יוצרים קשרים

18.12.2008

תוכנית חדשה לחיזוק שיתוף הפעולה המדעי בין בריטניה וישראל

 מוסדות מחקר מהשורה הראשונה בבריטניה ובישראל ישתפו פעולה, הודות ליוזמה חדשנית של אגודת הידידים של מכון ויצמן בבריטניה (Weizmann UK).

התוכנית, הקרויה "יוצרים קשרים", תעודד שיתופי פעולה מדעיים של חוקרים ממכון ויצמן למדע עם עמיתיהם מאוניברסיטת אוקספורד, מאוניברסיטת קיימבידג', מהאימפריאל קולג' בלונדון ומהיוניברסיטי קולג' לונדון. העיתוי שנבחר להשקת הפרויקט – בזמן הניסיונות המתמשכים של ארגונים בריטיים להטיל חרם על מוסדות אקדמיים ישראליים – נועד להבהיר כי המדע הוא פעילות המאחדת את האנושות כולה, וכי הביטוי "חרם אקדמי" סותר את עצמו. ואכן, היוניברסיטי קולג' לונדון הודיע זה עתה כי הוא מפסיק את החרם על האקדמיה הישראלית.

אגודת הידידים של מכון ויצמן בבריטניה הוקמה בשנת 1950 ומאז תמכה בפעילויות מחקריות רבות, אך זו הפעם הראשונה שהיא מתגייסת לקידום שיתופי פעולה מדעיים בין מדענים משתי המדינות. עם השקת התוכנית, הממומנת מתרומות שנאספו בבריטניה, הוגשו במסגרתה 29 בקשות למענקי מחקר. ועדה של מומחים מכל מוסדות המחקר המשתתפים בתוכנית בחרה מבין הבקשות האלה עשר תוכניות מחקר שעברו לשלב השני, ומתוכן נבחרו חמש תוכניות שיזכו במימון המבוקש. חברי הוועדה היו פרופ' בנג'מין צ'יין (מהיוניברסיטי קולג'), פרופ' דיוויד קלאג (מהאימפריאל קולג') וסגן נשיא מכון ויצמן למדע, פרופ' חיים גרטי.

חמשת תוכניות המחקר הזוכות יעסקו בחקר תהליכי הלמידה והזיכרון במוח, הבנת האנרגיה האפלה ביקום, עקרונות פיסיקליים של תהליכים בסיסיים בתאים חיים, פיענוח תהליכים מולקולריים בתאים חיים, ותהליכי בנייה עצמיים (Self Assembly) של חומרים מתקדמים.

לורד פארי מיטשל, יושב ראש אגודת הידידים של מכון ויצמן בבריטניה: "זוהי התפתחות חשובה מאוד בשיתוף הפעולה המדעי הבין-לאומי של מכון ויצמן ושל ארגוני המחקר הבריטיים כאחד. חמשת הפרויקטים הראשונים שנבחרו עוסקים בכמה מהתחומים המאתגרים ביותר בחזית המחקר המדעי. אנו גאים להוביל את המאמץ המשותף של מדענים מבריטניה ומישראל, בתחומים מבטיחים אלה".

נשיא מכון ויצמן למדע, פרופ' דניאל זייפמן: "המדע אינו מכיר בגבולות. המצאות ותגליות מדעיות משרתות במוקדם או במאוחר את כל בני-האדם באשר הם, ולפיכך רק טבעי שמדענים בני לאומים שונים יתמקדו, יחד, בהרחבת גבולות הידע האנושי. החזון שלנו הוא שמהתוכנית החלוצית הצנועה הזאת תתפתח תוכנית דו-לאומית רחבה ויוקרתית, דוגמת התוכניות שיש למדינת ישראל עם ארה"ב וגרמניה. תוכנית כזאת, שתתנהל על בסיס תחרותי, והערכת איכות, תשרת מדענים מכל האוניברסיטאות ומוסדות המחקר בשתי המדינות".

באגודת הידידים של מכון ויצמן בבריטניה, הופתעו מהצלחת התוכנית, וכבר כיום הם נערכים במהירות להרחבתה.

שתף