פרס טיורינג יוענק לפרופ' שפי גולדווסר ממכון ויצמן למדע על הישגים פורצי דרך בתחום תורת ההצפנה

עברית

 

פרופ' שפי גולדווסראגודת ACM בתחום המיחשוב ומדעי המחשב הכריזה היום (רביעי) על הענקת פרס טיורינג לפרופ' שפי גולדווסר מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית במכון ויצמן למדע, ומהמעבדה למדעי המחשב ואינטליגנציה מלאכותית במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT). יחד איתה יקבל את הפרס פרופ' סילביו מיקלי מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס. הפרס מוענק להם על "עבודה מהפכנית שהניחה את היסודות התיאורטיים לתורת ההצפנה בתחום הסיבוכיות, תוך המצאת שיטות חדשות וחלוציות לאימות יעיל של הוכחות מתמטיות בתחום תורת הסיבוכיות".

פרס טיורינג, הפרס החשוב ביותר בתחום מדעי המחשב (בו לא מוענק פרס נובל), כולל מענק בסכום רבע מיליון דולר, בתמיכה כספית של חברות "אינטל" ו"גוגל". הפרס יוענק באירוע חגיגי של האגודה שיתקיים ב-15 ביוני בסן-פרנסיסקו.

הצפנה הסתברותית

במאמר מדעי שפרסמו בשנת 1982, שעסק ב"הצפנה הסתברותית", הניחו גולדווסר ומיקלי יסודות איתנים לתורת ההצפנה המודרנית. עבודתם זכתה להכרה בקרב הקהילה הבין-לאומית, שראתה במחקריהם מהפך בתורת ההצפנה – מ"אמנות" למדע.

במאמר הוצגו מספר נושאים חלוציים, שנחשבים היום לאבני דרך בסיסיות בתחום. בין אלה אפשר למנות: הצגת הגדרות בטיחות פורמליות, שנחשבות כיום ל"תו תקן" באבטחת מידע; הצגת שיטות הצפנה אקראיות, אשר יכולות לענות על דרישות בטיחות מחמירות, שבעבר אפשר היה להתמודד איתן רק באמצעות תוכנות הצפנה דטרמיניסטיות; והצגת שיטה ל"הוכחות רדוקציוניסטיות", המראה כיצד אפשר לתרגם התקפות קלות ביותר על בטיחות המידע לאלגוריתמים המסוגלים לפתור בעיות מתמטיות קלאסיות, כמו פירוק לגורמים. מהוכחות כאלה אפשר רק להרוויח שכן הן מראות שאחת משתי קביעות מרשימות חייבת להיות נכונה: או שיש ברשותנו מערכת הצפנה בטוחה לחלוטין, או שיש בידינו אלגוריתם חדש המסוגל לפרק מספרים לגורמים ראשוניים.


באותו מאמר הוצגה גם "פרדיגמת הסימולציה", המאפשרת לאמת את בטיחות מערכת ההצפנה, באמצעות כך שמראים כי האויב יכול היה להשיג בלאו הכי, בכוחות עצמו, כל מידע שקיבל כתוצאה ממעקב אחרי פעולתה של מערכת ההצפנה – דבר שמראה כי השימוש במערכת אינו נושא כל סיכון. פרדיגמת הסימולציה הפכה לשיטה הנפוצה ביותר להוכחת בטיחות ההצפנה, לא רק בתחום השמירה על פרטיות, אלא גם בהגדרת הבטיחות של שיטות חדשות לאימות נתונים ובהוכחתה; באבטחה של מערכות הגנה על תוכנה; ובאבטחת פרוטוקולים להצפנה בהם מעורבים משתתפים רבים, כמו, לדוגמה, בבחירות אלקטרוניות או במכירות פומביות.

 

הוכחות אינטראקטיביות באפס ידיעה

במאמר רב השפעה אחר, שפרסמו בשנת 1985 ביחד עם פרופ' צ'רלס רקוף, הציגו גולדווסר ומיקלי את הרעיון ל"הוכחות אינטראקטיביות באפס ידיעה".

דוגמה לשימוש בהוכחות אינטראקטיביות באפס ידיעה יכולה להיות מכשיר כספומט, שבמקום לבקש ממך את הקוד הסודי, יצטרך רק לוודא כי אתה אכן יודע מהו. הוכחות כאלה מאפשרות למשתמשים העובדים ביחד, אך אינם סומכים זה על זה, לבצע חישובים משותפים על נתונים השמורים ברשת האינטרנט, ללא חשיפת הנתונים עצמם.

בניגוד להוכחות מתמטיות קלאסיות, אותן אפשר לכתוב ולבדוק, הוכחה אינטראקטיבית נעשית באמצעות דו-שיח. צד אחד – ה"מוכיח" – מנסה לשכנע את הצד האחר – ה"מוודא" – כי יש בידו הוכחה לטענה מתמטית. על ה"מוודא" לשאול את ה"מוכיח" סדרה של שאלות, אותן ה"מוכיח" אינו מכיר מראש. השאלות נבחרות באופן אקראי, אך ה"מוודא" בוחר כל שאלה בהתאם לתשובה שקיבל על השאלה הקודמת. אם ה"מוכיח" אינו יודע את ההוכחה לטענה המתמטית, קיימת הסתברות גבוהה ביותר שה"מוודא" יתפוס אותו בטעות. מכיוון שאפשר לשכנע את ה"מוודא" כי אכן קיימת הוכחה מבלי לספק לו את ההוכחה עצמה, ההוכחה קרויה "הוכחה באפס ידיעה".

חשיבותו של המאמר לתורת ההצפנה היתה ברורה מיד עם פרסומו. לדוגמה, היא מציעה שיטת זיהוי בה ניתן להשתמש באופן בטוח ברשת האינטרנט. הרעיון הוא שהמשתמש ידע הוכחה לטענה פרטית וייחודית לו, שתשמש כסיסמא. כדי לזהות את עצמו, המשתמש יצור קשר עם "מוודא" (כמו, לדוגמה, כספומט), ויתן לו הוכחה באפס מידע לטענה הפרטית שלו.

הוכחות אינטראקטיביות אינן משמשות רק כמכשיר הצפנה. יש להן גם השפעה עצומה על תורת הסיבוכיות. האמצעים הנראים מובנים מאליהם לצרכי הצפנה – כלומר, השימוש באקראיות ובאינטראקטיביות – התגלו כבעלי יישומים נרחבים וכלליים לתורת הסיבוכיות. הן מאפשרות לוודא את אמיתותן של הוכחות מתמטיות במהירות רבה יותר מהוכחות קלאסיות, ואפילו מאפשרות למתמטיקאים להוכיח כי טענות מתמטיות מסוימות אינן נכונות, באמצעות הוכחת אי קיומן של הוכחות קלאסיות.

בסדרה נוספת של עבודות של גולדווסר, מיקלי ואחרים, הורחבו ההוכחות האינטראקטיביות כך שיכללו אינטראקציות בין "מוודא" לבין מספר "מוכיחים", דבר שהוביל, בהמשך, לדרכים חדשות ומפתיעות להוכחת תוצאות המראות כי בעיות קירוב הן בעיות שלמות במחלקה NP. תחום מחקר זה פעיל ביותר עד היום.


יישומים מעשיים

נשיא ה-ACM, וינט סרף, ציין כי לא ניתן להתעלם מההשפעה המעשית של הרעיונות שהעלו גולדווסר ומיקלי. "תוכניות ההצפנה המותקנות בדפדפנים של ימינו עונות לדרישות הבטיחות שלהם. השיטות להצפנת מספרי כרטיסי האשראי בזמן קניות ברשת האינטרנט עומדות גם הן בדרישות של גולדווסר ומיקלי. כולנו חבים לזוכי הפרס חוב גדול, על הגישות החדשניות לשמירת הבטיחות בעידן הדיגיטלי".

אלפרד ספקטור, סגן נשיא למחקר וליוזמות מיוחדות בחברת "גוגל", אומר כי גולדווסר ומיקלי פיתחו אלגוריתמים להצפנה שתכנונם נשען על הנחות מוצקות בתחום מדעי המחשב, ולכן קשה לפרוץ אותם. " ההתקדמות בתחום ההצפנה בעידן המחשב התעלתה על זו שבעידן פיצוח הצפנים, בתקופתו של אלן טיורינג. היא כוללת יישומים עבור כספומטים, סיסמאות מחשב ומסחר אלקטרוני, כמו גם שמירת החשאיות של נתוני משתמשים – כמו בהצבעה אלקטרונית. אלה הישגים אדירים, ששינו את הדרך בה אנו חיים ועובדים".

 

האשה השלישית הזוכה בפרס טיורינג

פרופ' גולדווסר היא כלת פרס הנשיא לחוקרים צעירים מטעם הקרן הלאומית האמריקאית למדע, וזכתה בפרס Grace Murray Hopper שמעניק ה-ACM לחוקר צעיר בעל הישגים יוצאי דופן בתחום מדעי המחשב. היא זכתה פעמיים בפרס גדל (Gödel), המוענק במשותף על-ידי קבוצה ב-ACM העוסקת באלגוריתמים ובתורת החישוב (SIGACT), והאיגוד האירופי למדעי המחשב התיאורטיים (EATCS).

גולדווסר נבחרה לאקדמיה הלאומית האמריקאית לאמנויות ומדעים, לאגודה הלאומית האמריקאית למדעים, ולאקדמיה הלאומית האמריקאית להנדסה. היא נבחרה על-ידי מועצת ה-ACM לענייני נשים במדעי המחשב לשאת את הרצאת אתנה, וקיבלה את פרס עמנואל פיור שמעניק ארגון מהנדסי החשמל ואלקטרוניקה (IEEE), וכן את מדליית בנג'מין פרנקלין במדעי המחשב ובמדעים קוגניטיביים שמעניק מכון פרנקלין.

גולדווסר סיימה את לימודי התואר הראשון במתמטיקה באוניברסיטת קרנגי מלון, פנסילבניה בשנת 1979, ואת לימודי התואר השני והשלישי במדעי המחשב באוניברסיטת קליפורניה בברקלי. לאחר מכן, בשנת 1983, המשיכה למחקר בתר-דוקטוריאלי במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס. בשנת 1993 הצטרפה לסגל המחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית במכון ויצמן למדע, כפרופסור מן המניין.

פרופ' גולדווסר היא האשה השלישית הזוכה בפרס טיורינג.

 


מידע נוסף אפשר לקבל במשרד דובר מכון ויצמן למדע: 08-934-3856
 

 
פרופ' שפי גולדווסר
מתמטיקה ומדעי המחשב
עברית

שערים לוגיים, מחשבים ביולוגיים

עברית

בעתיד הרחוק – כך מקווים מדענים – מחשבים זעירים יסתובבו בתוך גופנו, כשהם מצוידים בידע רפואי, יזהו מחלות בשלביהן הראשוניים ויטפלו בהן בו במקום על-ידי שחרור תרופה מתאימה – ללא התערבות חיצונית. כדי שהחזון הזה יקרום עור וגידים, המחשבים צריכים להיות די קטנים כדי להיכנס לתוך תאי הגוף. בנוסף, עליהם לדעת "לדבר" עם המערכות השונות בתא. הדרך היעילה ביותר להתמודד עם שני האתגרים האלה היא ליצור מחשבים המבוססים על מולקולות ביולוגיות, כמו די-אן-אי או חלבונים. זהו אינו רעיון מופרך, שכן יצורים ביולוגיים התפתחו כך שיוכלו לקלוט מידע, לעבד אותו ולהגיב אליו – באופן המזכיר את פעולתו של מחשב. מדענים ממכון ויצמן למדע עשו באחרונה צעד חשוב בכיוון זה, כאשר הצליחו לפתח התקן גנטי עצמאי אשר פועל בהצלחה בתוך תאי חיידקים. ההתקן תוכנת כך שיאבחן פרמטרים מסוימים, ויגיב עליהם בהתאם.

ההתקן שיצרו המדענים – פרופ' אהוד שפירא וד"ר תום רן מהמחלקה לכימיה ביולוגית ומהמחלקה למתמטיקה שימושית ומדעי המחשב – בוחן את נוכחותם של גורמי השיעתוק, חלבונים המווסתים את ביטוי הגנים בתא. במקרים רבים, בעקבות פעילות לא תקינה של גורמים אלה, ביטוים של גנים שונים משתבש, דבר שמוביל להתפתחות מחלה. כך, לדוגמה, בתאים סרטניים משתבשים הגורמים המווסתים את הגדילה והחלוקה, דבר שמוביל לחלוקת תאים מוגברת ולהיווצרותו של גידול. ההתקן – אשר עשוי מרצף די-אן-אי שהוחדר לחיידק על-גבי פלסמיד – מבצע מעין "בדיקת נוכחות" של גורמי השיעתוק. במידה ותוצאות הבדיקה תואמות את הפרמטרים שתוכנתו בו מראש, הוא מגיב ביצירת חלבון הפולט אור ירוק – וכך מספק חיווי חיצוני לאיבחון ה"חיובי". במחקרי המשך, הכוונה היא להחליף את החלבון הפולט אור ירוק בחלבון שישפיע על עתיד התא, כמו לדוגמה, חלבון שייגרום לתא להתאבד. באופן זה, ההתקן ינווט אל מותם אך ורק תאים שאובחנו באופן "חיובי".

ההתקן הראשון אותו יצרו המדענים הוא למעשה שער לוגי מסוג NOR: התקן זה מתוכנת לבדוק את נוכחותם של שני גורמי שיעתוק, ולהגיב ביצירת אור ירוק אך ורק במידה ושני הגורמים אינם נמצאים בתא. ואכן, כאשר החדירו המדענים את ההתקן לארבעה סוגי חיידקים מהונדסים גנטית: סוג שמייצר את שני גורמי השיעתוק, סוג שאינו מייצר אף אחד מהם, ושני סוגים שכל אחד מהם מייצר רק אחד מהגורמים, זרחו בירוק רק תאי החיידקים הנכונים. בהתבסס על ההתקן הגנטי הראשון, יצרו בהמשך המדענים התקנים גנטיים מורכבים יותר, המממשים שערים לוגיים מוכרים מעולם הנדסת האלקטרוניקה: שער לוגי מסוג AND (התקן גנטי המתוכנת לאבחן ולייצר אור ירוק אך ורק אם שני גורמי השיעתוק נמצאים בתא), שער לוגי מסוג OR (התקן גנטי המתוכנת לאבחן ולייצר אור ירוק אך ורק אם לפחות אחד מגורמי השיעתוק נוכח), ושער לוגי מסוג NOT (התקן גנטי אשר מאבחן את נוכחותו של גורם שיעתוק אחד, ומייצר אור ירוק אך ורק אם הוא אינו נוכח בתא החיידק). תוצאות המחקר, בו השתתפו גם תלמידי המחקר יוני דואק ולילך מילו, התפרסמו באחרונה בכתב-העת המדעי Scientific Reports.

בעקבות התוצאות המוצלחות בתאי חיידקים, מתכננים החוקרים להמשיך ולבחון כיצד ניתן לתכנת ו"לגייס" את החיידקים כמערכת יעילה ונוחה לתפעול למטרות רפואיות, אותה אפשר יהיה גם להחדיר בקלות לגוף האדם (באופן טבעי, בגוף האדם פי עשרה תאי חיידקים מתאים אנושיים). מטרה נוספת היא להפעיל מערכת דומה בתוך תאים אנושיים – שהם מורכבים בהרבה מתאי חיידקים.
 
שער לוגי מסוג NOR

 
שער לוגי מסוג NOR. במידה ושני גורמי השיעתוק אינם נמצאים בתא, ההתקן מגיב ביצירת אור ירוק
מתמטיקה ומדעי המחשב
עברית

חברת "ידע מחקר ופיתוח חתמה הסכם רישיון עם חברת "אדובי מערכות" בע"מ על שיטה לתמצות מידע חזותי שפותחה במכון ויצמן למדע

עברית
חברת "ידע מחקר ופיתוח בע"מ", הזרוע המסחרית של מכון ויצמן למדע, מודיעה היום (רביעי), כי חתמה על הסכם רישיון עם חברת "אדובי מערכות בע"מ" (Adobe Systems), על שיטה לתמצות מידע חזותי, המבוססת על מדד דמיון דו-כיווני, שפותחה במכון ויצמן למדע.

שיטת הדמיון הדו-כיווני, שפיתחו פרופ' מיכל אירני ותלמידי המחקר מקבוצתה (דאז) ד"ר דניס סימקוב, ד"ר ירון כספי וד"ר אלי שכטמן, מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית במכון ויצמן למדע, היא טכניקה לתמצות מידע חזותי, תמונות וסרטי וידאו כאחד. בניגוד לשיטות אחרות, אשר "גוזרות" את התמונה או מכווצות אותה, או – במקרה של סרט וידאו – מפיקות קליפ קצר וחלקי, השיטה החדשה מייצרת תמצית ויזואלית בעלת שלמות וקוהרנטיות. זוהי למעשה גרסה מוקטנת או מקוצרת של המקור, אשר שומרת את המידע הרלבנטי ביותר. תכונת הדו-כיווניות של השיטה מבטיחה שהתמונה שנוצרת היא קוהרנטית מבחינה חזותית, כלומר, הגיונית מבחינה חזותית, ונעימה למראה לא פחות מהמקור. בניגוד לגזירה או חיתוך, בהם עלולים לאבד מידע חשוב, או להקטנה, בה הרזולוציה הולכת לאיבוד, בשיטת התמצות הדו-כיווני נשמרים גם המידע החשוב וגם פרטי הרזולוציה, למרות שינוי הגודל.

השיטה מבוססת על מחיקת יתירות ומידע חזרתי מהתמונה או מסרט הווידאו. כך, לדוגמה, תמונה של רכב נוסע בכביש עירוני, עדיין תכלול לאחר התמצות את הרכב במלואו, אבל תכלול רק חלק מהכביש ואחדים מהבתים. האלגוריתם שפיחתה פרופ' אירני יזהה את יתר הכביש, כמו גם את המקטעים שמכילים בתים, כיסודות חוזרים על עצמם. תמצות של סרטי וידאו פועל באופן דומה, אלא שהתוכנה מזהה כפילויות במידע זמן-מרחב. תהליך הדרגתי של הקטנה ובקרה מבטיח שהתוצאה הסופית תהיה קוהרנטית וללא "תפרים" נראים לעין.

בנוסף לתמצות תמונות וסרטי וידאו, לשיטה החדשה עשויים להיות יישומים נוספים, ובהם השלמת קטעים חסרים בתמונות ובסרטי וידאו; יצירת מונטאז'ים (שילובים) ממספר תמונות שונות; סידור מחדש של מידע בתמונות ובסרטים (למשל, שינוי מקומות של אוביקטים בתמונה); גזירה אוטומטית; סינתזת תמונות (כלומר הרחבה של תמונה, במקום תמצות שלה); ו"מורפינג" (הפקת רצף וידאו באמצעות יצירת מעבר חלק בין שתי תמונות, גם אם אין קשר ביניהן).
 
 
תמונת נוף, לפני (מימין) ואחרי (משמאל) הפעלת השיטה לתמצות מידע חזותי. כל המידע הרלבנטי נשמר                תמונת נוף, לפני (מימין) ואחרי (משמאל) הפעלת השיטה לתמצות מידע חזותי. כל המידע הרלבנטי נשמר
 
 
 
 
סרטון מקור
 
סרטון מתומצת
 
 
מידע נוסף – ותמונות – אפשר לקבל במשרד דובר מכון ויצמן למדע 08-934-3856
 
תמונת נוף
מתמטיקה ומדעי המחשב
עברית

כיצד שומרים על בטחון מידע של נתונים השמורים ברשת האינטרנט?

עברית
בימינו, כאשר טלפונים סלולריים חכמים ומחשבי לוח משמשים כמחשבים זמינים בכל עת, השימוש במחשבים שולחניים הולך ופוחת. במקביל, השימוש במחשוב ענן, שבו הפעולות החישוביות מתבצעות על רשת של שרתים מרוחקים, הולך וגדל, וצפוי לגדול אף יותר, עם התגברות הדרישה לכוח חישובי. מגמות אלה מעלות מספר שאלות חשובות הנוגעות לביטחון מידע. האם נוכל, לדוגמה, לבצע חישובים על נתונים השמורים ברשת האינטרנט, מבלי לאפשר לאף אדם אחר לראות את המידע?

השימוש באמצעי מחשוב אינטרנטיים, המבוססים על ענן מחשוב, יוצרים פתח חדש לגניבת מידע, מפני ששיטות ההצפנה המסורתיות אינן יכולות להגן עליו. עד לפני מספר שנים אף לא ידעו בוודאות אם ההצפנה הנדרשת לסוג כזה של אבטחת מידע אפשרית בכלל. כעת, הצליחו ד"ר צביקה ברקרסקי, שסיים באחרונה את לימודי הדוקטורט במחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית במכון ויצמן למדע, בהנחיית פרופ' שפי גולדווסר, וד"ר וינוד וייקונטנטן, לשעבר תלמיד של פרופ' גולדווסר במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT), וכיום מדען באוניברסיטת טורונטו, לפתח שיטות חדשות ויעילות להצפנת נתונים השמורים ברשת האינטרנט.

הבעיה העיקרית בביצוע פעולות שונות על נתונים המאוחסנים על שרתים מרוחקים, היא הצורך לפענח את הקידוד שלהם. הפתרון שהוצע לבעיה הזו, הוא למצוא דרך להצפין את המידע כך שהשרת יוכל לבצע את הפעולות הנדרשות "בעיניים עצומות" כשהנתונים עדיין מוצפנים. השרת לא יוכל "לראות" את הנתונים האמיתיים, אבל צריכים להיות לו האמצעים לבצע עליהם פעולות חישוביות, ולהחזיר תוצאה מוצפנת – אותה אפשר יהיה לפענח מאוחר יותר, במקום בטוח. גישה זו מכונה "הצפנה הומומורפית מלאה" (fully homomorphic encryption).

קרייג ג'נטרי, תלמיד מחקר באוניברסיטת סטנפורד, היה הראשון להוכיח, בשנת 2009, את היתכנותה של הגישה. עם זאת, השיטה שפיתח מסורבלת ודורשת זמן רב: המערכת נבנתה באמצעות מתמטיקה מתוחכמת יחסית, המבוססת על מה שמכונה "סריגים אידיאליים" (ideal lattices), דבר שדרש להניח הנחות סיבוכיות חדשות ובלתי מוכרות, כדי להוכיח את ביטחון המידע. עם זאת, השימוש ב"סריגים אידיאליים" נחשב להכרחי, ומדענים הניחו כי הוא נחוץ לשרתים כדי לבצע פעולות בסיסיות.

בסדרת מאמרים שפירסמו באחרונה, הפתיעו ד"ר ברקרסקי וד"ר וייקונטנטן את קהילת המדענים העוסקת באבטחת מידע, כאשר הצליחו לפתח מספר שיטות חדשות אשר יאפשרו לייעל במידה נכרת את ההצפנה ההומומורפית המלאה. "חלק מהתהליכים של ג'נטרי מבוססים על גיאומטריה מסובכת, ואילו אנחנו הצלחנו לבצע את אותם תהליכים באמצעות אלגברה פשוטה, אשר מקצרת את הזמן הנדרש לעיבוד המידע", אומר ד"ר ברקרסקי. בהמשך גילו המדענים, כי אפשר לפשט את המבנה המתמטי המשמש ליצירת מפתח הצפנה, ולוותר על השימוש בסריג אידאלי, וכן על קביעת הנחות סיבוכיות חדשות, מבלי להתפשר על בטיחות המידע המוצפן. "העובדה שמבנה כזה עובד הייתה בגדר קסם".

תוצאות אלה עשויות לסלול את הדרך לשימוש מעשי בהצפנה הומומורפית. גרסאות משופרות של המערכת החדשה עשויות להיות מהירות עשרות מונים – ואף אלפי מונים – מהמערכת הראשונית שפיתח ג'נטרי. ואכן, בהמשך הצליחו ד"ר ברקרסקי וד"ר וייקונטנטן לפתח את התיאוריה שעומדת בבסיס שיטת ההצפנה ההומומורפית שלהם לנקודה ממנה מהנדסי מחשבים יוכלו לפתח יישומים.

בנוסף לשמירת מידע המצוי ברשת האינטרנט, או בענן מחשוב, מעיניים לא רצויות, הצפנה הומומורפית מלאה עשויה לאפשר פעולות חדשות במידע, שהיו בלתי אפשריות עד כה, כמו, לדוגמה, עיבוד בטוח של מידע רפואי רגיש. חולים יוכלו "לחשוף" מידע רפואי כשהוא מוצפן, וכך אפשר יהיה לבצע מחקרים רפואיים נרחבים על הנתונים בצורה מוצפנת, מבלי לאפשר גישה למידע הרפואי של אנשים בודדים.
 
מתמטיקה ומדעי המחשב
עברית

מדעני מכון ויצמן פיתחו מחשבים ננו-ביולוגיים ש"חושבים בהיגיון"

עברית

מחשבים ננו-ביולוגיים מצויים כיום רק במעבדות מחקר מתקדמות, הרחק מעולמם של משתמשים רגילים. ובכל זאת, תלמידי המחקר תום רן, שי קפלן ופרופ' אהוד שפירא מהמחלקה לכימיה ביולוגית ומהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית במכון ויצמן למדע, מצאו דרך לעשות את מערכות החישוב המיקרוסקופיות האלה, "ידידותיות למשתמש", ובה בעת לבצע חישובים מורכבים יחסית, ולענות נכונה על שאלות מסובכות.

פרופ' שפירא וחברי קבוצת המחקר שלו במכון ויצמן למדע, פיתחו בעבר מערכת חישוב ננו-ביולוגית שטריליון כמותה יכולות לפעול בנוחיות בטיפת תמיסה בודדת. מחשבים ננו-ביולוגיים ראשוניים אלה היו מסוגלים לבצע חישובים פשוטים כמו בדיקת רשימה של ספרות "אפס" ו"אחד", ולמצוא, למשל, האם מספר הפעמים שבהם מופיעה ברשימה הספרה "אחד" הוא זוגי. גירסה מתקדמת יותר של המחשב הננו-ביולוגי, שפיתחו פרופ' שפירא וחברי קבוצת המחקר שלו במכון ויצמן למדע, כבר הייתה מסוגלת לזהות – במבחנה – מולקולה המעידה על התחוללותו של תהליך סרטני, ובתגובה, שיחררה תרופה שבלמה את התהליך.

כיום, פיתוחם של המחשבים הננו-ביולוגיים מתקדם במקביל בשני מסלולים. הכיוון האחד, "רופא בתוך התא", מדבר על עתיד שבו מיליארדי מחשבים ננו-ביולוגיים יסיירו בתאי גופנו ויבלמו מחלות עוד לפני שפרצו, ולפני שאנו עצמו מודעים לסכנתן. במקביל, במטרה לפתח "רופא מולקולרי" חכם יותר, מחקרי המסלול השני חותרים לשיכלול הביצועים החישוביים של המחשבים הננו-ביולוגיים.

במאמר חדש, שמתפרסם היום בכתב-העת המדעי Nature Nanotechnology, מתארים פרופ' שפירא, תום רן ושי קפלן, כיצד עלה בידם לפתח מחשבים ננו-ביולוגיים "שחושבים בהיגיון". העיקרון של שרשרת ההסקות שמחשב ננו-ביולוגי עתידני זה עושה בו שימוש, מוכר מן העבר הרחוק – מדובר ביישום עיקרון לוגי שהציע הפילוסוף היווני אריסטו לפני יותר מ-2,000 שנה: "כל בני-האדם הם בני תמותה. סוקרטס הוא בן-אדם. מכאן, שסוקרטס הוא בן תמותה". כאשר מדעני מכון ויצמן הכניסו למערכת החישוב הננו-ביולוגית שלהם כלל (דוגמת "כל בני-האדם הם בני תמותה"), ועובדה (דוגמת "סוקרטס הוא בן-אדם"), ואז שאלו את המחשב הננו-ביולוגי שאלה (דוגמת "האם סוקרטס הוא בן תמותה?"), ענה המחשב על השאלה בחיוב. המדענים  המשיכו ויצרו שאלות מורכבות יותר, שכללו מספר כללים ועובדות שונות, והתקני החישוב הננו ביולוגיים, העשויים ממולקולות של די-אן-אי ואנזימים שונים, הצליחו לחשב ולמצוא את התשובות הנכונות, פעם אחר פעם.

באותה עת, יצרו מדעני המכון גם מהדר (קומפיילר) מיוחד – תוכנה המסוגלת לגשר בין שפת מחשב ידידותית לבין צופן החישוב של המחשב הננו-ביולוגי. שימוש במהדר איפשר להם להקליד את השאלה כך: "בן תמותה (סוקרטס)?". כדי לחשב את התשובה, מקטעים שונים של די-אן-אי שייצגו כללים, עובדות ושאלות, נאספו באמצעות מערכת רובוטית. בין המולקולות שנאספו, בוצע בשלב זה חיפוש היררכי, במטרה לזהות התאמה גנטית בין מקטעים שונים. התשובה של המחשב הננו-ביולוגי הוצפנה בהבזק אור ירוק: חלק מגדילי הדי-אן-אי נקשרו לחלבון שזוהר בצבע ירוק באופן טבעי, שהוצמד לחלבון  שחוסם את האור. אנזים מיוחד שנמשך לאתר של מה שמוגדר כ"תשובה נכונה" מסיר את החלבון החוסם ומאפשר לאור של החלבון הראשון לזהור. טיפות התמיסה שהכילו את הנתונים הננו-ביולוגיים הללו הצליחו בדרך זו לענות נכונה על שאלות מסובכות, כאשר התשובות המורכבות ניתנו באמצעות הבזקי אור בגוונים שונים.

מידע נוסף אפשר לקבל במשרד דובר מכון ויצמן למדע 08-934-3856

מתמטיקה ומדעי המחשב
עברית

רכיבים חשמליים מתאי עצב

עברית
מדעני המכון הצליחו לעצב תאי עצב (נוירונים) ולגרום להם לגדול וליצור מעגלים חשמליים ושערים לוגיים חד-ממדיים. בעתיד, ייתכן שהשיטה שפיתחו תאפשר עיצוב חיבורים ביולוגיים בין המוח האנושי לבין מערכות מלאכותיות שונות. ממצאי המחקר פורסמו באחרונה בכתב-העת Nature Physics.

חוקרים במכוני החיזוי המדעי-טכנולוגי עמלים על זיהוי מגמות שונות בתחומי המדע והחברה כאחד, במטרה לכוון אנשים וארגונים לעיסוקים שיאפיינו את העתיד. ייתכן שמחקר חדש של פרופ' אלישע מוזס ותלמידי המחקר (דאז) ד"ר עפר פיינרמן וד"ר אסף רותם מהמחלקה לפיסיקה של מערכות מורכבות במכון ויצמן למדע, עשוי להצביע על תחום עיסוק שיפרח בעתיד: מעצב עצבים.

הנוירונים הם תאים מורכבים. במוח הם יוצרים מספר רב מאוד של קישורים לתאים אחרים, דבר שמאפשר להם לבצע חישובים מורכבים. לעומת זאת, כאשר מגדלים אותם בתרבית, הם "מאבדים את חוכמתם". התיפקוד שלהם נעשה פרימיטיבי למדי. מה משתבש כשמגדלים את הנוירונים בתרביות? האם, וכיצד אפשר להחזיר להם לפחות חלק מיכולותיהם המקוריות, ולשפר את תיפקודם בתרבית? השאלות האלה מעסיקות מדענים רבים במקומות שונים בעולם.

פרופ' מוזס, ד"ר פיינרמן וד"ר רותם החליטו לבחון את האפשרות לשפר את תיפקוד הנוירונים באמצעות עיצוב המבנה שבו הם מורשים לגדול. כפיסיקאים, המורגלים בעבודה עם מודלים מפושטים, הם החליטו להצטמצם במבנה חד-ממדי: קו אחד המוגדר, בשיטות ליטוגרפיות, על-גבי לוח זכוכית. כשהנוירונים החלו לגדול לאורך הקו ה"מותר", הצליחו המדענים – לראשונה בעולם - לעורר אותם באמצעות שדה מגנטי (עד כה הצליחו לעורר נוירונים בתרבית רק באמצעות שדות חשמליים).

בשלב השני בחנו המדענים את השפעת "רוחב הפס" של קו הגדילה על יכולתם של הנוירונים להעביר אותות. הם בחנו את התנהגות הנוירונים שגדלו לאורך קווים בעלי רוחב שונה ומצאו שקו דק יחסית, שלאורכו יכולים לגדול כ-100 אקסונים (השלוחות הארוכות של הנוירונים), יוצר מצב סף, של סיכוי לא ודאי להעברת אות. כדי שהתא הקולט ישגר אות חשמלי הוא צריך לקלוט מנה מסוימת של אותות עצביים. המדענים מצאו שכמות גדולה של נוירונים (כמה מאות) המתחברים לתא הקולט מבטיחה את תגובתו. לעומת זאת, כמות קטנה מאוד של נוירונים (תאים בודדים) תגרום לתגובה רק לעתים רחוקות מאוד. בתהליך המחקר התברר ש-100 נוירונים היא כמות הסף שלעתים גורמת תגובה ולעתים לא – אבל תוספת קטנה לכמות זו כבר יוצרת סיכוי גבוה מאוד לתגובה.

ממצא זה הוביל את המדענים ליצירת שער לוגי חשמלי-עצבי המבוסס על שני קווים דקים, שלאורך כל אחד מהם גדלים כ-100 אקסונים. שני ה"חוטים" האלה מתחברים לתא עצב אחד. כך, כאשר מוזרם אות עצבי ב"חוט" אחד, אין ודאות לתגובת התא הקולט. אבל הזרמת אותות מתואמת בשני החוטים יחד כבר מבטיחה את תגובתו. מבנה זה יוצר שער לוגי הידוע בשם שער AND.

בהמשך יצרו המדענים מבנה של קווים ישרים שיצרו משולשים שקודקוד כל אחד מהם משיק לאחת מצלעות המשולש הבא בתור (ראו תרשים). מבנה לא סימטרי זה מאלץ את הנוירונים להתפתח ולפעול בכיוון אחד. בשלב הבא השתמשו המדענים במספר מבנים כאלה ליצירת מעגל סגור, שהאותות העצביים הנעים בו יוצרים מעין שעון, או, ליתר דיוק, קוצב ביולוגי.

פרופ' מוזס:"במחקר זה למדנו להשתמש בנוירונים לבניית יחידות חישוב מהימנות. בעלי-חיים פשוטים נאלצים להשתמש בעצבים בודדים לביצוע מטלות חישוב מורכבות למדי. הנוירונים המתוחכמים שלנו הם בעלי יכולת תגובה (ואמינות) משתנה ולכן אנו נזקקים לכמויות גדולות בהרבה של תאי עצב. נראה שהתיחכום מביא אתו גם סיכויים לשגיאות, והכמות הגדולה של התאים נדרשת כדי להימנע מהכישלונות ולייצר מנעד רחב ומגוון של תגובות אפשריות. השאלה שמעסיקה אותנו היא מה אפשר להוסיף לתאי עצב בתרבית כדי לבצע באמצעותם חישוב מורכב. תשובה על השאלה הזאת תאפשר לנו להסיק מה התנאים הנדרשים ליצירת 'מחשבה' במבנה שכולל  נוירונים רבים".

ד"ר רותם: "מעגלים חשמליים המבוססים על נוירונים הם אטיים בהרבה ממעגלים אלקטרוניים הקיימים כיום. אבל מצד שני הם עשויים להציע תכונות חשובות, כמו מקביליות".

מחקר זה עשוי לתרום תרומה חשובה להבנת עקרונות הפעולה הבסיסיים של המוח. בחזון ארוך טווח יותר עשויה השיטה הזאת של עיצוב ובניית מבנים עצביים, לסייע בפיתוח חיבורים וגשרים ביולוגיים שיחברו את מוח האדם למערכות מלאכותיות שונות.

מתמטיקה ומדעי המחשב
עברית

עושים תיקון

עברית

 

לבנות מבנים מושלמים מרכיבים בלתי-מושלמים? זה נשמע כמו לאפות עוגה מושלמת מרכיבים לא טריים. במילים אחרות, זה נשמע כמשימה בלתי-אפשרית. אבל זה בדיוק מה שהצליחו לעשות מדענים מהמחלקות למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית, וכימיה ביולוגית במכון ויצמן למדע. כדי לעשות זאת הם השתמשו במושג מדעי הקרוי רקורסיה, שבו אנו משתמשים, באופן אינטואיטיבי, כדי ליצור ולהבין משפטים כמו "הכלב שרודף אחרי החתול שנשך את העכבר שאכל את הגבינה שנפלה מכיס האדם הוא שחור". באמצעות רקורסיה אפשר להרכיב מולקולות ארוכות של די-אן-אי, באופן היררכי, מאבני בנייה קטנות יותר. אבל, באבני הבנייה של די-אן-אי מלאכותי, וגם במולקולות הארוכות עצמן, קיימות טעויות שונות הפזורות במיקומים אקראיים על-פני הרצף. כדי להשתמש במולקולות אלו ולקבל תוצרים רצויים, יש לתקן תחילה את הטעויות הללו.

על-אף העובדה שהמולקולות שנבנו באופן מלאכותי מכילות טעויות, אפשר וסביר לצפות שלפחות כמה מהן יכילו רצפים ארוכים ללא פגם. אפשר לזהות את קטעי הדי-אן-אי המושלמים הארוכים האלה, להוציאם מהמולקולה, ולהשתמש בהם שוב בשלב נוסף של בנייה רקורסיבית, שבו מתחילים ממרכיבים ארוכים ומדויקים יותר, דבר המגדיל את הסיכוי לקבל מולקולות די-אן-אי ארוכות מושלמות.

בניסויים שביצע הצוות, אשר בראשו עמד פרופ' אהוד שפירא מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית, ומהמחלקה לכימיה ביולוגית במכון ויצמן למדע, וכלל גם את ד"ר גריגורי לינשיץ ותלמיד המחקר תובל בן-יחזקאל, נמצא כי די בשני סיבובים של בנייה רקורסיבית כדי ליצור מולקולת די-אן-אי ארוכה מושלמת, המאפשרת פעולה ביולוגית יעילה. עם זאת, החוקרים אומרים כי אם יש בכך צורך, ניתן, תיאורטית, להמשיך בתהליך תיקון הטעויות הזה עד לקבלת מולקולה מושלמת. ממצאים אלה פורסמו באחרונה בכתב-העת המדעי Molecular System Biology.

שיטת תיקון מקורית זו עשויה לשמש לבנייה מהירה ומדויקת של מולקולות די-אן-אי, וכן לשילוב מקטעים של די-אן-אי. "מולקולות די-אן-אי סינתטיות חיוניות למחקר הביולוגי והביו-רפואי, ואנו מקווים שבנייתן באופן יעיל ומדויק באמצעות התהליך הרקורסיבי הזה תוכל לסייע להתקדמות בתחומים אלה", אומר פרופ' שפירא.

מתמטיקה ומדעי המחשב
עברית

מאמנות למדע

עברית
 
פרופ' שפי גולדווסר
 
 
האגודה האמריקאית למיחשוב - ACM – העניקה את פרס טיורינג לפרופ' שפי גולדווסר מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית במכון ויצמן למדע, ומהמעבדה למדעי המחשב ואינטליגנציה מלאכותית במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT). יחד איתה זכה בפרס פרופ' סילביו מיקלי מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס. פרופ' גולדווסר היא האשה השלישית הזוכה בפרס זה מעולם. היא גם השלישית מבין מדעני מכון ויצמן למדע, אחרי פרופ' אמיר פנואלי (1996) ופרופ' עדי שמיר (2002), שזכתה בו. פרס טיורינג הוא הפרס החשוב ביותר במדעי המחשב (תחום בו לא מוענק פרס נובל).
 

הצפנה הסתברותית

במאמר מדעי שפרסמו בשנת 1982, אשר עסק ב"הצפנה הסתברותית", הניחו גולדווסר ומיקלי יסודות לתורת ההצפנה המודרנית, שבעיני רבים הפכו את תורת ההצפנה מ"אמנות" למדע. במאמר הוצגו מספר נושאים חלוציים, שנחשבים היום לאבני דרך בסיסיות בתחום זה. בין אלה אפשר למנות: הצגת הגדרות בטיחות פורמליות, הנחשבות כיום ל"תו תקן" באבטחת מידע; הצגת שיטות הצפנה אקראיות, אשר יכולות לענות על דרישות בטיחות מחמירות, שבעבר אפשר היה להתמודד איתן רק באמצעות תוכנות הצפנה דטרמיניסטיות; והצגת שיטה ל"הוכחות רדוקציוניסטיות", המראה כיצד אפשר לתרגם התקפות קלות ביותר על בטיחות המידע לאלגוריתמים המסוגלים לפתור בעיות מתמטיות קלאסיות, כמו פירוק לגורמים. מהוכחות כאלה אפשר רק להרוויח, שכן הן מראות שאחת משתי קביעות מרשימות חייבת להיות נכונה: או שיש ברשותנו מערכת הצפנה בטוחה לחלוטין, או שיש בידינו אלגוריתם חדש המסוגל לפרק מספרים לגורמים ראשוניים (ואגב כך לחשוף מידע מוצפן).
 

אפס ידיעה

במאמר רב-השפעה אחר, שפירסמו בשנת 1985 ביחד עם פרופ' צ'רלס רקוף, הציגו גולדווסר ומיקלי את הרעיון ל"הוכחות אינטראקטיביות באפס ידיעה". דוגמה לשימוש בהוכחות כאלה יכולה להיות מכשיר כספומט, שבמקום לבקש מהמשתמש את הקוד הסודי, יצטרך רק לוודא שהוא אכן יודע מהו. הוכחות כאלה מאפשרות למשתמשים העובדים ביחד, אך אינם סומכים זה על זה, לבצע חישובים משותפים על נתונים השמורים ברשת האינטרנט, מבלי לחשוף את הנתונים עצמם.
 
בניגוד להוכחות מתמטיות קלאסיות, אותן אפשר לכתוב ולבדוק, הוכחה אינטראקטיבית נעשית באמצעות דו-שיח. צד אחד – ה"מוכיח" – מנסה לשכנע את הצד האחר – ה"מוודא" – כי יש בידו הוכחה לטענה מתמטית. על ה"מוודא" לשאול את ה"מוכיח" סדרה של שאלות, אותן ה"מוכיח" אינו מכיר מראש. השאלות נבחרות באופן אקראי, אך ה"מוודא" בוחר כל שאלה בהתאם לתשובה שקיבל על השאלה הקודמת. אם ה"מוכיח" אינו יודע את ההוכחה לטענה המתמטית, קיימת הסתברות גבוהה שה"מוודא" יבחין בטעות. כיוון שאפשר לשכנע את ה"מוודא" כי אכן קיימת הוכחה, מבלי לספק לו את ההוכחה עצמה, ההוכחה קרויה "הוכחה באפס ידיעה".
 
חשיבותו של המאמר לגבי תורת ההצפנה הייתה ברורה מיד עם פרסומו, שכן, בין היתר, היא מציעה שיטת זיהוי המאפשרת שימוש בטוח באינטרנט. הרעיון הוא, שהמשתמש יכיר הוכחה לטענה פרטית וייחודית לו, אשר תשמש כסיסמה. כדי לזהות את עצמו, ייצור המשתמש קשר עם "מוודא" (כמו, לדוגמה, כספומט), ויציג לו הוכחה באפס מידע לטענה הפרטית שלו.
 
שיטה זו משפיעה גם על תורת הסיבוכיות. היא מאפשרת לוודא את אמיתותן של הוכחות מתמטיות במהירות רבה יותר מאמיתותן של הוכחות קלאסיות, ואפילו מאפשרות למתמטיקאים להוכיח, כי טענות מתמטיות מסוימות אינן נכונות (באמצעות הוכחת אי-קיומן של הוכחות קלאסיות). הרעיונות שהעלו גולדווסר ומיקלי מיושמים בדפדפנים של ימינו, ומאפשרים שימוש בטוח בכרטיסי אשראי ברשת.
 
 
פרופ' שפי גולדווסר: "אני אמא, בת, שותפה וחברה. אני אוהבת אנשים, את הים, סרטים וספרים. אפשר לעשות את כל זה ועדיין שיהיה לך איכפת ממדע ורצון להצליח".
פרופ' שפי גולדווסר
מתמטיקה ומדעי המחשב
עברית

כתיבה יוצרת

עברית

 

 

מימין: נעמה קדמון הרפז ופרופ' תמר פלש. קוד אחיד לכולם

השרירים הנדרשים כדי להניע את היד בכתיבה על דף נייר שונים מאלה המשמשים לכתיבת אותיות גדולות על לוח, ובכל זאת, צורת האותיות, על פיתוליהן הייחודיים לכל אדם, דומה בשני המקרים. כיצד מקודד המוח שלנו את התנועות המורכבות הנדרשות לצורך כתיבה? האם הוא מפעיל מערך אחד של הוראות – הן לכתיבה על נייר והן לכתיבה על לוח, או שמא מדובר במערכים שונים? שאלות אלה היו נתונות לוויכוח בקרב נוירוביולוגים זה זמן. כעת הצליח צוות של מתמטיקאים ונוירוביולוגים ממכון ויצמן למדע לתת להן תשובה. ממצאיהם התפרסמו באחרונה בכתב-העת המדעי Neuron.
 
אחת מצוות המדענים היא תלמידת המחקר נעמה קדמון הרפז, שעבודתה משלבת את המתמטיקה עם הנוירוביולוגיה. את לימודי התואר השני שלה עשתה במחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע, וכיום היא עושה את התואר השלישי במעבדתה של פרופ' תמר פלש, במחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית. עוד השתתף במחקר הנוירוביולוג ד"ר אילן דינשטיין, לשעבר חוקר בתר-דוקטוריאלי במעבדתו של פרופ' רפי מלאך, וכיום חבר סגל באוניברסיטת בן גוריון בנגב.
 
לצורך המחקר ביקשו קדמון הרפז, ד"ר דינשטיין ופרופ' פלש ממתנדבים לכתוב שלוש אותיות – הן בכתב גדול והן בכתב קטן, על מסך מגע, כשהם אינם יכולים לראות את מה שכתבו. בזמן הכתיבה נסרק המוח שלהם באמצעות מכשיר MRI, במטרה לזהות את הפעילות המוחית העומדת בבסיס הפעולה הפיסית. בנוסף ניתחו אנשי הצוות את תנועות הכתיבה: הן את תכונותיהן הגיאומטריות ואת הימשכותן בזמן, והן את הקינמטיקה שלהן (כלומר, מהירות התנועה וכיווניה).
 
 
למעלה: מעקב אחר תנועת הכתיבה של אותיות גדולות (בכחול) וקטנות (בכתום) של שלושה נבדקים. למטה: חישוב התנועה הממוצעת של שני הגדלים מראה דימיון בכל קנה-מידה של תנועה
 
 
עם הצטברות התוצאות וניתוחן עלו ממצאים חד-משמעיים: אזורים מסוימים במוח מקודדים באופן דומה הן את הכתיבה של אותיות גדולות והן את זו של אותיות קטנות. במונחים מתמטיים אפשר לומר, כי הקידוד באזורים אלו "אינו תלוי בקנה-מידה"; כלומר, תבנית הפעילות המוחית דומה מאוד בכל קנה-מידה – גדול או קטן, מהיר או איטי. ממצא זה, "קוד אחיד לכולם", עולה בקנה אחד עם מחקרים קודמים, אשר רמזו כי למרות השימוש בשרירים שונים, הבסיס הקינמטי של כתיבת אותיות קטנות וגדולות הוא זהה.
 
תוצאות סריקת ה-fMRI חשפו שני אזורים מוחיים המעורבים בקידוד זה. האחד הוא ה-anterior intraparietal sulcus, איזור באונה הקודקודית אשר מוכר כגורם מרכזי בפעולות הדורשות תיאום עין-יד ותכנון תנועה. האיזור השני הוא האיזור המוטורי הראשוני (M1), והוא נחשב למוציא לפועל של תנועת היד. בהיררכיה של המוח, ה-aIPS נחשב ל"גבוה" יותר מ-M1, כלומר, הוא מעבד מידע מופשט יותר. לכן ניתן אולי להעריך, כי איזור זה הוא שמקודד תנועות ללא תלות בגודלן. אולם המדענים הופתעו לגלות, כי גם האיזור ה"נמוך" יותר, M1, שנחשב תמיד למקור מיידי לפקודות עצביות הנשלחות לחוט השדרה וממנו לשרירים, ומעורב בהיבטים מכניים יותר של התנועה, אחראי גם הוא לקידוד תנועות שאינן תלויות בקנה-מידה.
 
המדענים סבורים, כי חוסר התלות בגודל התנועה או במשתנים דומים נועד להקל על בקרת התנועה, ולהגדיל את יעילות העיבוד של המידע העצבי.אומרת פרופ' פלש: "בכל הנוגע ליצירת תנועה, ההנחה היא כי המוח עובד 'מלמעלה למטה' - מייצוגים מופשטים לפעולות פיסיות. אולם אנחנו גילינו קידוד מופשט באזורים הנחשבים לנמוכים יחסית. אנחנו סבורים, כי האזורים המוטורים במוח פועלים יותר כרשת, ופחות כהיררכיה נוקשה וברורה. בנוסף, נראה כי תבניות מופשטות משמשות לקידוד פעולות מוטוריות המתבצעות על העולם שמסביבנו".
 
ניסוי זה הוא אחד הראשונים בו נעשה שימוש בסריקת fMRI כדי לחקור בקרת תנועה בבני-אדם. מרבית המחקרים בהם נעשה שימוש ב-fMRI בוחנים את תגובת המוח לקלטים – כמו תמונות או סרטונים, ואילו מחקרים הבודקים פלט – כמו תנועה, נעשים בדרך כלל באמצעות אלקטרודות המודדות את פעילותם של תאי עצב רבים או בודדים בפרימטים, אך לא בבני-אדם. "באמצעות שימוש ב-fMRI לבחינת בקרת התנועה בבני-אדם", אומר ד"ר דינשטיין, "הצלחנו לראות אזורים רבים במוח בבת אחת. יכולנו גם לראות כיצד פועל כל אחד מהם ביחס לאחר".
 
פרופ' פלש סבורה, כי ממצאים אלה עשויים להיות רלבנטיים עבור מספר גדול של תחומי מחקר. לדוגמה, התובנה שעלתה מהם בנוגע לאופן פעילות המוח עשויה להיות יישומית בתחום הרובוטיקה והביו-רובוטיקה, כדי לשפר את יעילות התנועה ולאפשר טווח רחב של תנועה מורכבת. בנוסף, היא עשויה לסייע בהבנת הפרעות תנועה שמקורן במוח, כמו מחלת פרקינסון ושיתוק בעקבות שטף דם מוחי. היא גם עשויה להוביל להבנה טובה יותר של ה"זיכרון המוטורי" בו אנו משתמשים מדי יום ביומו, באופן לא מודע. לשם כך יש לענות על שאלות נוספות, ובהן: באיזה שלב של למידת הכתיבה מתאפשרת כתיבה שאינה תלויה בקנה-מידה? וכיצד מתרחשת למידה מוטורית מסוג זה במוח?
 
מימין: נעמה קדמון הרפז ופרופ' תמר פלש. קוד אחיד לכולם
מתמטיקה ומדעי המחשב
עברית

מכונות לומדות

עברית
 
 
כל אחד יכול כיום לקנות מצלמה שיודעת למקד את התמונה בפניו של המצולם; מערכות ממוחשבות מתוחכמות משתמשות בזיהוי קול להמרת מילים נאמרות לטקסט כתוב, ואף לזיהוי הדובר. אלה הן שתי דוגמאות ליתרונות הלמידה החישובית (machine learning). אלגוריתמים של למידה מצליחים לעקוף את בעיות עומס המידע שאיתן מתמודד התיכנות ה"מסורתי" הודות לכך שהם מאפשרים למחשבים לרכוש ידע באופן אינטואיטיבי, בדומה יותר ללמידה אנושית. כך מצליחה המכונה, לאחר שנחשפה שוב ושוב לתמונות פנים או לקולות מדברים, להכיר את התבניות החוזרות – העמוקות - העומדות בבסיס המידע.
 
אלגוריתמים של למידה מסוג זה מסייעים למחשבים לרכוש מיומנויות שבני-האדם מסגלים לעצמם בעודם תינוקות. אולם מה באשר למיומנויות למידה מתקדמות יותר, כאלה המהוות אתגר גם לבני אדם בוגרים? ד"ר אוהד שמיר, שהצטרף באחרונה למחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית במכון ויצמן למדע, מתמקד בלמידה חישובית במקרים שבהם אילוצים שונים הופכים אותה לאתגר מורכב. דוגמה לכך היא הידע המשולב והמורכב הנדרש מרופא, אפילו לצורך פעילותו הבסיסית ביותר: כדי לאבחן נכונה את החולה הוא מסתמך על תוצאות של מספר בדיקות, על דיווחי החולה לגבי תסמינים שונים, ועל ניסיונו האישי. משיקולים מעשיים מוגבל מספר הבדיקות הנערכות לחולה, וכן מוגבלת כמות המשאבים העומדת לרשות הרופא לצורך ההחלטה. בהנחה שמחשב מקבל גישה לאותו מידע חלקי, האם הוא יכול ללמוד לאבחן מחלה כמו רופא מומחה?
 
דוגמה מורכבת עוד יותר היא המוח האנושי. אחת ממטרותיו של ד"ר שמיר היא ללמוד מערכות ממוחשבות הקרויות "רשתות עצביות מלאכותיות", אשר יודעות לעבד מידע באמצעות שיטות המחקות את פעילות המוח. "המערכות הממוחשבות הן היררכיות", אומר ד"ר שמיר, "בדומה לשכבות תאי העצב במוח, אשר מעבירות את המידע הנקלט משכבה לשכבה, בעודן מעבדות את תפיסתנו ואת מחשבותינו". לימוד הרשתות העצביות המלאכותיות באמצעים הקיימים היום מחייב מאמץ רב וכיוונון של תחומים רבים. ד"ר שמיר מקווה לפתח תוכנות שיבצעו את משימות הלמידה באופן אוטומטי יותר, וללא צורך במומחיות בתחום זה. מדעני מחשב רבים בעולם מקווים שבעתיד יוכלו מערכות כאלה להוות את הבסיס לאינטליגנציה מלאכותית מתקדמת.
 
תחומי עניין אחרים של ד"ר שמיר כוללים חקר פתרונות ללמידה חישובית במקרים של רשתות גדולות, מבוזרות ו"רועשות", כמו מנועי חיפוש. "רשתות עצומות, כמו גוגל, שהן גדולות מאוד וחסרות ארגון, נוטות לסבול ממגבלות למידה", הוא אומר. "לדוגמה, אלגוריתמים המחייבים גישה לכמויות גדולות של מידע הם בעייתיים כאשר המידע מפוזר בין מחשבים רבים ברחבי העולם – כיוון שבמקרה זה יהיה עליהם להשקיע מאמץ וזמן רב בעצם התקשורת עם כל מקורות המידע".
 

אישי

ד"ר אוהד שמיר. מיומנויות מורכבות
 
הצטרפותו של ד"ר אוהד שמיר למכון ויצמן למדע היא, במובנים רבים, שיבה הביתה: הוא נמצא עתה באותה מחלקה בה עובד אביו, פרופ' עדי שמיר. אוהד גדל ברחובות, והשתתף בחוגים לנוער שוחר מדע במכון. את כל לימודיו הגבוהים עשה באוניברסיטה העברית בירושלים, ובמסגרת זו החל לחקור בתחום הלמידה החישובית.
 
את מחקרו הבתר-דוקטוריאלי ביצע במרכז המחקר של חברת מייקרוסופט בקיימברידג', מסצ'וסטס. "מייקרוסופט העניקה לי הרבה חופש לעסוק בתחומי העניין שלי. אמצעים ותשתיות אינם מהווים שם בעיה. השהות שם העניקה לי גם אפשרות ליצור קשרים עם מספר אנשים אשר עובדים על יישומים מעשיים שונים בחברה, וקשרים אלה הובילו לרישום של מספר פטנטים". בזמן מגוריו בבוסטון התחתן שמיר עם מיכל, שמסיימת בימים אלה את עבודת הדוקטורט בלימודי הודו באוניברסיטת הרווארד. לימודיה של אשתו שימשו לשמיר תירוץ מוצלח להגשים את תחביבו האהוב ביותר – נסיעות בעולם, שבמהלכן, בין השאר, הוא מטפס על הרים. למרות שבימים אלה הוא עסוק בהתנעת מחקרו במכון, הוא מקווה למצוא בעתיד זמן להמשיך בתחביב זה.
 
ד"ר אוהד שמיר. מיומנויות מורכבות
מתמטיקה ומדעי המחשב
עברית

עמודים