק, היא מבצעת בדי-אן-אי מעין ניתוח מקומי: אנזימי התיקון חותכים ומסלקים את האיזור הפגוע, ומחליפים אותו במקטע די-אן-אי חדש, בדומה לסילוקו של רכיב פגום במחשב, והחלפתו ברכיב חדש.

במחקר שהתפרסם באחרונה בכתב העת המדעי Cancer Research, בדקו החוקרים האם יכולת אישית (לא תורשתית) נמוכה לתקן נזקי די-אן-אי, מגבירה את הסיכון להתפתחות סרטן ראש וצוואר. מחלה זאת, שעישון הוא אחד מהגורמים העיקריים לה, כוללת סרטן גרון, חלל הפה, והלוע. החוקרים התמקדו באחד מהאנזימים המתקנים די-אן-אי, הקרוי OGG1, שבעבר פיתחו בדיקת דם ייחודית, המאפשרת למדוד את מידת פעילותו. הם השוו את רמת הפעילות של אנזים זה בגופם של אנשים בריאים לרמת הפעילות של אותו אנזים בגופם של חולים בסרטן ראש וצוואר. נמצא כי אכן, בדיקת דם פשוטה יחסית זו, שמגלה את רמת פעילות ה- OGG, עשויה להעיד על רמת סיכון גבוהה יחסית לחלות בסרטן ראש וצוואר. לאדם בעל פעילות OGG חלשה יש סיכון יחסי גבוה לחלות במחלה סרטנית זו, בהשוואה לרמת הסיכון של אדם בעל פעילות OGG רגילה. פרופ' ליבנה אומר שמעשנים, שהם גם בעלי פעילות נמוכה של OGG, נמצאים ברמת סיכון גדולה בהרבה – פי  70 – בהשוואה ללא-מעשנים בעלי פעילות OGG רגילה.     

מחקר זה מצטרף למחקר קודם של החוקרים, שבו הראו שפעילות נמוכה של OGG מעידה על סיכון גבוה יחסית לחלות בסרטן ריאות (כידוע, עישון נחשב גם הוא לגורם סיכון עיקרי לחלות במחלה זו). מחקרים אלה מראים כי רמת פעילות אישית נמוכה של OGG מהווה גורם סיכון מרכזי להתפתחות סרטן ריאה וסרטני ראש וצוואר, וכי הצירוף של עישון ופעילות OGG נמוכה גורם לעלייה גדולה מאוד בסיכון למחלות אלה. במחקר השתתפו גם דליה אלינגר מהמחלקה לכימיה ביולוגית, ד"ר עקיבא וקסלר מהמרכז הרפואי על-שם סוראסקי, ד"ר עדי שני וד"ר אלן ברבי מהמרכז הרפואי על-שם קפלן, וד"ר מאיר קרופסקי מהמרכז הרפואי על-שם שיבא.

זיהוי מוקדם של רמת הסיכון לחלות בסרטן ריאה, וסרטני ראש וצוואר, עשוי לסייע באיתורן  של קבוצות אוכלוסיה בסיכון, ולשמש כלי יעיל למניעת מחלות אלה, בין היתר באמצעות הגברת המוטיבציה להפסקת עישון, וכן באמצעות פיתוח עתידי של אמצעים תרופתיים ואחרים להפחתת הסיכון, כפי שנעשה במחלות לב.

שתף