נשימות עמוקות

עברית

מדעני המכון פיתחו מודל להבנת חיידקים "נושמי" גופרית, החיים בקרקעית האוקיינוס

על קרקעית האוקיינוס, במקום בו יש מעט מאוד חמצן, חיים חיידקים ה"נושמים" גופרית. רחוק מהיערות, ממלאים חיידקים אלה תפקיד חיוני במחזור הפחמן של כדור-הארץ: הם מעכלים כחצי מהחומר האורגני השוקע לקרקעית. מחקר חדש, שפורסם באחרונה בכתב-העת המדעי "רשומות האקדמיה הלאומית למדעים של ארה"ב" (PNAS), מציע גישה חדשה להבנת הפעילות המטבולית של חיידקים אלה, על בסיס עקרונות ביוכימיים וידע תיאורטי אודות איזוטופים יציבים. גישה זו עשויה לעזור לפענח מנגנונים חיוניים באקולוגיה של כדור הארץ – בעבר, בהווה ובעתיד.
 
ד"ר איתי הלוי, מהמחלקה למדעי כדור-הארץ וכוכבי-הלכת של מכון ויצמן למדע, וד"ר בוסוול ווינג מאוניברסיטת מקגיל שבמונטריאל, קנדה, שאפו להסביר תופעה שנצפתה בניסויים מדעים מזה כמעט 60 שנה: חיידקים "נושמי" גופרית מבדילים בין ארבעת האיזוטופים היציבים של גופרית בהתאם לתנאי הגידול שלהם. תוך כדי ה"נשימה" הם קולטים מסביבתם תרכובת מסוימת של גופרית, גפרה (sulfate), ומשתמשים בגופרית שבתרכובת זו כדי להריץ את התגובות המטבוליות שלהם. אך החיידקים מעדיפים גפרה המכילה את האיזוטופים הקלים יותר של גופרית. עקב כך, בסביבתם הקרובה, הם משנים את היחס בין האיזוטופים לטובת האיזוטופים הכבדים יותר. ניסויים מגלים כי ככל שגובר קצב ה"נשימה", כך החיידקים נעשים בררניים פחות ומשפיעים פחות על יחס האיזוטופים. לעומת זאת, השפעתם על יחס זה גוברת כאשר גפרה מצטברת בסביבתם בכמויות גדולות. הבנת דפוסים אלה משמשת לשיחזור התנאים הסביבתיים של העבר על סמך ריכוז האיזוטופים השונים של גופרית בשכבות גיאולוגיות. אך עד עכשיו, לא היה מודל ממצה כדי להסביר ולחזות דפוסים אלה.
 
בדיוק את המודל הזה פיתחו המדענים. לשם כך, הם שילבו בין מידע על תגובות ביוכימיות ועל נתונים סביבתיים השולטים בתהליכים המטבוליים של חיידקים צורכי גפרה, לבין ידע כימי על איזוטופים של גופרית אשר נקלטים על-ידי החיידקים בתוך תרכובות מסוימות, ונפלטים בתרכובות אחרות – בדיוק כפי שקורה כאשר אנחנו נושמים חמצן ונושפים דו-תחמוצת הפחמן. לדברי ד"ר הלוי, הוא ושותפו למחקר השתמשו בעקרונות שעזר לפתח פרופ' רון מילוא, מהמחלקה למדעי הצמח והסביבה של המכון, המתארים את הקשר בין קצב התגובות הביולוגיות לבין היבטם האנרגטי ולאנזימים המעורבים בהם.
 
המודל החדש פותח אפשרויות רבות. אם הוא יקבל אישור מהניסויים הנערכים כעת במספר מעבדות בעולם, אפשר יהיה להשתמש בו להבנת פעילות החיידקים כיום ובעבר הרחוק. המודל עשוי להפוך לכלי בעל ערך רב בחקר ההיסטוריה העתיקה, כיוון שיעזור בהבנת האופן שבו השאירו חיידקים "נושמי" גופרית את חותמם על שכבות סלעים שונות. כמו כן, המודל עשוי להוביל לכיווני מחקר חדשים. "אפשר ליישם את המודל שלנו להבנת הצריכה של יסודות אחרים על-ידי החיידקים", אומר ד"ר הלוי. "למשל, אפשר ליישם אותו כדי להבין את השפעת החיידקים על היחס בין איזוטופים שונים של חנקן – תהליך חשוב במחזור החנקן בכדור-הארץ, או את פעילות החיידקים המייצרים גז מתאן, הגורם לתופעת החממה, שהיא אחד הגורמים בהתחממות הגלובלית". 
 
מידע נוסף ותמונות אפשר לקבל במשרד הדובר, מכון ויצמן למדע:
 08-9343856 news@weizmann.ac.il
מדעי הסביבה
עברית

מים זורמים במאדים

עברית

מודל חדש עשוי להסביר כיצד עוצב שטח הפנים של כוכב-הלכת האדום

מדוע פני השטח הקרים והעקרים של מאדים מכילים "ערוצי זרימה", "אגני ניקוז" ו"מישורי סחף" – מאפיינים הנראים כתוצאה של זרימת מים? במחקר חדש, שפורסם באחרונה במהדורה המקוונת של כתב-עת המדעי Nature Geoscience, מציעים מדעני מכון ויצמן למדע מודל המסביר זאת: ייתכן שגופרית – אותה פלטו הרי געש עתיקים לאטמוספרה של מאדים – חיממה את האדמה למשך זמן קצר, ובכך גרמה הפשרת קרח וזרימת מים.
 
תמונת לווין של אולימפוס מונס שבמאדים, הר הגעש הגדול ביותר במערכת השמש – שגובהו גדול פי שלושה מגובה האוורסט. יתכן שפליטת הגזים הוולקניים, ובמיוחד גז החממה גופרית דו-חמצנית, גרמה, לפני כארבעה מיליארד שנה, להתחממות פני השטח של כוכב-הלכת.
עד לאחרונה היו הסימנים שהותירו, לכאורה, המים הזורמים בגדר תעלומה, שכן הדמיות אקלימיות לא הצליחו ליצור מצב שבו הטמפרטורה היא מעל לאפס, במיוחד בראשית קיומו של הכוכב, כאשר קרינת השמש הייתה חלשה יותר מכפי שהיא כיום. ד"ר איתי הלוי ממכון ויצמן למדע, בשיתוף עם ד"ר ג'יימס הד מאוניברסיטת בראון שברוד איילנד, ארצות הברית, שיערו שייתכן כי התשובה טמונה בהרי הגעש הכבויים שעל כוכב-הלכת, וכי אותם הרי געש מילאו, אולי, תפקיד גדול יותר מכפי שסברו בעבר, בעיצוב האקלים של מאדים.
 
בכדור-הארץ גורמות התפרצויות הר געש – המכילות תרכובות גופרית ואפר – לקירור האקלים. אבל באטמוספרה המאובקת של מאדים, ייתכן שלהתפרצויות הייתה השפעה אחרת. המדענים מעריכים, שאותן התפרצויות נמשכו כעשור, והיו קשות ביותר – פי כמה מאות מכוחה של התפרצות הר געש ממוצעת בכדור-הארץ. משמעות הדבר היא, שכמות הגזים שנפלטו מהרי געש אלה הייתה אדירה.
 
הדמיות של התפרצות הרי געש במאדים, שביצעה קבוצת המחקר, הראו כמויות גדולות של גופרית דו-חמצנית מתערבבות באטמוספרה. במחקרים קודמים נוטרלה ההשפעה המחממת שנוצרה בעקבות זאת, הודות להיווצרותם של חלקיקי חומצה גופרתית חוסמי-שמש (שנוצרו כתוצאה מתגובות של הגופרית הדו-חמצנית באטמוספרה). ד"ר הלוי וד"ר הד הראו שבאטמוספרה מאובקת, כמו זו שקיימת במאדים, החומצה הגופרתית יוצרת בעיקר שכבות דקות מסביב לחלקיקי אבק מדברי ואבק וולקני, דבר שמדכא את ההשפעה המקררת. על-פי המודל שפיתחו המדענים, השפעת התהליך התבטאה, בסופו של דבר, בהתחממות שהספיקה כדי לאפשר לקרח להפשיר – ולמים לזרום בקווי רוחב נמוכים, במשך עשרות או מאות שנים אחרי אותן התפרצויות.
 
מידע נוסף ותמונות אפשר לקבל במשרד הדובר, מכון ויצמן למדע:
 
תמונת לווין של אולימפוס מונס שבמאדים, הר הגעש הגדול ביותר במערכת השמש
מדעי הסביבה
עברית

מדעני מכון ויצמן למדע ושותפיהם למחקר חישבו את "טביעת האצבע" הכבידתית של תבניות הרוחות בכוכבי-הלכת אורנוס ונפטון

עברית

המדענים הצליחו לקבוע חסם עליון לעוביין של השכבות האטמוספריות המקיפות את נפטון ואת אורנוס

בכוכבי-הלכת הענקיים אורנוס ונפטון שוררים תנאי אקלים קיצוניים: רוחות המנשבות במהירות של יותר מ-1,000 ק"מ בשעה, סערות דמויות הוריקן שקוטרן עולה על זה של כדור-הארץ, מערכות מטאורולוגיות עצומות אשר שורדות שנים רבות, וזרמי סילון מהירים. בשני כוכבי-הלכת, המסוּוגים כ"ענקי קרח", תנאי האקלים דומים, וזאת למרות שאורנוס נטוי על צידו, כך שבמהלך החורף פונה הקוטב שלו אל השמש. אפשר לצפות בפני השטח החיצוניים של הרוחות המנשבות על פני כוכבי-הלכת באמצעות טלסקופים, אבל כדי להבין לעומק את מערכות האקלים, יש לדעת מה מתרחש מתחת לעננים הנצפים; לדוגמה, האם מקור התבניות האטמוספריות הוא במעמקי כוכבי-הלכת, או שמא מדובר בתהליכים "שטחיים"? מחקר חדש של מדעני מכון ויצמן למדע, אוניברסיטת תל-אביב ואוניברסיטת אריזונה, אשר מתפרסם היום (חמישי) בכתב-העת המדעי Nature, קובע חסמים לעומק הרוחות הנצפות על פני אורנוס ונפטון.


אורנוס ונפטון הם כוכבי-הלכת המרוחקים ביותר במערכת השמש, ושאלות רבות הנוגעות לאופן היווצרותם ולהרכבם עדיין פתוחות, אך מחקר זה עשוי לתרום לפיזור המיסתורין. מלבד זאת, רבים מכוכבי הלכת שזוהו במערכות שמש אחרות הם בעלי מאסה דומה למאסות של נפטון ואורנוס, ולכן השלכות המחקר הזה עשויות לפרוץ את גבולות מערכת השמש, אל כוכבי לכת מרוחקים יותר.


הבנת התהליכים האטמוספריים היא משימה מורכבת, בעיקר כאשר מדובר בכוכבי-לכת חסרי פני שטח מוצקים, בהם ההבחנה המקובלת בין מוצק, נוזל וגז אינה קיימת. מאז גילוי הרוחות האטמוספריות החזקות על פני נפטון ואורנוס, בשנות ה-80 של המאה שעברה, באמצעות החללית "וויאג'ר 2", נותרה השאלה הנוגעת לעומק של אותן רוחות בגדר תעלומה. פתרונה עשוי לתרום להבנת החוקים הפיסיקליים הקובעים את הדינמיקה האטמוספרית בכוכבי לכת, ואת המבנה הפנימי שלהם. צוות המדענים, בראשות ד"ר יוחאי כספי מהמחלקה למדעי הסביבה וחקר האנרגיה במכון, הבינו כי הם יכולים לקבוע חסם עליון לעוביה של השכבה האטמוספרית, וזאת בהתבסס על שיטה ייחודית לניתוח השדות הכבידתיים של כוכבי-הלכת.


סטיות בחלוקת המאסה על כוכבי-הלכת גורמות תנודות בשדות הכבידתיים שלהם, תנודות שאפשר למדוד. לדוגמה, על מטוס אשר טס בסמוך להר גדול תופעל תוספת קטנה של כוח כבידתי, שמקורה במסת ההר. בדומה לכדור-הארץ, גם ענקי הקרח מסתובבים במהירות. למעשה, הם מסתובבים מהר יותר מכדור-הארץ: אורנוס משלים סיבוב סביב צירו מדי 17 שעות, ונפטון מהיר עוד יותר – הוא משלים סיבוב סביב צירו מדי 16 שעות. בגלל הסיבוב המהיר, הרוחות נושבות סביב האזורים בהם יש לחץ אטמוספרי גבוה או נמוך (בגוף שאינו מסתובב ינועו הרוחות מלחץ גבוה ללחץ נמוך). הודות לעובדה זו יכולים מדענים לקבוע את הקשר שבין חלוקת הלחצים והצפיפות לבין תבנית הרוחות על פני כוכבי-הלכת. באמצעות עקרונות פיסיקליים אלה הצליחו ד"ר כספי ושותפיו למחקר לחשב לראשונה את "טביעת האצבע" הכבידתית של תבניות הרוחות, וכך ליצור מפה כבידתית של שני כוכבי הלכת, המבוססת על נתוני הרוחות.


בהסתמך על מודלים פנימיים רבים ללא רוחות, אותם חישבה ד"ר רוית חלד מאוניברסיטת תל-אביב, הצליח הצוות, שכלל גם את פרופ' אדם שומאן וביל הבארד מאוניברסיטת אריזונה, ואת פרופ' עודד אהרונסון ממכון ויצמן למדע, לקבוע חסמים עליונים לתרומתם של גורמים מטאורולוגיים לשדות הכבידה אשר קובעים את עומק הרוחות בכוכבי-הלכת. כך הצליח הצוות להראות, כי זרמי הסילון שנצפו באטמוספרה מוגבלים ל"שכבת מזג אוויר" שעומקה אינו עולה על 1,000 ק"מ, אשר מהווה אחוז זעיר ממאסתם של כוכבי-לכת אלה.


בעתיד הקרוב לא מתוכננת שליחת חללית לנפטון או לאורנוס, אולם ד"ר כספי צופה שממצאי המחקר יסייעו בהבנת תהליכים אטמוספריים על ענק גז אחר, כוכב הלכת צדק. ד"ר כספי, ד"ר חלד ופרופ' הבארד משתתפים, במסגרת נאס"א, בצוות מחקר של החללית "ג'ונו", אשר שוגרה לצדק בשנת 2011. עם הגעתה לשם, בשנת 2016, היא תספק מדידות מדויקות של שדות הכבידה בכוכב-הלכת. ד"ר כספי משער, כי השיטות בהן השתמשו במחקר הנוכחי יאפשרו להסיק מסקנות דומות לגבי צדק, כלומר, להציב חסמים על עובי השכבה בה מתקיימים התהליכים הדינמיים של האטמוספרה.

כוכב-הלכת נפטון, כפי שצולם מרכב החלל "וויאג'ר 2" באוגוסט 1989 (צילום: נאס"א). במרכז הצילום נראית סערה הנקראת "הכתם האפל הגדול", ולצדה עננים לבנים אשר עוברים שינויים מהירים. מדרום לכתם האפל הגדול נראה עצם בהיר, ומדרום לו נראה "הכתם האפל 2", ובמרכזו ליבה בהירה. כל אחד משלושת העצמים נע מזרחה במהירות שונה, ולכן רק לעיתים קרובות הם מסודרים כך, זה תחת זה. הרוחות בקרבת קו המשווה של כוכב-הלכת נושבות לכיוון מערב, ומגיעות למהירות 1,300 קילומטר לשעה, ואילו הרוחות באזורים הסמוכים יותר לקטבים נושבות מזרחה במהירות המגיעה ל-900 קילומטר לשעה

 

 

מידע נוסף אפשר לקבל במשרד דובר מכון ויצמן למדע 08-934-3856

כוכב-הלכת נפטון, כפי שצולם מרכב החלל "וויאג'ר 2" באוגוסט 1989 (צילום: נאס"א).
מדעי הסביבה
עברית

מעגל הגופרית: לא מה שחשבתם

עברית

תפקיד הגופרית בבקרת רמות החמצן באטמוספרה גדול יותר ממה שמקובל לחשוב

מעגל הגופרית בטבע נע דרך האטמוספרה, הימים והיבשות של כדור-הארץ. תוך כדי תנועה, הגופרית עוברת שינויים כימיים, ואלה קשורים לעתים לכימיה של יסודות אחרים, כמו פחמן וחמצן. כך, לדוגמה, יצורים חד-תאיים מסוימים משתמשים בתרכובות גופרית כדי לעכל את האוכל שלהם, בדומה לאופן בו יצורים אחרים משתמשים בחמצן. פעילות זו משפיעה אמנם על ריכוז החמצן החופשי באוויר, אבל הגופרית נחשבת בדרך כלל לגורם משני בתהליך בקרת רמות החמצן באטמוספרה, בעוד שהפחמן נחשב תמיד ל"שחקן המרכזי". ממצאים חדשים שהתפרסמו באחרונה בכתב-העת המדעי Science רומזים שהתפקיד של הגופרית גדול ממה שחשבנו.

ד"ר איתי הלוי מהמחלקה למדעי הסביבה וחקר האנרגיה שבפקולטה לכימיה במכון, יחד עם ד"ר שנן פיטרס מאוניברסיטת ויסקונסין וד"ר ודוורד פישר מהמכון הטכנולוגי של קליפורניה, ביקשו להבין את מעגל הגופרית העולמי במשך 550 מיליוני השנים האחרונות – במהלכן רמות החמצן באטמוספרה היו קרובות לאלה המצויות בה היום – כ-20%. לשם כך הם השתמשו במאגר מידע הקרוי "מקרוסטראט" (Macrostrat), שפיתח ד"ר פיטרס. המאגר מכיל מידע מפורט על הגיאומטריה, הגיל והתכונות המינרלוגיות של אלפי יחידות מסלע בצפון אמריקה ומחוצה לה.

החוקרים השתמשו במאגר המידע כדי להתחקות אחר אחת הדרכים בהן גופרית המומסת במי האוקיינוסים יוצרת משקעים בקרקעיתם וכך יוצאת מהאוקיינוסים: באמצעות יצור של מינרלים הקרויים אוופוריטים גופריתיים. מינרלים נושאי גופרית אלה, כמו, לדוגמה, גבס טבעי, שוקעים בקרקעית של ימים רדודים כתוצאה מהתאיידות מי הים. הצוות מצא שקצבי הייצור והשיקוע של אוופוריטים גופריתיים השתנו בתדירות גבוהה יחסית במהלך 550 מיליוני השנים האחרונות. השינויים האלה קשורים לשינויים בשטח הימים הרדודים, לקווי הרוחב הגיאוגרפי בהם נמצאו היבשות הקדומות, ולגובה פני הים. אך התגלית שהפתיעה את ד"ר הלוי ואת עמיתיו הייתה שרק אחוז קטן, יחסית, של הגופרית שמגיעה למי האוקיינוסים יוצאת מהם בדרך זו. הממצאים שלהם הצביעו על דרך חשובה הרבה יותר לשיקוע גופרית – באמצעות מינרל אחר, הקרוי פיריט (pyrite).

הפיריט (הידוע גם בשם "זהב שוטים") הוא תרכובת של ברזל וגופרית, אשר נוצרת כאשר יצורים חד-תאיים השוכנים במשקעים בתחתית הים משתמשים בגופרית מומסת במי הים, כדי לעכל חומר אורגני. יצורים אלה קולטים גופרית בצורת סולפט (כלומר, קשורה לארבעה אטומי חמצן) ומשחררים אותה כסולפיד (ללא חמצן). תוך כדי התהליך משתחררים ארבעה אטומי החמצן, ולכן הוא נחשב כמקור לחמצן באוויר. עם זאת, חלק זה של מעגל הגופרית נחשב תמיד למשני – ביחס להשקעת אוופוריטים גופריתיים (שאינה כרוכה בשחרור חמצן), ולכן השפעתו על רמות החמצן באוויר נחשב לזניח.

בבדיקת מודלים תיאורטיים של מעגלי גופרית שונים מול המידע שבמאגר הבין הצוות, כי הייצור והשיקוע של הפיריט הוא למעשה משמעותי הרבה יותר משמקובל היה לחשוב: למעלה מ-80% מהגופרית המומסת במי האוקיאנוסים יוצאת מהם בדרך זו (לעומת אומדנים קודמים של 30-40%(. לעומת השונות הגבוהה בשיקוע אוופוריטים לאורך התקופה, שיקוע הפיריט שמר על יציבות יחסית. הניתוח הראה גם שמקור מרבית הגופרית הנכנסת לים הוא בבלייה של פיריט מהיבשה. במילים אחרות, התגלה כי קיים איזון בין ייצור הפיריט ושיקועו – בתהליך המשחרר חמצן, לבין בליית הפיריט מהיבשה, תוך צריכת חמצן. הממצאים מצביעים על החשיבות הגדולה של מעגל הגופרית בבקרת ריכוז החמצן באטמוספרה.

ד"ר פישר: " התוצאה המפתיעה ביותר היא העובדה שהבלייה והשיקוע של הפיריט היו, ככל הנראה, תהליכים חשובים מאוד, לאורך כל ההיסטוריה של כדור הארץ. מעגל הפחמן ידוע כשחקן מרכזי, אשר שולט בכימיה של החמצן. עם זאת, על-פי הממצאים שלנו, מספר דומה של אלקטרונים נע דרך מעגל הגופרית".

ד"ר הלוי: הממצאים האלה לא רק שופכים אור חדש על תפקיד הגופרית בבקרת רמות החמצן באטמוספרה, אלא מהווים צעד חשוב בפיתוח הבנה כמותית של התהליכים השולטים במעגל הגופרית הגלובלי".


אבן פיריט-ברזל. צילום: Thinkstock
 
אבן פיריט-ברזל. צילום: Thinkstock
מדעי הסביבה
עברית

הדור החדש של המדענים למען האנרגיה של הדור הבא: כנס סטודנטים לביולוגיה ואנרגיה מתחדשת

עברית
מדענים ותלמידי מחקר ממכון ויצמן למדע יזמו כנס מדעי ייחודי, המאורגן על-ידי סטודנטים, ולמען סטודנטים. הכנס, תחת הכותרת "ביולוגיה ואנרגיה מתחדשת", מיועד לתלמידי מחקר מכל המוסדות האקדמיים ומוסדות המחקר בארץ. מדובר בקהילה הולכת וגדלה של מדענים צעירים, שכיאה לאופי הבין-תחומי של המחקר, מגיעים מתחומי מחקר ורקעים שונים. בעקבות כך נוצר צורך לספק לדור הצעיר של המדענים העוסקים בפיתוח דלקים מתחדשים ממקור ביולוגי, הזדמנות להחליף דעות ורעיונות עם עמיתיהם, וללמוד אודות ההתפתחויות האחרונות והאתגרים הקיימים בתחום.
 
תוכנית הכנס מורכבת בעיקר מהרצאות סטודנטים קצרות, שיציגו את המחקרים המתבצעים כרגע במעבדותיהם. בנוסף, יתקיימו הרצאות מוזמנות אותן יישאו חוקרים מובילים מהארץ ומחו"ל, נציגים של משרד התשתיות הלאומיות, ונציגי חברות ישראליות המעורבות בפיתוח ביו-דלקים. ההרצאות יעסקו, בין היתר, בייצור ביו-דיזל וביו-אתנול, הפקת מימן, פוטוסינתזה מלאכותית, מדיניות ממשלתית בנוגע לפיתוח תחליפי נפט והשימוש בהם, וכן בהיבטים הכלכליים, האתיים והאקולוגיים של השימוש בדלקים חלופיים.
 
הכנס יתקיים בין התאריכים 9-6 בדצמבר, במלון רמות, רמת הגולן.
 
הכנס נתמך על-ידי יוזמת המחקר לאנרגיה חלופית בת קיימא במכון ויצמן למדע, בראשותו של פרופ' דוד כאהן, ועל-ידי הקונסורציום לביו-דלקים במכון ויצמן למדע בראשותו של פרופ' אבי לוי. את ארגון הכנס הובילו איריס מרגלית מהמחלקה למדעי הצמח וליטל דוידי מהמחלקה לכימיה ביולוגית במכון ויצמן למדע.
 
מידע נוסף אפשר למצוא באתר הכנס
 
 
 
מידע נוסף לעיתונאים אפשר לקבל במשרד דובר מכון ויצמן למדע: 08-934-3851
מדעי הסביבה
עברית

עננים במעבדה

עברית

הבנת אופן ההשפעה של העננים על האקלים אינה משימה פשוטה. מה קובע את מבנה העננים הנמוכים, אשר מקררים את האטמוספרה, או את מבנה העננים הגבוהים, שלוכדים את החום מתחתם? כיצד יכולים בני-האדם לשנות את דפוסי היווצרות העננים? מחקרו של פרופ' אילן קורן, ממכון ויצמן למדע, מעלה את האפשרות כי הפעילות האנושית דוחפת את העננים לרוחב ולגובה. המחקר, שבמסגרתו ניתח, יחד עם חברי קבוצתו, סוג מיוחד של עננים, התפרסם באחרונה בכתב-העת Science, ומצביע על כך שבתקופות טרום-תעשייתיות כיסו פחות עננים את פני הים לעומת המצב כיום.

אחד התנאים להיווצרות עננים הוא נוכחותם של חלקיקים זעירים בשם "אירוסולים", המרחפים באטמוספרה. אותם אירוסולים – בין אם הם טבעיים, כמו מלח ים ואבק, ובין אם הם מלאכותיים, כמו פיח – יוצרים גרעינים שסביבם מתעבות טיפות מים אשר יוצרות עננים. בסביבות נקיות יחסית יתפתחו העננים בהתאם לגודל שמאפשרים להם האירוסולים האטמוספריים: הם הגורם המגביל את היווצרות העננים.

השאלה היא, האם כמות האירוסולים הקיימת כיום באטמוספרה כבר חורגת מהגבול, ובמקרה כזה, האם הוספת חלקיקים לא תשפיע במידה ניכרת על היווצרות העננים; או שככל שזיהום האוויר גובר, ממשיכים האירוסולים להיות גורם מגביל, כך שהוספת אירוסולים תמשיך להשפיע על העננים? מודל שפיתחו פרופ' קורן וצוותו הראה, שעלייה בכמות האירוסולים, אפילו בתנאי זיהום באופן יחסי, תגרום להיווצרותם של עננים גבוהים יותר וגדולים יותר, שמייצרים יותר גשם. אבל הוכחת נכונותו של המודל היא עניין אחר: ניסוי בעננים, או אפילו בידוד הגורמים השונים שגורמים להיווצרותם בזמן אמת, הם פעולות שקשה לבצען.

עננים שנוצרו בתהליך הסעת חום, עטופים בעשן, הנוצרים מעל האמזונס. צילום: אילן קורןפרופ' קורן, תלמיד המחקר גיא דגן, וד"ר אורית אלטרץ-סטולר, מהמחלקה למדעי כדור-הארץ וכוכבי-הלכת במכון ויצמן למדע, מצאו מקום בלתי-צפוי לבחינת המודל: באזורים מרוחקים במרכז האוקיינוס, ליד קווי רוחב הקרויים "רחבי הסוסים". אזורים אלה היו ידועים לשמצה בקרב מלחים, מפני שהרוחות שנשאו את סירות המפרש שלהם לשם שככו לעיתים למשך שבועות, וספינותיהם לא יכלו לנוע.המדענים ראו באיזור זה מעבדה טבעית, שבה יוכלו לבדוק את הפיסיקה שבבסיס המודל שלהם: איזור אטמוספרי שבו שולטים תנאים מטאורולוגיים יחסית קבועים. לעיתים האטמוספרה נקייה לחלוטין מאירוסולים, ולעיתים היא מכילה רמות נמוכות שלהם. אם המודל נכון, המעבר בין שני המצבים יהיה קיצוני.

כעת, כשהוסרו שאר הגורמים המשפיעים האפשריים (רוח, שינויי טמפרטורה קיצוניים או תצורת הקרקע), ניגשו המדענים לבדוק את השערותיהם ביחס לעננים באיזור – הנוצרים בתהליך הסעת חום, ו"ניזונים" מהלחות שבים. קבוצת המחקר התרכזה באירוסולים – באמצעות השוואת צילומי לוויין יומיים, המציגים את התפרסות העננים ומדידת רמת האירוסולים, לתחזיות של המודל. שימוש בסוגי ניתוחים שונים הוכיח, שהמודל התיאורטי אכן מתאים לממצאי הלוויינים.

בהמשך השתמשו המדענים במקור מידע נוסף: מערכת המכשירים הלווייניים שמודדת את אנרגיית הקרינה אשר פולטים העננים וכדור-הארץ (CERES). מערכת זו מנטרת את שטף הקרינה אשר מוחזרת מכדור-הארץ ונפלטת ממנו לחלל, במטרה לסייע למדענים להבין שינויי אקלים. כאשר הישוו נתונים אלה לריכוזי האירוסולים בזמן ובמקום נתונים, התוצאה, מספר פרופ' קורן, הייתה "הדגמה קלאסית של 'ההשפעה המחזקת' שיש להוספת אירוסולים על היווצרות עננים". במילים אחרות, נתוני הקרינה התאימו ל"חתימה" המיוחדת של עננים מתרחבים וגבוהים: עקב החזרת גלים קצרים חלה התקררות ניכרת בעננים אלה. עם זאת, תופעה זו התבטלה באופן חלקי בגלל אפקט חממה – לכידת קרינה ארוכת-גל אשר מגיעה מלמטה.

לפחות מעל האוקיינוס היו תנאֵי האטמוספרה בתקופה הטרום-תעשייתית שונים במידה ניכרת מאלה של ימינו. המשמעות היא, שייתכן כי לאירוסולים שאנו מוסיפים לאטמוספרה יש השפעה מכרעת על תבניות עולמיות של היווצרות עננים וירידת גשמים.

פרופ' קורן: "הראינו שעננים הנוצרים בתהליך הסעת חום אינם מפסיקים בהכרח להיות מוגבלי-אירוסולים. בתנאים של זיהום יחסי תהפוך העלייה בריכוזי האירוסולים את העננים לגבוהים יותר ולגדולים יותר, ואת הגשם שהם מייצרים – לחזק יותר. ככל שהאיזור אשר מכוסה עננים גדֵל, משמעות הדבר היא שקיימת יותר קרינה קצרת-גל; אבל ככל שהעננים גובהים, אפקט החממה משפיע יותר, והוא מנטרל כמחצית מהתקררותם".

 
עננים שנוצרו בתהליך הסעת חום, עטופים בעשן, הנוצרים מעל האמזונס. צילום: אילן קורן
מדעי הסביבה
עברית

מדענים יצאו לדרך

עברית

קבוצות מחקר מרחבי העולם הגיעו לפרויקט מחקר משותף במכון ויצמן למדע, על בסיס המעבדה הביוספרית-אטמוספרית הניידת

מימין: פרופ' דן יקיר, ד"ר ג'ים גרינברג, אברהם פלנר וד"ר פדור טטרינוב במעבדה הניידת
לפני כשנתיים, לאחר כשנתיים של הכנות, השיקו פרופ' דן יקיר מהמחלקה למדעי הסביבה וחקר האנרגיה, עמית המחקר ד"ר אייל רוטנברג, וחברי קבוצת המחקר, את המשאית המשמשת כמעבדה ביוספרית-אטמוספרית ניידת, יחידה מסוגה, תוך לקיחת סיכון לא קטן. למדענים היו אמנם ציפיות מרחיקות לכת לגבי תרומתה של המעבדה הניידת למחקר הגלובלי על חילופי חומרים בין היערות לבין האטמוספרה, אולם הם לא יכלו להבטיח כי הגישה החדשה תתקבל בקהילה המדעית.
 
בקיץ האחרון התבדו כל החששות כאשר קבוצות מחקר מארה"ב, מספרד, מאוסטריה ומגרמניה הגיעו לפרויקט מחקר משותף על בסיס המעבדה הניידת. הקבוצות הביאו איתן את כלי המחקר שלהם – בהם ציוד גדול וכבד שהיה צורך להטיס סביב העולם. הרעיון היה לשלב את היתרונות שמעניקה הניידות, המעבדה המצוידת (והממוזגת) היטב, והזרוע הטלסקופית שאורכה 28 מטר, אשר מגיעה אל מעל חופת צמרות העצים, לשכבת האוויר הרלבנטית באטמוספרה. כל קבוצה תכננה לחקור פיסה אחת מתוך תצרף מורכב: כיצד החומרים הנדיפים שמשחררים העצים (כמו, לדוגמה, הטרפנים, אשר אחראים לריח האופייני לאורנים) קשורים לחילופי דו תחמוצת הפחמן, וכיצד הם משפיעים על הכימיה של האטמוספרה – ובעקבות כך על היווצרות עננים, ובסופו של דבר על האקלים.
 
קבוצה אחת, לדוגמה, מדדה לפרטי פרטים נתונים בגובה הקרקע. אחרת מדדה את ריכוזי החומרים הנדיפים מעל לצמרות העצים. קבוצה שלישית עקבה אחר חלקיקים שמעל לגודל מסוים עשויים להפוך לגרעין התעבות לטיפות מים וליצירת ענן. "שילוב הנתונים של כל הקבוצות מתחיל לפרוס בפנינו תמונה כוללת של האבולוציה של האקלים: מהעצים לעננים ולגשם", אומר פרופ' יקיר.
 
"התרגשנו מאוד מהמבצע הזה", הוא אומר. "זו הייתה דוגמה נפלאה לשיתוף פעולה מדעי שבו קבוצות שונות עובדות ביחד במעבדה קטנה אחת. זה גם היה מבחן נוסף למיכשור שלנו, ונראה שהתוצאות שהתקבלו מעניינות מאוד. מעל לכל, הפרויקט הזה הוכיח שההשקעה במעבדה הביוספרית-אטמוספרית הניידת השתלמה – התוצאות בהחלט שוות את הסיכון".


משוואה בשני נעלמים

המעבדה הביוספרית-אטמוספרית הניידת
המעבדה הניידת אפשרה באחרונה לבצע כמה צעדים חשובים בדרך לפתרונה של בעיה ארוכת שנים: כמה  דו תחמוצת-הפחמן (CO2) מסלקים צמחים מהאטמוספרה? ידוע כי צמחים ירוקים חשובים לקירור כדור-הארץ: הם קולטים מהאטמוספרה מיליארדי טונות של דו תחמוצת-הפחמן, וממירים אותו, באמצעות פוטוסינתזה, לסוכרים, ובסופו של דבר למאסה צמחית. מצד שני, צמחים גם משחררים  דו תחמוצת-הפחמן לאטמוספרה בתהליך הנשימה ובתהליכי פירוק. אם כן, כדי לחשב את כמות  דו תחמוצת-הפחמן שמסלקים הצמחים מהאטמוספרה, יש להחסיר את הכמות הנפלטת מהם בתהליך הנשימה מזו שהם סופגים בתהליך הפוטוסינתזה. משוואה זו נשמעת פשוטה, אולם עד כה חישוב שני מרכיביה – הנדרש לצורך חיזוי מדויק של השפעת הצמחים על התחממות כדור-הארץ – היה מסובך ביותר.
 
מחקר שנעשה באחרונה במעבדתו של פרופ' דן יקיר מציג שיטה חדשה למדידת כמות דו תחמוצת-הפחמן שנקלטת על-ידי צמחים. השיטה, המבוססת על מולקולה המצויה בכמויות זעירות באטמוספרה, תוביל אולי למודלים אקלימיים ותחזיות אקלימיות משופרים.
 
פרופ' יקיר וחברי קבוצתו החליטו להשתמש ברעיון שעלה לראשונה לפני מספר שנים, אולם בזמנו אי אפשר היה ליישם אותו: מדידת הקליטה בצמח של מולקולה אחרת, קרבוניל-סולפיד (COS). קרבוניל-סולפיד דומה במבנהו הכימי לדו תחמוצת-הפחמן, והצמחים קולטים אותם ביחד, אולם הם אינם משחררים אותו בנשימה, ולכן מדידתו יכולה לשמש כמדד מוצלח לכמות דו תחמוצת-הפחמן הנקלטת. הבעיה היחידה היא שכמות הקרבוניל-סולפיד באטמוספרה קטנה פי מיליון מזו של דו תחמוצת-הפחמן: על כל טריליון מולקולות גז באטמוספרה מצויות מולקולות בודדות של קרבוניל סולפיד.
 
למרות הנתונים המרתיעים, הצליחו המדענים ממכון ויצמן לשכנע חברה אמריקאית לבנות עבורם מערכת מדידה המבוססת על לייזר (QCL - quantum cascade laser), אשר מסוגלת למדוד בדייקנות ובתנאי שדה כמויות זעירות ביותר של קרבוניל-סולפיד. במהלך חמש השנים שלאחר מכן בחנה תלמידת המחקר קרן סטימלר את מערכת המדידה בניסויי מעבדה, וזאת במטרה לפענח את החוקים הבסיסיים של חילופי הקרבוניל-סולפיד בצמחים, ולשפר את השימוש במכשיר ואת ניתוח התוצאות.
 
במחקר שהתפרסם באחרונה בכתב-העת המדעי Nature Geoscience, הוציאו פרופ' יקיר והחוקר הבתר-דוקטוריאלי ד"ר דוד אסף את מכשיר המדידה החדש לשטח, ובחנו את תפקודו בתנאים טבעיים: יערות אורנים ושדות חקלאיים באזורים אקלימיים שונים. התוצאות הראו כי מדידת קרבוניל-סולפיד המבוססת על טכנולוגיית QCL אכן מספקת נתונים כמותיים מדויקים על צריכת דו תחמוצת-הפחמן. המדידות אשרו ממצאים קודמים של צוות המדענים, שהתפרסמו לפני שנים ספורות בכתב-העת Science, לפיהם אחסון הפחמן ביערות האורנים בישראל משתווה לזה של יערות האורנים באירופה: היערות המקומיים אומנם קולטים כמות קטנה הרבה יותר של דו תחמוצת-הפחמן בתהליך הפוטוסינתזה, אולם הם גם משחררים כמות קטנה יותר בתהליך הנשימה, כך שההפרש, הפחמן המאוחסן בצמח, זהה בשני סוגי היערות.
 
 
 
 
המעבדה הביוספרית-אטמוספרית הניידת
מדעי הסביבה
עברית

מפרקים מחסומים

עברית

מדעני המכון פיתחו טיפול מקדים שמאפשר להסיר את הליגנין שבצמח מבלי לגרום נזק לסוכרים

בשורה העליונה: שחר יואב, ד"ר יואב ברק, סופיה גרסנר, מלינה שמשום, אמרנתה קהאן, ד"ר יונתן ארפי, יונתן ויינשטיין, ד"ר אוזגור גול. בשורה האמצעית: ורד רוימי, ד"ר ברקת דסה, פרופ' אד באייר (יושב), ד"ר שרה מוראיס, יונית בן-דוד, ליאור ארצי, רחל חיימוביץ, ד"ר דניאל פריד, ד"ר אורלי סלמה-אלבר, ג'ואנה שטרן. השורה התחתונה: יעל וזאנה, ד"ר מיכל סלוצקי. ידידותי לסביבה

את הביומאסה של צמחים ניתן להמיר לדלק נקי וידידותי לסביבה, אך המרה זו עדיין איננה מתבצעת בסדרי גודל גדולים, בין היתר בגלל עלותה הגבוהה. עם זאת, המחשה חזותית של התהליך ברמה אטומית עשויה לייעל את המרת הביומאסה - כך עולה ממחקר שביצעו מדענים ממכון ויצמן למדע ומהמעבדה הלאומית לאנרגיה מתחדשת בארה"ב.
המחקר, אשר התפרסם בכתב-העת המדעי Science, אישר את הסברה, כי אחד המכשולים הגדולים בהמרת הביומאסה הוא הליגנין, הפולימר הקשיח אשר מחזק את הצמחים. ההמרה מתחילה בדרך כלל בטיפול מקדים, בו מרסקים את הליגנין בצורה מכנית, או הורסים אותו באמצעות כימיקלים. במחקר החדש פיתחו המדענים שיטה חדשנית, אשר איפשרה לראשונה לצפות בהרס הליגנין ברזולוציה של מולקולות ואטומים בודדים, באמצעות מיקרוסקופ לייזר מתקדם. התמונות הראו, כי הליגנין אכן מפריע לאנזימים לפרק מולקולות סוכר מורכבות בדפנות תאי הצמח. את מולקולות הסוכר האלה אפשר להפוך בהמשך לאתנול, סוג של דלק ביולוגי. בזכות גילוי זה איפיינו המדענים את הטיפול המקדים האידיאלי: יש להסיר את הליגנין מבלי לגרום נזק לסוכרים.
 
סיבי צלולוז בדופן תא צמח מוגדלים פי 50,000 באמצעות מיקרוסקופ כוח אטומי
המדענים הישוו בין שתי שיטות לפירוק סוכרים. שיטה אחת הסתמכה על אנזימים בודדים המופקים מפטריות. בשיטה האחרת נעשה הפירוק על-ידי הצלולוזום – צבר מולקולרי טבעי המורכב ממספר אנזימים, שבאמצעותו מפרקים חיידקים, פטריות ומיקרו- אורגניזמים אחרים את הצלולוז שבצמחים. המדענים גילו, כי האנזימים הבודדים חדרו עמוק יותר לתוך תאי הצמח, בעוד שהצלולוזום פעל בעיקר על פני השטח שלהם. הבנת המנגנונים הכרוכים בפירוק הביומאסה הצלולוטית עשויה לעזור לעצב מערכות אנזימים אשר יפרקו ביעילות גדולה יותר את הדפנות של תאי הצמח.
 
את הצלולוזום גילו לפני כשלושה עשורים פרופ' אד באייר מהמחלקה לכימיה ביולוגית במכון ויצמן ופרופ' רפאל למד מאוניברסיטת תל אביב. במחקר הנוכחי שיתף פרופ' באייר פעולה עם מדענים מהמעבדה הלאומית לאנרגיה מתחדשת בארה"ב, ביניהם ד"ר שי-יו דינג, שערך מחקר בתר-דוקטוריאלי במעבדתו של באייר בסוף שנות ה-90 של המאה הקודמת. ד"ר דינג וד"ר יו-סאן לי פיתחו את השיטות להמחשה החזותית של השפעות כימיקלים שונים על דופן תא הצמח, בטווחי רזולוציות שונים, שהגדול מהם גדול פי מיליון מהקטן ביותר: החל במילימטר וכלה בננומטר (מיליונית המילימטר). חברי הקבוצה הנוספים בארה"ב היו ד"ר מיכאל הימל, ד"ר יונינג זנג וד"ר ג'ון בייקר.
 
ממצאי המחקר עשויים לעזור לחוקרים לפתח טיפול מקדים מיטבי לביומאסה, ולשפר את פעילות האנזימים המפרקים אותה. שיפורים אלה יגדילו את תפוקת האתנול, ויפחיתו את עלות הפקת הדלק הביולוגי.
 
הערה היסטורית: הצלולוזום במחקר זה הופק מחיידק הקרוי Clostridium thermocellum, השייך לסוג החיידקים הקשורים היסטורית למכון ויצמן ולמדינת ישראל. ד"ר חיים ויצמן השתמש בחיידק אחר מאותו הסוג, Clostridium acetobutylicum – המכונה כיום "חיידק ויצמן" – כדי להפיק אצטון בזמן מלחמת העולם הראשונה. באחרונה גילו מדעני מכון ויצמן קישור נוסף בין עבר להווה: מחקרים גנטיים הראו, כי "חיידק ויצמן" מייצר צלולוזום משלו.
 

לאחר הסרת הליגנין, דפנות תאי צמח מפורקים על-ידי הצלולוסום. צילום תחת מיקרוסקופ
 
 
 
 
 
בשורה העליונה: שחר יואב, ד"ר יואב ברק, סופיה גרסנר, מלינה שמשום, אמרנתה קהאן, ד"ר יונתן ארפי, יונתן ויינשטיין, ד"ר אוזגור גול. בשורה האמצעית: ורד רוימי, ד"ר ברקת דסה, פרופ' אד באייר (יושב), ד"ר שרה מוראיס, יונית בן-דוד, ליאור ארצי, רחל חיימוביץ, ד"ר דניאל פריד, ד"ר אורלי סלמה-אלבר, ג'ואנה שטרן. השורה התחתונה: יעל וזאנה, ד"ר מיכל סלוצקי. ידידותי לסביבה
מדעי הסביבה

מזג אוויר מעולם אחר

עברית

מחקר חדש קובע חסמים לעומק הרוחות הנצפות על פני אורנוס ונפטון

 
 
 
 
ד"ר יוחאי כספי
בכוכבי-הלכת הענקיים אורנוס ונפטון שוררים תנאי אקלים קיצוניים: רוחות המנשבות במהירות של יותר מ-1,000 ק"מ בשעה, סערות דמויות הוריקן שקוטרן עולה על זה של כדור-הארץ, מערכות מטאורולוגיות עצומות אשר שורדות שנים רבות, וזרמי סילון מהירים. בשני כוכבי-הלכת, המסוּוגים כ"ענקי קרח", תנאי האקלים דומים, וזאת למרות שאורנוס נטוי על צידו, כך שבמהלך החורף פונה הקוטב שלו אל השמש. אפשר לצפות בפני השטח החיצוניים של הרוחות המנשבות על פני כוכבי- הלכת באמצעות טלסקופים, אבל כדי להבין לעומק את מערכות האקלים, יש לדעת מה מתרחש מתחת לעננים הנצפים; לדוגמה, האם מקור התבניות האטמוספריות הוא במעמקי כוכבי-הלכת, או שמא מדובר בתהליכים "שטחיים"? מחקר חדש של מדעני מכון ויצמן למדע, אוניברסיטת תל-אביב ואוניברסיטת אריזונה, אשר התפרסם באחרונה בכתב- העת המדעי Nature, קובע חסמים לעומק הרוחות הנצפות על פני אורנוס ונפטון.
 
אורנוס ונפטון הם כוכבי-הלכת המרוחקים ביותר במערכת השמש, ושאלות רבות הנוגעות לאופן היווצרותם ולהרכבם עדיין פתוחות, אך מחקר זה עשוי לתרום לפיזור המיסתורין. מלבד זאת, רבים מכוכבי הלכת שזוהו במערכות שמש אחרות הם בעלי מאסה דומה למאסות של נפטון ואורנוס, ולכן השלכות המחקר הזה עשויות לפרוץ את גבולות מערכת השמש, אל כוכבי לכת מרוחקים יותר.
 
כוכב-הלכת נפטון, כפי שצולם מרכב החלל "וויאג'ר 2" באוגוסט 1989 (צילום: נאס"א)
הבנת התהליכים האטמוספריים היא משימה מורכבת, בעיקר כאשר מדובר בכוכבי-לכת חסרי פני שטח מוצקים, בהם ההבחנה המקובלת בין מוצק, נוזל וגז אינה קיימת. מאז גילוי הרוחות האטמוספריות החזקות על פני נפטון ואורנוס, בשנות ה-80 של המאה שעברה, באמצעות החללית "וויאג'ר 2", נותרה השאלה הנוגעת לעומק של אותן רוחות בגדר תעלומה. פתרונה עשוי לתרום להבנת החוקים הפיסיקליים הקובעים את הדינמיקה האטמוספרית בכוכבי לכת, ואת המבנה הפנימי שלהם. חברי צוות המחקר, בראשות ד"ר יוחאי כספי מהמחלקה למדעי הסביבה וחקר האנרגיה במכון, הבינו כי הם יכולים לקבוע חסם עליון לעוביה של השכבה האטמוספרית, וזאת בהתבסס על שיטה ייחודית לניתוח השדות הכבידתיים של כוכבי-הלכת.
 
סטיות בחלוקת המאסה על כוכבי- הלכת גורמות תנודות בשדות הכבידתיים שלהם, תנודות שאפשר למדוד. לדוגמה, על מטוס אשר טס בסמוך להר גדול תופעל תוספת קטנה של כוח כבידתי, שמקורה במסת ההר. בדומה לכדור-הארץ, גם ענקי הקרח מסתובבים במהירות. למעשה, הם מסתובבים מהר יותר מכדור-הארץ: אורנוס משלים סיבוב סביב צירו מדי 17 שעות, ונפטון מהיר עוד יותר – הוא משלים סיבוב סביב צירו מדי 16 שעות. בגלל הסיבוב המהיר, הרוחות נושבות סביב האזורים בהם יש לחץ אטמוספרי גבוה או נמוך (בגוף שאינו מסתובב ינועו הרוחות מלחץ גבוה ללחץ נמוך). הודות לעובדה זו יכולים מדענים לקבוע את הקשר שבין חלוקת הלחצים והצפיפות לבין תבנית הרוחות על פני כוכבי-הלכת. באמצעות עקרונות פיסיקליים אלה הצליחו ד"ר כספי ושותפיו למחקר לחשב לראשונה את "טביעת האצבע" הכבידתית של תבניות הרוחות, וכך ליצור מפה כבידתית של שני כוכבי הלכת, המבוססת על נתוני הרוחות.
 
בהסתמך על מודלים פנימיים רבים ללא רוחות, אותם חישבה ד"ר רוית חלד מאוניברסיטת תל-אביב, הצליח הצוות, שכלל גם את פרופ' אדם שומאן וביל הבארד מאוניברסיטת אריזונה, ואת פרופ' עודד אהרונסון ממכון ויצמן למדע, לקבוע חסמים עליונים לתרומתם של גורמים מטאורולוגיים לשדות הכבידה אשר קובעים את עומק הרוחות בכוכבי-הלכת. כך הצליח הצוות להראות, כי זרמי הסילון שנצפו באטמוספרה מוגבלים ל"שכבת מזג אוויר" שעומקה אינו עולה על 1,000 ק"מ, אשר מהווה אחוז זעיר ממאסתם של כוכבי-לכת אלה.
 
בעתיד הקרוב לא מתוכננת שליחת חללית לנפטון או לאורנוס, אולם ד"ר כספי צופה שממצאי המחקר יסייעו בהבנת תהליכים אטמוספריים על ענק גז אחר, כוכב הלכת צדק. ד"ר כספי, ד"ר חלד ופרופ' הבארד משתתפים, במסגרת נאס"א, בצוות מחקר של החללית "ג'ונו", אשר שוגרה לצדק בשנת 2011. עם הגעתה לשם, בשנת 2016, היא תספק מדידות מדויקות של שדות הכבידה בכוכב-הלכת. ד"ר כספי משער, כי השיטות בהן השתמשו במחקר הנוכחי יאפשרו להסיק מסקנות דומות לגבי צדק, כלומר, להציב חסמים על עובי השכבה בה מתקיימים התהליכים הדינמיים של האטמוספרה.    
 
כוכב-הלכת נפטון, כפי שצולם מרכב החלל "וויאג'ר 2" באוגוסט 1989 (צילום: נאס"א)
מדעי הסביבה
עברית

מעגל הגופרית

עברית

ד"ר איתי הלוי. "זהב שוטים"

גופרית – היסוד ה-16 בטבלה המחזורית – הוא אחד היסודות הנפוצים על פני כדור הארץ: הגופרית משתחררת בעת התפרצויות של הרי געש ושריפה של דלקים מאובנים, נצרכת על-ידי יצורים חיים, מתמוססת במי גשם ובמימי האוקיינוס,  ומתגבשת בסלעים. מעגל הגופרית בטבע נע דרך האטמוספרה, הימים והיבשות של כדור הארץ. תוך כדי תנועה מתחוללים בגופרית שינויים כימיים, ואלה קשורים לעיתים לכימיה של יסודות אחרים, כמו פחמן וחמצן. כך, לדוגמה, יצורים חד-תאיים מסוימים משתמשים בתרכובות גופרית כדי לעכל את האוכל שלהם, בדומה לאופן בו יצורים אחרים משתמשים בחמצן. פעילות זו משפיעה אמנם על ריכוז החמצן החופשי באוויר, אבל הגופרית נחשבת בדרך כלל לגורם משני בתהליך בקרת רמות החמצן באטמוספרה, בעוד שהפחמן נחשב תמיד ל"שחקן המרכזי". ממצאים חדשים, שהתפרסמו באחרונה בכתב-העת המדעי Science, רומזים שתפקידה של הגופרית גדול ממה שחשבנו.

ד"ר איתי הלוי, מהמחלקה למדעי הסביבה וחקר האנרגיה שבפקולטה לכימיה במכון, יחד עם ד"ר שנן פיטרס מאוניברסיטת ויסקונסין וד"ר ודוורד פישר מהמכון הטכנולוגי של קליפורניה, ביקשו להבין את מעגל  הגופרית העולמי במשך 550 מיליוני השנים האחרונות – במהלכן היו רמות החמצן באטמוספרה קרובות לאלה המצויות בה היום – כ-20%. לשם כך הם השתמשו במאגר מידע הקרוי "מקרוסטראט" (Macrostrat), שפיתח ד"ר פיטרס. המאגר מכיל מידע מפורט על הגיאומטריה, הגיל והתכונות המינרלוגיות של אלפי יחידות מסלע בצפון אמריקה ומחוצה לה.
 
 
אבן פיריט-ברזל. צילום: Thinkstock
החוקרים השתמשו במאגר המידע כדי להתחקות אחר אחת הדרכים בהן יוצרת גופרית המומסת במי האוקיינוסים משקעים בקרקעיתם, וכך יוצאת מהאוקיינוסים - באמצעות ייצור של מינרלים הקרויים אוופוריטים גופריתיים. מינרלים נושאי גופרית אלה, כמו לדוגמה גבס טבעי, שוקעים בקרקעית של ימים רדודים כתוצאה מהתאיידות מי הים. הצוות מצא, שקצבי הייצור והשיקוע של אוופוריטים גופריתיים השתנו בתדירות גבוהה יחסית במהלך 550 מיליוני השנים האחרונות. השינויים האלה קשורים לשינויים בשטח הימים הרדודים, לקווי הרוחב הגיאוגרפי בהם נמצאו היבשות הקדומות, ולגובה פני הים. אך התגלית שהפתיעה את ד"ר הלוי ואת עמיתיו הייתה, שרק אחוז קטן, יחסית, של הגופרית אשר מגיעה למי האוקיינוסים יוצאת מהם בדרך זו. הממצאים שלהם הצביעו על דרך חשובה הרבה יותר לשיקוע גופרית – באמצעות מינרל אחר, הקרוי פיריט (pyrite).  

הפיריט (הידוע גם בשם "זהב שוטים") הוא תרכובת של ברזל וגופרית, אשר נוצרת כאשר יצורים חד-תאיים השוכנים במשקעים בתחתית הים משתמשים בגופרית מומסת במי הים כדי לעכל חומר אורגני. יצורים אלה קולטים גופרית בצורת סולפט (כלומר, קשורה לארבעה אטומי חמצן), ומשחררים אותה כסולפיד (ללא חמצן). תוך כדי התהליך משתחררים ארבעה אטומי החמצן, ולכן הוא נחשב כמקור לחמצן באוויר. עם זאת, חלק זה של מעגל הגופרית נחשב תמיד למשני – ביחס להשקעת אוופוריטים גופריתיים (שאינה כרוכה בשחרור חמצן), ולכן השפעתו על רמות החמצן באוויר נחשבת לזניחה.
 
בעקבות בדיקת מודלים תיאורטיים של מעגלי גופרית שונים מול המידע שבמאגר הבינו חברי הצוות, כי הייצור והשיקוע של הפיריט הוא למעשה משמעותי הרבה יותר משמקובל היה לחשוב: למעלה מ-80% מהגופרית המומסת במי האוקיינוסים יוצאת מהם בדרך זו (לעומת אומדנים קודמים - 40%-30%). לעומת השונות הגבוהה בשיקוע אוופוריטים לאורך התקופה,שיקוע הפיריט שמר על יציבות יחסית. הניתוח הראה גם, שמקור מרבית הגופרית הנכנסת לים הוא בבלייה של פיריט מהיבשה. במילים אחרות, התגלה כי קיים איזון בין ייצור הפיריט ושיקועו – בתהליך המשחרר חמצן, לבין בליית הפיריט מהיבשה, תוך צריכת חמצן. הממצאים מצביעים על החשיבות הגדולה של מעגל הגופרית בבקרת ריכוז החמצן באטמוספרה.  
 
ד"ר פיטרס: "זהו השימוש הראשון במאגר המידע 'מקרוסטראט' לצורך מדידת שטפים כימיים במערכת כדור הארץ. אני סבור, שהמחקר הזה יפתח פתח לשימושים רבים אחרים של המאגר, לתיאור מעגלים ביו-גיאוכימיים".
 
ד"ר פישר: "עבורי, התוצאה המפתיעה ביותר היא העובדה שהבלייה והשיקוע של הפיריט היו, ככל הנראה, תהליכים חשובים מאוד לאורך כל ההיסטוריה של כדור הארץ. מעגל הפחמן ידוע כשחקן מרכזי, אשר שולט בכימיה של החמצן. עם זאת, על-פי הממצאים שלנו, מספר דומה של אלקטרונים נע דרך מעגל הגופרית".
 
ד"ר איתי הלוי: "הממצאים האלה לא רק שופכים אור חדש על תפקיד הגופרית בבקרת רמות החמצן באטמוספרה, אלא גם מהווים צעד חשוב בפיתוח הבנה כמותית של התהליכים השולטים במעגל הגופרית הגלובלי".
 
 
 

אישי 

איתי הלוי גדל בקרית טבעון ובזכרון יעקב, ובילדותו נדד עם משפחתו לג'מייקה ולניגריה. הוא נחשף לראשונה לגיאולוגיה בזמן שירותו הצבאי, ונרשם ללימודי תואר ראשון בגיאולוגיה ובמדעי המחשב באוניברסיטת בן גוריון בנגב. השילוב בין שני התחומים נותן בידיו כלי מיוחד: הוא מאפשר לו ליצור תוכנות מחשב לפתרון בעיות ושאלות מתחום מדעי כדור הארץ. לאחר סיום לימודי התואר הראשון יצא ללימודי תואר שני ושלישי באוניברסיטת הרווארד. לאחר מחקר בתר-דויקטוריאלי במכון הטכנולוגי של קליפורניה (Caltech) הצטרף, בשנת 2011, לסגל המחלקה למדעי הסביבה וחקר האנרגיה במכון.
 
איתי נשוי ואב לשתי ילדות. בזמנו הפנוי הוא רץ, מטייל ועובד בגינה. הוא גם בעליו של אוסף דרקונים ובו יותר ממאה פסלונים מעץ, מחימר, מזכוכית, מאבן ועוד.
 
 
מדעי הסביבה
עברית

עמודים