עיריית רחובות ומכון ויצמן למדע מגישים: בירה, מדע ומצב רוח 2014

עברית

לאור האירועים האחרונים, "בירה, מדע ומצב רוח" נדחה עד להודעה חדשה

מדענים ותלמידי מחקר ממכון ויצמן למדע יביאו חדשות מחזית המדע העולמית לציבור הרחב, בשיחות שיתקיימו במקומות הבילוי בעיר

23 ביולי, בשעה 20:30


עיריית רחובות ומכון ויצמן למדע מזמינים את בלייני העיר ואת אורחיהם לבילוי של בירה, מדע ומצב-רוח, שיתקיים זו השנה החמישית. כ-30 מדענים ותלמידי מחקר ממכון ויצמן למדע יצאו לברים, מסעדות ובתי-קפה ברחובות, שם יחלקו עם הבליינים את ההתרגשות המלווה את הפעילות המדעית בחזית הידע האנושי.


נשיא מכון ויצמן למדע, פרופ' דניאל זייפמן: "השילוב של המדע והידע המדעי בחיי התרבות והקהילה הוא אחת מהמשימות שמכון ויצמן למדע נטל על עצמו. חשוב שמדענים ותלמידי מחקר שפועלים בחזית המדע יחלקו עם הציבור את התגליות המדעיות, את ההתרגשות המלווה אותן – ואת המשמעות העמוקה של עצם העיסוק במדע, שנועד להבין טוב יותר את העולם שבו אנו חיים. במשך השנים שבהן אנו מקיימים את האירועים האלה, נוכחנו, לשמחתנו, שהציבור צמא לא רק למשקאות שונים, ולא רק לבירה – אלא גם לידע ולחדשות מחזית המדע".


רחמים מלול, ראש עיריית רחובות: "היוזמה המשותפת נוסדה לפני חמש שנים, במטרה לשלב בין המדע לתרבות ולהנגיש אותם לתושבי העיר. החיבור בין המדע לבילוי יוצר אווירה ייחודית ואיכותית ברחבי העיר. האירוע מאפשר לכולם ליהנות מעולם הפנאי ועולם המחקר גם יחד, מזווית מבט שונה ומרתקת. כעיר הקולטת זוגות צעירים ומשכילים, אנחנו שמחים להביא בפניהם אירוע פנאי מעשיר וטעימה מעולם המדע. תודתי הרבה לנשיא מכון ויצמן למדע, להנהלה ולחוקרים, המובילים את המדע העולמי ומשתפים את תושבי רחובות בממצאים".


המדענים ותלמידי המחקר ישוחחו על נושאים המעסיקים אותם בחיי היום-יום במעבדות המחקר במכון ויצמן: האם אפשר לייצר חלקי חילוף לגוף? כיצד האסטרונומים חוקרים את סודות היקום? מדוע עוד לא נמצאה תרופה לסרטן? מה הקשר בין תורת הקוונטים לאנרגיה מתחדשת? האם הגענו לסוף עידן האנטיביוטיקה? מה הוא מחשב קוונטי, וכיצד הוא עשוי לשנות את עולם המיחשוב? כיצד התפתחו החיים? כיצד יוצרים את המחשב הקטן ביותר בעולם? מה הקשר בין השעון הביולוגי לבין מחלות כמו סוכרת וסרטן? ועוד נושאים מחזית המדע העולמית.

 


סרטון האירוע (2012)

 

פרטים מלאים באתר העירוני ובפייסבוק (בקרוב)

 

מידע נוסף לעיתונאים – משרד דובר מכון ויצמן למדע: 08-934-3856,
לשכת הדוברות בעיריית רחובות: 08-9392241, דוברת העירייה, כרמלה קופר: 052-4840303

 

פירוט נושאי השיחות ומיקומן:

1. ארז גרטי
לנדוור, אופנהיימר 2, מרכז מטרו מול, 9472875-08
אבולוציה – לא מה שחשבתם
רבים חושבים שתורת האבולוציה היא מדע ארכאי המשתקף אלינו בעיקר מממצאי מאובנים, אך למעשה מדובר בתחום הנוגע כמעט בכל היבט של מדעי החיים, ובאף בחיי היום יום שלנו. בהרצאה נצא למסע בין תהליכים אבולוציונים קצרים – בין 40 שנה ל-40 דקות - החל בעמידות לאנטיביוטיקה ועד ללטאות בקרואטיה, ונשאל מדוע חשוב ללמד את תורת האבולוציה בבתי-הספר.


2. ענת צימר
פפרדלה, המדע 3, פארק המדע, 08-9364422
מחפשים תרופה לסרטן
עשרות שנים של מחקר, קבוצות מחקר מהמובילות בעולם, טכנולוגיות חדשות, הרבה מאוד כסף שהושקע במחקר – ועדיין לא נמצאה תרופה לסרטן. כיצד זה ייתכן? כדי לענות על שאלה זו נסביר מה היא מחלת הסרטן, כיצד היא מתפתחת, מה הם הטיפולים המשמשים היום לטיפול בה, ולאן הולך המחקר המדעי בתחום.

 

3. זיו צויגהפט
פקה פקה, הרצל 207, 052-4064433
תקתוקו של השעון (הביולוגי) בעידן המודרני
ביונקים, השעון הביולוגי מתאם בין הפיסיולוגיה וההתנהגות של הפרט, לבין הזמן ביממה. האם קיים קשר בין העלייה בשכיחותן של מספר מחלות מודרניות כמו סוכרת, השמנת יתר וסרטן, לבין קוצב הזמן הפנימי?

 

4. ד"ר יוסי אלרן
קפה ג'ו, חיים פקריס 2 פינת אופנהיימר, פארק המדע, 08-9475554
מפגש חידות וחידודי מוח
היתרון הענק של מתמטיקאים הוא שכלי העבודה העיקרי שלהם, מוחם, מלווה אותם לכל מקום. לפיכך, המקומות האהובים ביותר עליהם לעבודה הוא ברים ובתי קפה. שם הם נוהגים לחוד חידות אחד לשני, להציב אתגרים ולפתור אותם על גבי מפיות... לשעה קלה נלך בדרכיהם של קונווי, ארדש וחבריהם, ונשחק ביחד בחידות, בפאזלים ובבעיות נוספות מתחום המתמטיקה היצירתית.

 

5. ד"ר שירלי שולמן דאובה
זואי בר, רחוב מרדכי בשיסט 43 נווה עמית, 077-4456217
תאים מלאכותיים על שבב
אפשר לדמות את התא לאוסף של "מפעלים", שכל אחד מהם מייצר מרכיב חיוני אחר: מפעל לייצור אנרגיה, מפעל לייצור חומר גנטי, ועוד. כל המפעלים האלה ערוכים ומסודרים בתוך התא, כך שיש חשובות למיקומם היחסי ולדרכי ההתקשרות ביניהם. כדי להבין את החשיבות של פרמטרים שונים, מרכיבים מדענים את המפעלים מחדש מחוץ לתא, על גבי שבבים, שם הם יכולים לחקור אותם. שבבים אלה הם גם הצעד הראשון בייצור תא מלאכותי.

 

6. פרופ' קובי לוי
שפילד פאב, מאיר וייסגל 2, פארק המדע, 08-6373509
2004 ,2009, 2011, 2013: פרסי נובל בכימיה למולקולה הישראלית
2004 ,2009, 2011 ועכשיו גם 2013. הפרס היוקרתי ביותר על הישגים המשמעותיים ביותר במדע הכימיה מוענק לישראלים שחוקרים (או חקרו) במוסדות מחקר ישראליים. על-אף שארבעת פרסי הנובל הוענקו כולם עבור הישגים בתחום הכימיה, תחומי המחקר היו שונים למדי. אחד מהם ניתן להגדרה כפיסיקה. שני נראה כשייך לרפואה. כיצד, אם כן, זכו ישראלים רבים יחסית בפרסי נובל בכימיה דווקא?

 

7. כפיר אומנסקי
בלאק בר בורגר, המדע 6, פארק המדע, 08-9361230
החיים בעידן הגנומי: על טכנולוגיה, מדע ואתיקה
אנו חיים כיום בעידן הגנומי, שבו אנו יכולים לבחון וללמוד חומר תורשתי שלם של בני-אדם ובעלי-חיים. בידינו הגישה להררי מידע, שיכול להניב תשובות לשאלות גנטיות רבות. השיחה תסקור את התקדמות המדע מתחילת העידן הגנטי ועד לימינו אנו. מה נעשה היום? מה החזון לעתיד? ולא פחות חשוב: מה הן ההשלכות החברתיות שנובעות מהידע הרב שניתן לצבור עבור כל אחד ואחת מאתנו?

 

8. פרופ' גלעד הרן
דבלין, המדע 1, פארק המדע, 052-8365324
מכונות ביולוגיות זעירות
חלבונים רבים בגופינו מתפקדים כמכונות זעירות – הם צורכים אנרגיה ומשתמשים בה כדי לבצע סידרת פעולות, כמו, לדוגמה, להזיז משאות בתוך התא. בהרצאה יוצגו מכונות כאלה ויתוארו שיטות מחקר מתקדמות המאפשרות לעקוב אחרי פעולתן.

 

9. פרופ' אלישע מוזס
סזאר, פקריס 3, פארק המדע, 057-9442764
עצבים מעצבנים – האם וכיצד אפשר ליצור מוח מלאכותי
מכונות חישוב ביולוגיות (כמו מוח האדם) מבוססות על עקרונות שונים מאלה שלפיהם נבנה המחשב. ואכן, ישנם תהליכים של בקרה ושליטה של רשתות במוח שאי-אפשר לראותן בחישוב אלקטרוני. עד כמה בקרה ביולוגית ניתנת לחיקוי ביצירת רשתות עצביות "חכמות"? האם אפשר לעצב ערוצי מידע? וכיצד זה מתקשר לתחושת כאב ולשינה?

 

10. אלעד בשט
לה מורס, הרצל 203 (קומת קרקע), 08-9363634
יד ראשונה מרופא – האם אפשר לייצר לגוף חלקי חילוף?
הרבה יצורים – כמו לטאות ותולעים – מסוגלים לתקן פציעות בגופם בהצלחה מדהימה. לצערנו, בני-האדם הם בעלי יכולת מוגבלת בלבד בתחום זה. בסרטי מדע בדיוני מראים לנו שבעתיד נוכל לגדל כל איבר קטוע ולרפא כל חולי, ובינתיים, במציאות, מדענים ברחבי העולם מנסים ליצור איברים מלאכותיים שיחליפו איברים פגומים או חסרים. השיחה תציג את העולם החדשני של הנדסת הרקמות, ותספק הצצה לעולם המחר של הרפואה ה"מדע בדיונית".

 

11. אפי שחמון
אטמוס בר, הרצל 203, 054-2499700
מסע בין כוכבים – גרסת המדע
מה כל כך מיוחד בתורת הקוונטים? ממה נובעת האקראיות שבטבע? והאם "אלוהים משחק בקוביות"? האם רק חלקיקים קטנים "חיים" בעולם הקוונטי, עם חוקיו המוזרים? מה הקשר בין כל זה ל"חלקיקים שזורים", "החתול של שרדינגר" וטכנולוגית מידע פורצת דרך? והאם תיתכן טלפורטציה בסגנון "מסע בין כוכבים"?

 

12. ד"ר תום רן
הרצל בר, הרצל 209, 057-9442104
מחשבים ננו-ביולוגיים שירפאו את גופנו מבפנים
בשנת 2001 הציגו מדענים ממכון ויצמן למדע מחשב ננו-ביולוגי – שהוכתר על-ידי ספר השיאים של גינס כמחשב הזעיר בעולם – הבנוי כולו מרכיבים ביולוגים. בהמשך הצליחו המדענים, וביניהם ד"ר תום רן, לתכנת את המחשב כך שיזהה מולקולות ביולוגיות הקשורות בגידולים סרטניים, וישחרר תרופה שתבלום אותן. החזון לעתיד הוא שמחשבים כאלה יפעלו בתוך גופינו, יזהו מבעוד מועד מאפיינים של מחלות, ויבלמו אותן בעוד מועד. בנוסף, יתייחס בהרצאתו להשלכות הצפויות מפיתוחים טכנולוגיים שכאלה. האם זה לטובה (תרופות חכמות למשל) או לרעה (כמו נפילה של הטכנולוגיה לידיים לא נכונות)? ומה כל אחד מאיתנו יכול לעשות עם מידע זה כבר היום, שיכול לשנות ואף להציל את חייו?

 

13. ד"ר ברק דיין
לול, הרצל 202 פינת ויצמן, 077-6630128
בין פילוסופיה למדע: תשובות מודרניות לשאלות עתיקות
תורת הקוונטים לא רק נתנה לנו את האייפון, האינטרנט וה-Waze, ולא רק גילתה לנו את קיומן של תופעות טבע מוזרות באופן כמעט בלתי נתפס (כמו העובדה שאפשר להיות בשני מקומות בו זמנית), אלא שבלי לשים לב, היא גם עונה על כמה שאלות פילוסופיות עתיקות. במעבדות של היום (כולל אלה של מכון ויצמן למדע) מתבצעים ניסויים שמספקים מענה מדעי לשאלות בנות אלפי שנה. האם הגורל קבוע מראש, או שהכל צפוי והרשות נתונה? ואם עץ נפל ביער בלי שאף אחד שמע – האם הוא באמת נפל?

 

14. גיא רוזנצוויג
B.B.B, ויסגל 2, פארק המדע, 08-9348820
כוכב נולד במעבדה – האם מיזוג גרעיני הוא הפתרון למשבר האנרגיה?
מיזוג גרעיני הוא תהליך עתיר אנרגיה, המתרחש בליבתו של כל כוכב – כמו השמש שלנו – ומספק כמעט את כל צרכי האנרגיה של היקום. מזה עשרות שנים מנסים מדענים לחקות את התהליך בו מתרחש מיזוג של גרעיני אטומים קלים לגרעינים כבדים יותר, במטרה לייצר כמות אנרגיה אדירה וכמעט בלתי מזהמת, ללא שימוש בדלקים מאובנים. השיחה תציג את תהליך המיזוג, את הדרכים בהן מנסים מדענים מרחבי העולם לייצר מיזוג מבוקר במעבדה, ואת הקשיים והאתגרים – לצד היתרונות הגדולים.

 

15. רוני כהנא
טוק טוק, אופנהיימר 10, פארק המדע, 08-9318885
הנשימה – חלון הצצה אל המוח
זרם האוויר הנכנס דרך הנחיריים שלנו בכל רגע אינו סימטרי – נחיר אחד פתוח יותר והשני סתום יותר. דומיננטיות זו, המתחלפת במהלך הזמן, תעמוד במרכז ההרצאה. האם נשימת הנחיריים מצביעה על מחזור פיסיולוגי נרחב יותר? מה הוא הקשר בין נשימת הנחיריים המתחלפת לבין הפעילות המוחית? האם אפשר לשלוט בפעילות המוחית באמצעות שליטה בנשימה? והאם אפשר לנצל זאת כדי לטפל באנשים הסובלים מפגיעה מוחית? על כל זאת ועוד נשוחח בהרצאה.

 

16. אביב שרון
התחנה, אופנהיימר 2, פארק המדע, 052-6622262
האם הגענו לסוף עידן האנטיביוטיקה?
קשה לדמיין את החיים בעולם ללא אנטיביוטיקה, אבל אם לא נפעל בהקדם, בקרוב לא תהיה לנו ברירה. חוקרים מובילים ובכירים במערכות בריאות בעולם מודאגים מעליית חיידקי־על חסינים בפני כל תרופה קיימת. מדוע החיידקים האלה הולכים ועולים בתפוצתם? מה כל אחד מאיתנו יכול לעשות כדי להיאבק בהם? ואילו פתרונות יכולים לספק לנו המדענים, חברות התרופות ומדינות העולם?

 

17. ד"ר דניאל ללוש
קפה השקמה, הרצל 171, 08-9467486
המסע בעקבות החומר האפל
כבר 80 שנה האסטרונומים נאבקים בחידה קשה: כנראה ש-80% מהיקום מורכב מחומר לא ידוע. האם מדובר בחלקיקים מסוג חדש? האם "פספסנו" משהו? האם יש לתקן את חוקי הפיסיקה?

 

18. דימה זבז'ינסקי
סינמה 5, ש.בן ציון 49, 08-9467116
פקקים תוך תאיים: משמר אפייה לפרס נובל ברפואה
על החלבונים בתא לנוע מהמקום שבו נוצרו למקומות שבהם הם מבצעים את תפקידם החיוני. לצורך כך קיימת בתא מערכת הובלה מסורבלת אך מסודרת מאוד. מה יקרה אם המערכת הזאת מתעכבת, או לא מתפקדת כלל? כיצד תרם מחקר על שמר אפייה קטן להבנת הפרשת אינסולין, ולתהליכים המתרחשים בין תא עצב לתא שריר? וכיצד שינה הבנת המנגנון של העברת חומרים בתוך התא את עולם הרפואה?

 

19. ראש עיריית רחובות, רחמים מלול; סגן נשיא מכון ויצמן למדע ודיקן לענייני חינוך, פרופ' ישראל בר-יוסף; ומנהל חמד"ע ד"ר רונן מיר
אייל מאפים טובים, הרצל 193, 08-9315895
חינוך מדעי - הדור הבא. איך אפשר ללמוד פיסיקה לעומק ובהנאה? ולאן מכוונים, יחד, מכון ויצמן למדע ועיריית רחובות?
דיון פתוח בהשתתפות הקהל, על פרויקט חמד"ע רחובות, שעתיד לקדם את החינוך למדעים בעיר בשיטה חדשנית ושאפתנית, ואשר עשוי להוביל מגמה ארצית; ועל שיתוף הפעולה בין העירייה למכון ויצמן במודל של שילוב סינרגי בין האקדמיה לקהילה.

 

20. ד"ר הגר לנדסמן
עץ התות, הרצל 194, 08-9473850
אסטרופיסיקה – הכניסה להרפתקנים בלבד
קרחונים באנטארקטיקה, פסגות הרים בדרום אמריקה ומכרות נטושים הם רק חלק מהמקומות בהם נבנים ופועלים גלאי ענק לצורך מחקר אסטרופיסיקלי פורץ דרך. נשוחח על החשיבות המדעית של פרויקטים אלו, הסיבות לבחירת הסביבות הקיצוניות, והאתגרים ההנדסיים והאישיים העומדים בפנינו בעת עבודה על פרויקט שכזה.

 

21. שי פליישון
הברזייה, הרצל 203, 9109966-08
מזון מהונדס גנטית – מיתוסים ומציאות
מדוע מהנדסים גנטית מזון? למי זה מועיל? למי זה מזיק? ולמה קיימת התנגדות כל כך גדולה להנדסה גנטית של מקורות מזון?

 

22. אוני צברי
דה לה פה, יעקב 26, 08-9390792
כיצד התפתחו החיים לאלה הקיימים כיום?
החיים על כדור-הארץ מתקיימים כ-3.6 מיליארד שנים. מה הם התהליכים החשובים ביותר שהתפתחו במהלך האבולוציה, וכיצד הם השפיעו על מיגוון החיים שקיים כיום? האם לאבולוציה יש מטרה, כיוון, או שיא? במה נבדל האדם משאר בעלי-החיים המאכלסים את כדור-הארץ?

 

23. סיון רפאלי-אברמסון
מא ביסטרו, הרצל 226 קומה 2, 08-9364234
מתורת הקוונטים לאנרגיה מתחדשת
מדענים רבים מנסים לייעל את תהליך המרת קרינת השמש לחשמל, ובפרט באמצעות שימוש בחומרים אורגניים. מה הן תכונות החומר הקובעות את יעילות תאי השמש האורגניים? איך אפשר, באמצעות תוכנות מחשב מתקדמות, לנבא את יעילותם של חומרים שונים מתוך התכונות הקוונטיות של האטומים המרכיבים אותם?

 

24. אילן מנוליס
המבורג, רחוב המדע 1, פארק המדע, 1700-507-073
המכניזם המופלא: המונה ליזה של האסטרונומיה
ההרצאה תעסוק בתגלית ייחודית המשלבת ארכיאולוגיה, היסטוריה של המדע ואסטרונומיה. התגלית שינתה את תפיסתנו לגבי ידיעותיהם הפיסיקליות ויכולותיהם ההנדסיות של היוונים הקדומים.
 

עברית
Yes

מפה מפה שעל הקיר - מיפוי באמנות ובמדע

עברית

36 מדענים ואמנים בכירים, משמונה ארצות, מציגים מפות ודימויי-מפות בתערוכה בין-לאומית רחבת היקף, המוצגת במכון ויצמן למדע



 

מפות, אמיתיות, מדעיות, אמנותיות, דמיוניות, היסטוריות, עתידניות, ובדיוניות עומדות במרכזה של תערוכה חדשה, באצירת יבשם עזגד, המוצגת בבניין למחקר ביורפואי על-שם ארתור ורושל בלפר במכון ויצמן למדע.


באחת מהסצינות היותר זכורות ב"המלך ואני" (1956, במאי וולטר לאנג), בשיעור הראשון שבו אנה לאונאוונס (דבורה קר) מלמדת את ילדיו הרבים של מונגקוט, מלך סיאם (יול ברינר), היא מראה להם את מקומה של סיאם על מפת העולם. ילדיו הרבים של המלך מוחים במקהלה בקול גדול. סיאם (תאילנד) היא הרי ארץ רבת הוד ורחבת ידיים. לא "חצי סיכה על מפת העולם" כפי שמאיר גולדברג תיאר ארץ אחרת, כמה עשרות שנים לאחר שהופק הסרט הזה ("ארץ קטנה עם שפם").

 

אי-אפשר שלא להיזכר בסצינה הזאת למראה סדרות עבודות האטלס של דגנית ברסט. ארץ-ישראל – וים המלח - מצולמים מתוך מפות בקני-מידה שונים, מתוך האטלס הפיסי, המדיני והכלכלי של ד"ר משה ברוור. התצלומים מוגדלים לאותו גודל, כך שבתצלום שמקורו במפת ארץ-ישראל (1:250,000) נראית הארץ ברורה למדי, ואילו בזה שהוגדל מתוך מפה כלכלית של העולם (1:200,000,000), היא נראית כקבוצה של כתמים חסרי משמעות (הסדרה כוללת ששה תצלומי שחור-לבן ממפות בקנה מידה גדל והולך, אותם צבעה האמנית בצבעי מים). ההתפרקות של צבע הדפוס ואיבוד המשמעות הצורנית מובילים לתובנה מפקחת באשר למקום היחסי, האמיתי, של "הארץ" בהקשר העולמי. טיפול דומה מעניקה ברסט (בעבודה המוצגת בתערוכה זו - באמצעות סורק) לים המלח. הנושא שונה, אבל המסר אחד: דע את ממדיך הנכונים, את ההקשר שבו אתה נמצא – ונהג בצניעות המתבקשת.


מאסימו פיטוברון | עמדת מוצא/פנגיאה מדינית, 2012

 

מפות, במקרים רבים, יכולות לסייע לנו להבין את מקומנו (ולא בהכרח למצוא את דרכנו). משפט המפתח, שמלווה כמעט כל מפה, הוא "אתה נמצא כאן". גם אם מדובר במפה שמתארת מסלולים של מוות בתאים חיים כמו זו שמציגה פרופ' עדי קמחי מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית במכון ויצמן למדע. המפה הזאת מתארת אפשרויות פעולה של רוב תאי גופנו – ולפיכך ה"אתה נמצא כאן" אומר לנו, במקרה הזה, שאנו מצויים מכל עבריה של מפת המוות, המוטמעת עמוק בתוכנו. כך, המפה הזאת אולי לא יכולה לעזור לנו למצוא את דרכנו, הא לא יודעת לומר לנו מנין באנו - אבל היא נותנת לנו מושג טוב למדי באשר לשאלה לאן אנחנו הולכים.

 

סוד קסמן של מפות נובע לא במעט מהיותן מעט שמכיל את המרובה. מעין הפשטה (לעתים קיצונית) שמעידה יותר מכל על יכולתו האינטלקטואלית של יוצרה, להבדיל בין עיקר לטפל, לנפות את "המיותר", ולהשאיר מבנה שלדי ש"מדבר בקיצור ולעניין", ומבהיר לנו "איפה אנחנו נמצאים". מדובר, אם כן, בסוג של מטאפורה שמדמה מציאות ואינה מתיימרת להקיף את המציאות. מעין מודל שמאפשר לנו להתמודד עם "הדבר האמיתי" שהוא גדול מדי, מורכב מדי, קטן מדי, רחוק מדי או נסתר מעצם טבע בריאתו. "דגם ישראלי" של מיכאל דרוקס, שרטוט קווי המתאר של ארץ ישראל על מפת גזרות של כתב-העת לעיצוב אופנה "בורדה", הוא, לפיכך, מעין מודל על גבי מודל. הקישור המיידי של מפת הגזרות למספריים מתכתב, מעל שניים-שלושה עשורי שנים, עם האשה שחורטת-שורטת בסכין את קווי הגבול של ארץ-ישראל על גבו של תינוק (אורלי קסטל-בלום, דולי סיטי, 1992).

 

"מפה, מפה שעל הקיר – מיפוי באמנות ובמדע", בנויה כמעין מסע של "זום-אאוט" מתמשך (במגבלות הצבה מסוימות), ממפות של תהליכים תוך תאיים, דרך מפות של גוף, נפש, עיר, ארץ, יבשת, עולם – ועד למפת היקום. בדרך אפשר לפגוש מפות ש"עושות סדר" בעולם הרוקנ'רול, שמציעות מציאות עתידית על כוכבי-לכת שונים, או חלוקה אלטרנטיבית של יבשות וארצות בכדור-הארץ, שמהוות בסיס לעבודות אמנות, וכן מפות של ציטוטים עצמיים בתנ"ך, של קשרים והקשרים במדע, של העולם כפי שתפסו אותו בימי הביניים לפני גילוי אמריקה (עם ירושלים במרכז העולם), ומנגד, מיפוי דינמי של גידול אוכלוסין בירושלים של ימינו, של תנועת מוניות בווינה, ועוד.

 

משתתפים: ניבי אלרואי, אלברטו אנטוניאזי, אלי ארמה, קווין בויאק, איתי בנימיני, דגנית ברסט, נעמה ברקאי, בני גיגר, יורם גרונר, מולי דילוורת', מיכאל דרוקס, כריס האריסון, טלילה וולק, אסף ורדי, גונתר זיינר, אלי זלצר, יעקוב חנא, סוסומו טונגאווה, תום טללים, מאהיר ת. יאבוז, פול למר, דורון לנצט, סטיב לקסטון, רון מילוא, טקאיוקי סאטו, מאסימו פיטרובון, דורית פלדמן, בקמינסטר פולר, חיים לייב פקריס, אילנה קולודקין-גל, ריצ'ארד קלוונס, נרי קלבילו, עדי קמחי, נועם רבינוביץ, כריסטוף רומילד, מאיה שולדינר, רותם שורק, בני שילה.

 

העובדה שמדענים ואמנים מציגים את יצירותיהם ותובנותיהם בתערוכה, אלה לצד אלה (כשמטבע הדברים המדענים מתמקדים בשני קצות המסלול, ועבודות האמנות ממוקמות בעיקר במרכזו), עשויה להציע בסיס נתונים רחב, רב-רובדי, שעיבוד נכון שלו עשוי להוביל אותנו לשלב שבו קול כלשהו יאמר לנו "הגעתם אל היעד – חשבו מסלול מחדש".

דורון לנצט | מסלולים וקודקודים


מידע נוסף, ותמונות: משרד דובר מכון ויצמן למדע 08-9343856 או באימייל
 

עברית

מדעני מכון ויצמן למדע יגישו: מדע על הבר

עברית

והפעם – בשיתוף עם שחקני תיאטרון גשר

מדעני המכון יגיעו ל-55 ברים ובתי-קפה נבחרים בתל-אביב, ויספרו לבליינים, בלשון שווה לכל נפש, על השאלות הפתוחות ועל החדשות האחרונות מחזית המדע

 

 

זה יקרה ביום רביעי, 30 באפריל, בשעה 20:30. עשרות מדענים בכירים ותלמידי מחקר מצטיינים ממכון ויצמן למדע יגיעו ל-55 ברים ובתי-קפה נבחרים בתל-אביב, וישוחחו עם הבליינים, באופן לא רשמי ובשפה ידידותית, על השאלות המדעיות הפתוחות, על ההתרגשות המלווה כל תגלית, ועל החיים "על הקצה" בחזית הידע.


האם ייתכנו מציאויות מקבילות? האם יש ביקום חומר אפל ואנרגיה אפלה? כיצד נוצרו החיים? האם אפשר ליצור מוח מלאכותי? האם מיזוג גרעיני הוא הפתרון למשבר האנרגיה? מהי רפואה מותאמת אישית? האם אפשר ללמוד תוך כדי שינה? מדוע כוכבים מתפוצצים? האם אנחנו עשויים, באמת, מאבק כוכבים? ומה הקשר בין מדע לתיאטרון? אלה רק מעט מהשאלות שמדעני המכון ידונו בהן עם הבליינים בברים.

 

תיאטרון ומדע על הבר. בכמה ברים יצטרפו אל המדענים כוכבי תיאטרון "גשר" שיופיען עם קטעים ושירים המתכתבים עם נושאי המחקר מחזית המדע. השיחות בברים אלה יכללו, בנוסף לתוכן המדעי, גם התייחסות לקשר ולזיקה בין מדע לתיאטרון בפרט ולאמנות בכלל, ואל מקומו של המדע במכלול התרבות האנושית. בין השחקנים ליליאן רות, יחזקאל לזרוב, לוסי דובינצ'יק, אפרת בן-צור, רועי חן, נועה קולר, קארין סרויה, אלון פרידמן ודורון תבורי.

 

שינוי בהרגלי הבילוי. מכון ויצמן למדע רואה לעצמו חובה וזכות לחלוק את הידע המדעי, ואת תחושות ההתלהבות מההרפתקה הגדולה של הרחבת הידע האנושי. זו הפעם החמישית שמדעני המכון מביאים את בשורת המדע לברים בתל-אביב. מדובר בסיפור הצלחה מהדהד, ששינה את הרגלי הבילוי והכניס מרכיב חדש, מקורי ובלתי צפוי לחיי הלילה בעיר הגדולה. "מדע על הבר" מהווה מודל לחיקוי, וארגונים רבים הולכים בעקבות המכון ("יזם על הבר", "כלכלה על הבר", "מדע לעם", "משפט על הבר" ואפילו "קבלה על הבר", ועוד).

 

מדע על הבר מתקיים בברכת עיריית תל-אביב ובשיתוף עם "טיים אאוט תל-אביב", בית-הספר חמד"ע, תיאטרון "גשר" ומותג הוויסקי בושמילס.
 


מידע נוסף, תמונות ותיאום ראיונות: משרד דובר מכון ויצמן למדע 08-9343856 News@weizmann.ac.il

 


תייגו את תמונות האינסטגרם שלכם #madabar2014 במהלך האירוע ותוכלו להופיע בשידור החי של מדע על הבר
 

מדע על הבר

 

 

 


מדע על הבר – שיחות ומיקומים (או במפה):

1. ד"ר איילת ארז ופרופ' איתן גרוס
על הישרדות וחילוף חומרים
תיאטרון גשר: ליליאן רות
Barbara frye – רחוב פרישמן 39, 03-5232323
"חילוף החומרים" המתבצע בתאי גופנו נחוץ להישרדות בתנאים נורמליים ומשתנה במצבי חולי. מהם יחסי הגומלין בין חילוף חומרים לבין תיפקוד התא במצבים שונים? האם הבנת הקשר הזה תוביל לפיתוח כיוונים חדשים לטפול תרופתי במחלות כמו סרטן או הפרעות קשב וריכוז?

2. פרופ' מוטי מילגרום
לאן נעלם החומר ביקום
CHEERS פלורנטין – רחוב ויטל 13, 052-6682721
רוב המדענים סבורים שהחומר הרגיל העשוי אטומים, ממנו מורכבים כוכבים ואנשים, מהווה רק כארבעה אחוז מתכולת היקום. מהות שאר 96 האחוזים – אינה ידועה. מצב עניינים זה הוביל רבים להנחת קיומם של שני סוגי חומר נוספים, הקרויים "חומר אפל" ו"אנרגיה אפלה". אבל האם שינוי מסוים בחוקי הטבע עשוי לייתר את הצורך בהנחת קיומם של מרכיבים מסתוריים אלה?

3. ד"ר יעל מוצפי
נגיפים ענקיים מסתוריים, ותפקידם האפשרי בהנדסה גנטית ובריפוי גנטי עתידני
Cookies Cream – רחוב אלנבי 99, קומה שנייה, 03-6416303
הבנת מנגנוני ההדבקה וההתרבות של נגיפים עשויה להוביל למיגור גורמי מחלות כמו איידס, שפעת וקדחת הנילוס. חקר נגיפי המימי הענקיים פותח אפשרות להשתמש בנגיפים כבכלים לרפואה גנטית ולתיקון פגמים גנטיים מולדים.

4. תום ביאליק
חינוך, מדע ומה שביניהם
Deli – רחוב אלנבי 47, 054-2567477
האם החינוך המדעי מותאם לצרכי החברה במאה ה-21? מהם כישורי האוריינות המדעית החיוניים לאזרחי העתיד? כיצד ניתן לקדם חשיבה ביקורתית של תלמידים וללמד עקרונות חקר בכיתה?

5. פרופ' אברי בן זאב
תאים נודדים בזרם הדם
Foster – רחוב שלמה המלך 38, 054-2373436 / 052-2204081
כיצד ומדוע תאי סרטן מתחילים לנדוד בדרכם ליצירת גרורות? כיצד אפשר למנוע מהם לצאת למסע ההרסני? חדשות ועדכונים אחרונים מחזית המאבק בין המדענים לתאים הקטלניים.

6. פרופ' עדי שטרן
הגן הקוונטי של שבילים מתפצלים
Jakson דיזנגוף – רחוב דיזנגוף 268, 052-8410156
הפיסיקה הקוונטית מאתגרת את תפיסת העולם שלנו. השפעותיה ניכרות בטווח רחב של תחומים - מהאלקטרוניקה הממוזערת ועד לפיסיקה הגרעינית, מעולם המיחשוב ועד לביולוגיה, מחורחה לואיס בורחס ועד לאתגר קרת. למשל, מי יכול להימצא בכמה מקומות באותו זמן? מתי ואיך הוא יכול לעשות זאת? ולעומת זאת, מי אינו יכול – ומדוע? התשובה לשאלות אלה עומדת ביסוד המשימה השאפתנית של בניית מחשב קוונטי, משימה הנמצאת במרכזו של כיוון מחקר עכשווי תוסס.

7. ד"ר יובל הרט
יצירתיות תחת המיקרוסקופ
Jakson פלורנטין – רחוב ויטל 4, 052-8410156
בתהליכי יצירה ופתרון בעיות, אנו מוצאים עצמנו פעמים רבות תקועים ללא כיוון מוגדר, עד שלפתע – "יוריקה" – אנו רואים דרך חדשה לגמרי לניסוח הבעיה או לפתרונה. כיצד מתחוללת אותה קפיצה יצירתית? אילו שלבים מרכיבים את תהליך היצירה? מה משותף ושונה בתהליך היצירתי של אנשים שונים? והאם יש דרך לדעת מראש מתי התוצאה תהיה מקורית יותר?

8. עומר מרקוביץ'
ראשית החיים: איך התחיל הכל? ואיך אפשר לחקור את זה?
Jessica restro bar – רציף הרברט סמואל 86, 03-5104072
אחת השאלות הגדולות וחסרות המענה במדע, היא כיצד נוצרו החיים מהחומר הדומם בראשיתו של כדור הארץ. בכדור-הארץ הקדום התרחשה אבולוציה כימית, שבעקבותיה נוצרו בתחילה פרודות שהיו מסוגלות לשכפל עצמן – שיכפול שהוא הכרחי לקיום החיים. לפי תפיסה רווחת, הפרודות המשתכפלות הראשונות היו מולקולות ביולוגית אותן ניתן למצוא גם כיום בתא החי. תיאוריה חלופית של מדעני מכון ויצמן למדע, מעלה את האפשרות שהחיים התחילו מאבולוציה של מבנים פשוטים העשויים מחומרים דמויי שומן.

9. ליאור אמבון
מוליכות-על: פיסיקה קוונטית על השולחן
Lenny's Bar Ltd – רחוב ויטל 7, 03-5186637
מוליכות-על היא תופעה הפותחת צוהר אל העולם המוזר של הפיסיקה הקוונטית דרך ניסויים פשוטים שניתן לבצע עם כוס בירה ביד. מה האפשרויות היישומיות הטמונות בתופעה זו? (רמז: מיכשור רפואי מתקדם, מיקרוסקופ ייחודי ועוד).

10. פרופ' יחיעם פריאור
לייזרים – מי צריך אותם בכלל?
LEO BLOOM'S – רחוב ראול ולנברג 24, 03-6482126
הלייזר הומצא לפני כחמישים שנה והוגדר תחילה כפתרון המחפש בעיה. כיום, לכל אחד ואחת מאיתנו יש הרבה מאד לייזרים בבית (גם אם איננו יודעים על כך). מהו אור לייזר? האם הוא שונה מאור רגיל? מה עושים עם לייזרים במעבדות מחקר? מה עושים עם לייזרים בתעשייה, בצבא ברפואה או בבידור?

11. ענת צימר
מחפשים תרופה לסרטן
Main Bazar – רחוב עולי ציון 7, שוק הפשפשים, יפו, 03-5183927
עשרות שנים של מחקר, הרבה מאור כסף שהושקע במחקר – ועדיין לא נמצאה תרופה לסרטן. כיצד זה ייתכן? מהי מחלת הסרטן, כיצד היא מתפתחת, מה הם הטיפולים המשמשים היום לטיפול בה, ולאן הולך המחקר המדעי בתחום.

12. ד"ר רני בודניק
המסע בעקבות החומר האפל
Mate דיזנגוף – רחוב דיזנגוף 226, 03-5241615
כבר 80 שנה האסטרונומים נאבקים בחידה קשה: כנראה ש 80% מהיקום מורכב מחומר לא ידוע. האם מדובר בחלקיקים מסוג חדש? האם "פספסנו" משהו? האם יש לתקן את חוקי הפיסיקה ?

13. כפיר אומנסקי
החיים בעידן הגנומי: על טכנולוגיה, מדע ואתיקה
Mate פלורנטין – רחוב ויטל 2, 03-5185290
אנו יכולים לבחון וללמוד חומר תורשתי שלם של בני-אדם ובעלי-חיים. בידינו הגישה להררי מידע, שיכול להניב תשובות לשאלות גנטיות רבות. מהו עתידו של מדע הגנומיקה? ומהן ההשלכות החברתיות שנובעות מהידע הרב שאפשר לצבור על כל אחד ואחת מאיתנו?

14. ד"ר לביא סקונדו
ללכת בעקבות האף
Mate קינג ג'ורג' – רחוב המלך ג'ורג' 50, 03-5558200
האם אנחנו יכולים להריח פחד, עצב או דומיננטיות? האם אנו יכולים לעקוב אחר נתיב ריח כפי שבעלי-חיים מנווטים? עד כמה חוש הריח שלנו רגיש? כיצד פועל חוש הריח? ומה הקשר בין חוש זה לבין מציאת בן / בת זוג, הפלות, ויחסי גומלין חברתיים?

15. ד"ר נחום אולנובסקי
אני אנווט - על עטלפים, אנשים, ניווט, זיכרון ולמידה
תיאטרון גשר: לוסי דובינצ'יק
Molly Blooms – רחוב הירקון 100, 03-5221558
מדי לילה, יוצאים עטלפי הפירות ממערתם החשוכה, ועפים אל עץ הפרי האהוב עליהם – המרוחק עשרות קילומטרים משם. עטלפי חרקים מסוגלים לאתר חרק קטן בתוך סבך צמחיה, בחושך מוחלט. כיצד הם עושים זאת? מה הקשר בין שאלות אלה לבין מערכות GPS הממוזערות בעולם? מה למדנו עד כה על סודות הניווט, הזיכרון והחישה של יונקים ליליים אלה? ומה אפשר ללמוד מהם על המוח האנושי?

16. ד"ר מאיה שולדינר
התא: מדריך ניווט לתייר
תיאטרון גשר: אפרת בן-צור
RADIO EPGB – רחוב שד"ל 7 (על בסיס מקום פנוי)
הגוף שלנו הוא קומונה רוחשת של תאים - מיליארדים מהם חיים ביחד, מרכיבים את היצור החי, ומבצעים את כל פעולות החיים. מה קורא בתוך כל תא ותא בגופנו? איך הוא בנוי? כיצד אנחנו חוקרים את מסתורי התא ויוצרים מפות כדי להבין את הדרכים שבתוכו? וכיצד הבנת דרכי הפעולה של תאים מקדמת איבחון וריפוי של מחלות?

17. פרופ' יובל אורג
עולם קוונטי זעיר
Rotcha – שדרות רוטשילד 32, 03-5608852
איך הומצאה תורת הקוונטים שרבים אינם מבינים אותה? מדוע אנו צריכים אותה בכלל? ואיך אפשר להבינה באמצעות התבוננות בחוף הים, בגלים ובשוברי הגלים בתל אביב? ומה בעניין הניסיונות ליצור מחשב קוונטי?

18. פרופ' אהוד שפירא
ניתוח שושלת התאים האנושית – אתגר מדעי מרכזי בביולוגיה וברפואה
Rosa Parks – רחוב דיזנגוף 265, 054-6631006 / 054-6789998
כל אדם מתחיל את חייו כתא בודד – ביצית מופרית, וממשיך בתהליך מתוזמר היטב של חלוקה, התמיינות ודעיכה של תאים. את ההיסטוריה התאית של כל אדם אפשר לתאר בתמצות באמצעות מבנה נתונים מתמטי, הקרוי עץ שושלת תאים. שושלת כזאת עשויה לסייע בפתרון שאלות יסוד: האם נוצרות ביציות בגוף האשה הבוגרת? האם מקורו של הסרטן בתא יחיד? ועוד.

19. פרופ' מוטי הייבלום
פיסיקה קוונטית ברכיבים ננו-מטריים
Temple Bar – שדרות רוטשילד 11, 03-5356433
מיזעורם של רכיבים אלקטרוניים לתחום הננו-מטרים משנה את חיי כולנו. הפיסיקה לה נשמעים הרכיבים הממוזערים חורגת מהמוכרת לנו: היא הפיסיקה הקוונטית, הרחוקה מלהיות אינטואיטיבית. מה המכשולים שהיא מציבה? ומנגד, מה האפשרויות לנצלה לתועלתנו?

20. פרופ' אורי אלון
אל הלא נודע, ביחד
תיאטרון גשר: רועי חן
אברקסס – רחוב לילינבלום 40, 054-6745149
כיצד אנו, המדענים, הולכים אל הלא נודע, לבד וביחד? איך מבצעים מחקר כמותי על יצירה משותפת בתיאטרון אימפרוביזציה, בו שחקנים יוצרים ביחד סצינה חדשה בזמן אמיתי, בלי תסריט ובלי במאי?

21. שירה וינגרטן-גבאי
כיצד "קוראים" את ספר הגנום של האדם?
אגנס פאב – רחוב אבן גבירול 129, 03-6427260
לפני כעשור הושלם פרויקט גנום האדם, שבמהלכו מיפו אלפי מדענים מכל קצוות תבל את הצופן הגנטי. אך כיצד אפשר לקרוא בספר כשאיננו יודעים היכן מילה אחת מסתיימת ואחרת מתחילה? כיצד אפשר להבין את משמעותן של המילים ללא מילון המתרגם אותם לשפתנו? וכיצד נדע מהם החלקים החשובים בעלילה, ועל אילו פרקים אפשר לדלג?

22. תומר שטרן
עצם העניין – סודות מערכת השלד
אדוארד בר – רחוב הכרמל 12, 03-5101695
מערכת השלד בגופנו מהווה יצירת מופת ארכיטקטונית המורכבת ממאות עצמות שונות. החל מהגולגולת המגינה על מוחנו, דרך עצמות הגפיים המאפשרות לנו לנוע ביעילות, וכלה בעצמות השמע הפועלות כמגבר לתנודות שיוצרות צלילים באמצעות עור התוף. כיצד גופנו "מפסל" צורות שונות אלו?


23. ד"ר שירלי דאובה
תאים מלאכותיים על שבב
אוגנדה תל אביב – סמטת בית הבד 5, 03-5101463
תא חי הוא מעין אוסף של "מפעלים". מפעל לייצור אנרגיה, מפעל לייצור חומר גנטי, ועוד. במחקר מתקדם, מרכיבים מדעני מכון ויצמן את ה"מפעלים" האלה וממקמים אותם מחוץ לתא, על-גבי שבבים, שם הם יכולים לחקור אותם. שבבים אלה הם גם הצעד הראשון בדרל לייצור תא חי מלאכותי.

24. שי פליישון
מזון מהונדס גנטית – מיתוסים ומציאות
אוויטה בר – רחוב יבנה 31, 03-5669559
מדוע מהנדסים גנטית מזון? למי זה מועיל? למי זה מזיק? ולמה קיימת התנגדות כל כך גדולה להנדסה גנטית של מקורות מזון?

25. פרופ' דניאל זייפמן
הדרך הארוכה והמתפתלת בין מחקר מדעי לטכנולוגיה מתקדמת
אוזןבר – רחוב המלך ג'ורג' 40, 03-6215210
כיצד הסקרנות משפרת את העולם? מה הקשר בין שאיפה בסיסית להבין את העולם, לבין טכנולוגיה מתקדמת, תוחלת חיים ארוכה וצמיחה כלכלית? ומה צריך לעשות כדי שהדורות הבאים יוכלו להמשיך לשפר את חייהם?

26. פרופ' ישראל בר-יוסף
מי מפחד מקרינה?
אוטו אבן גבירול – רחוב אבן גבירול 76, 077-4145040
כולנו חשופים לקרינה מסוגים שונים וממקורות שונים, מקצה היקום, מהשמש, וגם לקרינה מעשה ידי אדם. מהי קרינה? מה מתרחש במפגש בינה ובין גוף האדם? מתי הקרינה חיונית לקיום החיים, ומתי היא עלולה לפגוע? איך אפשר להשתמש בקרינה לתועלתנו? ומה טומן בחובו העתיד?

27. רוית נצר ועדי גולדנצוייג
ממציאים את הטבע מחדש – תכנון חלבונים ממוחשב
ג'אספר ג'ונס – רחוב דיזנגוף 190, 052-8515574
כל פעולות החיים מבוצעות על-ידי חלבונים, מפירוק המזון שאנו אוכלים, דרך חישת הסביבה ועד זיהוי פולשים בגופנו. באמצעות אלגוריתמים מתקדמים המדענים מנסים לתכנן חלבונים שלא קיימים בטבע, במטרה לרפא מחלות, לשפר את איכות הסביבה ולהבין טוב יותר את סודות החיים. על הפרק: נוגדנים שמנטרלים תאי סרטן, חיידקים מפרקי פלסטיק, סיב ביולוגי חזק מפלדה, ועוד.

28. ורד שחם
התאבדות המונית? על מנגנון ההשמדה העצמית של תאים
גובה 192 – רחוב דיזנגוף 192, 052-5416181
מה גורם לתאים בגוף שלנו להפעיל מנגנון להשמדה עצמית שסופו מוות? מוות תאי מתוכנן, מעין "התאבדות תאית", הוא אחד ממנגנוני ההגנה החשובים של הגוף שלנו. התאים מפעילים את המנגנון ההרסני הזה כדי למנוע נזק עתידי לגוף כולו, ותקלות במנגנון הזה ידועות כגורם למחלת הסרטן. מתי המנגנון הזה מופעל? מדוע הוא חיוני להתפתחות העוברית שלנו? מה קורה כאשר הוא מתקלקל? ומה ההבדל בין מוות תאי מתוכנן למוות כתוצאה מגורם חיצוני?

29. פרופ' צחי פלפל
מדרווין ועד ביואינפורמטיקה: מחשבים בשירות האבולוציה
תיאטרון גשר: נועה קולר
גילדה בר – רחוב אחד העם 64, 03-5603588
הופעות משותפות של הזוג המוזר הזה גרמו בעבר להרמת גבות, אך השילוב בין מדעי המחשב וביולוגיה – הביואינפורמטיקה – הפך לאחד הכלים החשובים והבסיסיים במחקר המדעי. איך אפשר להשתמש בכלים ביואינפורמטיים לחקר האבולוציה? האם המחשב ייקח בעתיד חלק פעיל בתהליכים אבולוציוניים?

30. זיו צויגהפט
תקתוקו של השעון (הביולוגי) בעידן המודרני
הגאולה – רחוב גאולה 51, 052-3530647
ביונקים, השעון הביולוגי מתאם בין הפיסיולוגיה וההתנהגות של הפרט, לבין הזמן ביממה. האם קיים קשר בין העלייה בשכיחותן של מספר מחלות מודרניות כמו סוכרת, השמנת יתר וסרטן, לבין תיפקודו של קוצב הזמן הפנימי?

31. אלעד בשט
יד ראשונה מרופא – האם אפשר לייצר לגוף חלקי חילוף?
הודנא בר – רחוב אברבנאל 13 (פלורנטין), 03-5184558
הרבה יצורים – כמו לטאות ותולעים – מסוגלים לתקן פציעות בגופם בהצלחה מדהימה. בני-אדם, לעומת זאת, אינם מצטיינים בתחום זה. בסרטי מדע בדיוני מראים לנו שבעתיד נוכל לגדל איברים חלופיים ולרפא כך פגיעות שונות. האם ומתי החזון הזה יתגשם? ומה "הנדסת רקמות"?

32. אלה דורון-מנדל
מה הקשר בין עצבים קרועים למירוץ שליחים?
הנסיך, נחלת בנימין 18 על הגג, 03-5282404
מדוע רגל שבורה מחלימה, ואילו פגיעה במערכת העצבים מתבטאת בנכות? מדוע חלזונות ולטאות מצליחים לשקם איברים ואילו אנחנו לא יכולים לעשות זאת? אם נבין את סוד יתרונם של חלזונות ולטאות, אולי נוכל, בעתיד, לטפל בפגיעות עצביות, ואולי אפילו לבלום מחלות מוח שונות.


33. ד"ר ערן אלינב
תחושת בטן: תפקידם המפתיע של החיידקים שלנו בבריאות ובמחלה
הקונטיינר – מחסן 2 נמל יפו, 03-6836321
בגופנו שוכנות אוכלוסיות עצומות של חיידקים, פטריות, נגיפים וטפילים. כל אלה ממלאים תפקיד חשוב בפעילות התקינה של הגוף, וגם בתהליכי התפתחות של מחלות כמו השמנה, סוכרת, סרטן, טרשת עורקים ומחלות מעי דלקתית. כיצד התערבות ושינוי הרכב ותיפקוד החיידקים בגופנו יוכלו, בעתיד, לרפא או למנוע מחלות כאלה?

34. ד"ר גד אשר וד"ר יערית אדמוביץ' תמם
בכולנו קיימת תחושת הזמן – סודותיו של השעון הביולוגי
הרלינגר – רחוב בן יהודה 69, 050-5422552
השעון הביולוגי, ה"מתקתק" עמוק בתוך גופנו, שולט בכל רגע ובכל יום בחיינו. תפקידו ליצור מקצבים ביולוגיים במחזוריות של יום ולילה. היכן השעון הזה נמצא? כיצד הוא שולט בתנודות של חילוף חומרים בגוף? האם ייתכן שהזמן מקודד גנטית? מה קורה לאנשים שבהם השעון פגום? והאם אפשר לרתום את הידע בתחום השעונים הביולוגיים לפתרון מחלות כגון כבד שומני, סוכרת וסרטן?

35. אלה אוריון לכמן
סריקת מרץ – על שיטות הדמיה מיקרוסקופיות שמקדמות את המדע
זאייצ'יק בר קטן – רחוב נחלת בנימין 45, 054-9719102 / 054-9570772
כיצד שיפור שיטות ההדמיה עשוי להוביל אותנו להישגים מדעיים וטכנולוגיים פורצי דרך? מהן המגבלות של המיקרוסקופיה האופטית? כיצד אפשר לראות התקנים ננומטריים, מולקולה, או אפילו אטום? וכיצד האפשרויות האלה ישנו את העתיד?

36. ד"ר איתן קריין (חמד"ע)
מוח על דיסק – תרחישים לעתיד המין האנושי
טוסקה – רחוב אבן גבירול 17, 054-7770094
האבולוציה האנושית והטכנולוגיה שבני-האדם פיתחו הן דוגמאות לתהליכים המאיצים את עצמם. האם התפתחות המואצת הזאת של הטכנולוגיה, ובייחוד המִיחשוב, מקרבים אותנו לעולם שבו יצירי כפינו יחליפו אותנו? מה האפשרות שעד שנת 2050 נהייה כולנו סייבורגים, הכלאות בין אדם למכונה, ושנוכל להטעין את מוחנו על דיסק ולחיות לנצח?

37. אפי שחמון
מסע בין כוכבים – גרסת המדע
טראפיק בר – רחוב בן יהודה 188, 053-334-1232
מה כל כך מיוחד בתורת הקוונטים? ממה נובעת האקראיות שבטבע? והאם "אלוהים משחק בקוביות"? האם רק חלקיקים קטנים "חיים" בעולם הקוונטי, עם חוקיו המוזרים? מה הקשר בין כל זה ל"חלקיקים שזורים", "החתול של שרדינגר" וטכנולוגיית מידע פורצת דרך? והאם תיתכן טלפורטציה בסגנון "מסע בין כוכבים"?

38. פרופ' דן אורון
האם נוכל לקיים את עצמנו ממשאבים מתחדשים של אנרגיה?
לבונטין 7 – רחוב לבונטין 7, 03-5605084
ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה הגיע באחרונה לרמה שמבהירה לנו ששינוי סביבתי הוא בלתי נמנע. אבל האם המין האנושי מסוגל להיגמל מהתמכרותו לנפט, לפחם ולגז? האם בכלל יש לנו סיכוי? מה חדש בחזית המחקר של תאים להמרה ישירה של אור השמש לחשמל? ומה הקשר בין השאלות האלה לבין ננו-טכנולוגיה?

39. ד"ר איל כהן (חמד"ע)
השלד בארון הריק
מוקי'ז – רחוב ויטל 4 (פלורנטין), 052-8410156
הוואקום (רִיק), הוא המרכיב המרכזי ביקום. אין זה אומר שהיקום ריק ברובו, משום שהוואקום רוחש פעילות ומלא בישויות פיסיקליות – קיימות ופוטנציאליות. חלקיקים, למשל, נבראים מהוואקום, ובצלמו, אך לנוכח תוצאות ניסויים במאיצי חלקיקים, לוואקום יש גם תכונה נסתרת אשר עשויה להביא לסופו של היקום המוכר לנו. כיצד? מה הם הסיכויים שזה יקרה? ומתי?

40. ענת ארזי
"ועוד הלילה חי..." - על שינה, ריח וזיכרון
מנזר בר – רחוב אלנבי 60, 03-5173015
גם בזמן שאנו ישנים, המוח ממשיך להיות פעיל. מה בדיוק המוח עושה בזמן שאנחנו ישנים? כיצד השינה משפיעה על הזיכרון? האם אנו יכולים ללמוד מידע חדש במהלך השינה? ומה הקשר בין כל זה לבין חוש הריח?

41. ד"ר רון בלונדר ושלי רפ
יש כימיה בפייסבוק
משק ברזילי – רחוב אחד העם 6, 03-5166329
האם אפשר ללמוד כימיה בתוך קבוצת פייסבוק? מדעני מכון ויצמן ניסו ובדקו את השאלה הזאת בקבוצות להוראת כימיה, שפתחו מורים ותלמידים. מה נסגר איתם? מה אפשר ללמוד מהניסוי הזה? ומה זה אומר על העתיד?

42. ד"ר אושרית יקנה (חמד"ע)
דרוויניזם, אאוגניקה ואנחנו – בין ברירה טבעית לברירה
נורמה ג'ין – רחוב אליפלט 23, 03-6837383
חידושי הטכנולוגיה מאפשרים כיום לבחור את מין העובר, "לעצב" תינוקות, לבצע איבחון גנטי טרום השרשתי ועוד. אפשרויות אלה מעוררות שאלות פילוסופיות בנושאי מוסר, דת, חברה ומדיניות כלכלית.

43. ד"ר קרינה יניב
צא לי מהוריד: על שומנים, כלי דם ומה שביניהם
סטארסקי – רחוב אלנבי 48, 052-6380051
לכולנו חשוב שרמת הכולסטרול ושומנים אחרים בדמנו תהיה נמוכה, אבל אולי השומנים אינם תמיד "רעים"? מחקרים על הקשר בין שומנים לכלי דם בעובר המתפתח, מלמדים על תפקידים לא מוכרים של הכולסטרול "הרע", כמבקר את צמיחתם של כלי הדם. לידע זה השלכות חשובות על בריאותנו: הוא יאפשר לרופאים להגביר או להקטין צמיחת כלי דם חדשים על-פי הצורך. כך, למשל, עידוד צמיחה של כלי הדם חדשים יכול להועיל לאחר התקף לב או שבץ מוחי, או כדי למנוע מחלות אלה. מצד שני, עצירת הצמיחה של כלי דם אשר מזינים גידול סרטני עשויה לעזור לטיפול בסרטן.

44. פרופ' קובי לוי
2004 ,2009, 2011, 2013: פרסי נובל בכימיה למולקולה הישראלית
סילביה באמפר – רחוב אבן גבירול 38, 050-5422552
2004 ,2009, 2011 ועכשיו גם 2013. הפרס היוקרתי ביותר על הישגים המשמעותיים ביותר במדע הכימיה מוענק לישראלים שחוקרים (או חקרו) במוסדות מחקר ישראליים. על-אף שארבעת פרסי הנובל הוענקו כולם עבור הישגים בתחום הכימיה, תחומי המחקר היו שונים למדי. אחד מהם ניתן להגדרה כפיסיקה. שני נראה כשייך לרפואה. כיצד, אם כן, זכו ישראלים רבים יחסית בפרסי נובל בכימיה דווקא?

45. גדעון לפידות
מערכת חיסונית 2.0
סילון – רחוב המלך ג'ורג' 89, 03-620-0053
נוגדנים, מהכלים החשובים של המערכת החיסונית שלנו, נועדו לזהות גורמים זרים שפלשו לגופנו, ולגייס את המערכת כדי לחסלם. אבל הכיסוי אינו מושלם וכך מתחוללות מחלות כמו איידס או שפעת, החומקות מזיהוי. אלגוריתם ממוחשב, שפותח במכון ויצמן למדע, מאפשר יצירת נוגדנים כנגד כל מטרה. חידוש זה פותח אפשרויות טיפול חדשניות כנגד מחלות שעד כה נותרו חשוכות מרפא.

46. פרופ' יחיאל זיק
דיכאון או השמנה – מה יהרוג קודם את תאי הלבלב שלך?
תיאטרון גשר: קארין סרויה
סרווסריה – רחוב בן יהודה 48, 03-6477751
כיצד יתרונות קיומיים שהיו לאדם בעבר הפכו לאבני נגף בעולם המודרני? מה הקשר בין שחפת לבין השמנה? וכיצד כל זה קשור להפיכת הסוכרת למגיפה של המאה ה-21? ואיך מתקשר לכל אלה הדיכאון?

47. פרופ' אלישע מוזס
עצבים מעצבנים – האם וכיצד אפשר ליצור מוח מלאכותי
פטריקס – שדרות רוטשילד 39, 03-6050509
מכונות חישוב ביולוגיות (כמו מוח האדם) מבוססות על עקרונות שונים מאלה שלפיהם נבנה המחשב. ואכן, ישנם תהליכים של בקרה ושליטה של רשתות במוח שאי-אפשר לראותן בחישוב אלקטרוני. עד כמה בקרה ביולוגית ניתנת לחיקוי ביצירת רשתות עצביות "חכמות"? האם אפשר לעצב ערוצי מידע? וכיצד זה מתקשר לתחושת כאב ולשינה?

48. פרופ' רונן אלון
מערכת ההגנה של הגוף: ידיד או אויב?
פיצ'רס בר – רחוב בת עמי 3 יפו, 050-5998549
המערכת החיסונית בגופנו מגינה עלינו מפני חיידקים ונגיפים, וכן משינויים פנימיים העשויים להתפתח לסרטן. כאשר היא משתבשת, מתחוללות אלרגיות ומחלות כמו אסתמה, סוכרת ומחלות אוטואימוניות שונות. מחקרים עכשוויים משפרים משמעותית את ההבנה של מחלות רבות שקשורות לתיפקוד התקין של המערכת החיסונית, ואת היכולת לטפל בהן.

49. פרופ' עילם גרוס
מצאנו - הגילוי של חלקיק ההיגס (״החלקיק האלוהי״)
פסאג' – רחוב אלנבי 94, 0773323118
הניסוי המפורסם שמתבצע במאיץ החלקיקים בסר"ן שבשוויץ הוביל באחרונה לגילוי חלקיק זעיר, הקרוי "הבוזון של היגס", ומכונה "החלקיק האלוהי". סיפורו של הגילוי מנקודת מבט אישית של מי שעמד בראש צוות החיפוש בניסוי ה״אטלס״. ואיך כל זה קשור למפץ הגדול?

50. פרופ' ערן סגל
מהפכת התזונה הבאה: דיאטת חיידקים מותאמת אישית
פרנדס אנדרגראונד – רחוב אבן גבירול 30, מרתף לונדון מיניסטור, 054-8035757
המזון שאנו אוכלים משפיע על משקלנו, ועל הסיכון לחלות במחלות. אך תזונה בריאה לאדם אחד אינה בהכרח בריאה לאחר. מה הקשר בין ההבדלים האלה לבין אוכלוסיית חיידקי המעי שלנו? ואיזה עתיד מציע לנו פרויקט התזונה האישית?

51. פרופ' צבי ליבנה
מירוץ החימוש בין האבולוציה והסרטן
תיאטרון גשר: אלון פרידמן
פרנדס קמפוס – רחוב בן יהודה 59, 054-6352566
לכל מטבע יש שני צדדים. הדברים האלה, מתברר, נכונים גם כשמדובר במוטציות – שגיאות גנטיות בחומר התורשתי. מצד אחד, ככל שמתרבות המוטציות, עולה הסיכון להתפתחות סרטן. מצד שני, המוטציות הן המנוע האבולוציוני המספק שונות ומגוון ביולוגי. בנוסף, מתברר כי תהליכים מחוללי מוטציות, המתקיימים במינון נמוך, דווקא מגוננים עלינו מהתפתחות סרטן. כיצד פועלים מנגנוני הבקרה, המאזנים בין סיכוי לסיכון?

52. פרופ' גלעד הרן
מכונות ביולוגיות זעירות
קפה לנדוור – גן מאיר – רחוב המלך ג'ורג' 28, 03-6295870
חלבונים רבים בגופינו מתפקדים כמכונות זעירות – הם צורכים אנרגיה ומשתמשים בה כדי לבצע סידרת פעולות, כמו, לדוגמה, להזיז משאות בתוך התא. כיצד פועלות המכונות האלה? כיצד אפשר לחקור אותן ולעקוב אחרי פעולתן? וכיצד ממצאי המחקרים האלה עשויים להשפיע על חיינו?

53. ד"ר יוסי אלרן
מפגש חידות וחידודי מוח
קפה נח – רחוב אחד העם 91, 03-6293799
למתמטיקאים יש יתרון חשוב: כלי העבודה העיקרי שלהם, מוחם, מלווה אותם לכל מקום. לפיכך, המקומות האהובים ביותר עליהם לעבודה הוא ברים ובתי-קפה. שם הם נוהגים לחוד חידות אחד לשני, להציב אתגרים ולפתור אותם על גבי מפיות... כך עשו קונווי, ארדש וחבריהם. למה שלא נשחק יחד בחידות, בפאזלים ובבעיות נוספות מתחום המתמטיקה היצירתית?

54. פרופ' נועם סובל
כיצד חוש הריח מעצב את חיינו
תיאטרון גשר: דורון תבורי
רוטשילד 12 – שדרות רוטשילד 12, 03-5106430
כיצד פועל חוש הריח שלנו? כיצד המוח מעבד מידע שמגיע אליו בצורת ריחות? וכיצד ריחות משפיעים על ההתנהגות?

55. פרופ' דבי פאס וד"ר חיים חביב
אנזימים: ה"ננו-רובוטים" של הטבע
תולעת ספרים – רחוב מזא"ה 7, 03-5357907
אנזימים מבצעים את רוב המשימות הביולוגיות השגרתיות בגופנו. כיצד בדיוק הם עושים זאת? כיצד התשובה על השאלה הזאת עשויה לתרום לפיתוח פיתוח תרופות למחלות? והאם בעתיד נוכל לבנות רובוטים חלבוניים שיבצעו מלאכות כימיות או מכניות לפי רצוננו, בתוך או מחוץ לגוף?

 

 

 

מידע נוסף, תמונות ותיאום ראיונות: משרד דובר מכון ויצמן למדע 08-9343856 News@weizmann.ac.il

 

 

 

מדע על הבר
 

 

 

מדע על הבר
עברית

עיריית רחובות ומכון ויצמן למדע מגישים: בירה, מדע ומצב רוח

עברית
מדענים ותלמידי מחקר ממכון ויצמן למדע יביאו חדשות מחזית המדע העולמית לציבור הרחב, בשיחות שיתקיימו במקומות הבילוי בעיר
19 ביוני, בשעה 20:30
 
עיריית רחובות ומכון ויצמן למדע מזמינים את בלייני העיר ואת אורחיהם לבילוי של בירה, מדע ומצב-רוח, שיתקיים זו השנה הרביעית. כ-30 מדענים ותלמידי מחקר ממכון ויצמן למדע יצאו לברים, מסעדות ובתי-קפה ברחובות, שם יחלקו עם הבליינים את ההתרגשות המלווה את הפעילות המדעית בחזית הידע האנושי.

אירועי "בירה, מדע ומצב רוח" התקיימו לראשונה במסגרת החגיגות לרגל מלאת 120 שנה לייסוד לעיר רחובות, ולנוכח ההצלחה והביקוש, הוחלט להמשיך ולקיים אותם כמסורת. האירוע יתקיים זו הפעם הרביעית ביום רביעי, 19 ביוני, בשעה 20:30, במקומות הבילוי ברחובות (ראו רשימה מפורטת בהמשך).

נשיא מכון ויצמן למדע, פרופ' דניאל זייפמן: "מכון ויצמן למדע רואה לעצמו חובה וזכות לחלוק עם הציבור את התגליות המדעיות ואת ההתרגשות המלווה אותן. למדנו לדעת שהציבור צמא לא רק למשקאות שונים, ולא רק לבירה – אלא גם לידע ולחדשות מחזית המדע".
 
רחמים מלול, ראש עיריית רחובות: "רחובות קבעה את חזונה כעיר מדע, תרבות והשכלה גבוהה, ופועלת לחיזוק העוגנים הקיימים, לצד הקמת מערך שירותים חדש ומודרני שיענה על צרכים אלה. אירוע זה, המשלב בין מדע לתרבות הפנאי, נוסד בחגיגות 120 שנה להיווסדה של העיר, ובארבע השנים שחלפו מאז הפך למודל לחיקוי בתחומי דעת שונים בארץ ובעולם. אני גאה בשותפות זו שצמחה כאן, במטרה להנגיש את הידע והמדע לציבור, תוך שילוב בחיי הבילוי והתרבות בעיר. תודתי למכון ויצמן למדע על פעילויות משותפות למען תושבינו".

המדענים ותלמידי המחקר ישוחחו על נושאים המעסיקים אותם בחיי היום-יום במעבדות המחקר במכון ויצמן: האם אפשר לייצר חלקי חילוף לגוף? כיצד האסטרונומים חוקרים את סודות היקום? מדוע עדיין לא נמצאה תרופה לסרטן? כיצד שומרים על ניקיון מי התהום? מהו מחשב קוונטי, וכיצד הוא עשוי לשנות את עולם המיחשוב? כיצד נוצרו החיים? האם מחשבים יכולים לחזות את העתיד? כיצד קובעים את גילם המדויק של ממצאים ארכיאולוגיים? מה הקשר בין השעון הביולוגי לבין מחלות כמו סוכרת וסרטן? ועוד נושאים מחזית המדע העולמית.

פרטים מלאים באתר העירוני ובפייסבוק.
 
 
מידע נוסף לעיתונאים – משרד דובר מכון ויצמן למדע: 08-934-3856, לשכת הדוברות בעיריית רחובות: 08-9392241, דוברת העירייה, כרמלה קופר: 052-4840303
 
 
פירוט נושאי השיחות ומיקומן:

1. עדי גולדנצוויג ורווית נצר
אמיליה, הרצל 213, 054-5454104
ממציאים את הטבע מחדש – תכנון חלבונים ממוחשב
דמיינו נוגדנים המנטרלים תאי סרטן, חיידקים מפרקי פלסטיק, או סיב ביולוגי חזק מפלדה. פעולות החיים מבוצעות על-ידי חלבונים, מפירוק המזון שאנו אוכלים, דרך חישת הסביבה ועד זיהוי פולשים בגופנו. באמצעות אלגוריתמים מתקדמים אנחנו מנסים לתכנן חלבונים שלא קיימים בטבע, במטרה לרפא מחלות, לשפר את איכות הסביבה ולהבין טוב יותר את סודות החיים.
 
2. ענת צימר
טרומן, אופנהיימר 10, פארק המדע, 077-5006065
מחפשים תרופה לסרטן
מהם התמרה סרטנית ותהליכי התמיינות? אילו שיבושים עלולים להוביל להתפתחות סרטן? מדוע לא נמצאה "תרופה לסרטן?", או, ליתר דיוק, מדוע אין תרופה אחת לכל סוגי הסרטן? כיצד משפעים "קוקטיילים" של תרופות על תאי הסרטן? ואיך משתלבת כאן ההנדסה הגנטית?
 
3. פרופ' בריאן ברקוביץ
המבורג, רחוב המדע 1, פארק המדע, 1700-507-073
חסוך במים – שתה בירה!
אחד האתגרים החשובים איתם מתמודדת האנושות הוא אספקת מים נקיים לשתייה. כדי להבטיח זאת, עלינו להבין כיצד מתנהגים מי התהום וכימיקלים שונים מתחת לפני האדמה. תשומת לב מיוחדת עלינו להקדיש לשחרורם של תרופות וננו-חומרים מהונדסים לסביבה. האם חומרים אלה מהווים איום? האם נקבל מנת תרופות יומית עם הקפה של הבוקר? והאם יש בידינו את האמצעים להגן על עצמנו ועל הסביבה?
 
4. אפי שחמון
לול, הרצל 202 פינת ויצמן, 077-6630128
מסע בין כוכבים – גרסת המדע
מה כל כך מיוחד בתורת הקוונטים? ממה נובעת האקראיות שבטבע? והאם "אלוהים משחק בקוביה"? האם רק חלקיקים קטנים "חיים" בעולם הקוונטי, עם חוקיו המוזרים? מה הקשר בין כל זה ל"חלקיקים שזורים" ולטכנולוגיה פורצת דרך של מחשבים קוונטיים? והאם תיתכן טלפורטציה בסגנון "מסע בין כוכבים"?
 
5. אלעד בשט
התחנה, אופנהיימר 2, פארק המדע, 052-6622262
האם אפשר לייצר לגוף חלקי חילוף?
הרבה יצורים – כמו לטאות ותולעים – מסוגלים לתקן פציעות בגופם בהצלחה מדהימה. לצערנו, בני-האדם הם בעלי יכולת מוגבלת בלבד בתחום זה. בסרטי מדע בדיוני מראים לנו שבעתיד נוכל לגדל כל איבר קטוע ולרפא כל חולי, ובינתיים, במציאות, מדענים ברחבי העולם מנסים ליצור איברים מלאכותיים שיחליפו איברים פגומים או חסרים. השיחה תציג את העולם החדשני של הנדסת הרקמות, ותספק הצצה לעולם המחר של הרפואה ה"מדע בדיונית".
 
6. אלה אוריון לכמן
203, הרצל 203, 052-4666642
סריקת מרץ – על שיטות הדמיה מיקרוסקופיות שמקדמות את המדע
המחקר המודרני מבוסס במידה גדולה על מדידות בתחום התת-מיקרון, ולכן שיפור שיטות ההדמיה התת-מיקרוניות יוכל להוביל אותנו להישגים מדעיים וטכנולוגיים פורצי דרך. מהן המגבלות של המיקרוסקופיה האופטית? כיצד אפשר לראות התקנים ננומטריים, מולקולה, או אפילו אטום? ההרצאה תתאר שיטות מיקרוסקופיות מתקדמות, כולל כאלה שמפתחים כיום במכון ויצמן למדע.
 
7. ארז גרטי
בלאק בר בורגר, המדע 6, פארק המדע, 08-9361230
חשמל זורם בכפות ידיך (ובכל שאר הגוף)
מדוע שוקו חם מתוק יותר משוקו קר? איך הצלופח מתגונן מטורפיו? ומדוע "מכת חשמל" יכולה לגרום ללב שדמם לחזור ולפעום? כל אלה קשורים למטען החשמלי של תאי הגוף, ולתפקיד של זרמים חשמליים בהעברת מידע עצבי, בהפעלת השרירים, בפיקוח על חלוקת תאים ועוד.
 
8. פרופ' גלעד הרן
סזאר, פקריס 3, פארק המדע, 08-9465444
מכונות ביולוגיות זעירות
חלבונים רבים בגופינו מתפקדים כמכונות זעירות – הם צורכים אנרגיה ומשתמשים בה כדי לבצע סידרת פעולות, כמו, לדוגמה, להזיז משאות בתוך התא. בהרצאה יוצגו מכונות כאלה ויתוארו שיטות מחקר מתקדמות המאפשרות לעקוב אחרי פעולתן.
 
9. ד"ר הדס שטריקמן
אייל מאפים טובים, הרצל 193, 08-9315895
הקסם שבגבישים: ממקרו למיקרו ולננו
גבישים מלווים אותנו וממלאים תפקידים חשובים בתחומים שונים ומגוונים. ההרצאה תסביר מה מייחד חומר גבישי בהשוואה לחומרים אחרים, ותתייחס לגבישים יחידים של חומרים מולכים למחצה – המצויים בליבן של מערכות אלקטרוניות ואלקטרואופטיות רבות. נבדוק מה קרה לתהליך המיזעור של ההתקנים עליהם מבוססות המערכות האלה בעידן הננו.
 
10. יאיר הרכבי
קפה השקמה, הרצל 171, 08-9467486, 050-7809562
איך לראות אטום בגלקסיה רחוקה
האסטרופיסיקה נמצאת היום בפריחה מואצת הודות לפריצות דרך טכנולוגיות. טלסקופים בחלל, על פסגות הרים, במעמקי האדמה וגם במקומות פחות צפויים, מאפשרים לנו לזהות יסודות בגלקסיות מרוחקות, לראות את ה"הד" של המפץ הגדול, להתבונן במה שמתרחש בליבת השמש ובקרוב גם לבחון את לידתם של חורים שחורים. על השיטות הוותיקות והחדשות של אסטרונומים ללמוד את היקום.
 
11. איתמר סיוון
אטמוס בר, הרצל 203, 054-2499700
פיסיקה קוואנטית: על גלים, חלקיקים וחתולים
מה מבדיל את העולם הקוונטי מהעולם הקלאסי? מה ההבדל בין גל, חלקיק וחתול? מהו מחשב קוואנטי ולמה הוא עשוי לשנות את העולם? מה ההבדל בין פיסיקה קוואנטית בשלושה ממדים לבין פיסיקה קוואנטית בשני ממדים, ומדוע ההבדל הזה קובע את כל חוקי הטבע? וכיצד מנסים לייצר במכון ויצמן מרחבים דו-ממדיים, בעלי חוקים חדשים ומרתקים?
 
12. כפיר אומנסקי
אייסברג, אופנהיימר 2, מרכז מטרו מול, 08-9363369
שתישאר צעיר לנצח: מדוע תאים סרטניים אינם מתים?
תאי הגוף הבריאים עוברים תהליך של הזדקנות, המתקדם במקביל לחלוקות התא, אך תאים סרטניים אינם מזדקנים באופן דומה, ולמעשה יכולים לחיות לנצח. מה מקנה להם את התכונה הזאת? כיצד אפשר להשתמש במנגנונים הסרטניים כדי ליצור אדם שאינו בן תמותה – כמעט.
 
13. ד"ר קובי לוי
ארומה הרצל, הרצל 218, 9477056-08
חיפוש ביולוגי: מחט בערימה של שחת
תהליכים ביולוגיים רבים מחייבים היכרות אינטימית בין שתי מולקולות לפחות. ההכרות הזו אינה מובנת מאליה. כדי שהיא תתרחש צריך להתבצע חיפוש מאומץ. כיצד חלבונים מוצאים זה את זה? כיצד חלבונים מזהים את פיסת ה-DNA הנכונה בתוך הגנום העצום? בשיחה נדון במנגנוני חיפוש מורכבים אך אלגנטיים המאפשרים תיפקוד ביולוגי תקין, במקרים בהם חיפוש לקוי עלול להיות הרסני, ובדרכים בהן הפיסיקה, הכימיה והמתמטיקה תורמות להבנת הביולוגיה.
 
14. פרופ' ליאה אדדי
פפרדלה, המדע 3, פארק המדע, 08-9364422
שלדים בארון
במשך כל חיינו עוברות העצמות תהליכים של בניה והתמוססות, כך שמדי שבע שנים אנחנו מחליפים את כל העצמות בגופנו. תהליך זה חשוב לשם שמירה על החוזק של העצם, שתעשה שבירה אם לא תיבנה מחדש. למרות יכולתנו לבנות מחדש את העצמות, לעיתים קרובות, בגיל מבוגר, העצמות שלנו שבירות (מצב המוכר כאוסטאופורוזיס). ההרצאה תספר על מחקרינו העוסקים בתהליכי יצירת העצמות ובאופן בו הן מתמוססות ונספגות, ובתאים המעורבים בתהליכים אלה. התובנות העולות ממחקרים אלה עשויות לתרום לרפואה מתקדמת עתידית.
 
15. אוהד מנור
עץ התות, הרצל 194, 057-5514243, 08-9473850
האם מחשבים יכולים ללמוד ולחזות את עתידנו?
מה יהיה ערך מניה בעוד שבוע? האם ירד מחר גשם? איזו קבוצה תעפיל לגמר ליגת האלופות? אם אנחנו מאמינים שהתשובה לכל אחת מהשאלות האלה אינה אקראית, נוכל לנסות ללמד מחשב כיצד לחזות תוצאות עתידיות. האם מחשבים שיבחנו את הגנים שלנו, ידעו לקבוע כיצד הם משפיעים על זהותנו, על תכונותינו ועל עתידנו?
 
16. עומר מרקוביץ
B.B.B, ויסגל 2, פארק המדע, 08-9348820
ראשית החיים: השאלה הגדולה נכנסת למעבדה
כיצד נוצרו החיים? מהן "טביעות האצבע" הכימיות של התהליך שהתרחש לפני ארבעה מיליארד שנים? האם החיים החלו ממולקולות סבוכות החיוניות כיום לכל תא חי, כגון די-אן-אי? או שמא נוצרו החיים מאבולוציה של מבנים פשוטים בהרבה כגון טיפות שומן?
 
17. אור כהן
לה מורס, הרצל 203 (קומת קרקע), 08-9363634
האם אפשר לחזות חילופי אופנה באמצעות נוסחאות?
שיטות מתקדמות בפיסיקה משמשות לחיזוי התנהגות משותפת של חלקיקים, בין אם אלה מיליארדי מולקולות המרכיבות טיפת מים, או מיליארדי כוכבים המרכיבים גלקסיה. האם אפשר להשתמש בשיטות אלה כדי לתאר את התנהגותם של בני-אדם, ולחזות תופעות כמו פקקי תנועה, קריסות של שוק ההון וחילופי אופנה?
 
18. פרופ' רון נעמן
דבלין, המדע 1, פארק המדע, 052-8365324
מסתרי הספין
האלקטרוניקה מבוססת על מעבר של מטענים חשמליים, אך לאלקטרונים המובילים את המטען יש תכונה נוספת הקרויה "ספין": האלקטרון יכול להסתובב עם כיוון השעון או כנגדו. על בסיסי זה אפשר לבנות אלקטרוניקה מסוג חדש, ספינטרוניקה, שתשתמש בתכונות הספין במקום במטען, וכך תהיה חסכונית יותר באנרגיה. מתברר שתכונות הספין - הסיבוב - יכולות להסביר גם תופעות לא מובנות בביולוגיה.
 
19. פרופ' רונן אלון
הרצל בר, הרצל 209, 057-9442104
מערכת ההגנה של הגוף: ידיד או אויב?
המערכת החיסונית בגופנו היא מערכת חזקה ומתוחכמת המגנה עלינו מפני פולשים חיצוניים, כמו חיידקים ונגיפים, ומשינויים פנימיים העשויים להתפתח לסרטן. כאשר היא מפסיקה לתפקד, התוצאות עלולות להיות הרות אסון: מאלרגיות ואסתמה, דרך סוכרת, ועד מחלות אוטואימוניות אחרות. מחקרים עכשוויים משפרים משמעותית את ההבנה של מחלות רבות שקשורות לתיפקודה התקין של המערכת החיסונית, ואת והיכולת לטפל בהן.
 
20. ד"ר שירלי דאובה
לנדוור, אופנהיימר 2, מרכז מטרו מול, 9472875-08
תאים מלאכותיים על שבב
אפשר לדמות את התא לאוסף של "מפעלים", שכל אחד מהם מייצר מרכיב חיוני אחר: מפעל לייצור אנרגיה, מפעל לייצור חומר גנטי, ועוד. כל המפעלים האלה ערוכים ומסודרים בתוך התא, כך שיש חשובות למיקומם היחסי ולדרכי ההתקשרות ביניהם. כדי להבין את החשיבות של פרמטרים שונים, מרכיבים מדענים את המפעלים מחדש מחוץ לתא, על גבי שבבים, שם הם יכולים לחקור אותם. שבבים אלה הם גם הצעד הראשון בייצור תא מלאכותי.
 
21. שי פליישון
מא ביסטרו, הרצל 226 קומה 2, 08-9364234
הנדסה גנטית בחקלאות – מפזרים את מסך הערפל
מדוע להנדס צמחי מאכל? האם מזון "מהונדס" עלול לסכן את בריאותנו? האם חקלאות של צמחים "מהונדסים" מסכנת את הסביבה? האם קיימות אלטרנטיבות להנדסה הגנטית?
 
22. פרופ' סטיב ויינר
ניוטון, המדע 2, פארק המדע, 072-2230534
כשהארכיאולוגיה פוגשת את מדעי הטבע
ידוע כי ארכיאולוגים חוקרים עצמים גדולים, שניתן לראות בעיניים, אך חלק לא פחות חשוב הוא ממצאים מיקרוסקופיים, המתגלים רק באמצעות מיכשור ומדידות. מדעני מכון ויצמן למדע פיתחו גישה ייחודית הקרויה "מיקרו-ארכיאולוגיה": הקמת מעבדה ניידת באתר הארכיאולוגי, אשר אוספת ממצאים מיקרוסקופיים בזמן אמת. על סמך המידע הזה אפשר להתאים את אסטרטגיית החפירה באתר, וכך להשיג את מערך הדוגמאות הטוב ביותר – אותו מנתחים במעבדות המכון.
 
23. תום ביאליק
וינונה, הרצל 219, 057-9443353
שאלות קטנות וגדולות: בבית-הספר, בחיי היום-יום ובמעבדת המחקר
"הבעיה עם שיעורי המדעים היא שנותנים לנו תשובות לא מעניינות לשאלות שאף פעם לא שאלנו". משפט זה, שאמר תלמיד בית-ספר, מעלה מספר שאלות חשובות: כיצד ללמד את עקרונות החקר, החשיבה הביקורתית והידע המדעי באופן שיעורר עניין וסקרנות? מהי שאלת חקר טובה? ומדוע שאלה טובה חשובה לא פחות ממציאת התשובה?
 
24. ד"ר תום רן
טוק טוק, אופנהיימר 10, פארק המדע, 08-9318885
מחשבים ננו-ביולוגיים שירפאו את גופנו מבפנים
מדעני מכון ויצמן למדע בנו ננו-מחשב הבנוי מאבני הבניין של גוף האדם: די-אן-אי וחלבונים. המחשב, שהוכתר כזעיר בעולם ונרשם בספר השיאים של גינס, תוכנת לזהות תהליכים סרטניים. החזון הוא שמיליוני מחשבים כאלה ישוטטו בתאי גופינו, יזהו מאפיינים של מחלות, ויבלמו אותן בעוד מועד.
 
25. ורד שחם
ברזייה, הרצל 203, 9109966-08
בעקבות ה-GPS הפנימי: כיצד תאי העצב מוצאים דרכם אל היעד?
מיליוני תאי עצב מחברים את המוח לאיברי הגוף, ברשת מורכבת שמאפשרת העברת מידע מהמוח לאיברים ובחזרה. כיצד מצליחים תאי העצב לנווט בתוך הגוף ולמצוא את דרכם אל היעד, בתוך מבוך סבוך בהרבה מרחובות תל-אביב?
 
26. זיו צויגהפט
פקה פקה, הרצל 207, 052-4064433
תקתוקו של השעון (הביולוגי) בעידן המודרני
ביונקים, השעון הביולוגי מתאם בין הפיסיולוגיה וההתנהגות של הפרט, לבין הזמן ביממה. האם קיים קשר בין העלייה בשכיחותן של מספר מחלות מודרניות כמו סוכרת, השמנת יתר וסרטן, לבין קוצב הזמן הפנימי?
 
27. גיא רוזנצוויג
דה לה פה, יעקב 26, 08-9390792
כוכב נולד במעבדה: האם מיזוג גרעיני הוא הפתרון למשבר האנרגיה?
מיזוג גרעיני הוא התהליך שבו כוכבים מפיקים את האנרגיה שלהם. מדענים מנסים לחקות את התהליך הזה, כדי להפיק כמות אנרגיה אדירה וכמעט בלתי מזהמת, ללא שימוש בדלקים מאובנים. כיצד מתנהלים הניסויים האלה? מהם הקשיים והאתגרים הניצבים בדרך, ומהם היתרונות הגלומים בשיטה זו?
 
28. פרופ' אסף אהרוני
קפה ג'ו, חיים פקריס 2 פינת אופנהיימר, פארק המדע, 08-9475554
ירוק בעיניים: הנדסת צמחים למחקר בסיסי ושימושי
הנדסה גנטית מאפשרת להפעיל גנים או להשתיקם במספר רב של צמחים, ביניהם כאלה המהווים גידולים חקלאיים חשובים, כמו תירס, אורז ותפוחי אדמה. שיטות אלה הן כלי מחקרי מדרגה ראשונה, ובנוסף, יש להן חשיבות יישומית בהשבחת זני צמחים עתידיים. כיצד משתמשים בשיטות האלה? מה היתרונות והחסרונות שלהן? אילו הישגים הושגו עד כה באמצעותן? ומה צפוי לנו בעתיד? וכמובן, איך לבחון את ההיבטים הבטיחותיים והאתיים המעורבים בהן?
 
29. ד"ר גורן גורדון
זואי בר, רחוב מרדכי בשיסט 43 נווה עמית, 077-4456217
בין רובוטים לבני אדם
מהי סקרנות? האם עקרון מתמטי פשוט יכול להסביר התנהגות סקרנית של בעלי-חיים, ילדים ואנשים בוגרים? האם אפשר ליצור באמצעות עקרונות אלה רובוטים סקרנים שיהיו דומים, מבחינה זו, לאנשים?
 

30. ד"ר רונן מיר (הרצאה באנגלית)
קפה מדע, קמפוס מכון ויצמן למדע, 08-9345165
איך להכניס מדע למוזיאון
מדוע מוזיאוני מדע מושכים קהל רב? מתי מדע מתאים למוזיאון ומתי לא? מהי הדרך הטובה לחשוף קהל המבקרים במוזיאון למדע עכשווי? הרצאה עם דוגמאות, סודות, ומקרים מרתקים של מדע מאחורי הקלעים.

31. ד"ר לביא סקונדו
איגנס בר, אופנהיימר 2, מרכז מטרו מול, 08-8525168
ללכת בעקבות האף
האם אנחנו יכולים להריח פחד, עצב או דומיננטיות? האם אנו יכולים לעקוב אחר נתיב ריח כפי שבעלי-חיים מנווטים? עד כמה חוש  הריח שלנו רגיש? כיצד עובד חוש הריח? מה חלקו, או תפקידו במציאת בן/בת זוג, ובמערכות יחסים חברתיות?

32. עופר פרל
מסעדת אי-זוגי, מלון לאונרדו, אופנהיימר, פארק המדע, 08-9192818
לילות מבושמים
האם אפשר להריח מתוך שינה? כיצד ריח משפיע על הדרך בה אנו ישנים, נושמים וחולמים? האם ניתן לרתום את חוש הריח לטיפול במחלות והפרעות נשימה? למה אף אחד לא המציא שעון מעורר מבוסס ריח? ובכלל, מדוע אנו מבלים כשליש מחיינו בשינה? שיחה על חוש הריח, שינה וכל מה שבינהם.

33. אילן מנוליס
שפילד פאב, מאיר וייסגל 2, פארק המדע, 08-6373509
הכחדות המוניות וסכנת האסטרואידים
לפני כ-65 מיליון שנה נכחדו הדינוזאורים ואיתם כ-75% מן המינים החיים. מה גרם להכחדה הזו? מה הסכנה לכך שאירוע מעין זה יקרה שוב בימינו? מה ידוע למדע לגבי מידת הסכנה, ואיך הכל קשור למטאוריט שהתפוצץ השנה בשמי רוסיה?

 

 

 

עברית

מדעני מכון ויצמן למדע יגישו: מדע על הבר

עברית

מדעני המכון יגיעו ל-61 ברים ובתי-קפה נבחרים בתל-אביב, ויספרו לבליינים, בלשון שווה לכל נפש, על השאלות הפתוחות ועל החדשות האחרונות מחזית המדע
 
זה יקרה ביום רביעי, 24 באפריל, בשעה 20:30. עשרות מדענים בכירים ותלמידי מחקר מצטיינים ממכון ויצמן למדע יגיעו ל-61 ברים ובתי-קפה נבחרים בתל-אביב, וישוחחו עם הבליינים, באופן לא רשמי ובשפה ידידותית, על השאלות המדעיות הפתוחות, על ההתרגשות המלווה כל תגלית, ועל החיים "על הקצה" בחזית הידע.

האם ייתכנו מציאויות מקבילות? האם מחשבים יוכלו לחזות שינויים באופנת הלבוש? מה יעלה בגורל היקום? כיצד נוצרו החיים? האם אפשר ליצור מוח מלאכותי? האם מיזוג גרעיני הוא הפתרון למשבר האנרגיה? מהי רפואה מותאמת אישית? האם אפשר ללמוד תוך כדי שינה? מדוע כוכבים מתפוצצים? והאם אנחנו עשויים, באמת, מאבק כוכבים? אלה רק מעט מהשאלות שמדעני המכון ידונו בהן עם הבליינים בברים.
 
מדע ושירה
בכמה ברים יצטרפו משוררים ומסאים אל המדענים ויקראו מיצירותיהם, אשר מתכתבות עם נושאי המחקר. השיחות בברים אלה יכללו, בנוסף לתוכן המדעי, גם התייחסות לקשר ולזיקה בין מדע לשירה בפרט, ובין מדע לאמנות בכלל. בין המשוררים המשתתפים: אגי משעול, צבי עצמון, רחל חלפי, צביקה שטרנפלד, יהודית מוסל-אליעזרוב, מאיר וקסלר, וריקי רפופורט-פריזם. כן ישתתף המסאי חיים תדמון.
 
שינוי בהרגלי הבילוי
מכון ויצמן למדע רואה לעצמו חובה וזכות לחלוק את הידע המדעי, ואת תחושות ההתלהבות מההרפתקה הגדולה של הרחבת הידע האנושי. זו הפעם הרביעית שמדעני המכון מביאים את בשורת המדע לברים בתל-אביב. מדובר בסיפור הצלחה מהדהד, ששינה את הרגלי הבילוי והכניס מרכיב חדש, מקורי ובלתי צפוי לחיי הלילה בעיר הגדולה. "מדע על הבר" מהווה מודל לחיקוי, וארגונים רבים הולכים בעקבות המכון ("יזם על הבר", "כלכלה על הבר", "מדע לעם", ואפילו "קבלה על הבר", ועוד).
 
מדע על הבר מתקיים בברכת עיריית תל-אביב ובשיתוף עם "טיים אאוט תל-אביב", בית-הספר חמד"ע, ומותג הוויסקי בושמילס.
 
נושאי השיחות עם מדעני מכון ויצמן ומיקומן:
 
1. פרופ' דניאל זייפמן
מדע, יופי, ורווח כלכלי
אברקסס – לילנבלום 40; 054-6745149
מדוע לא כדאי לכוון בדייקנות אל המטרה אם רוצים להגיע אליה? מה קורה במוחו של מדען ברגע ההמצאה? האם פתרון יפה הוא גם נכון? איך קרה שמשוואות מתמטיות מצליחות לתאר את העולם? ואיך למקסם רווחים מהשקעות במדע? פרופ' דניאל זייפמן, נשיא מכון ויצמן למדע, מציע מידע פנים על מנועי הצמיחה של הכלכלה העולמית.
 
2. פרופ' ישראל בר-יוסף
אור מחומר, חומר מאור: ננו-פיסיקה עכשיו
רדיו EPGB - שד"ל 7; 03-5603636
כמה חומר, באמת, יש באטומים הבונים את החומר? כיצד אור יוצר אטומים ואטומים יוצרים אור? וכיצד תהליכים אלה עשויים לקדם טכנולוגיה עתידית? הפיסיקאי פרופ' ישראל בר-יוסף, סגן נשיא מכון ויצמן לפיתוח משאבים, ודיקן לענייני חינוך, יתאר את התגליות המפתיעות בתחום הננו-פיסיקה, שיובילו, אולי, לפיתוח אלקטרוניקה קוונטית.
 
3. פרופ' עודד אהרונסון
מדע מעולם אחר
רוטשילד 12; 03-5106430
חללית הצופה בטיטאן – ירחו של כוכב-הלכת שבתאי – גילתה עולם קפוא, זר אך מוכר, בו הגשם אורגני, והקרח קשה כסלע. טיטאן מזכיר את כדור-הארץ: התגלו עליו דיונות, תעלות, ואגמים מלאים בנוזל שבעולמנו מופיע כגז טבעי. מדוע לחקור כוכבי-לכת אחרים? כיצד אנו מחפשים חיים מחוץ לכדור-הארץ?
 
4. אילן מנוליס
הכחדות המוניות וסכנת האסטרואידים
הקונטיינר – מחסן 2, נמל יפו; 03-6836321
לפני כ-65 מיליון שנה נכחדו הדינוזאורים ואתם כ-75% מן המינים החיים. מה גרם להכחדה הזו? מה הסכנה לכך שאירוע מעין זה יקרה שוב בימינו? מה ידוע למדע לגבי מידת הסכנה, ואיך הכל קשור למטאוריט שהתפוצץ השנה בשמי רוסיה?
 
5. ד"ר קרינה יניב ופרופ' אלדד צחור
זורם בעורקים, נוגע בלב – גרסת העובר
Molly Blooms - הירקון 100 (פינת מנדלי מוכר ספרים); 03-5221558
כיצד הופך תא בודד – ביצית מופרית – לעובר מושלם? איך זה קשור לתאי גזע, אבולוציה, התחדשות רקמות וסרטן? מדעני מכון ויצמן למדע בוחנים את המנגנונים העדינים והמתוזמנים היטב של ההתפתחות העוברית – ובעיקר התפתחות הלב וכלי הדם, ומקווים להשתמש בידע הזה כדי לרפא ואף למנוע מומי לב מולדים, מחלות לב וכלי דם, וסרטן.
 
6. פרופ' עדי שטרן
הגן הקוונטי של שבילים מתפצלים
ועד הבית - רוטשילד 64; 077-3452494
הפיסיקה הקוונטית מאתגרת את הדרך שבה אנו רואים את העולם. השפעותיה ניכרות מעולם המיחשוב ועד לביולוגיה, מחורחה לואיס בורחס ועד לאתגר קרת. מי יכול להימצא בכמה מקומות באותו זמן? מתי ואיך הוא יכול לעשות זאת? וכיצד כל אלה משפיעים על עתידו של החישוב הקוונטי?
 
7. ענת ארזי
עם המשוררת אגי משעול
"ועוד הלילה חי..." – על שינה, ריח וזיכרון
שמפינה – רוטשילד 32; 03-5608852
גם בזמן שאנו ישנים, המוח ממשיך להיות פעיל. מה בדיוק המוח עושה בזמן שאנחנו ישנים? כיצד השינה משפיעה על הזיכרון? האם אנו יכולים ללמוד מידע חדש במהלך השינה? ומה הקשר בין כל זה לבין חוש הריח?
 
8. ד"ר יוסי אלרן
מפגש חידות וחידודי מוח
תומס – הירקון 98; 054-4554876
כלי העבודה העיקרי של המתמטיקאים, מוחם, מלווה אותם לכל מקום. לפיכך, הם אוהבים לעבוד בברים ובבתי-קפה. שם הם נוהגים לחוד חידות אחד לשני, להציב אתגרים, ולפתור אותם על-גבי מפיות. לשעה קלה נלך בדרכיהם של קונווי, ארדש וחבריהם, ונשחק ביחד בחידות, בפאזלים ובבעיות נוספות מתחום המתמטיקה היצירתית.
 
9. ד"ר ערן בוכבינדר
על הפיסיקה של מערכות מורכבות: מכוס בירה ועד רעידות אדמה
אוויטה בר – יבנה 31; 03-5669559
תופעות פיסיקליות כמו כוס נשברת, גלים בים או חריקת בלמי המכונית, מתרחשות במערכות המכילות כמות עצומה של חלקיקי חומר. כיצד חוקרים וחוזים תופעות כאלה? כיצד שאלות אלה משפיעות על חיינו? ומה באמת אפשר לדעת על כוסות בירה, חומרים מתקדמים שמרכיבים מכוניות ומטוסים, ורעידות אדמה?
 
10. ד"ר נחום אולנובסקי
אני אנווט - על עטלפים, אנשים, זיכרון ולמידה
אוטו – אבן גבירול 76; 077-4145043
עטלפי פירות עפים מדי לילה אל עץ הפרי האהוב עליהם – המרוחק עשרות קילומטרים ממערתם. כיצד הם מוצאים את דרכם? מדעני מכון ויצמן המשתמשים במכשירי ה-GPS הזעירים בעולם, יחשפו את סודות הניווט, הזיכרון והחישה של העטלפים, היכולים ללמד אותנו גם כמה דברים על המוח האנושי.
 
11. ד"ר ברק דיין
מתורת היחסות ועד מחשבים קוונטיים
Cookies Cream 2nd Floor - אלנבי 99; 03-6416303
תורת היחסות ותורת הקוונטים מנבאות תופעות מוזרות עד כדי כך שהן נדמות כבלתי אפשריות. מדעני מכון ויצמן מתכוונים לנצל את הפרדוקסים המוזרים של תורת הקוונטים כדי לבצע "משימה בלתי אפשרית": לגלות חלקיק אור אחד (פוטון) בלי להרוס אותו, ולבצע חישוב קוונטי עם חלקיקי אור.
 
12. ארז גרטי
חשמל זורם בכפות ידיך (ובכל שאר הגוף)
בר גיורא – בר-גיורא 2; 03-6204880
מדוע שוקו חם מתוק יותר משוקו קר? איך הצלופח מתגונן מטורפיו? ומדוע "מכת חשמל" יכולה לגרום ללב שדמם לחזור ולפעום? כל אלה קשורים למטען החשמלי של תאי הגוף, ולתפקיד של זרמים חשמליים בהעברת מידע עצבי, בהפעלת השרירים, בפיקוח על חלוקת תאים ועוד.

13. ליאור אמבון
מוליכות-על: פיסיקה קוונטית על השולחן
מלכי – מלכי ישראל 5; 058-4645444
מוליכות-על היא תופעה הפותחת צוהר אל העולם המוזר של הפיסיקה הקוונטית. מה מקור התופעה? ואיך יישומה עשוי להוביל לפיתוח רכבות מרחפות, מכשור רפואי מתקדם, ומיקרוסקופ ייחודי, אותו מפתחים במעבדות מכון ויצמן למדע.
 
14. גיא רוזנצוויג
עם המסאי חיים תדמון
כוכב נולד במעבדה: האם מיזוג גרעיני הוא הפתרון למשבר האנרגיה?
קפה נח – אחד העם 91 (פינת החשמונאים); 03-6293799
מיזוג גרעיני הוא התהליך שבו כוכבים מפיקים את האנרגיה שלהם. מדענים מנסים לחקות את התהליך הזה, כדי להפיק כמות אנרגיה אדירה וכמעט בלתי מזהמת, ללא שימוש בדלקים מאובנים. כיצד מתנהלים הניסויים האלה? מהם הקשיים והאתגרים הניצבים בדרך, ומהם היתרונות הגלומים בשיטה זו?
 
15. ד"ר גיא שחר
ריקוד המלחמה של המערכת החיסונית
הנביאים – ירמיהו 54; 03-6050892
השאלה "האם לגייס את המילואים" מעסיקה ללא הרף את המערכת החיסונית, שהיא ארגון גדול ומורכב במיוחד, הכולל "לוחמים" מסוגים רבים ושונים, החייבים לפעול יחד בתיאום מושלם. ד"ר שחר גילה כיצד קומץ תאים חיסוניים, שמזהים פלישה של אויב זר, מצליחים לגייס את המערכת החיסונית למתקפה כוללת על הפולשים.
 
16. פרופ' צחי פלפל
מה באמת כתוב בצופן הגנטי?
Tailor Made – אלנבי 99; 054-4310148
ביואינפורמטיקה היא מדע חדש המשלב גנטיקה, פיסיקה ומדעי המחשב, אשר נולד בעקבות פרויקט גנום האדם. כיצד מוצאים המדענים תבניות מסודרות באוסף הנתונים העצום של הגנום? מה באמת "כתוב" בצופן הגנטי? הבנה כזו תקדם, בין היתר, את פיתוחה של רפואה אישית מותאמת לחולה, ואת החיפוש אחר מקורות אנרגיה חלופיים.
 
17. פרופ' ארנסטו יוסלביץ
קפה לנדוור גן מאיר – רבנו תם 7; 03-6295870
האם הגודל קובע? ננו-חומרים שיעצבו את חיינו
מהי ננו-טכנולוגיה? במה שונים התקנים, מכונות וחוטים זעירים ממקביליהם בעולם ה"גדול"? כיצד הצליחו מדעני מכון ויצמן למדע "לגדל" ננו-צינורות וננו-חוטים ולעצב אותם לפי רצונם? אילו יישומים יתאפשרו הודות לתגלית זו?
 
18. פרופ' יחיעם פריאור
לייזרים – אתמול, היום, מחר
יונה – מחסן 1, נמל יפו; 03-7742222
מהו אור לייזר? במה הוא שונה מאור רגיל? מדוע הוגדרו הלייזרים, בתחילת דרכם, כ"פתרון שמחפש בעיה"? מה עושים עם לייזרים במעבדות מחקר? מה עושים עם לייזרים בתעשייה, בצבא ברפואה או בבידור? ומה צופן להם העתיד?
 
19. פרופ' צבי ליבנה
מירוץ החימוש בין האבולוציה והסרטן
מנדלימוס – הירקון 102; 054-5795333
לכל מטבע יש שני צדדים. הדבר הזה, מתברר, נכונים גם כשמדובר במוטציות – שגיאות גנטיות בחומר התורשתי. מצד אחד, ככל שמתרבות המוטציות, עולה הסיכון להתפתחות סרטן. מצד שני, המוטציות הן המנוע האבולוציוני המספק שונות ומגוון ביולוגי. כיצד פועלים מנגנוני הבקרה המאזנים בין סיכוי לסיכון?
 
20. אוהד מנור
האם מחשבים יכולים ללמוד ולחזות את עתידנו?
הרלינגר – בן יהודה 69; 050-5422552
מה יהיה ערך מניה בעוד שבוע? האם ירד מחר גשם? איזו קבוצה תעפיל לגמר ליגת האלופות? אם אנחנו מאמינים שהתשובה לכל אחת מהשאלות האלה אינה אקראית, נוכל לנסות ללמד מחשב כיצד לחזות תוצאות עתידיות. האם מחשבים שיבחנו את הגנים שלנו, ידעו לקבוע כיצד הם משפיעים על זהותנו, על תכונותינו ועל עתידנו?
 
21. שלומי קוטלר
לנגן על אטום בודד
Foster – שלמה המלך 38; 054-2373436 /  052-2204081
מתמטיקאים הראו שאם תורת הקוונטים אכן מתארת באופן מלא את התנהגות האטומים, אפשר יהיה, יום אחד, לבנות מהם מחשבים רבי עוצמה. לשם כך מנסים פיסיקאים זה 20 שנה לבודד אטומים, לאחסן בהם מידע, לעבד נתונים ולקרוא את התוצאה. אם יצליחו, ישתנו פני המיחשוב וההצפנה.
 
22. ד"ר מיכל גורדון
האם כל אחד יכול לתכנת בשפה טבעית?
Mate – דיזנגוף 226; 03-5241615
מהו תיכנות בשפה טבעית? האם אפשר לשנות את שפות התכנות כך שיתקרבו לשפה טבעית, כך שיתאפשר ליותר אנשים לתכנת? האם אפשר שבמקום שאנחנו נלמד את שפת המחשב, הוא ילמד את שפתנו? מה דורש תכנות? עד כמה יכול אדם להשפיע על מערכות קטנות או גדולות? ואילו תקלות עלולות לקרות?
 
23. עומר מרקוביץ'
ראשית החיים: השאלה הגדולה נכנסת למעבדה
Mate – חיים ויטל 2; 03-5185290
כיצד נוצרו החיים? מהן "טביעות האצבע" הכימיות של התהליך שהתרחש לפני ארבעה מיליארד שנים? האם החיים החלו ממולקולות סבוכות החיוניות כיום לכל תא חי, כגון די-אן-אי? או שמא נוצרו החיים מאבולוציה של מבנים פשוטים בהרבה כגון טיפות שומן?
 
24. שירה גבאי
כיצד "קוראים" את ספר גנום האדם
אוגנדה – סמטת בית הבד 5; 03-5101463
פרויקט גנום האדם הסתיים, אבל הוא מציב לפנינו כמה שאלות לא פתורות: כיצד אפשר לקרוא ב"ספר" כשאיננו יודעים היכן מילה אחת מסתיימת ואחרת מתחילה? כיצד אפשר להבין את משמעותן של המילים ללא מילון המתרגם אותם לשפתנו? וכיצד נדע מהם החלקים החשובים בעלילה, ועל אילו פרקים אפשר לדלג?
 
25. זוהר פודה
על כלבים, אפים מלאכותיים וגילוי מוקדם של מחלות
אלטנוילנד – בן יהודה 41; 052-5292999
כלבים מסוגלים לגלות באמצעות חוש הריח שרידי חומרים שונים. המדע מנסה לחקות את היכולת הזו באמצעות יצירת אף מלאכותי, המסוגל לגלות מולקולות ביולוגיות שונות בדגימות דם או שתן. בדרך זו אפשר יהיה לאבחן מיגוון מחלות.
 
26. פרופ' יחיאל זיק
עם הפסיכולוג והמשורר צביקה שטרנפלד
דיכאון או השמנה – מה מסוכן יותר?
דלי – אלנבי 47; 03-6425738
כיצד יתרונות קיומיים שהיו לאדם בעבר הפכו לאבני נגף בעולם המודרני? מה הקשר בין שחפת לבין השמנה? וכיצד כל זה קשור להפיכת הסוכרת למגיפה של המאה ה-21? מדעני מכון ויצמן למדע חוקרים "אבולוציה של מחלות״ – השמנה, סוכרת ודיכאון, ומקווים למצוא דרכים להתמודד אתן.
 
27. ענת צימר
מחפשים תרופה לסרטן
Bin 281 – דיזנגוף 281; 03-5444281
מהם התמרה סרטנית ותהליכי התמיינות? אילו שיבושים עלולים להוביל להתפתחות סרטן? מדוע לא נמצאה "תרופה לסרטן?", או, ליתר דיוק, מדוע אין תרופה אחת לכל סוגי הסרטן? כיצד משפעים "קוקטיילים" של תרופות על תאי הסרטן? ואיך משתלבת כאן ההנדסה הגנטית?
 
28. יאיר הרכבי
מה יהיה הסוף?
סטארסקי – אלנבי 48; 052-6380051
בסוף שנות ה-90 של המאה ה-20, ביצעו אסטרונומים סדרה של תצפיות במטרה לענות על השאלה "מה יהיה סופו של היקום שלנו?". התשובה שהם מצאו הדהימה את כל הקהילה המדעית, נותרה ללא הסבר עד היום, וזיכתה שלושה מהם בפרס נובל. מה הם מצאו, ומה אנחנו עושים היום כדי לנסות ולהבין את הממצא הזה?
 
29. ד"ר איל כהן
המציאות הבלתי נתפסת של המודל הסטנדרטי
לבונטין 7; 03-5605084
האומנם הבוזון של היגס – שכנראה התגלה באחרונה במאיץ בסרן – הוא "פיסת הפאזל החסרה"? אם כן, מדוע התגלית הזאת אינה פותרת את שאלת מבנה החומר? מהו הדבר המפחיד שמסתתר מתחת לריק הבין-כוכבי? האם אנחנו צפויים לגורל המתואר ב"מדריך לטרמפיסט בגלקסיה"? ואיך כל זה קשור להיווצרות החיים ול"תיאוריה של הכל"?
 
30. ד"ר איילת ארז וד"ר איתן גרוס (The A Team)
הישרדות - גירסת התא הסרטני
פסאז' – אלנבי 94; על בסיס מקום פנוי
כאשר תא עובר התמרה סרטנית, חלים שינויים בכל התהליכים הנחוצים להישרדותו. מדעני מכון ויצמן למדע חוקרים את יחסי הגומלין בין חילוף חומרים לבין סרטן. במחקר אחר הם בוחנים את השפעת חילוף החומרים על מנגנון ההתאבדות התאית. הבנת הקשר בין הישרדות התא הסרטני לחילוף החומרים, תאפשר כיוונים חדשים לטפול תרופתי בסרטן.
 
31. ד"ר אושרית יקנה
דרוויניזם ואוגניקה – בין ברירה לברירה טבעית
סאצ'מו – חיים ויטל 6; 052-4719070
חידושי הטכנולוגיה מאפשרים כיום לבחור את מין העובר, "לעצב" תינוקות לפי דרישה, לבצע אבחון גנטי טרום השרשתי ועוד. אפשרויות אלה מעוררות שאלות בתחומי המוסר, הדת, וכן בתחומי חברה ומדיניות כלכלית. מהו הקשר הנמנע – או הבלתי נמנע – בין מדע לבין חברה, וכיצד הקשר הזה משפיע על חיינו?
 
32. ד"ר דניאל ללוש
עם המשורר ד"ר מאיר וקסלר
המסע בעקבות החומר האפל
לניס בר – חיים ויטל 7; 03-5186637
כבר 80 שנה האסטרונומים נאבקים בחידה קשה: כנראה ש 80% מהיקום מורכב מחומר לא ידוע. האם מדובר בחלקיקים מסוג חדש? האם "פספסנו" משהו? האם יש לתקן את חוקי הפיסיקה?
 
33. פרופ' נועם סובל
Leo Blooms – ראול ולנברג 24 (מגדלי זיו); 03-6482126
כיצד חוש הריח מעצב את חיינו
כיצד פועל חוש הריח שלנו? כיצד המוח מעבד מידע שמגיע אליו בצורת ריחות? וכיצד ריחות משפיעים על ההתנהגות?
 
34. אפי שחמון
מסע בין כוכבים – גרסת המדע
רוזה פארקס – דיזנגוף 265; 054-6631006 / 054-6789998
מה כל כך מיוחד בתורת הקוונטים? ממה נובעת האקראיות שבטבע? והאם "אלוהים משחק בקוביות"? האם רק חלקיקים קטנים "חיים" בעולם הקוונטי, עם חוקיו המוזרים? מה הקשר בין כל זה ל"חלקיקים שזורים" ולטכנולוגיה פורצת דרך של מחשבים קוונטיים? והאם תיתכן טלפורטציה בסגנון "מסע בין כוכבים"?
 
35. פרופ' דן שחר
בין מוליכי-על למבודדי-על
פיצ'רס בר – בת עמי 3 (מתחם נוגה יפו); 050-5998549
מוליכות-העל הינה אחת התופעות המפתיעות, המרהיבות והמרתקות בטבע. היא נתגלתה, במקרה כמובן, לפני יותר מ-100 שנה. בשיחה נדון בשורשיה, ונתמקד בשאלת קיומה של התופעה המנוגדת וההפוכה: מבודדי-על.
 
36. דודי דויטש
כיצד אוסף המוח מידע על סביבתו?
שטרן 1; 03-5187354
בני-אדם וחיות אחרות אוספים את המידע החיוני להם מסביבתם. האיסוף נעשה באופן פעיל ותוך יחסי גומלין עם הסביבה. שימוש פעיל בחושים הם חלק מרכזי בתהליך בניית התמונה. כיצד שולט המוח בחושים השונים? האם קיימים עקרונות משותפים לחיות שונות? וכיצד מתמודדים היום מדעני המוח עם שאלות כאלה?
 
37. ד"ר דבורי יעקבי
עם המשוררת ריקי רפופורט פריזם
בין המוח הגברי למוח הנשי
ברברה פריי – פרישמן 39; 03-5232323
לא פעם אומרים "יחי ההבדל הקטן" כאשר משווים את אברי גופם של גברים ונשים, אבל האם קיימים הבדלים גם באיבר החשיבה שלנו – המוח? ואם קיימים הבדלים כאלה, כיצד הם מתבטאים בהתנהגותם של יחידים ושל חברות?
 
38. פרופ' יובל אורג
העתיד הגדול של העולם הקוונטי הזעיר
Cheers – חיים ויטל 13; 052-6682721
כולם נהנים מתוצאותיה, ורבים שמעו עליה. אבל מה היא בעצם תורת הקוונטים? איך אפשר להבינה באמצעות התבוננות בחוף הים, בגלים ובשוברי הגלים בתל-אביב?
כיצד הומצאה התורה הזאת? ואיך היא מתבטאת בעולם האלקטרוניקה הזעירה ובתחום הננו-פיסיקה?

39. ד"ר רועי עוזרי
עם המשוררת רחל חלפי
Time out Tel-Aviv - על הזמן
פרנדס אנדרגראונד – אבן גבירול 30 (מרתף מסחרי, לונדון מיניסטור); 054-8035757
האם אפשר להסכים על כמות הזמן שחלפה מאז ועד עכשיו? כיצד מודדים זמן? מדוע לזמן יש כיוון? מה הקשר בין תורת הקוונטים למושג הזמן? וכיצד פועלים שעונים אטומיים, השעונים המדויקים בתבל?
 
40. פרופ' אבישי גל-ים
עם המשוררת יהודית מוסל-אליעזרוב
כוכבים מתפוצצים, בני-אדם ואבק כוכבים
פרנדס קמפוס – בן יהודה 59; 054-6352566
מתי נוצרו הכוכבים? מדוע וכיצד הם מתפוצצים? סופר-נובות – כוכבים מתפוצצים – משחררות לרחבי הגלקסיה חומרים שונים שמהם נוצרים כוכבים חדשים, וכן כוכבי-לכת, צמחים, בעלי-חיים ובני-אדם. מדעני מכון ויצמן גילו סוג חדש של סופר-נובה, התורם ליצירת יסודות כמו סידן וטיטניום.
 
41. כפיר אומנסקי
שתישאר צעיר לנצח: מדוע תאים סרטניים אינם מתים?
ג'קסון – חיים ויטל 4; 052-5420210
תאי הגוף הבריאים עוברים תהליך של הזדקנות, המתקדם במקביל לחלוקות התא, אך תאים סרטניים אינם מזדקנים באופן דומה, ולמעשה יכולים לחיות לנצח. מה מקנה להם את התכונה הזאת? כיצד אפשר להשתמש במנגנונים הסרטניים כדי ליצור אדם שאינו בן תמותה – כמעט.
 
42. פרופ' מוטי הייבלום
גבולות המיזעור, ננו-פיסיקה ותורת הקוונטים
פאטיו בר – הירקון 114 (פינת מאפו); 054-2223327
מיזעורם של רכיבים אלקטרוניים (עד לתחום הננו-מטרים) משנה את חיינו. אבל ככל שהמיזעור מתקדם, עולה ונשאלת השאלה: מהו גבול המיזעור? מצד אחד, ההתנהגות הקוונטית של הרכיבים הממוזערים מקשה על פעולה תקינה. מצד אחר, התנהגות זו פותחת אפשרויות חדשות שאינן אפשריות ברכיבים הקיימים היום.
 
43. אור כהן
האם אפשר לחזות חילופי אופנה באמצעות נוסחאות?
בית העיר – ביאליק 27; על בסיס מקום פנוי
שיטות מתקדמות בפיסיקה משמשות לחיזוי התנהגות משותפת של חלקיקים, בין אם אלה מיליארדי מולקולות המרכיבות טיפת מים, או מיליארדי כוכבים המרכיבים גלקסיה. האם אפשר להשתמש בשיטות אלה כדי לתאר את התנהגותם של בני-אדם, ולחזות תופעות כמו פקקי תנועה, קריסות של שוק ההון וחילופי אופנה?
 
44. פרופ' אלישע מוזס
מעצבי העצבים – האם וכיצד נייצר מוח ביולוגי מלאכותי
טראפיק – בן יהודה 188; 053-334-1232
כדי להבין איזה מין מחשב הוא המוח, מגדלים מדעני מכון ויצמן תאי עצב בתרבית, ובוחנים עד כמה הם "חכמים". תאי העצב יוצרים ערוצים של מידע שיתופי, וכך נבנים שערים לוגיים בסיסיים. אבל בתהליך זה מאבדים תאי העצב את היכולת לבצע חישוב מתוחכם. מדוע זה קורה?
 
45. ד"ר לביא סקונדו
ללכת בעקבות האף
צינה – דיזנגוף 116; 03-5235599
האם אנחנו יכולים להריח פחד, עצב או דומיננטיות? האם אנו יכולים לעקוב אחר נתיב ריח כפי שבעלי-חיים מנווטים? עד כמה חוש הריח שלנו רגיש? כיצד עובד חוש הריח? מה חלקו, או תפקידו במציאת בן/בת זוג, ובמערכות יחסים חברתיות?
 
46. ד"ר יערית אדמוביץ
מה מדען עושה כשהוא קם בבוקר
ג'קסון – דיזנגוף 268; 050-7238932
כיצד אנשים, מחקרים ותגליות חותרים להבנת הבסיס המולקולרי של מערכות החיים, ומהם היישומים הבאים בעקבות כך בתחומי מדעי החיים והרפואה.
 
47. ד"ר גורן גורדון
בין רובוטים לבני-אדם
מיין בזאר – סמטה 3350, שוק הפשפשים, יפו; 03-5183927
מהי סקרנות? האם עקרון מתמטי פשוט יכול להסביר התנהגות סקרנית של בעלי-חיים, ילדים ואנשים בוגרים? האם אפשר ליצור באמצעות עקרונות אלה רובוטים סקרנים שיהיו דומים, מבחינה זו, לאנשים?
 
48. ד"ר אורן טל
על אלקטרוניקה מולקולרית וכבלי באנג'י
זאייצ'יק – נחלת בנימין 45; 054-9719102 / 054-9570772
האם אפשר לייצר רכיבים אלקטרוניים ומכונות המבוססים על מולקולות או אטומים בודדים? כיצד מבנה המולקולות משפיע על זרם חשמל העובר דרכן, ומה הן התכונות הקוונטיות של מערכות אלו? מהם החידושים שמציע בתחום זה המדע החדש, הקרוי "ספינטרוניקה"?
 
49. פרופ' אלון חן
הגנטיקה של החרדה - לחץ נפשי, השמנה והתנהגות חברתית
Jessica Restro Bar – רציף הרברט סמואל 86; 03-5104072
הקשר בין חשיפה למצבי לחץ לבין התנהגות חרדתית ושינויים באכילה ברור ומוכר לרבים, אבל המנגנונים הביולוגיים העומדים בבסיס הקשר הזה אינם ידועים. מדעני מכון ויצמן חוקרים את הגנים המאפשרים לגוף להתמודד עם מצבי לחץ, ואת השיבושים בפעילותם – הגורמים לתופעות כמו דיכאון, אנורקסיה ותסמונת פוסט-טראומתית.
 
50. ד"ר תום רן
מחשבים ננו-ביולוגיים שירפאו את גופנו מבפנים
רובי – ירמיהו 7; 054-5511699
מדעני מכון ויצמן למדע בנו ננו-מחשב הבנוי מאבני הבניין של גוף האדם: די-אן-אי וחלבונים. המחשב, שהוכתר כזעיר בעולם ונרשם בספר השיאים של גינס, תוכנת לזהות תהליכים סרטניים. החזון הוא שמיליוני מחשבים כאלה ישוטטו בתאי גופינו, יזהו מאפיינים של מחלות, ויבלמו אותן בעוד מועד.
 
51. פרופ' אביגדור שרץ
המסלול הירוק: מדעי הצמח והמלחמה בסרטן
גילדה – אחד העם 64; 03-5603588
מדעני מכון ויצמן מצאו כי רכיבים צמחיים יכולים לשמש לפגיעה בגידולים סרטניים. המדענים משגרים "גרסאות" של כלורופיל אל הגידול הסרטני, ומאירים אותו באור תת-אדום באמצעות סיב אופטי. כתוצאה מכך, קורס הגידול הסרטני. השיטה מצויה כיום בשלב האחרון של ניסיונות קליניים על סרטן הערמונית, והוחל בבחינתה בגידולים אחרים.
 
52. פרופ' אילן קורן וד"ר אסף ורדי
נקמתה של גאיה - על פיסיקה של עננים ופריחות באוקיינוס
בוגרשוב 26; 052-5359900
מה הקשר בין המיקרוביולוגיה הנסתרת של האוקיינוסים לבין מופע העננים, ואיך כל אלה משנים את המערכת האקלימית? מה הקשר בין נגיפים, פריחות של אצות מקרוסקופיות, הריח של הים, עננים ומאזני קרינה עולמיים? מה אנחנו יודעים, ומה אנחנו עוד לא יודעים – אבל עובדים על זה.
 
53. טל שמיע
סליחה, מה השעה?
Collins – מזא"ה 49; 052-4254116
כל תא בגופנו מכיל שעון ביולוגי פנימי אשר מאפשר לו לדעת מה השעה. מדוע הגוף זקוק למנגנון זה? כיצד שעונים אלה מבקרים את התנודות היומיות בחילוף חומרים, עייפות ורגישות לכאב? מה קורה לגוף במקרים קיצונים של יעפת ("ג'ט-לג") ועבודה במשמרות? מה הקשר בין השעון הביולוגי לסרטן, סוכרת, והזדקנות?
 
54. פרופ' מיכאל הס
אנשים ואבק כוכבים – על מוצא היסודות ביקום
גאולה – גאולה 51; 052-3530647
כל בניי-האדם, בעלי-החיים, הצמחים, העולם שלנו, כדור-הארץ, ולמעשה, כל היקום, מורכבים מיסודות: מהקל ביותר, מימן, ועד הכבד ביותר, אורניום. איפה וכיצד נוצרו יסודות אלה? איך זה מתקשר ל"מחזור החיים" של הכוכבים? וכיצד מצליח האדם ליצור יסודות כבדים מאורניום?
 
55. ורד שחם
בעקבות ה-GPS הפנימי: כיצד תאי העצב מוצאים דרכם אל היעד?
ריץ' רץ' – דיזנגוף 192; 052-5416181
מיליוני תאי עצב מחברים את המוח לאיברי הגוף, ברשת מורכבת שמאפשרת העברת מידע מהמוח לאיברים ובחזרה. כיצד מצליחים תאי העצב לנווט בתוך הגוף ולמצוא את דרכם אל היעד, בתוך מבוך סבוך בהרבה מרחובות תל-אביב?
 
56. ד"ר אסף אלון ועדי גולדנצוייג
נוגדן כבקשתך – מחשבים והמערכת החיסונית
שישקו – הר סיני 2, מאחורי בית-הכנסת הגדול; 03-5606406
המערכת החיסונית מייצרת נוגדנים הבולמים חיידקים ונגיפים. בדרך כלל היא נמנעת מיצירת נוגדנים שתוקפים את רקמות הגוף עצמו, אבל מה קורה כשהגוף נאלץ להילחם בתאים עצמיים, כמו תאי סרטן? במקרים אלה, מחשבי-על עשויים לסייע בעיצוב נוגדנים מלאכותיים. מה התקוות והאתגרים שטמונים בשיטה חדשה זו?
 
57. ד"ר יובל הרט
"מראה מראה שעל הקיר"
Cheers – אלנבי 56; 052-8046663
כאשר אנו יוצרים במשותף, בקבוצה, מתקבלת לעיתים תחושה נפלאה של יצירה הרמונית "ביחד". האם אפשר לחקור תופעה זו ואף לכמת אותה? איפה אנשים נפגשים ביצירה המשותפת שלהם? בעזרת הפשטה של "משחק המראה", בו שני שחקנים עוקבים זה אחר תנועתו של האחר, בוחנים מדעני מכון ויצמן את תחושת ה"ביחד".
 
58. תום ביאליק
עם המשורר והמדען צבי עצמון
שאלות קטנות וגדולות: בבית-הספר, בחיי היום-יום ובמעבדת המחקר
אוטו – רוטשילד 45; 054-7612170
"הבעיה עם שיעורי המדעים היא שנותנים לנו תשובות לא מעניינות לשאלות שאף פעם לא שאלנו". משפט זה, שאמר תלמיד בית-ספר, מעלה שאלות: כיצד ללמד את עקרונות החקר, החשיבה הביקורתית והידע המדעי באופן שיעורר עניין וסקרנות? מהי שאלת חקר טובה? ומדוע שאלה טובה חשובה לא פחות ממציאת התשובה?
 
59. ד"ר תמר פז-אליצור
סימני אזהרה גנטיים
הר סיני – הר סיני 2 (מאחורי בית-הכנסת הגדול); 052-8040080
מעשנים מסוימים חולים בסרטן ריאות, ואחרים לא. האם זה רק עניין של מזל? או שאנשים נבדלים זה מזה גם ביכולתם להתמודד עם נזקי העישון? מדעני מכון ויצמן למדע מאתרים סמנים ביולגיים שמעידים על מידת הסיכון לחלות בסרטן ריאות. איתור מוקדם של בעלי רמת סיכון גבוהה, עשוי להגדיל את סיכוייהם להימנע מהמחלה, או להחלים ממנה.
 
60. שי פליישון
הנדסה גנטית בחקלאות – מפזרים את מסך הערפל
אגנס – אבן גבירול 129; 03-6427260
מדוע להנדס צמחי מאכל? האם מזון "מהונדס" עלול לסכן את בריאותנו? האם חקלאות של צמחים "מהונדסים" מסכנת את הסביבה?  האם קיימות אלטרנטיבות להנדסה הגנטית?
 
61. ד"ר שגית שושן
כשהריח בורח – מקומו של חוש הריח בחי היום-יום
אדוארד – הכרמל 12; 03-5101695
מהי חשיבותו של חוש הריח? האם אפשר לחיות ללא חוש זה? כיצד אנו מושפעים מריחות, גם אם איננו מריחים אותם? האם אפשר לשנות את חוש הריח?
 
 
 
 
פרטים נוספים אפשר למצוא בדף הפייסבוק של האירוע ובאתר האירוע
 
 

מידע נוסף ותמונות אפשר לקבל במשרד דובר מכון ויצמן למדע 08-934-3856

 

סרטון מאירוע "מדע על הבר 2012" (עברית)

סרטון מאירוע "מדע על הבר 2012" (אנגלית)

 

 


 
עברית
Yes

הכל זורם - תערוכת דימויים של מדעני מכון ויצמן למדע

עברית
לרגל יום המדע הלאומי
משרד המדע, עיריית רחובות ומכון ויצמן למדע מזמינים:
מדע בתערוכה – הכל זורם
דימויים שיצרו מדעני מכון ויצמן למדע, העוסקים בחקר תהליכי זרימה
 
זרימה היא תופעה המתחוללת בגזים ובנוזלים הזורמים בצינור, על הקרקע או במרחב הפתוח. אפשר לראות את התופעה הזאת בחיי היום-יום, למשל, כאשר פותחים את הברז במטבח, או במערבולות האוויר הנוצרות סביב מכונית נוסעת, או מטוס. חלק ניכר מצריכת הדלק של המטוס והמכונית משמש להתגברות על המערבולות. מכאן אפשר להבין שאילו יכולנו למצוא דרך לבטל את השפעת המערבולות, היינו יכולים לחסוך דלק רב, להוזיל את מחירי כרטיסי הטיסה, ועוד.
 
אחת הבעיות המאתגרות של המאה ה-21
אלא שנכון לעכשיו אין בידינו, עדיין, תיאוריה מקיפה ושלמה שמתארת את החוקיות שמונחת בבסיסה של תופעת הזרימה המערבולתית. שאלה זו הוגדרה כ"אחת הבעיות הפתוחות המאתגרות ביותר של המאה ה-21". מכון קליי האמריקאי הודיע שיעניק מיליון דולר למי שיפתור אחת מחידות המשנה הנובעות מבעיית הזרימה השלמה.
 
עבודותיהם של מדעני מכון ויצמן למדע, פרופ' איתמר פרוקצ'יה, פרופ' גרגורי פלקוביץ ופרופ' ויקטור שטיינברג, ושל המדען האורח במכון, פרופ' נורמן זבוסקי, בוחנות את תופעת הזרימה המערבולתית מכיוונים שונים. זרימה של נוזלים וגזים (במצבים שונים), גורמת בין היתר להתחוללות מערבולות אטמוספריות שקוטרן אלף קילומטרים.
 
הדימויים המוצגים בתערוכה זו אינם עבודות אמנות, וגם אינם מוצגים דידקטיים. הם חושפים תוצאות שמתקבלות במחקרים בחזית המדע, ומנסים, הודות לאסתטיות שלהם, לגרום לנו להתיידד עם תופעת הזרימה הכאוטית, שאינה ניתנת לחיזוי.
 
התערוכה "הכל זורם" תיפתח בבית האמנים ברחובות, ביום חמישי, 14 במארס, בשעה 20:30, ותינעל ב-17 באפריל.
ביום שישי, 15 במארס, בשעה 11:00, יתקיים במקום שיח גלריה עם האוצר יבשם עזגד.
ביום שבת, 16 במארס, בשעה 11:00, תתקיים במקום צפייה מודרכת לילדים, עם תלמיד המחקר ממכון ויצמן למדע, אור כהן.
 
הכל זורם        הכל זורם
תבניות כאוטיות המתפתחות בתהליך של הסעה            הכפלה של קטע מטיפת גז, לאחר פגיעה של גל הלם 
בגז הקרוב לשינוי מצב צבירה. ויקטור שטיינברג           על קולי. נורמן זבוסקי    


 
תושבי רחובות מצלמים מדע
לרגל יום המדע הלאומי, מוזמנים תושבי רחובות לתחרות עירונית מיוחדת בצילום תופעות טבע שונות, או כל נושא אחר הקשור למדע, כגון זרימת מים, כלים שלובים, אבק באוויר, קשת בענן, תנועות מהירות, או כלים המשמשים מדענים במחקריהם – ועוד. כל תצלום המוגש לתחרות צריך להיות מלווה בהסבר כתוב.
 
את התצלומים וההסברים הכתובים יש להעלות בעמוד הפייסבוק של עיריית רחובות עד יום ד', ה-13.3.13 כל התצלומים (וההסברים) יוצגו בעמוד הפייסבוק העירוני. הגולשים יצביעו ויבחרו את התצלומים הזוכים. שלושת הזוכים במקומות הראשונים יזכו בפרסים שונים כגון מצלמה דיגיטלית, קורס צילום בקתדרה העממית ברחובות, ספרים בהוצאת מכון ויצמן למדע, והפתעות נוספות.
 
 

מידע נוסף ותמונות אפשר לקבל במשרד דוברת עיריית רחובות, ובמשרד דובר מכון ויצמן למדע
 
עברית

הצטלבויות - מדע באמנות העכשווית

עברית
34 אמנים מרחבי העולם מציגים במכון ויצמן למדע עבודות הבוחנות היבטים שונים של מדע, תיאוריה וטכנולוגיה
 
תערוכה של 34 אמנים מרחבי העולם במכון ויצמן למדע:
הצטלבויות: מדע באמנות עכשווית
22 בספטמבר - 7 בדצמבר
מרכז הכנסים על-שם דוד לופאטי, מכון ויצמן למדע, רחובות
 
הכניסה חופשית – בתיאום מראש
 
 
תומאס סרסנטו, ספנסר פינץ', קונראד שואוקרוס, מאט קולישאו, מיכל רובנר, אורי גרשט, טרויקה, קרן רוסו ואמנים נוספים מציגים עבודות ציור, פיסול קינטי, צילום, וידאו ומדיה חדשה

 
נקודות מפגש בין מדע לאמנות עכשווית הן אבני הבניין של התערוכה הצטלבויות – מדע באמנות עכשווית המוצגת במרכז הכנסים על-שם דוד לופאטי במכון ויצמן למדע. נכללות בה 60 יצירות של 34 אמנים מרחבי העולם, שעבודותיהם בוחנות היבטים שונים של מדע, תיאוריה וטכנולוגיה: גנטיקה, אנרגיה חלופית, וחקר מרחבי היקום. האמנים מציעים חשיבה אל מחוץ לקופסה. עבודותיהם האסתטיות מעוררות למחשבה.
  
 
האמנים המשתתפים:
רוג'ר אקלינג, מאיה אטון, אדוארד בורטינסקי, דניאל קנוגר, סוזאן קולינס, מאט קולישאו, סוזאן דרג'ס, ז'קלין דונאנשייה, גארי פביאן מילר, ספנסר פינץ', ג'ם פיינר, פיטר פרייז'ר, אורי גרשט, בארנבי הוסקינג, וולטר הוגו, לוק ג'רמן, אדוארדו קאק, ליליאן לין, אלסטייר מק'י, אדגר מרטינס, אן-מי מליס, וינסנט מוק, דייויד ריקארד, מיכל רובנר, קרן רוסו, תומר ספיר, תומאס סרסנטו, קונראד שואוקרוס, סוזאן טרייסטר, טרויקה, אליסון טורנבול, קלרה אוריסיטי, ג'ורינדה ווייט, דגלאס וייט. 
 
ספנסר פינץ', חלון סטודיו (אינפרה-אדום, 25 בינואר 2012, אפקט של בוקר). 2012.
שמן ופסטל על נייר, 4 ציורים של 119.1x82.8 ס"מ
Spencer Finch, Studio window (INFRARED, JANUARY, 25 2012, MORNING EFFECT). 2012
 
 
 
אוצרות: קאתי וילס וקרוליין דרייק
                                                                                                                                 
קאתי וילס היא אספנית ואוצרת החיה בלונדון. בעבר הייתה בעלת גלריה לאמנות עכשווית בלונדון, הייתה בין מייסדי חבר הנאמנים של מרכז האמנות "קורנר האוס" במנצ'סטר, וחברה בו במשך 20 שנה. כיום היא פעילה במספר מוסדות אמנות במסגרת חברותה במועצת המנהלים של החברה לאמנות עכשווית, שם היא עומדת בראש וועדת הרכישות וקרן הפיסול, וכן כחברה במועצת המנהלים של החוג העכשווי של האקדמיה הלאומית למדעים. בנוסף, היא משמשת כאוצרת של המכירה הפומבית השנתית למען אגודת הידידים של מוזיאון ישראל באנגליה, וכיועצת לאמנות עכשווית.
 
קרולין דרייק היא אוצרת החיה בלונדון. מסיימת בימים אלה תואר שני באוצרות באקדמיה לאמנויות גולדסמית'. בימים אלה היא עובדת על תערוכה קבוצתית שתוצג בביאנלה ה-30 בסן פאולו.
 
ההכנסות ממכירת יצירות האמנות יועברו למכון ויצמן למדע.
 
מכון ויצמן למדע:
מכון ויצמן למדע הוא אחד ממכוני המחקר המובילים בעולם למחקר מדעי בסיסי, בכל תחומי מדעי הטבע והמדעים המדויקים. המכון כולל חמש פקולטות: מתמטיקה ומדעי המחשב, פיסיקה, כימיה, ביוכימיה, וביולוגיה. לאלה נוספות מדרשת פיינברג, שהיא הגוף האוניברסיטאי של המכון, ההמחלקה להוראת המדעיםומכון דוידסון לחינוך מדעי, המאגד את הפעילויות החינוכיות של המכון המכוונות לתלמידים, למורים ולציבור הרחב.
 
המכון מתאפיין במחקר רב-תחומי ובכל רגע נתון מתנהלים בו 1,200מחקרים מדעיים הממוקדים בחזית המדע העולמית, בין היתר בחקר הסרטן, חקר המוח, אסטרופיסיקה, אנרגיה חלופית, ננו-טכנולוגיה, בטיחות מידע ופיסיקה קוונטית.מחקרים בסיסיים אלה כבר הניבו כמה טכנולוגיות מתקדמות ומספר תרופות המשפרות את איכות חייהם של מיליוני בני-אדם ברחבי העולם.
 
 
ביקורם של האמנים מתקיים הודות לתמיכת תוכנית BI-Arts, תוכנית חילופי התרבות של המועצה הבריטית, משרד החוץ ומשרד התרבות והספורט.
 
 
 
הכניסה:
הכניסה לתערוכה חופשית, בתיאום מראש: 08-9344499
התערוכה סגורה בסופי שבוע ובחגים
 
 

 

מאיה אטון, פרפטאום מובילה, 2010. עיפרון וצבעי שמן על נייר, 250x150 ס"מ
Maya Attoun, Perpetuum Mobile

 

 
 
מידע נוסף לעיתונאים ותמונות נוספות: משרד דובר מכון ויצמן למדע - 08-9343856, news@weizmann.ac.il
 
 
 
 
 


 
עברית

עיריית רחובות ומכון ויצמן למדע מגישים: בירה, מדע ומצב רוח

עברית

מדענים ותלמידי מחקר ממכון ויצמן למדע יביאו חדשות מחזית המדע העולמית לציבור הרחב, בשיחות שיתקיימו במקומות הבילוי בעיר

 

עיריית רחובות ומכון ויצמן למדע מזמינים את בלייני העיר ואת אורחיהם לבילוי של בירה, מדע ומצב-רוח, שיתקיים זו השנה השלישית. 32 מדענים ותלמידי מחקר ממכון ויצמן למדע יצאו לברים, מסעדות ובתי-קפה ברחובות, שם יחלקו עם הבליינים את ההתרגשות המלווה את הפעילות המדעית בחזית הידע האנושי.

 

אירועי "בירה, מדע ומצב רוח" התקיימו לראשונה במסגרת חגיגות ה-120 לעיר רחובות, ולאור ההצלחה והביקוש, הוחלט להמשיך ולקיים אותם כמסורת. האירוע יתקיים ביום רביעי, 25 ביולי, בשעה 20:30, במקומות הבילוי ברחובות (ראו רשימה מפורטת בהמשך).

 

נשיא מכון ויצמן למדע, פרופ' דניאל זייפמן: "מכון ויצמן למדע רואה לעצמו חובה וזכות לחלוק עם הציבור את התגליות המדעיות ואת ההתרגשות המלווה אותן. למדנו לדעת שהציבור צמא לא רק למשקאות שונים, ולא רק לבירה – אלא גם לידע ולחדשות מחזית המדע".

 

רחמים מלול, ראש עיריית רחובות: "רחובות צוברת תאוצה והפכה לעיר מבוקשת, אליה נוהרים זוגות צעירים. בהתאם וכחלק מצעדי הפיתוח הרחבנו גם את אירוע התרבות והפנאי, תוך קידום החינוך והשכלה. רחובות זכתה השנה בפרס החינוך המחוזי, מועמדת כעת לפרס החינוך הארצי ולמכון ויצמן למדע יש חלק חשוב בעשייה, בין אם בתוך מוסדות החינוך ובין אם בשיתוף הציבור והנגשת המידע".  

 

המדענים ותלמידי המחקר ישוחחו על נושאים המעסיקים אותם בחיי היום-יום במעבדות המחקר במכון ויצמן: האם ייתכנו מציאויות מקבילות? כיצד המוח לומד וזוכר? מה יעלה בגורל היקום? כיצד נוצרו החיים? האם מיזוג גרעיני הוא הפתרון למשבר האנרגיה? מה הקשר בין מדע לבין תיאטרון? איזו דרך עבר המיחשוב מאז חוקי ניוטון ועד תורת הקוונטים? כיצד האם אפשר – והאם נעז – להאיץ את האבולוציה? ועוד נושאים מחזית המדע העולמית

.


פרטים נוספים אפשר למצוא באתר העירוני של עיריית רחובות.
 
 
 
מידע נוסף לעיתונאים – משרד דובר מכון ויצמן למדע: 08-934-3856, ולשכת הדוברות בעיריית רחובות: 08-9392241
 
 

נושאי השיחות ומיקומן:

1. אורי לבנה
פלורה בר, פקריס 3, פארק המדע, 057-9442055
מנגנוני הזיכרון במוח – כיצד אנחנו לומדים וזוכרים
המוח שלנו מקנה לנו את התחושה כי יש לנו זיכרון לגבי דברים שקרו בעבר, אולם האם רישומי העבר אכן צרובים במוח? הדוקטורנט אורי לבנה יספר על מחקריו, העוסקים בשינויים שחלים במוח בשעה שאנחנו רוכשים זיכרונות חדשים, ויעלה שאלות באשר למה שאפשר ללמוד מכך על טיבו של הזיכרון האנושי.
 
2. פרופ' אברי בן-זאב
קפה השקמה, הרצל 171, 08-9467486
תאים נודדים בזרם הדם
כיצד ומדוע תאי סרטן מתחילים לנדוד בדרכם ליצירת גרורות? כיצד אפשר למנוע מהם לצאת למסע ההרסני? חדשות ועדכונים אחרונים מחזית המאבק בין המדענים לתאים הקטלניים.
 
3. פרופ' ארנסטו יוסלביץ
מא ביסטרו, הרצל 226 קומה 2, 057-9442863
האם הגודל קובע? ננו-חומרים שיעצבו את חיינו
מהי ננו-טכנולוגיה? במה שונים התקנים, מכונות וחוטים זעירים ממקביליהם בעולם ה"גדול"? כיצד הצליחו מדעני מכון ויצמן למדע "לגדל" ננו-צינורות וננו-חוטים ולעצב אותם לפי רצונם? אילו יישומים יתאפשרו הודות לתגלית זו?
 
4. עומר כורך
הברזיה, הרצל 203, 08-9109966
אנרגיה סולארית: מהמעבדה לתעשייה
מה הם עקרונות הפעולה של תאים פוטו-וולטאים? כיצד עובדים מפעלים תרמו-סולאריים? ומה היא תרומתה של ישראל למאמצים לפתח שיטות יעילות לניצול אנרגית השמש? השיחה תפתח בכימיה ובהנדסה של האנרגיה הסולארית, ותגלוש גם לאקולוגיה, כלכלה ופוליטיקה עולמית.
 
5. פרופ' מיכאל הס
טוק טוק, אופנהיימר 10, פארק המדע, 057-9375262
אנרגיה גרעינית – חלום או חלום בלהות?
הפקת אנרגיה מהיתוך גרעיני היא "החלום הרטוב" של האנושות. לעומת השימוש המזהם בדלקים מתכלים, זוהי אנרגיה נקייה וזמינה בשפע; לעומת השימוש המקובל כיום באנרגיית ביקוע גרעיני, היא בטוחה, ואינה יכולה לשמש לייצור כלי נשק הרסניים. מדוע מקור אנרגיה זה עדיין לא זמין? השיחה תסקור את התפתחות הרעיונות של הפיסיקה הגרעינית ואת השימוש בה בהקשר להתפתחות הפיסיקה של המאה ה-20, כאשר הפיסיקה הגרעינית שימשה כאחד המנופים החשובים ביותר לפריצות דרך בתחום העיוני והמעשי. נסקור את ההבטחות, האתגרים, הסיכונים והסיכויים שבשימוש באנרגיה המבוססת על היתוך או ביקוע גרעיני.

6. פרופ' אלדד צחור
קפה לנדוור, אופנהיימר 2, פארק המדע, 08-9472875
זורם בעורקים, נוגע בלב - גרסת העובר
התהליך בו הופך תא בודד – ביצית מופרית – לעובר מושלם, הוא אחד מפלאי הבריאה. מה הקשר בינו לבין תאי גזע, אבולוציה, התחדשות רקמות וסרטן? ביולוגים התפתחותיים ממכון ויצמן למדע מתחקים מקרוב אחר המנגנונים העדינים והמתוזמנים היטב של ההתפתחות העוברית – ובעיקר התפתחות הלב, ומקווים להשתמש בידע הזה כדי לרפא ואף למנוע מומי לב מולדים, מצד אחד, וכדי למצוא דרכים לעודד חידוש רקמות באנשים מבוגרים, מצד שני.

7. ד"ר תום רן
טרומן, אופנהיימר 10, פארק המדע, 057-9441624
מחשבים ננו-ביולוגיים שירפאו את גופנו מבפנים
בשנת 2001 הציגו מדענים ממכון ויצמן למדע מחשב ננו-ביולוגי, המסוגל לבצע חישובים פשוטים. הקלט, הפלט וה"תוכנה" של המערכת – שהוכתרה על-ידי ספר השיאים של גינס כמחשב הזעיר בעולם – עשויים מולקולות ואנזימים שונים. בהמשך הצליחו המדענים, וביניהם ד"ר תום רן, לתכנת את המחשב כך שיזהה מולקולות ביולוגיות הקשורות בגידולים סרטניים, וישחרר תרופה שתבלום אותן. החזון לעתיד הוא שמחשבים כאלה יפעלו בתוך גופינו, יזהו מבעוד מועד מאפיינים של מחלות, ויבלמו אותן בעוד מועד.

8. ד"ר אלון חן
דבלין, המדע 1, פארק המדע, 08-9470504, 052-8365324
הגנטיקה של החרדה - לחץ נפשי, השמנה והתנהגות חברתית
הקשר בין חשיפה למצבי לחץ לבין התנהגות חרדתית ושינויים באכילה ברור כמעט מאליו לכל מי שמצא עצמו אוכל כמויות גדולות של שוקולד לפני מבחן חשוב, אך המנגנונים הביולוגיים העומדים בבסיס הקשר הזה אינם ידועים. ד"ר אלון חן חוקר את הגנים המאפשרים לגוף להתמודד עם מצבי לחץ, ואת השיבושים בפעילותם – הגורמים לתופעות כמו דיכאון, אנורקסיה ותסמונת פוסט-טראומתית.
 
9. ד"ר ברק דיין
סזאר, פקריס 3, פארק המדע, 057-9442764
מתורת היחסות ועד אופטיקה קוונטית
שתי התיאוריות הגדולות של הפיסיקה – תורת היחסות ותורת הקוונטים, מנבאות תופעות מוזרות עד כדי כך שהן נדמות כבלתי אפשריות. חלק מהתופעות הקוונטיות נראות כל כך דומות לקסמים, עד שאיינשטיין עצמו לא האמין בקיומן. אך תופעות אלה מוכחות היטב, ומעצבות את חיינו. במעבדת האופטיקה הקוונטית במכון מתכוונים המדענים לנצל את הפרדוקסים המוזרים של תורת הקוונטים כדי לבצע "משימה בלתי אפשרית": לגלות חלקיק אור אחד (פוטון) בלי להרוס אותו, ולבצע חישוב קוונטי עם חלקיקי אור.
 
10. אלון ולנר
המבורג, רחוב המדע 1, פארק המדע, 1700-507-073
דרווין במבחנה: על אבולוציה מואצת ועל אנזים שמפרק גז עצבים
התפתחויות הדרמטיות בתחום הביולוגיה המולקולרית וההנדסה הגנטית מאפשרות כיום ליצור תנאים בהם מתרחשת אבולוציה מואצת של מולקולות ביולוגיות בתוך מבחנה. עקרונות האבולוציה הטבעית – קיומן של מוטציות אקראיות, ומנגנון סלקציה אשר בורר את המוטציות המועילות, ומשמר אותן – הן למעשה "אלגוריתם טבעי", אותו אפשר לרתום לשימושים ביוטכנולוגיים ורפואיים. השיחה תציג מחקרים בגישת "האבולוציה המכוונת", המאפשרים פיתוח אנזימים יעילים – כמו אנזים המסוגל לנטרל גז עצבים בדם, וכן הבנה טובה יותר של מנגנונים אבולוציוניים.

11. אוהד מנור
B.B.B, ויסגל 2 , פארק המדע, 08-9348820
האם מחשבים יכולים ללמוד ולחזות את העתיד? האם הגנים שלנו מאפשרים לחזות את עתידנו?
מה יהיה ערך מניה בעוד שבוע? מה סל הקניות שלנו אומר עלינו? וכיצד הייתה נשמעת יצירה סודית של באך? אן אנחנו מאמינים שהתשובה לכל אחד מהשאלות האלה אינה אקראית, אלא נובעת מדברים אותם אפשר למדוד, נוכל לנסות ללמד מחשב כיצד לחזות תוצאות עתידיות. מחשבים כאלה, שיודעים לצפות את העתיד על סמך נתונים קיימים, יוכלו אולי גם לבדוק את הגנים שלנו, ולקבוע כיצד הם משפיעים על זהותנו, על תכונותינו ועל עתידנו.
 
12. שירה גבאי
התחנה, אופנהיימר 2, פארק המדע, 052-3400020
כיצד "קוראים" את ספר הגנום האנושי
לפני כעשור הושלם פרויקט הגנום האנושי, שבמהלכו פענחו אלפי מדענים מכל קצוות תבל את הצופן הגנטי. לראשונה נחשפו כל ה"אותיות" בספר המסתורי המהווה את הבסיס לכל תכונה, איבר ופעילות של גופנו. אך כיצד אפשר לקרוא בספר כשאיננו יודעים היכן מילה אחת מסתיימת ואחרת מתחילה? כיצד אפשר להבין את משמעותן של המילים ללא מילון המתרגם אותם לשפתנו? וכיצד נדע מהם החלקים החשובים בעלילה, ועל אילו פרקים אפשר לדלג? מדענים מתחומי מדעי החיים ומדעי המחשב חוברים יחדיו למחקר מרתק שמטרתו לענות על שאלות אלה, ורבות אחרות.
 
13. ד"ר גורן גורדון
ניוטון, המדע 2, פארק המדע, 072-2230534
בין רובוטים לבני-אדם
מהי סקרנות? האם עקרון מתמטי פשוט יכול להסביר התנהגות סקרנית של בעלי-חיים, ילדים ואנשים בוגרים? האם אפשר ליצור באמצעות עקרונות אלה רובוטים סקרנים שיהיו דומים, מבחינה זו, לאנשים?
 
14. אמיל וייס
דה לה פה, יעקוב 26, 08-9390792
ננו-פיסיקה ושאלות יסוד בתורת הקוונטים
כאשר יוצרים מעגלים אלקטרוניים זעירים, ומקררים אותם לטמפרטורה הקרובה לזו של האפס המוחלט – התנהגותם של האלקטרונים אינם מצייתים עוד לכללי "העולם הגדול", אלא לחוקי העולם הקוונטי. באופן זה אפשר לפתוח צוהר לפיסיקה הבסיסית של מכניקת הקוונטים, וללמוד על התכונות הבסיסיות של החומר. בשיחה יתוארו מחקרים בתחום זה, שנעשים במרכז למחקר תת-מיקרוני במכון ויצמן למדע.
 
15. עומר מרקוביץ
עונות, הרצל 213, 08-8666778
איך נוצרו החיים מתוך החומר הדומם
ישויות חיות מתאפיינות ביכולתן לשכפל את עצמן, אבל כיצד התפתחה היכולת הזאת? על-פי התיאוריה, על כדור-הארץ הקדום התחוללה אבולוציה כימית, שבעקבותיה נוצרו בתחילה מולקולות שהיו מסוגלות לשכפל את עצמן. לפי תפיסה רווחת, המולקולות המשתכפלות הראשונות היו אר-אן-אי. תיאוריה חלופית של מדעני מכון ויצמן, וביניהם הדוקטורנט עומר מרקוביץ, מעלים את האפשרות שהחיים נוצרו כתוצאה מאבולוציה של מבנים העשויים מחומרים דמויי שומן.

16. ליאור אמבון
המעבדה, דרך הרכבת 1, פארק המדע, 08-9468495
מוליכות-על: פיסיקה קוונטית על השולחן
מוליכות-על היא תופעה הפותחת צוהר אל העולם המוזר של הפיסיקה הקוונטית. השיחה תציג את התופעה ואת מקורותיה, וכן את האפשרויות היישומיות הטמונות בה: החל ברכבות מרחפות ומכשור רפואי מתקדם, ועד למיקרוסקופ ייחודי אותו מפתחים במעבדות מכון ויצמן למדע.

17. ניב אנטונובסקי
הרצל בר, הרצל 209, 057-9442104
אחרי פיענוח הגנום – לומדים לכתוב בשפה הגנטית
תחומי מחקר חדשים כמו ביולוגיה סינתטית והנדסה מטבולית מאפשרים לנו להשתמש בידע שצברנו כדי לכתוב ולקודד בעצמנו הוראות הפעלה גנטיות חדשות. מחיידקים המייצרים דלק ועד צמחים שמזהים חומרי נפץ – בעתיד הקרוב נוכל להנדס מערכות ביולוגיות שלמות לתועלת האדם.

18. גיא רוזנצוויג
לה מורס, הרצל 203 (קומת קרקע), 08-9363634
כוכב נולד במעבדה – האם מיזוג גרעיני הוא הפתרון למשבר האנרגיה?
מיזוג גרעיני הוא תהליך עתיר אנרגיה, המתרחש בליבתו של כל כוכב – כמו השמש שלנו – ומספק כמעט את כל צרכי האנרגיה של היקום. מזה עשרות שנים מנסים מדענים לחקות את התהליך בו מתרחש מיזוג של גרעיני אטומים קלים לגרעינים כבדים יותר, במטרה לייצר כמות אנרגיה אדירה וכמעט בלתי מזהמת, ללא שימוש בדלקים מאובנים. השיחה תציג את תהליך המיזוג, את הדרכים בהן מנסים מדענים מרחבי העולם לייצר מיזוג מבוקר במעבדה, ואת הקשיים והאתגרים – לצד היתרונות הגדולים.

19. יובל הרט
203, הרצל 203, 052-340020
"מראה מראה שעל הקיר"
כאשר אנו יוצרים במשותף, בקבוצה, מתקבלת לעיתים תחושה נפלאה של יצירה הרמונית "ביחד". האם אפשר לחקור תופעה זו ואף לכמת אותה? בעזרת הפשטה של "משחק המראה", בו שני שחקנים עוקבים זה אחר תנועתו של האחר, אנו חוקרים את ההבדלים בין תנועה בה ישנם מוביל ומובל, לבין תנועה הנוצרת באימפרוביזציה משותפת של שחקנים.
 
20. ד"ר ערן בוכבינדר
פפרדלה, המדע 3, פארק המדע, 08-9364422
על הפיסיקה של מערכות מורכבות: מכוס בירה ועד רעידות אדמה
רוב התופעות הפיסיקליות סביבנו – לדוגמה, כוס נשברת, גלים בים או חריקת בלמי המכונית, מתרחשות במערכות המכילות כמות עצומה של חלקיקי חומר. כיצד פיסיקאים מתארים וחוזים תופעות אלה? מהן הצלחות העבר ואתגרי העתיד? כיצד שאלות אלה משפיעות על חיינו? בשיחה נדון בפיסיקה של מערכות גדולות (מקרוסקופיות) ומורכבות בהן אנו נתקלים בחיי היומיום, מכוס בירה, דרך החומרים המתקדמים שמרכיבים מכוניות ומטוסים, וכלה ברעידות אדמה.
 
21. ד"ר דוד מרגוליס
וינונה, הרצל 219, 057-9443353
אבחון מחלות באמצעות אפים מלאכותיים זעירים
מחלות רבות קשה לאבחן באמצעים קונבנציונליים, אולם הן "מכריזות על עצמן" באמצעות סמנים ביולוגיים סמויים. ד"ר מרגוליס עובד על פיתוח מולקולות פלואורסצנטיות אשר פולטות אור בנוכחות סמנים אלה, וכך מאפשרות לאבחן את המחלה. אחד מכיווני המחקר הוא פיתוח אפים מלאכותיים. בניגוד לאפים המלאכותיים הקיימים כיום, שמזהים מולקולות גז, מערכות אלה יפעלו בנוזלים – כמו דם ושתן – ויזהו חלבונים המעורבים במחלות.

22. תום ביאליק
אייל מאפים טובים, הרצל 210, 08-9315895
לחיות עם המדע
האם יש הבדל בין הוראה "רגילה" להוראת מדעים? מהי הוראת מדע "אותנטי"? כיצד ניתן לשלב את עקרונות החקר, דרך החשיבה המדעית הביקורתית, ולמידה פעילה בחיי היומיום של תלמידים? איך ידע מדעי תורם לשיפור באיכות החיים? וכיצד יכול החינוך המדעי להתאים את עצמו לעולם המודרני ולשינויים המתרחשים בו?
 
23. ד"ר ניר נבון
אטמוס בר, הרצל 203, 054-2499700
פיסיקה קוונטית במקומות הקרים ביקום
התופעות שאנו פוגשים בחיי היומיום נשלטות על-ידי חוקי הפיסיקה הקלאסית, אך כאשר מקררים מערכת לטמפרטורה קרה מספיק, קרוב לאפס המוחלט, היא מתחילה להתנהג בדרך שונה לגמרי ממה שאנחנו מכירים – בהתאם לחוקי הפיסיקה הקוונטית. בעולם הקוונטי, חלקיקים יכולים להיות בו-זמנית בשני מקומות שונים, או בשני מצבים שונים, והחתול של שרדינגר יכול להיות חי ומת באותו הזמן. המצבים הקוונטים המוזרים הללו נמצאו ונמדדו במעבדה. השיחה תסביר כיצד אנחנו מגיעים בניסוי לטמפרטורות נמוכות כל כך, ואיך נראה העולם הקסום של הפיזיקה הקוונטית.
 
24. כפיר אומנסקי
פקה פקה, הרצל 207, 052-4064433
שתישאר צעיר לנצח: מדוע תאים סרטניים אינם מתים?
תאי הגוף הבריאים עוברים תהליך של הזדקנות, המתקדם במקביל לחלוקות התא, אך תאים סרטניים אינם מזדקנים באופן דומה, ולמעשה יכולים לחיות לנצח. השיחה תציג את הסיבות לכך, ואת האפשרות להשתמש במנגנונים הסרטניים כדי ליצור אדם שאינו בן תמותה – כמעט.
 
25. ד"ר שירלי שולמן-דאובה
ארומה, הרצל 218, 08-9477056
מפעלי חלבונים על שבב
אפשר לדמות את התא לאוסף של "מפעלים", שכל אחד מהם מייצר מרכיב חיוני אחר: מפעל לייצור אנרגיה, מפעל לייצור חומר גנטי, ועוד. כל המפעלים האלה ערוכים ומסודרים בתוך התא, כך שיש חשובות למיקומם היחסי ולדרכי ההתקשרות ביניהם. כדי להבין את החשיבות של פרמטרים שונים, מרכיבים מדענים את המפעלים מחדש מחוץ לתא, על גבי שבבים, שם הם יכולים לחקור אותם. שבבים אלה הם גם הצעד הראשון בייצור תא מלאכותי.
 
26. פרופ' מוטי הייבלום
עץ התות, הרצל 194, 057-9442118
העתיד האמיתי של החלקיקים המדומים
האם המסע הארוך של מיזעור ההתקנים האלקטרוניים מתקרב לסיומו? מה יקרה אם וכאשר נחצה את הגבול אל העולם הקוונטי? כיצד יפעלו מחשבים במציאויות מקבילות? האם יש באמת "חלקיקים מדומים"? והאם ייתכנו זרמים חסרי מטען ונושאי אנרגיה?

27. טל שמיע
אייסברג, אופנהיימר 2, פארק המדע, 08-9363369
סליחה, מה השעה?
כל תא ותא בגופנו מכיל שעון ביולוגי פנימי, אשר מאפשר לו לדעת מה השעה. מדוע הגוף זקוק למנגנון זה? כיצד שעונים אלה מווסתים את התנודות היומיות בחילוף חומרים, בעייפות וברגישות לכאב? מה קורה לגוף במקרים קיצונים של יעפת (ג'ט-לאג) ועבודה במשמרות? ומה הקשר לסרטן, סוכרת והזדקנות? ולא פחות חשוב – איך כל הידע הזה יגרום לכם לחשוב אחרת על אכילת המבורגר בשלוש בלילה?
 
28. ארז גרטי
בלאק בר בורגר, המדע 6, פארק המדע, 08-9361230
חשמל זורם בכפות ידיך (ובכל שאר הגוף)
התאים בגופנו טעונים במתח חשמלי, וגם מוליכים זרמים חשמליים ללא הפסקה. זרמים אלה עומדים בבסיסם של תהליכים רבים, כמו העברת מידע עצבי, פעולת השרירים, תנועה, חלוקת תאים, ואפילו מוות מתוכנן של תאים. ההרצאה תדון בתהליכים שונים בהם מעורבים זרמים חשמליים, ותענה על שאלות כמו מדוע שוקו חם מתוק יותר משוקו קר? איך הצלופח מתגונן מטורפיו? מדוע סוסי מרוץ נתקפים בשיתוק פתאומי? ומדוע שוק חשמלי יכול לגרום ללב לחזור ולפעום.
 
29. אפי שחמון
לול, הרצל 202, 077-6630128
מסע בין כוכבים – גרסת המדע
האם רק חלקיקים קטנים "חיים" בעולם הקוונטי שחוקיו שונים מהחוקים בעולם ה"רגיל"? מה הקשר בין זה לטכנולוגיה פורצת דרך של מחשבים שמסוגלים לבצע הרבה מאוד חישובים בעת ובעונה אחת? והאם תיתכן טלפורטציה בסגנון "מסע בין כוכבים"?
 
30. ד"ר יוסי אלרן
קפה ג'ו, חיים פקריס 2 פינת אופנהיימר, פארק המדע, 057-9381855
מפגש חידות וחידודי מוח
היתרון הענק של מתמטיקאים הוא שכלי העבודה העיקרי שלהם, מוחם, מלווה אותם לכל מקום. לפיכך, המקומות האהובים ביותר עליהם לעבודה הוא ברים ובתי קפה. שם הם נוהגים לחוד חידות אחד לשני, להציב אתגרים ולפתור אותם על גבי מפיות... לשעה קלה נלך בדרכיהם של קונווי, ארדש וחבריהם, ונשחק ביחד בחידות, בפאזלים ובבעיות נוספות מתחום המתמטיקה היצירתית.
 

31. ד"ר דניאל ללוש

זואי, רחוב מרדכי בשיסט 43 (נווה עמית), 077-4456217
המירוץ אחר חלקיק ה"היגס"
ממש לאחרונה הודיעו מדעני מאיץ החלקיקים שבסר"ן, ליד ז'נבה, כי המסע הארוך והמורכב לגילוי חלקיק היגס, שהחל לפני כ-25 שנה, הגיע – ככל הנראה – לקו הסיום המוצלח. מהו בדיוק חלקיק ה"היגס"? מדוע חשוב כל כך למצוא אותו? מה היא תיאוריית ה"מודל הסטנדרטי", ואיזה תפקיד ממלא בה החלקיק? השיחה תענה על כל השאלות האלה, ותסקור את תרומתם של מדעני המכון ומדענים ישראלים נוספים, לתגלית שהסעירה את הקהילה המדעית.
 

Ilan Manulis – Director of the Martin Kraar Observatory at the Weizmann Institute
Café Smadar, Davidson Institute of Science Education, Weizmann Institute, 08-9378420
Doomsday Asteroids and Mass Extinctions – will humankind be able to survive events similar to those that caused the extinction of dinosaurs
From the very beginning of the solar system’s existence, asteroids have collided with Earth many times. The most famous collision occurred some 65 million years ago, resulting in the extinction of dinosaurs as well as approximately 73% of all species that lived on Earth. Is an asteroid likely to collide with Earth any time soon? Are we prepared for such an event

עברית
Yes

אפליקציות חדשות: שני מגזינים דיגיטליים לטבלטים מבית מכון ויצמן למדע

עברית
אפליקציות חדשות:
שני מגזינים דיגיטליים לטבלטים מבית מכון ויצמן למדע
מדע פופולרי ואינטראקטיבי ל-iPad ולטבלט אנדרואיד
 
מכון ויצמן למדע משיק שתי אפליקציות חדשות לטבלטים (iPad ואנדרואיד): הרבעון "מגזין המכון" (בעברית), ואפליקציה נוספת של המגזין המקוון Interface (באנגלית). שני כתבי-העת הם מהמגזינים הדיגיטליים הראשונים בישראל.
 
"המכון – מדע ותרבות בשפה ידידותית" ואחיו Interface מביאים חדשות ותגליות מדעיות מבית מכון ויצמן למדע, לצד מאמרים בתחומי התרבות, הספרות והאמנות. המגזין מיועד לציבור הרחב, כתוב "בגובה העיניים", ומתפרסם מדי שלושה חודשים. בין היתר כלולים בו חידושים בחקר הסרטן, אסטרופיסיקה, גנטיקה, מדעי הסביבה, מדעי המחשב, ארכיאולוגיה וחקר המוח, לצד מאמרים בתחומי החינוך, התרבות והאמנות.
 

המהדורות הדיגיטליות כוללות חומרים אינטראקטיביים ייחודיים, כמו סרטונים, תמונות, פוד-קאסטים, שירים, אנימציה, ועוד.
 
הרשמה לקבלת מנוי לאפליקציות ולהורדתן ללא תשלום בחנויות iTunes ו-Google Play :
 
חנות iTunes :
 
Google Play :
 
 
 
 
מידע נוסף ותמונות לעיתונאים – במשרד דובר מכון ויצמן למדע: 08-9343856
 
עברית

מדעני מכון ויצמן מציגים: עולמות מקבילים – עכשיו, כאן ובכל מקום

עברית
בתערוכה שתיפתח מחר (שני) בגלריה דניאל, שדרות רוטשילד 27 תל-אביב, מנסים מדעני מכון ויצמן למדע לגרום לנו להתיידד עם העולמות המקבילים הרבים, המתקיימים לצידנו, מבלי שרובנו מודעים לקיומם. תאי העצב במוח, השולטים בחושינו ובתחושותינו, אינם מודעים לעולמו של האור המשחק משחק קוונטי מורכב עם החומר. החוקים השולטים במערבולות האטמוספריות אינם מתחשבים בעולמם של הגנים, המקיימים ביניהם רשת מורכבת, בעלת חוקים משלה. תאי הצמחים המשתמשים באנרגיית השמש ומייצרים את החמצן שאנחנו נושמים, חיים בעולם אחר לחלוטין מעולמם של חלקיקים המגיעים מקצוות היקום, חודרים דרך גופנו, חולפים בכדור-הארץ לעומקו – ונעלמים במעמקי החלל כלעומת שבאו.
 
כל העולמות האלה דרים בכפיפה אחת בעולם שבו אנחנו הולכים לעבודה, לקניות, ולשתות משהו עם חברים בבר.
 
כדי לראות את העולמות המקבילים יש להביט לעומק הנכון, לגודל הנכון, במהירות הנכונה, בטווח הגלים הנכון, ובטמפרטורה הנכונה. זה בדיוק מה שעושים מדענים, תיאורטיקנים ונסיינים כאחד. הם ממקמים את הקיום האנושי בהקשר רחב יותר, מובן יותר מצד אחד, ומעלה תהיות חדשות מצד שני.
 
הדימויים המוצגים בתערוכה זו אינם עבודות אמנות, וגם אינם מוצגים דידקטיים. הם חושפים תופעות מעולמות לא ידועים, ומציגים אותן, לראשונה, במערכת זמן-מקום-הקשר אחידה, שמאפשרת לנו לצפות בהן ולנסות להכילן. אוצר: יבשם עזגד.
 
התערוכה תיפתח בערב "מדע על הבר" שבמסגרתו יצאו 55 מדענים ותלמידי מחקר מצטיינים ממכון ויצמן למדע ל-55 ברים ובתי-קפה נבחרים בתל-אביב, ויספרו לבליינים על שאלות מדעיות פתוחות ועל חדשות מחזית המדע.
 
גלריה דניאל, שדרות רוטשילד 27 תל-אביב, 30 באפריל – 15 במאי.
שעות פתיחת הגלריה: שני-חמישי 17:00-11:00, שישי: 13:30-11:00
 

הישרדות | אורי אלון וחברי קבוצתו
הדמיון בין תאים אינו מבטיח להם אחדות גורל. למשל, תאים סרטניים מאותה רקמה מגיבים בדרכים שונות לניסיונותינו לחסל אותם באמצעות תרופות (כמותרפיה). חלקם אכן מתים כתוצאה מהחשיפה לתרופה (אדום), אבל לרוע המזל, חלקם מתגברים (כחול). הבנת מנגנוני ההישרדות עשויה לשפר את יכולתנו לפגוע בתאים הסרטניים.

 
 
 
מידע נוסף, ותמונות נוספות, אפשר לקבל במשרד דובר מכון ויצמן למדע 08-934-3856
 
עברית

עמודים