סיפורי זכוכית

עברית
 
משה נאור (נוטמן)
 
 
בשנת 1934, במושבה רחובות, הסתובב זאטוט כבן שבע, לבוש מכנסיים עם כתפיות וחולצה מכופתרת. הוא הגיע זה מקרוב מבוכום שבגרמניה, בה נולד ב-1927. ימיו הראשונים במושבה לא היו קלים. השוני שבלבושו וחוסר האפשרות לתקשר בעברית היו מקור לצחוק וללעג. אך במהרה השתלב היטב בנוף רחובות והפך ל"אחד מהחבר'ה". הילד הזה הוא משה נאור (נוטמן) – נפח הזכוכית המיתולוגי של מכון ויצמן למדע.
 
כשהמפלגה הנאצית התבססה בגרמניה, אביו של משה לא מצא שם עוד את מקומו, וביקש מקרוב משפחה לדאוג לאישור עלייה לארץ ישראל (סרטיפיקט). תוך זמן קצר סגר את בית המסחר שלו, התעלם מדברי האחרים – אשר חשבו שתוך זמן קצר ייטב, והעלה את משפחתו הקטנה ארצה. משה, על אף גילו הצעיר, זוכר את המהומות נגד הסוחרים היהודים, שבעקבותיהן החליט אביו לעלות ארצה.
 
המשפחה התיישבה ברחובות, שם החליף האב את מקצועו, מסוחר לעובד בכבישי הדרום, ומשה ראה אותו בעיקר בסופי שבוע. שכנה של משפחת נוטמן היה יחיאל פלדי, מי שהיה ממונה על גני המכון. כשנודע ליחיאל שמחפשים שוליה בבית המלאכה של המכון, הוא הציע למשה, שהיה אז כבן 17, להגיש את מועמדותו. ואכן, בשנת 1945 התקבל משה לעבודה.
 
בית המלאכה נוהל ביד רמה על-ידי המהנדס ברנרד פלדמן. פלדמן הכיר בכישרונו של משה הצעיר, ועוד בטרם מלאה שנה לעבודתו, הציע לו לנסות להתקבל כעוזר אצל שמעון הרץ, נפח הזכוכית. ניפוח זכוכית היה חשוב מאוד: מעטים היו מוצרי הזכוכית המוכנים, ומערכות שלמות מזכוכית נבנו בבית המלאכה של המכון.
 
שמעון הרץ, עולה מהונגריה, היה בעל מקצוע מעולה, שלמד ניפוח זכוכית בחברת "אוסרם" (Osram) – אחת החברות המרכזיות לייצור נורות. הוא קיבל את משה ולימדו את רזי המקצוע. העבודה לא הייתה קלה, ואף מסוכנת: חומר הגלם אז היה זכוכית רכה, שאינה חסינה לחום, וכל פעולה מוטעית גרמה למכשיר שנבנה להיסדק או להתפוצץ. פניו של הרץ נכוו והושחתו עקב התפוצצות מבער שעבד באמצעות אדי בנזין.
 
משה נוכח במו עיניו בסכנה שבניפוח זכוכית, אך הדבר לא הרתיעו מללמוד את המלאכה. לאחר כשנה וחצי, כאשר שמעון הודיע שהוא עוזב את הארץ, היה משה לאחראי על בית המלאכה לניפוח זכוכית. גם את שירותו הצבאי, במסגרת חמ"ד, עשה במכון. הוא הדביק בהתלהבותו לעבודה את שני אחיו, מאיר ודן, שהצטרפו אליו. מאיר עבד מספר שנים ועזב את המקצוע. דן הצטרף למכון ב-1959 כשהיה בן 16, ולאחר שירותו בצה"ל חזר לעבוד בבית המלאכה. לימים היה גם הוא למנהל בית המלאכה, ועבד שם עד צאתו לגמלאות בשנת 2011.
 
לאחר מלחמת העולם השנייה התקדמו מאוד האמצעים לייצור זכוכית. משה למד לעבוד עם החומרים ועם המכשירים החדשים, ובית המלאכה התפתח יפה. בתקופה זו המכון עדיין לא התמסד, ולא היה נוהל מסודר למסירת עבודות. "הזמנות העבודה" היו מגיעות בצורות שונות ומשונות: מדען היה מגיע לבית המלאכה לליבון רעיון, ותוך כדי שיחה שורטטה סקיצה גסה של המערכת הדרושה; מדען יכול היה גם להביא שרטוט של מערכת שעליה עבד בחו"ל. כולם השתדלו להיות יעילים ומקוריים כדי לעשות את הבלתי-אפשרי – להקים מכון מחקר ראוי לשמו בתקציב זעום ובתנאים-לא-תנאים.
 
עם תום מלחמת העולם השנייה החלו בארץ המאורעות, ומסוכן היה להגיע לרחובות. במלחמת השחרור טסו מעל לרחובות מטוסים מצריים, ובאחד המקרים הטילו פצצה שנפלה בבית שכנו של משה וגרמה נזקים רבים. היא יועדה כנראה למכון זיו. שרגא סאלק, עובד בבית המלאכה למכשירנות, נהג לירות לעבר המטוסים ברובה אנגלי שהיה ברשותו. בחצר הבית של משה, כמו בחצרות רבות אחרות, היה מחסה – בור אליו ירדו באמצעות סולם.
 
בספרו של פרופ' ג'ו יפה על ימיו הראשונים של המכון מוקדש פרק שלם לבית המלאכה לניפוח זכוכית. בין השאר כותב ג'ו, שככל נפח זכוכית מעולה, גם משה ידע את ערכו והתנהג בהתאם. התקרית הבאה מדגימה זאת: ד"ר בנימין בלוך, מנהלו האדמיניסטרטיבי של המכון, חשב שרוח ההתנדבות צריכה לשרור במכון, אך משה חשב אחרת – ולבקשתו של בלוך שיישאר שעות נוספות ללא תמורה, השיב: "אני לא מדען, לי צריך לשלם". ד"ר בלוך השתומם – איש לא דיבר אליו כך.
 
גאוותו של משה היא בעיקר על כך שזכה לעבוד עם מדענים מהשורה הראשונה בתקופה כה משמעותית למדינה ולמכון, והיה עד להפיכתם של פרופסורים שבאו ממוסדות ידועי שם בחו"ל ל"צברים" לכל דבר – העניבה שהייתה חלק מלבושם הוסרה, וחולצה עם שרוולים קצרים החליפה את החליפה.
 
כשפרש משה מהמכון ב-1992, הוא פתח דף חדש כנפח זכוכית עצמאי, והוא עדיין עושה עבודות עבור המכון כספק חיצוני.
 
משה נאור (נוטמן). משמאל: עם אחיו, דני נוטמן
 
 
משה נאור (נוטמן)
עברית

מדע כדרך חיים

עברית
הספינה "פאטריה" טובעת מול חופי חיפה. צילום: מוזיאון ההעפלה וחיל הים - חיפה
 
 
 
אורה קדם (כץ) עלתה לישראל יחד עם הוריה בנובמבר 1940, באונייה האחרונה שיצאה מאוסטריה באישור הגרמנים. עם הגעתם ארצה נתפסו המעפילים על-ידי הבריטים והועלו על אוניית הגירוש "פאטריה", כדי להישלח למאסר באי מאוריציוס. כדי למנוע את הגירוש יזם ארגון ה"הגנה"פיצוץ במנועי האנייה, אך זה יצא משליטה וה"פאטריה" טבעה. משפחת כץ, כשאר 2,000 הנוסעים, נאלצה לשחות אלספינות ההצלה. באותו יום אמורה הייתה אורה להיות תורנית במטבח שבבטן האונייה, שרק מעטים מאוד מהשוהים בו ניצלו, אך לבקשת חברתה, התחלפה אתה. אורה בת השש-עשרה תפסה פיקוד על משפחתה, והצליחה להביא בשלום לחוף את אמה החולה ועולה נוספת שלא ידעה לשחות. כתוצאה מהפיצוץ טבעו כ-200 מעפילים ו-50 חיילים בריטיים.
 
עם הגעתם לחוף, רטובים וחסרי כל, המתינו לעולים החדשים בגדים יבשים, אוכל ומיטות במחנה המעצר הבריטי בעתלית; אורה מגדירה את התנאים כ"לא רעים". התארגנותה ללימודים הייתה מהירה: לאחר שלמדה עברית בכוחות עצמה הגיעה הישר לסמינר לוינסקי – מדרשה למורים ולגננות, כדי להגשים את שאיפתה להיות מורה בישראל. נוסף על לימודיה עזרה בכלכלת המשפחה – עבדה בעבודות ניקיון, סעדה את אחותה, ונתנה לחברותיה שיעורי עזר בפיסיקה.
 
חריצותה והתעניינותה הנדירה (בקרב בנות הסמינר) בפיסיקה משכו את תשומת ליבו של המורה לפיסיקה, אלכסנדר בראלי, והוא צירף אותה לחוג של מורי פיסיקה, שם התגבשה בה ההחלטה שמקומה באוניברסיטה. אורה התכוננה לבחינות כניסה אקסטרניות לאוניברסיטה העברית, שהיוו גם תחרות על פרס כספי. לא זו בלבד שעברה בהצלחה את הבחינות, היא גם זכתה בפרס–28 לא"י – סכום עתק שעזר לה לממן את לימודיה ולכסות מעט מהוצאות המחיה. כבר בשנת הלימודים הראשונה הצטרפה אורה לארגון "ההגנה", ועשתה קורס מפקדי כיתות.
 
פרופ' אורה קדם במעבדה
 
את עבודת המסטר בנושא ספיחה של ברום, בהדרכתם של פרופ' לדיסלאוס פרקש, מייסד המחלקה לכימיה פיסיקלית, וד"ר רודולף מ. בלוך, חוקר ראשי במפעלי ים המלח, ביצעה במעבדה בהר הצופים. את מכשירי הזכוכית המיוחדים לביצוע העבודה בנתה בעצמה.
 
בתקופת מלחמת השחרור, עם סיום עבודת המאסטר, גוייסה במסגרת ה"הגנה" לחיל המדע (חמ"ד), ועבדה תחת פיקודו של פרופ' אהרן קציר. בזמן המצור על ירושלים, יצרו, בין השאר, זיקוקים ומוקשים. אורה הייתה אחראית על קבוצת הבנות שהכינה את החומר ואברהם, בעלה לעתיד, אותו הכירה בשמירה משותפת, היה אחראי על הצד המכני.
 
אורה הגיעה למכון ויצמן למדע בעודה מגוייסת לחמ"ד, אך במהרה החלה לעבוד על הדוקטורט שלה, בהדרכת פרופ' אהרן קציר. את המכשירים בנתה במו ידיה, בסיוע בעלי המלאכה של המכון, על פי הוראות "מדוייקות" שקיבלה: "חלקי המכשירים נמצאים במחסן ואופן ההרכבה מתואר בספרות".
 
בהעדר מומחים לכל נושא, כל אחד מהמשתתפים נטל על עצמו נושא, למד אותו והרצה עליו בסמינרים המחלקתיים. אורה, שקיבלה על עצמה להרצות על ממברנות, נתקלה במקרה בספר על פיזיולוגיה של צמחים, שם קראה על ניסויים שהתקשרו לה עם תיאוריה על ממברנות. מהחיבור המפתיע הזה בין צמחים ומשוואות נולדו מספר מאמרים שעסקו בהובלה דרך ממברנות ביולוגיות. המאמרים, שהחלו להתפרסם בשנת 1957, פתחו אפיק חדש במדע, וזכו לתגובות נלהבות ולהתעניינות רבה. מחקר זה זיכה את פרופ' אהרן קציר ואת אורה קדם בפרס ישראל למדעי הטבע לשנת 1961. מאז המשיכה לעסוק בממברנות – נושא שהגיעה בו להישגים מרשימים ולהכרה בין-לאומית.
 
מימין פרופ' אפרים קציר, פרופ' נתן שרון ופרופ' אורה קדם
 
בשנת 1967 הזמין אותה פרופ' ישראל דוסטרובסקי, שכיהן כמנכ"ל הוועדה לאנרגיה אטומית, לקריה למחקר גרעיני, שם תמשיך בביצוע פרויקט להפרדת מתכות שהחלה בו. למעשה הועיד אותה גם לארגן מחדש את המחלקה לכימיה. אורה, שראתה בוועדה לאנרגיה אטומית את ביתה השני, ביססה תהליך לגיוס כוחות צעירים לקריה ודרכי עבודה חדשות, ובו-זמנית לימדה במוסדות אקדמיים בבאר-שבע מהם התפתחה אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (שלימים העניקה לה תואר דוקטור לשם כבוד).
 
בשנת 1972, עם שובה משנת שבתון בבאזל, ועל רקע מותו של פרופ' אהרן קציר, התבקשה אורה להמשיך את חקר הממברנות במכון. לשם כך הקימה מחלקה חדשה – המחלקה לחקר ממברנות, לימים המחלקה לכימיה ביולוגית.
 
לאורה חלק בפיתוח חברת הזנק ישראלית. יחד עם חוקר בתר-דוקטוריאלי שעבד איתה, ד"ר רנה בלוך, היו מראשוני פארק המדע ברחובות. הם ייסדו את החברה השנייה בפארק:Research Products Rehovotששמה הוחלף ל-Membrane Products. בשנת 1976 שרתה אורה כמנהלת המדעית של החברה. לאחר פרישתה ממכון ויצמן למדע הצטרפה לסגל אוניברסיטת בן-גוריון, תחילה כיועצת ולאחר מכן, בשנים 2003-1995, כראש המחלקה להתפלה וטיפול במים.
 
עבודתה של פרופ' אורה קדם, אשר כללה, בין היתר, חיפוש פתרונות לבעיית איכות המים בארץ, זכתה להוקרה והערכה רבה, וזיכתה אותה בפרסים ובתארי כבוד. היא מעולם לא פסקה לעבוד, ולאחרונה רשמו היא ובעלה פטנט נוסף על שמם.
 
 
הספינה "פאטריה" טובעת מול חופי חיפה. צילום: מוזיאון ההעפלה וחיל הים - חיפה
עברית

תרופה למכה

עברית

על ראשיתה של תעשיית התרופות בארץ-ישראל: פרמצבטיקה ותפוזים

ב-14 בדצמבר 1939, זמן קצר לאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה, כאשר למכון המחקר על-שם דניאל זיו מלאו אך חמש שנים, כתב ויצמן לוינסטון צ'רציל: "איש אינו יכול לחזות בוודאות את מהלך המלחמה בעתיד הקרוב. אם זו תתפשט לדרום מזרח אירופה, חוששני שהמזרח התיכון לא יוכל להימנע מלהיות מעורב בה... אם אכן זה יתפתח כך, ערכה של פלשתינה עשוי לפתע להתגלות... אך הכנות אורכות זמן רב... רציתי להתחיל בהן, הן לגבי תרומותינו המדעית והתעשייתית והן לגבי מאמצינו הצבאיים".
 
אחת התרומות שהציע ויצמן לבעלות הברית הייתה אספקת תרופות חיוניות – כתחליף ליבוא תרופות מגרמניה, שצפוי היה להיפסק. התעשייה הפרמצבטית המודרנית החלה לנבוט בארץ ביוזמתו של ויצמן עוד לפני פרוץ המלחמה. למעשה, מאז ימיו הראשונים של מכון זיו תיכנן ויצמן להקים בו מתקן ניסויי לייצור תרופות בהיקף חצי-מסחרי.
 
כבר במסמך היסוד של מכון זיו (שסווג כמכון לחקלאות ולכימיה שימושית), מ-15 בדצמבר 1933, צוינה התעשייה – ובתוכה התעשייה הפרמצבטית – כאחת משלושת נתיבי הפעילות העיקריים, לצד החקלאות והמדע הבסיסי. בשנת 1935, במקביל לכהונתו השנייה כנשיא ההסתדרות הציונית העולמית, התפנה ויצמן לממש שאיפה זו. הנושא היה כה חשוב בעיניו, עד שרצה שבנו בנג'י יתמקד בנושאי פרמצבטיקה ותפוזים.
 
ב-5 בינואר 1936 כתב ויצמן לגיסו, יוסף בלומנפלד: "דנתי בסוגיה של האפשרות לבנות תעשייה פרמצבטית בארץ זו... אין אנו צריכים לקחת בחשבון את הארץ הזו בלבד. יש סוריה, יש מצרים ויש ארצות ערביות אחרות – והארצות הפחות מפותחות משתרעות כמעט עד להודו. חברה טובה שתוקם כאן – במקום בו יש לנו היתרון של הימצאותם של כימאים רבים וטובים – יכולה ללא כל ספק, לפתח שוק רחב בארצות אלה".
 
 ראשיתה של תעשיית התרופות בארץ-ישראל
 

 ד"ר בנימין בלוך, המנהל האדמיניסטרטיבי של המכון, תיכנן את תוכנית הפעולה למפעל התרופות. על-פי תוכניתו, המכון ייצר את התערובות לתרופות ויעביר אותן לחברה אחרת, שתהיה אחראית על ייצור התוצרים הסופיים, על הניסויים הקליניים, על השגת האישורים המתאימים, ועל הפרסום והשיווק – בדומה לאופן פעולתם של "תאים מסחריים" במכוני מחקר אחרים.

 
ב-14 באפריל 1939 התקיים במכון טקס הנחת אבן פינה לבניין וולף – מעבדה כימית טכנולוגית, בה עתיד היה לשכון המפעל הפרמצבטי הניסויי. כעבור כחצי שנה, עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, נתבקש מכון זיו על-ידי גורמים פרטיים להכין תכשירים רפואיים הדרושים לשוק הארץ ישראלי, וגם הממשלה הטורקית התעניינה בנושא. במכון נערכו החוקרים לספק דוגמיות של התרופות לגורמים המתעניינים. הדוגמיות, שנשלחו לטורקיה, לסוריה, למחלקת הבריאות בירושלים ולחברה מסחרית בלונדון, זכו להצלחה.
 
בקיץ 1940 יצא בלוך ללונדון. אחד ההישגים של אותו ביקור היה ההחלטה  לייסד חברה של תוצרי רפואה בא"י, שתיטול על עצמה ייצור של כמות מוגבלת של תרופות, ותשמש חלוצה לפני המחנה. בנוסף, נחתם חוזה עם חברת "גנאטוסאן" הבריטית בדבר שיתוף פעולה בפיתוח תעשייה פרמצבטית בפלשתינה ובמזרח הקרוב.
 
ב-3 בספטמבר 1941 נרשמה חברת תוצרי רפואה א"י (תרא"י) כחברה בע"מ. החברה העסיקה כתריסר מדענים ועובדים, וכללה גם מפעל לציפוי כלים בבקליט – כלים הנדרשים לתהליך הייצור. המפעל היה אמור לייצר את התרופות הבאות: Phanodorm  ו-Evipan– כדורי שינה; Atebrin– נגד קדחת ומחלות דלקתיות; Plasmoquin– נגד קדחת; Novalginלהורדת חום ולשיכוך כאבים; Rivanol– נגד זיהומים; Prontosil Rubrum– נגד זיהומים ומחלות בקטריאליות. בשלב מסוים נשכרה מעבדה ברמת-גן, ובה התבצע חלק מייצור התרופות.
 
שיתוף הפעולה עם חברת "גנאטוסאן" עלה מהר מאוד על שרטון, וד"ר בלוך נאלץ לחפש חברות אחרות. באוקטובר 1942 נחתמו הסכמים בין מכון המחקר על-שם דניאל זיו, חברת תרא"י  וחברת י. גרין מקהיר.
 
ביולי 1944 כתב לורד מלצ'ט לאוליבר סטנלי, שר המושבות: "...חושבני שתהיה מעוניין לעיין בקטלוג המסחר של פלשתינה... ההתפתחות של התעשייה הפרמצבטית שקטלוג זה מראה היא מרשימה ביותר... אין סיבה להניח שלפלשתינה לא יהיה עתיד ראוי  בתעשיות הקלות והמתמחות בעולם, ובהחלט לא תהיה מוגבלת למזרח התיכון בלבד". בהקדמה לרשימת התרופות העיקריות המיוצרות בתרא"י, נכתב: "הצוות המדעי המיומן מאוד, הצוות הטכני של החברה, ומעבדות המחקר והבדיקה המודרניים, הם ערובה למוצרים בעלי איכות גבוהה". בנובמבר 1944 הביע ויצמן, במכתב לברגמן, את שביעות רצונו מאיכות מוצרי תרא"י. לרגל יום הולדתו ה-70 של ויצמן, שחל ב-27 בנובמבר באותה שנה, רשמו אותו עובדי תרא"י בספר הזהב של קק"ל בתרומה של 25 לא"י.
 
במהלך המלחמה פעלה חברת תרא"י ככל שאיפשרו תנאי המלחמה, ותפוקתה עלתה בהדרגה. עם זאת, חוסר הוודאות בקשר ליבוא חומרי גלם ותרופות ובקשר ליחס השלטונות לתעשיות המקומיות, נתן את אותותיו: מצבה הכלכלי היה עגום למדי, ומדי פעם עמדה סגירתה על הפרק. בכל פעם ניתנו אורכות שונות בתקווה לכסות את הגרעונות ולמצוא דרכים לפיתוחה – מתוך חשש שסגירתה תהיה מכה קשה לתעשייה הפרמצבטית בארץ- ישראל.
 
אסתר גולדשמידט במעבדה בבניין זיו      אולם הייצור בבניין וולף
            
 
 
חרף ההפסדים הכספיים – שהעמידו שוב ושוב בספק את המשך פעילותה של החברה – סבר ויצמן שעליה להמשיך לפעול. עם תום המלחמה התאפשר שוב יבוא תרופות מחו"ל, ומנהלי החברה החליטו כי יש למזג אותה עם חברה מובילה שמתנהלת ביעילות.
 
 ב-29 ביוני 1947 נמצא קונה לחברה – איש העסקים נחום אורטונברג מתל-אביב, מי שהיה בין מקימי "כימיפל" – חברת הפצה פרמצבטית לשיווק לבתי מרקחת. החברה עברה כולה לרמת-גן, והמכון המשיך במחקרים שונים לגבי תרופות. בשנת 1962 נרכש המפעל על-ידי קיבוץ מעברות, כמקור הכנסה נוסף על חקלאות וכתעסוקה לחבריו המתבגרים. עד 1967 נמשך הייצור ברמת גן, ואז הועבר המפעל כולו לקיבוץ מעברות. ב-29 באוגוסט 1973 הוחלף שם המפעל ל"תרימה" – ראשי תיבות של "תוצרי רפואה ישראליים מעברות בע"מ".
 
כיום מייצרת החברה מיגוון רחב של תרופות המשווקות בארץ ובחו"ל, ועוסקת גם ביבוא. כ-9%-8% מהכנסותיה מושקעים במחקר ובפיתוח תכשירים גנריים חדשים, והמפעל עומד עתה בפני התרחבות. עם זאת, אין הוא שוכח את מייסדיו, ובחדר צנוע בקיבוץ מעברות מוצגים דרך קבע פריטים שונים על אודות ראשיתה של החברה.
 
 
 
עברית

100 שנה למודל האטום של נילס בוהר

עברית
נילס בוהר בטקס הנחת אבן הפינה לבניין הפיסיקה במכון
 
 
הדימוי הגראפי המוכר של אטום, אותו גרעין קטן ואלקטרונים הנעים סביבו במסלול היקפי, הפך להיות סמל בתפיסת העולם שלנו, ו"לוגו" כללי של מדעי הפיסיקה. האיש שעומד מאחורי הרעיון הזה הוא נילס בוהר. הוא נולד בקופנהגן, בירת דנמרק, בשנת 1885, בן למשפחה יהודית מצד אמו. סבו היה חבר פרלמנט. כחוקר בתר-דוקטוריאלי בפיסיקה, באנגליה, פגש את ארנסט רתרפורד, ועשה ארבע שנים במעבדתו באוניברסיטת מנצ'סטר בעבודה על מודל תיאורטי לתיאור יציבות האטום.
 
רתרפורד, אשר גילה את קיומו של גרעין האטום בשנת 1911, הציע מודל שלפיו במרכז האטום קיים גרעין חיובי, אשר סביבו נעים אלקטרונים בדומה לכוכבי לכת המקיפים את השמש. זה היה מודל יפה ומשכנע, אבל לפי חוקי המכניקה הקלאסית, האלקטרונים אמורים לפלוט אנרגיה אלקטרומגנטית רציפה - ולקרוס לתוך הגרעין, דבר שאינו מאפשר את קיומם של אטומים יציבים.
 
מכיוון שהפיסיקה הקלאסית שללה את האפשרות של אלקטרונים הסובבים סביב הגרעין, החל בוהר לבנות מודל שיתאים לחוקי תורת הקוונטים, שהייתה באותה עת בחיתוליה, ואשר התבססה על הרעיון שאנרגיה אלקטרומגנטית אינה יכולה להשתנות אלא במנות בדידות הנקראות קוונטים.
 
ב-6 במארס 1913, בדיוק לפני 100 שנה, שלח בוהר מאמר לרתרפורד, שבו פירט כיצד המודל החדש שלו על מבנה האטום – שאינו מתבסס על המכניקה הקלאסית - מסביר את הספקטרום של אטום המימן. על-פי המודל הזה, האלקטרונים נעים מסביב לגרעין במסלולים מעגליים שהם בעלי אנרגיה בדידה, כך שאלקטרונים יכולים לרכוש או לאבד אנרגיה רק בדרך של מעבר למסלול אחר תוך פליטה או בליעה של קרינה. במסלול הקרוב ביותר לגרעין אין האלקטרון יכול לפלוט קרינה, ולכן אינו יכול לקרוס אל תוך הגרעין. זהו מצב היסוד של אטום המימן.
 
למעשה, מודל האטום של בוהר אינו מדויק. על-פי עקרון אי-הוודאות, אי-אפשר לקבוע באותו זמן ערכים מדויקים לזוגות משתנים מדידים כמו מיקום ותנע. מודל בוהר מפר את העיקרון הזה, מכיוון שהוא מאפיין אלקטרונים במסלולים ידועים וברדיוסים מוגדרים - שני מאפיינים שלפי עקרון אי-הוודאות אינם יכולים להימדד בעת ובעונה אחת. המודל גם אינו מתאר במדויק את מבניהם של אטומים גדולים. עבודה חלוצית זו זיכתה את נילס בוהר, בגיל 37, בפרס נובל לפיסיקה בשנת 1922.
 

לפני 60 שנה

לפני כ-60 שנה, ב-29 באוקטובר 1953, ביקר נילס בוהר במכון ויצמן למדע, והיה אורח כבוד בטקס הנחת אבן הפינה לבניין הפיסיקה. היה זה גם יום השנה הראשון למותו של ד"ר חיים ויצמן. באותו אירוע זכו בוהר, וארבעה מדענים נוספים - ליינוס פאולינג, ארנסט צ'יין, הרמן מארק ופיטון רוס - בתואר עמית כבוד של המכון. באחד מימי העיון בפיסיקה שהתקיימו לאחר מכן ראה מאיר וייסגל את נילס בוהר מחוץ לאולם ההרצאות. "מדוע אתה בחוץ?", שאל וייסגל. "אין טעם", ענה בוהר. "ממילא איני מבין דבר".

 
נילס בוהר בטקס הנחת אבן הפינה לבניין הפיסיקה במכון
עברית

תעלומה מתגלגלת: מאה שנה לגילוי הקרינה הקוסמית

עברית
 
 
ויקטור הס מתכונן לטיסה בכדור פורח
 
 

בתחילת המאה הקודמת מדדו המדענים קרינה "מוזרה", שרבים ראו בה קרינה רדיואקטיבית המגיעה מעומק האדמה. הפיסיקאי האוסטרי ויקטור הס ביצע מדידות אלקטרוסקופיות בגבהים שונים (הוא השתמש בין היתר בכדור פורח), שהובילו אותו למסקנה כי הקרינה מגיעה מהחלל החיצון, ולא מבטן האדמה. הוא גם הראה שהשמש אינה יכולה להיות המקור העיקרי של "הקרינה הקוסמית" (מסקנה שהסיק ממדידה באמצעות כדור פורח, בעת ליקוי החמה בשנת 1912). תגלית זו זיכתה את הס בפרס נובל בפיסיקה לשנת 1936.
 
הפיסיקאי האיטלקי דמסוני פצ'יני עבד במקביל על שאלת הקרינה ה"מוזרה". במקום להשתמש בכדור פורח למדידות מגובה משתנה, הוא ביצע מדידות מתחת לפני הים – והגיע לאותה מסקנה: כדור-הארץ אינו יכול להיות מקור הקרינה. דמסיני מת בשנת 1934, ויש הסבורים שאלמלא כן, היה ניצב לצד הס בטקס הענקת פרס נובל.
 
הבנת מהותה של הקרינה הקוסמית קידמה רבות את הפיסיקה הגרעינית ואת הפיסיקה של חלקיקים הבסיסיים, ותרמה באופן ישיר לגילוי הפוזיטרון, המיואון והפאי מיואון. ידוע ש-90% מגרעיני הקרינה הקוסמית הם גרעיני מימן (פרוטונים), 9% הם גרעיני הליום (קרינת אלפא), וכל שאר היסודות מהווים פחות מ-1%. ועם זאת, 100 שנה לאחר גילויה, הקרינה הקוסמית עדיין מהווה תעלומה.  
 
בשנות ה-50 של המאה הקודמת חקרו מדעני מכון ויצמן למדע, ובהם פרופ' גדעון יקותיאלי ופרופ' יהודה אייזנברג, את הקרינה הקוסמית. במסמכי ההקמה של המחלקה לפיסיקה (שהפכה לימים לפקולטה) נכתב בין היתר, כי מדעני המכון יעסקו בחקר מבנה הגרעין והקרינה הקוסמית. בשנות ה-90 של אותה מאה הציע פרופ' אלי וקסמן, מהמחלקה לפיסיקה של חלקיקים ואסטרופיסיקה, מודל המתאר את מקורות הקרינה הקוסמית. מודל זה מנבא פליטה של חלקיקי ניטרינו (ניטרינים) מהבזקי הקרינה. כיום נבחן המודל באמצעות גלאי החלקיקים IceCube, שהותקן ופועל באנטארקטיקה.   
 
 
ויקטור הס מתכונן לטיסה בכדור פורח
עברית

חולם במספרים

עברית
 
פרופ' ויקטור זלגלר. תרומה לקהילה
 

 

 
באביב של שנת 2000 חלם פרופ'  ויקטור זלגלר חלום יוצא דופן: הוכחה למשפט בגיאומטריה. החלום עלה במוחו שלא במקרה. במשך שנה שלמה לפני כן עשה זלגלר ימים ולילות בניסיונות להוכיח את המשפט. בעזרת ההוכחה הצליח עמיתו לפתור בעיה מתמטית בת 50 שנה. ההצלחה המשותפת שלהם, שתוצאותיה התפרסמו מאוחר יותר בעיתון היוקרתי Annals of Mathematics, הייתה אחת המתנות הטובות ביותר שזלגלר קיבל ליום הולדתו ה-80.

חגיגה רשמית יותר הייתה בכינוס לכבוד יום הולדתו ה-80 שנערך במכון ויצמן למדע בדצמבר 2000. כאשר זלגלר עלה ארצה מרוסיה שנה לפני כן, הוא התמנה ליועץ במחלקה למתמטיקה במכון. הקשרים של זלגלר עם אחדים ממדעני המכון הם רבי-שנים. פרופ' מיכאל סולומיאק, למשל, החליט להיות מתמטיקאי לאחר שהצטרף לקבוצת תלמידי כיתה ט' אותה לימד זלגלר ב"ארמון החלוצים" בלנינגרד בשנת 1946. חברי צוות וסטודנטים אחרים במכון מכירים את זלגלר בזכות תרומותיו לתחומים שונים של מתמטיקה, כולל פאונים קמורים, תכנון לינארי ודינמי, גיאומטריה דיפרנציאלית ואיזופרימטריות. עבודתו המפורסמת ביותר היא כנראה הספר Geometric Inequalities ("אי-שוויונים גיאומטריים"), אותו פירסם יחד עם תלמידו לשעבר בשנת 1980. הספר נחשב לקלאסי ותורגם לאנגלית.
 
זלגלר (מימין) עם אמו ואחיו לב, שנהרג בחזית במלחמת העולם השנייה
 
ויקטור אברמוביץ' זלגלר עשה דרך ארוכה עד שהגיע לגיאומטריה – דרך המשקפת את הקשיים הרבים שפקדו את המתמטיקה הסובייטית במהלך המאה ה-20. בהיותו נער הצטרף לאחת מקבוצות הלימוד למתמטיקה שנוסדו ברוסיה באמצע שנות ה-30 של המאה הקודמת, כדי לתקןאת המצב העגום שנוצר בהשכלה הגבוהה בכלל ובמתמטיקה בפרט, בעקבות המדיניות הבולשביקית: קבלת סטודנטים לאוניברסיטה על בסיס אידיאולוגיה ולא על בסיס יכולות. בשנת 1936 הוא היה בין זוכי אחת האולימפיאדות הראשונות למתמטיקה לתלמידי תיכון בלנינגרד.
 
לימודיו באוניברסיטת לנינגרד נקטעו  עקב מלחמת העולם השנייה. בתחילת יולי 1941, אחרי שהנאצים פלשו לברית- המועצות, הוא התנדב לצבא האדום, ועשה את ארבע השנים הבאות בגדוד תותחנים בחזית. תוך כדי כך נפצע קשה וזכה בחמישה אותות ועיטורי גבורה.בספר זיכרונותיו, "החיים במלחמה", אשר פורסם בארה"ב בשנת 1972, הוא מתעד את חוויותיו בפרטי פרטים מצמררים, מההגנה על איזור לנינגרד בשנת 1941 עד למעבר דרך גרמניה המובסת בשנת 1945.
 
כאשר חזר זלגלר לאוניברסיטה, עזר לו מעמדו כחייל משוחרר להתגבר על שני מכשולים שעמדו בפני הקריירה שלו במתמטיקה בבריה"מ: היותו יהודי והיותו בן לאב שנשלח ל"גולאג" בשנת 1931  באשמה מפוברקת של תעמולה לטובת פולין, ומעולם לא הורשה לחזור ללנינגרד. למרות "חסרונות" אלה הצטרף זלגלר בשנת 1948 לסניף לנינגרד של מכון סטקלוב למתמטיקה, השייך לאקדמיה הלאומית של ברית-המועצות למדעים, שם עבד במשך יותר מ-50 שנה. החל משנות ה-70 הוא שימש גם כפרופסור באוניברסיטת לנינגרד, שם היה מרצה פופולרי במיוחד.
 
 
בזמן הקרבות על לנינגרד, 1942
 
 
 
 
בתחילת הקריירה שלו עבד זלגלר בהנחיית המתמטיקאי המפורסם ליאוניד קנטרוביץ', לימים חתן פרס נובל לכלכלה. בשנת 1951 הם פרסמו יחד את הספר Economic Cutting of Industrial Stocks ("חיתוך חסכוני של חומרים תעשייתיים"), אחד הספרים הראשונים בעולם בתחום זה. "אני גאה בכך שכאשר הוא קיבל את פרס נובל, הזכיר אותי קנטרוביץ' בין האנשים שעזרו לו בעבודתו", אומר זלגלר.
 
זלגלר רואה את עצמו כבר-מזל על שזכה לעבוד בקירבה רבה למתמטיקאי מפורסם נוסף, אלכסנדר דנילוביץ' אלכסנדרוב. בשנת 1962 הם פירסמו יחד ספר בתחום המחקר העיקרי של זלגלר, גיאומטריה: Intrinsic Geometry of Surfaces ("גיאומטריה פנימית של משטחים").
 
בנוסף לשלושה ספרים אותם כתב עם עמיתיו, תירגם זלגלר עוד שלושה ספרים, ושימש כעורך מדעי של 12 ספרים נוספים. עוד ספרון פרי עטו, "תורת המעטפות", מוצא עד היום שימוש רב אצל מהנדסים. כמו כן, הוא פרסם יותר מ-100 מאמרי מחקר. מתוך אלה, חמישה פורסמו לאחר שמלאו לו 80.
עם אביו אברם, 1955

 

מאז שעלה ארצה מתגורר זלגלר ברחובות. אשתו, סופיה-מאיה, גם היא מתמטיקאית. בשנת 1980 הם פרסמו יחד מאמר אשר תורגם לאחר מכן לצרפתית, בו הציעו את האלגוריתם הראשון לפתרון קוביית רוביק ("הקובייה ההונגרית") מכל מצב התחלתי. לזוג יש בת, טטיאנה, מומחית למחשבים בתעשיית ההיי-טק, וכן נכד וארבעה נינים ונינות.

את יום הולדתו ה-90 של זלגלר חגגו במכון ויצמן בכינוס מתמטי שהתמקד בתרומותיו למחקר. אך עמיתיו ניצלו הזדמנות זו כדי לשבח את תכונותיו האישיות, ובמיוחד את יושרו יוצא הדופן, ואת נכונותו הנדיבה לשתף אחרים בידע שלו. אומר פרופ' סולומיאק: "את המתמטיקאים מעריכים לא רק על-פי עבודות המחקר שלהם, אלא גם על-פי תרומתם לקהילה המדעית, כלומר לפי סוג הבעיות עליהן ניתן לדבר איתם. זלגלר הוא מקרה מיוחד בכך שאפשר לדון איתו באופן פורה על שטחים רבים מאוד במתמטיקה".
 
פרופ' ויקטור זלגלר (שורה ראשונה, שני מימין) ומשתתפים נוספים בכינוס המתמטי לציון יום הולדתו ה-90, בכניסה לבניין זיסקינד
 
 
פרופ' ויקטור זלגלר. תרומה לקהילה
עברית

משורר המדע

עברית
פרופ' אהרן קציר במעבדתו
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הקשר בין מדע למוסר הוא הקו המוביל את הספר "בכור המהפכה המדעית", שפירסם פרופ' אהרן קציר חודשים אחדים לפני שנרצח בהתקפת מחבלים על נמל התעופה בן-גוריון, לפני 40 שנה. קציר האמין, כי על המדען מוטלת אחריות ציבורית רבת-  פנים: "המדע חדל להיות עניינם של בעלי מקצוע בלבד והפך למערכת חברתית עצומה שאי אפשר להתעלם מהשפעותיה על מבנה החברה, על יחסי אנוש ועל הפוליטיקה הבין-לאומית". כל חייו היה נאמן לציוויו-שלו: מחקר רב-גוני, המחפש את האמת  המדעית תוך מחויבות למדינת ישראל בפרט ולאנושות בכלל.

 קציר נולד בפולין בשנת 1913 למשפחת קצ'לסקי (הוא עיברת את שם משפחתו כשיצא בשליחות מדעית לברית המועצות בשנות ה-50, לבקשת בן-גוריון, והיה בין המדענים הישראלים הראשונים שחצו את מסך הברזל). לאחר שעלה ארצה עם הוריו בגיל  12, התגורר בירושלים, ובשנת 1932 נמנה עם הדור הראשון של סטודנטים במדעי הטבע (ביולוגיה וכימיה) באוניברסיטה העברית. מימי נעוריו עסק בפעילות חברתית בתנועת הנוער, וכסטודנט היה ממקימי תנועת "הבחרות הסוציאליסטית". בזמן  מלחמת השחרור עסק בפעילות ביטחונית במקביל לעבודתו כדוקטור צעיר באוניברסיטה העברית. יחד עם פרופ' רטנר ייסד את חיל המדע של הצבא – חמ"ד. פיתוחים של חמ"ד סייעו לצה"ל במלחמת השחרור, וחמ"ד היווה גם את הבסיס לתעשיות  הביטחוניות של מדינת ישראל.
פרופ' אהרן קציר
      
 
 בשנת 1948 הזמין ד"ר חיים ויצמן את אהרן קציר ואת אחיו אפרים להצטרף למכון ויצמן, שהיה אז בשלבי התכנון האחרונים. ארנסט דוד ברגמן, מנהלו המדעי של המכון המתהווה, סיפר שנים מאוחר  יותר איך נשבה בחינו האישי של אהרן קציר, כאשר זה הגיע לרחובות לשוחח על אפשרות לכהן כאחד ראשי המחלקות במכון ויצמן: "היו שחשבו שהוא צעיר מלקבל על עצמו תפקיד כה אחראי, אבל מי  יכול היה לעמוד בפני קסמו של איש מדע צעיר, שופע רעיונות ותוכניות, מדען שמחפש מקום אותו יוכל לבנות מתחילתו".

 הוא הקים את המחלקה לפולימרים, ועמד בראשה עד הירצחו. במחקריו המדעיים חתר להבנת תהליכי החיים הבסיסיים. בהמשך החליט לחקור את תיפקודן של מולקולות סינתטיות גדולות, בעיקר  כאלה שהתנהגותן מסבירה תופעות חשובות במערכות חיות. מחקר זה הוביל אותו לתחום חדש, שהוא קרא לו "מכנוכימיה" – שיחלופים בין אנרגיה כימית לאנרגיה מכנית, כמו אלה המתחוללים בשרירי  גופנו. עבודתו של קציר בתחום זה זכתה בהכרה בין-לאומית רחבה.
 
 
באחד התחומים האחרונים בהם עסק הפעיל קציר את תורת התרמודינמיקה של תהליכים בלתי-הפיכים, לשם פיתוח תיאוריה מתמטית המתארת את החדירות של קרומים ביולוגיים, שהיא אחת הסוגיות המרכזיות של הפיסיולוגיה – ושל החיים בכלל. תיאוריה זו התקבלה תוך זמן קצר בקרב חוקרים במרכזים שונים בעולם. היבטים מסוימים שלה נחשבים כיום לקלאסיים, ועדיין מוצאים שימוש במדע ובתעשייה בעולם כולו, כגון בתעשיית הממברנות המשמשות להתפלת מים. בארץ זיכה פיתוחה את פרופ' קציר ואת פרופ' אורה קדם בפרס ישראל לשנת 1961.

קציר תרם רבות להצבת ישראל על מפת המדע העולמי. הוא היה בין הישראלים הראשונים שהחזיקו במשרות בכירות בארגונים מדעיים בין-לאומיים, כולל נשיא האיגוד הבינלאומי לביופיסיקה שימושית וטהורה. כמו כן, הוא נבחר לחבר בשלוש אקדמיות למדעים בארה"ב, וקיבל תארי- כבוד במוסדות מחקר ובאוניברסיטאות רבות בעולם.

בארץ, לצד עיסוקו במדע בסיסי, היה מעורב בחיים הציבוריים. הוא פעל להקמת מוסדות רבים, המהווים כיום חלק בלתי- נפרד מהחיים האינטלקטואליים בארץ. כך הקים את האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, ושימש כנשיאה במשך שש שנים, עד מותו. בין היתר, תרם להקמתם של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מכון ון ליר בירושלים, ומדרשת פיינברג במכון ויצמן.
 
פרופ' אהרן קציר עם יצחק בן-צבי
 

קציר היה חלוץ בתחום הפופולריזציה של המדע בארץ. הרצאות שנשא ברדיו (סדרת "עולם המדע") היו אהובות על רבים. הוא היה מורה כריזמטי והעמיד מאות תלמידים. לדברי פרופ' קדם, תלמידתו לשעבר, דוקטורנטים בהנחייתו הרגישו שיחד איתו נכנסו להיכל המדע. כאשר ביקר ברוסיה בסוף שנות ה-50 של המאה הקודמת, היה זה מקרה יחיד בו נאלצו באוניברסיטה של מוסקבה להעביר הרצאת אורח מחו"ל לאולם גדול יותר מזה שנקבע מראש.


במאי 1972 היה קציר בדרכו הביתה ממספר כנסים מדעיים באירופה, בהם כנס גרמני-ישראלי על ממברנות, אותו אירגן בגטינגן יחד עם חתן פרס נובל בכימיה, מנפרד אייגן. עם שובו ארצה נקלע קציר להתקפת מחבלים יפניים בנמל התעופה בן-גוריון. כ-100 בני אדם נפגעו מהיריות, 24 מהם נהרגו, ובהם פרופ' אהרן קציר.


מעטים יודעים זאת, אבל בצעירותו הוא שקל ברצינות להיות משורר, ואף היה חבר בתזמורת המנדולינות הארץ-ישראלית. כל חייו היה איש ספר והתעניין ביהדות, בסוגיות הפילוסופיות של המדע, בתורת המוסר, בחינוך, בתורת האינפורמציה ובתחומים רבים אחרים. פרופ' שניאור ליפסון, תלמידו לשעבר של קציר, כינה אותו "משורר המדע".


זכרו של פרופ' אהרן קציר הונצח בארץ ובעולם. במכון ויצמן הוקם "מרכז אהרן קציר-קצ'לסקי", אשר מנציח את מורשת אהרן קציר בפעילויות שונות – בהענקת מלגות נסיעה לסטודנטים במדעי החיים, בהרצאות בין-לאומיות, ובארגון כנסים שנתיים. כל ילדיו של אהרן קציר בחרו בעולם המדע: הפיסיקאי אברהם קציר, האנתרופולוגית יעל קציר, והביולוג הימי גדי קציר.

 

מחלקת הפולימרים

 
 
 
פרופ' אהרן קציר במעבדתו
עברית

מיתריה של אומה

עברית
 
מיתריה של אומה
 
 
בשלהי שנת 1944, לכבוד יום הולדתו ה-70, הגיע ד"ר חיים ויצמן לביקור בארץ-ישראל לאחר העדרות רבת-שנים. הוא ביקר ביישובים רבים, וזכה לאהדה רבה. ב-30 בנובמבר ביקר בתל-אביב, שם נערכה לכבודו קבלת פנים ממלכתית. אלפי אנשים צפו בו כשעבר במכונית פתוחה ברחובותיה הראשיים של העיר, בלוויית תזמורת צבאית של חיילי הבריגדה ופלוגת חיילים חמושה. נתן אלתרמן תיאר את התרשמותו מהביקור בטור מחורז שהתפרסם ב"טור השביעי" בעיתון "דבר".
 
 

הכימאי והכינור

נתן אלתרמן

 
למראשות כל דור ודור
תלוי כינור.
 
רק מעטים זוכים לנגוע
במיתריו שומרי הסוד.
רוב כנרים יודעי מקצוע
בקשו, לא מצאוהו עוד.
 
אך יש ונושא-עול יגע
מרעיד בו, בלי משים, נימה.
עליו אומרים כי הוא נוגע
במיתריה של אומה.
 
אז הכינור פורץ בבכי
וברוח זמר שובבה.
ובשרוולו דמעה מלחי
מוחה העם אז בגניבה.
 
העם. עם המסדר סבב הוא,
על הגדרות הוא הצטופף.
על מדרכות העיר ניצב הוא
עם תינוקות על הכתף.
כי הוא כה מעט, מעט אהב הוא,
ומשנאה הוא כה עייף.

ראינו את נפשו, היא שרה
בסמטותיה של העיר.
ברחוב אלקבץ ונג'רה
ומסביב לגן מאיר.
 
והשוטרים עמלו, לא נחו
אבל ראינו גם שוטר,
שכפתוריו מאוד זרחו,
אך דמעתו זרחה יותר.
 
ונפשך לא שאלה אז
על מה ולמה היא הומה.
יד כימאי אחד נגעה אז
בכינורה של האומה.
 
ט"ו כסלו תש"ה
מתוך "הטור השביעי"

 
 
מיתריה של אומה
עברית

הרופאה ממוסקבה

עברית
הרופאה ד"ר מאשה ויצמן, אחותו של חיים, נצפתה, עם מותו של נשיא מדינת ישראל, עומדת ובוכה מול שגרירות ישראל במוסקבה, שדגליה הורדו לחצי התורן. היא נאסרה זמן קצר לאחר מכן
משפחת ויצמן בפינסק, בלרוס, 1904. עומדים, מימין: שמואל, גיטה, חיים, פרומה, פייבל ואשתו פאניה, משה, חנה ומאשה ויצמן; יושבים, מימין: חיים ומרים לובז'ינסקי, יחיאל, עוזר, רחל-לאה ומינה ויצמן, אברהם וחיה ליכטנשטיין
 
"אנחנו נסתדר בכל מצב", נהגה לומר רחל, אמו של חיים ויצמן. היא התכוונה לכך שאם הקומוניזם יצליח, המשפחה תוכל לגור ברוסיה עם הבן "המהפכן" שמואל. ואם הציונות תצלח, יוכלו לבוא לגור עם הבן חיים בפלשתינה. בסופו של דבר, כפי שמעיד חיים ויצמן בספרו האוטוביוגרפי "מסה ומעש", היא בילתה את שנותיה האחרונות ברוב אושר בארץ ישראל.
 
אבל שניים מאחיו של חיים ויצמן – אחיו שמואל ואחותו מאשה – נותרו ברוסיה. הם שילמו על כך מחיר כבד כשסטאלין הכביד את ידו על ארצו ועל תושביה.
 
מאשה ויצמן
 
שמואל היה הבן השביעי במשפחת ויצמן ברוכת הילדים (אמם ילדה 15 ילדים, מתוכם הגיעו לבגרות 12). הוא לא הושפע מעמדותיו הציוניות של אחיו חיים, והתווכח איתו בלהט. הוא חבר למפלגת הבונד האנטי-ציונית, ונחשב "סוציאליסט". בשל הגבלה מספרית על כמות היהודים שיכלו ללמוד ברוסיה, הוא למד הנדסה באוניברסיטת ציריך. לאחר מהפכת 1917 האמין ב"עתיד הזוהר" שהבטיחה המפלגה הקומוניסטית. אך נאמנותו לא הועילה לו.

בסביבות שנת ה-1930, נשלח שמואל עם משלחת מהנדסים לארה"ב כדי לקנות ציוד לתעשייה הכבדה המתחדשת של רוסיה, ובדרכו חזרה ביקר בארץ-ישראל כדי להתראות עם אמו ועם שאר בני משפחתו. כשחזר למוסקבה נאסר יחד עם כל שאר חברי המשלחת. הם הואשמו בבגידה ונידונו למוות. הוא ניצל ברגע האחרון, אך סכנה המשיכה לרחף על חייו. בגל "הטיהורים" הגדול של סוף שנות ה-30 נאסר שוב. אחיו, הציוני המפורסם, היווה אחת מהעילות להאשמתו בציונות ובריגול לטובת אנגליה וגרמניה. בשנת 1939 הוא הוצא להורג. רק בשנת 1955, שנתיים לאחר מות סטלין, נודע דבר מותו של שמואל לאשתו ולילדיו.

נכדו, הגיאופיסיקאי ד"ר אזארי גמבורצב, החי כיום במוסקבה, גילה כי גופותיהם של הנידונים למוות נשרפו בבית-העלמין "דונסקי" במוסקבה, שם עומדת כיום מעין אנדרטה לזכרם, ולידה שלטי זיכרון פרטיים שהציבו משפחות המוצאים להורג.
 
מאשה ויצמן, התשיעית מילדי משפחת ויצמן, למדה רפואה בציריך. היא נסעה לשווייץ בשנת 1908 יחד עם אחותה חנה ("אנושקה"), שלמדה כימיה. כשחזרו לרוסיה, בזמן מלחמת העולם הראשונה, נקראה מאשה לשרת כרופאה בחזית. שם פגשה את ואסילי סביצקי, אז קצין פרשים. לאחר המהפכה הם התחתנו ועברו לגור במוסקבה.
 
 
שמואל ויצמן ואשתו בסיה, שנות ה-30 של המאה ה-20

מאשה ואנושקה ביקרו בארץ בסוף שנות ה-20 של המאה הקודמת, אך חזרו לרוסיה. רק בשנת 1933 עברה אנושקה לארץ-ישראל, והחלה לעבוד במכון המחקר על-שם דניאל זיו. מאשה ובעלה נשארו ברוסיה. בסוף שנות ה-40, בגל הגובר של רדיפות ומאסרים בברית-המועצות, נאסר ואסילי ונשלח לסיביר. בפברואר 1953 נאסרה גם מאשה. אחת ההאשמות: חודשים ספורים לפני כן, עם מותו של אחיה, נשיא מדינת ישראל, היא נצפתה עומדת ובוכה מול שגרירות ישראל במוסקבה, שדגליה הורדו לאות אבל לחצי התורן.

 
היא גונתה כ"לאומנית בורגנית", הואשמה בכך שעסקה בתעמולה ציונית, העלילה עלילות שווא על השלטון הסובייטי, זממה לעזוב את ברית-המועצות, והאזינה לתחנות רדיו עוינות, ובהן "קול ישראל". היא נידונה לחמש שנות מאסר ב"גולאג". זמן קצר לאחר מכן מת סטלין, והיא שוחררה.
 
מימין: מינה, מאשה וחנה ויצמן, 1912
 
יותר משנה לאחר מכן הגיעה למוסקבה ורה ויצמן, אלמנתו של חיים. מאשה הגישה בקשה להגר לישראל, ובהתערבותה של ורה קיבלו ואסילי ומאשה היתר עלייה.
 
נכדו של שמואל ויצמן, ד"ר אזארי גמבורצב, זוכר היטב את הפרידה ממאשה, אחות סבו, למרות שעברו מאז יותר מ-50 שנה. דירתם הייתה קפואה מקור וריקה לגמרי מלבד הפסנתר, לידו ישבה חברתה של מאשה, לבושה במעיל פרווה, וניגנה מיצירות שופן.

ב-11 בפברואר 1956 הגיעו מאשה ובעלה לנמל חיפה. על סיפון האונייה פגש אותם אחיינה, עזר ויצמן (בן אחיה הקטן יחיאל), אז מפקד בכיר בחיל האוויר. על הרציף חיכו בני משפחה נוספים, ובהם אנושקה ויצמן. הם התגוררו בביתה של אנושקה בנווה מץ בקמפוס המכון. מאשה החלה לעבוד כרופאה בקופת חולים, ונודעה כבעלת חוש הומור אופייני. היא המשיכה לגור במכון גם לאחר מות אנושקה בשנת 1963. כעבור 11 שנים נוספות, בשנת 1974, הלכה ד"ר מאשה ויצמן לעולמה. בשנת 1989 – 15 שנים לאחר מותה - ניקתה אותה ברית המועצות בכל אשמה, בצו של הסובייט העליון.


מימין: שמואל, חיים ומשה ויצמן, פינסק, בלרוס, 1905

 

תודה לגזנך ויצמן, וכן למיכל ברנר, ראומה ויצמן, ד"ר אזארי גמבורצ'ב ופרופ' יגאל תלמי

עברית

קסם אישי

עברית
 
קסם אישי

בדצמבר 1946, התקיים בבאזל שבשווייץ הקונגרס הציוני ה-22, אשר זכה לכינוי "קונגרס המאבק". מצד אחד ניצבו מנהיגים שדרשו פעולה תקיפה נגד בריטניה, ובראשם דוד בן-גוריון. את המחנה השני הוביל ד"ר ויצמן, אשר דגל במאבק מתון. ויצמן נשא בקונגרס נאום גדול, אך רוב שומעיו סברו כי עיקר כוחו מתבטא בקסמו האישי – ולא בדעותיו המיושנות. ויצמן היתנה את בחירתו המחודשת לנשיא ההסתדרות הציונית בקבלת דעתו. משזו לא התקבלה, הוא פרש מהתפקיד. נתן אלתרמן נדרש לדמותו של חיים ויצמן, וכתב עליו את השיר "קסם אישי".

 

 

 
קסם אישי
או
ויצמן בקונגרס
 
מאת נתן אלתרמן
 
כתבים מִני בזל העיר
מספרים, זה היום השלישי,
על מין סוד משונה ומסעיר,
הנקרא אצלם קסם אישי.
 
וכותב האחד: זה מוזר!
התנגדו לו רובם-ככולם
ופתאום לדוכן הוא חזר
ונאם – ונכבש האולם.
 
נאומו היה טוב. ועזות
נוסחותיו, וקולו חרישי.
מה יכלו הצירים לעשות?
יש לו, יש לו מין קסם אישי...
 
וכותב השני: זה נורא!
מה היה נאומו? אל תשאל.
קצת חידוד פינקסאי, כמסוֹרה,
וקצת פתוס ודרוּש ומשל.
 
אך עם רוב יריביו (אין זה סוד)
בו רותקתי. הרכנתי ראשי.
יהודים, מה אפשר לעשות?
יש לו, יש לו מין קסם אישי...
 
וכותב השלישי: זה איום!
איך בתוך נאומו הנמלץ
הקונגרס (הנלחם בו) פתאום
בתשואות על רגליים קפץ!
 
וידעו הצירים, המאות,
שנואם לפניהם איש-וישי...
אבל מה הם יכלו לעשות?
יש לו, יש לו מין קסם אישי...
 
כך כותבים פרשנינו, וכך
מעורר הקונגרס כיסופים
כסיאנס מעניין ומוצלח
של היפנוזה ושאר כישופים.
 
וציריו, הצופים לבאות,
מוּצנים לקורא החופשי
כקהל של בולעי הרצאות
בלוויית פנס קסם-אישי...
 
יתכן, עד מאוד יתכן
שהקסם חלקו לא קטון.
יתכן שלא שקר החן
ולא הבל הדמות והטון.
 
יתכן שלא שקר החן
ולא הבל הרעד-בקול...
אך נוסיף נא שאף-על-פי-חן
יש לחשוב שעוד אין זה הכל.
 
כן, נדמה שעוד אין זה הסבר
החושף את הסוד הנסתר
של משקל הדברים שדיבר
הנואם שעליו מדובר.
 
כי היה בם, לפי המורגש,
גם קצת תוכן, ריבון העולם,
ומקצת אמונה של ממש,
שדיברה אל יושבי האולם...
 
אפשר קרב לעורר על דבריו
ונגדם כלי ביקורת לחמוש,
אבל כל העושה זאת חייב
קודם כל
בם לנהוג כובד ראש.
 
ובאותם הסברים של לוי
על זיקנה כגורם-הראשי
ועל קסם אישי, - אהובי,
יש יותר מדי קסם אישי.
 
(פורסם בטור השביעי)
 
קסם אישי
עברית

עמודים