שינוי זמני הארוחות עשוי להפחית הצטברות שומנים בכבד

עברית

למחקר עשויות להיות השלכות יישומיות חשובות בתחום הטיפול במחלות מטבולית כמו סוכרת והשמנת יתר

ממצאים חדשים של ניסוי שבוצע בעכברים מראים, כי שינוי של זמני הארוחות בלבד עשוי להשפיע באופן משמעותי על רמות השומן מסוג טריגליצרידים בכבד. למחקר של מדעני מכון ויצמן למדע, שמתפרסם היום בכתב-העת המדעי Cell Metabolism, עשויות להיות תוצאות יישומיות חשובות בתחום הטיפול במחלות מטבוליות, וכן השלכות רחבות יותר על המחקר בתחומים ביולוגיים שונים.

 

תהליכים ביולוגיים רבים מצייתים ללוח זמנים מוגדר, ורמת פעילותם עולה ויורדת באופן מחזורי לאורך היממה. מחזורים כאלה, המוכרים בשם "מחזורים צירקדיים", מוּנעים על-ידי שעונים תאיים, אשר מכוילים על פרקי זמן של כ-24 שעות – בהתאם למעגלי האור-חושך ולרמזים אחרים בסביבתו של היצור החי. הפרעה לתיזמון האופטימלי של המערכת – הן בחיות מודל והן בבני-אדם – גורמת חוסר איזון, אשר מוביל למחלות כמו השמנת יתר, תסמונת מטבולית, וכבד שומני. למשל, ידוע כי עובדים במשמרות לילה סובלים ממחלות אלה בשכיחות גדולה יחסית.

 

זמן, אילוסטרציה

לצורך בחינת התפקיד של המחזור הצירקדי בהצטברות שומנים בכבד כימתה החוקרת הבתר-דוקטוריאלית, ד"ר יערית אדמוביץ, ביחד עם עמיתים ממעבדתו של ד"ר גד אשר, במחלקה לכימיה ביולוגית, ומדענים ממכון המחקר הרפואי סנפורד-בורנהם באורלנדו, מאות סוגי שומנים בכבד העכבר לאורך היממה. המדענים גילו, כי קבוצה מסוימת של שומנים – טריגליצרידים – מראה התנהגות צירקדית: רמתם בכבד עולה כשמונה שעות לאחר הזריחה. יחד עם זאת, המדענים הופתעו לגלות, כי תנודות יומיות ברמות הטריגליצרידים מופיעות גם בעכברים מהונדסים גנטית, שהשעון הביולוגי שלהם אינו מתפקד. בעכברים אלה הייתה העלייה ברמת הטריגליצרידים מאוחרת ב-12 שעות לעומת העכברים הרגילים. "התוצאות האלה היו הפתעה מוחלטת, משום שאפשר לצפות כי במקרה שבו השעון הפנימי אינו מתפקד, כלל לא תהיה הצטברות מחזורית של טריגליצרידים", אומרת ד"ר אדמוביץ.

 

אם לא תקתוק השעון הביולוגי, מה גורם לתנודות המחזוריות ברמות השומנים? "אחד ההסברים שעלו בדעתנו הוא, שמאחר שאוכל הוא המקור העיקרי לשומנים, ובפרט טריגליצרידים, ייתכן כי הרגלי האכילה של העכברים ממלאים כאן תפקיד". בדרך כלל צורכים העכברים כ-20% ממזונם בשעות היום, ואת היתר בשעות הלילה. המדענים הבחינו, כי העכברים חסרי השעון הביולוגי צורכים מזון ללא הפסקה במשך כל היממה. תצפית זו שללה את האפשרות שזמני ההאכלה הם שמכיילים את התנודות המחזוריות ברמות הטריגליצרידים. אולם, כאשר המשיכו המדענים ובדקו את השפעתם של זמני האכלה כפויים על עכברים רגילים, ציפתה להם הפתעה נוספת: כאשר צרכו העכברים כמות זהה של מזון אשר הוגבלה כולה לשעות הלילה, ירדה רמת הטריגליצרידים הכללית בכבד במחצית. תוצאות אלה מעלות את האפשרות, שרמת הטריגליצרידים בכבד, וכן העיתוי שבו הם מצטברים, נקבעים הן על-ידי השעון הביולוגי והן על-ידי זמני האכילה. עם זאת, המנגנון הפנימי הקובע את התנודות בכמותם של הטריגליצרידים נותר בגדר חידה.

 

"ההשפעה הדרמטית של הגבלת האכילה לשעות הלילה על הורדת רמת הטריגליצרידים בכבד, בתוך פרק זמן קצר כל כך – עשרה ימים – היא בעלת חשיבות רפואית", אומר ד"ר אשר. "עודף שומנים ועודף טריגליצרידים הם מחלות נפוצות המתאפיינות ברמות גבוהות של שומנים בדם ובתאי הכבד, המובילים למחלת הכבד השומני ולמחלות מטבוליות נוספות. שינוי זמני הארוחות הצליח להפחית את הצטברות השומנים בכבד של העכברים באופן יעיל ומהיר – טוב יותר מכל תרופה שפותחה עד היום, וזאת מבלי להתייחס לתופעות הלוואי הכרוכות בשימוש באותן תרופות". עכברים הם כמובן חיות ליליות, ולכן יש לבדוק תחילה את התופעה בלוח זמנים הפוך, ואז לאמת את הממצאים לגבי בני-אדם.

 

הזמן הוא מרכיב מרכזי בכל מערכת ביולוגית, ולכן עשויות להיות לממצאים אלה השלכות רחבות יותר על המחקר הביולוגי: השעון הצירקדי פועל אפילו בתאים המצויים במבחנה, ולכן, תוצאות ניסויים עשויות להיות תלויות בזמן בו נותחו הדוגמאות, או, במקרה של ניסויים בבעלי-חיים, במשטר ההאכלה. במילים אחרות, כשמדובר בתכנון ניסויים, על המדענים להיות מודעים לכך שהעיתוי קובע.

 

 

מידע נוסף – ותמונות – אפשר לקבל במשרד דובר מכון ויצמן למדע: 08-934-3856

 

 
זמן, אילוסטרציה
מדעי החיים
עברית

מדעני מכון ויצמן למדע גילו: בתהליכי החיים בתא, מתחוללים עומסי תנועה, "פקקים", ותאונות דרכים

עברית

ממצאים אלה עשויים לסייע בפיתוח תרופות מתקדמות

פרופ' רבקה דיקשטיין
שיעתוק מקטעים גנטיים, אחד מהתהליכים הבסיסייים בכל בעלי-החיים והצמחים בעולם, מתנהל באופן שמזכיר זרימה של תנועה בכבישים, לרבות היווצרות עומסים ואפילו פקקי תנועה ותאונות דרכים. על כל אלה מפקחת "משטרת תנועה" גנטית ייחודית. כך עולה ממחקר חדש וייחודי שהתבצע בראשות פרופ' רבקה דיקשטיין מהמחלקה לכימיה ביולוגית
 במכון ויצמן למדע, והתפרסם בימים אלה בכתב-העת המדעי Nature Communications. ממצאים אלה עשויים לסייע בפיתוח דור חדש של תרופות למחלות שונות.

 

בתהליך השיעתוק "נוסעים" אנזימים על "מסילה" שהיא, למעשה, מקטע גנטי (הידוע כ"גן"), המשועתק על ידם. בתהליך זה יוצרים האנזימים מולקולות שהן תעתיק של הגנים, הממלאות תפקיד בתרגום הרצף הגנטי (על-פי הצופן הגנטי) לחלבונים (החלבונים הם אלה שמפעילים את מנגנוני החיים בתא). פרופ' דיקשטיין וחברי קבוצת המחקר שהיא עומדת בראשה גילו שבדיוק כמו בכביש, שמירת מרחק מתאים בין המכוניות, כלומר, בין אנזימי השיעתוק, חיונית כדי להימנע מתאונות ולהגיע למטרה בשלום. מלבדה השתתפו במחקר ד"ר נדב מרבך-בר, אמיתי בן-נון, שקד אשכנזי, אנה תמרקין-בן הרוש, ד"ר טלי אבנית-שגיא ופרופ' מיכאל ווקר.

 

המדענים חקרו את שיעתוק הגנים המקודדים מולקולות בקרה קטנות הקרויות מיקרו-אר-אן-אי. הניסוי בוצע בתאי אדם ובמסגרתו נבחנו תהליכי שיעתוק שבוצעו בקצבים שונים: קצב גבוה, בו נעים האנזימים ב"צרורות", וקצב נמוך בו האנזימים יוצאים בהפרשי זמן גדולים יחסית. התוצאות היו מפתיעות ולכאורה נוגדות את ההיגיון: כאשר אנזימי השיעתוק יצאו למשימה בצרורות, פחתה כמות המיקרו-אר-אן-אי שנוצרה. לעומת זאת, כאשר האנזימים יצאו לדרכם בהפרשים גדולים יותר, היה יצור המיקרו-אר-אן-אי יעיל יותר.

 

המדענים גילו שכאשר האנזימים יוצאים למשימה ב"צרורות", נוצרים פקקי תנועה, ממש כפי שקורה בשעות העומס בכבישים. כאשר האנזים הראשון נעצר ב"פסי האטה" – אות מולקולרי הגורם להפסקה השיעתוק – האנזימים הבאים אחריו מתנגשים בו, כמו ב"תאונת שרשרת" - ונופלים מהגן (או "יורדים מהפסים"). תאונות כאלה מפחיתות את כמות המיקרו-אר-אן-אי הנוצרת. לעומת זאת, כאשר האנזימים יוצאים לדרכם במרווחי זמן גדולים יותר, הם שומרים על מרחק ביטחון אחד מהשני, וכך הנסיעה חלקה יותר, ללא תאונות דרכים, וכתוצאה מכך עולה היעילות של ייצור המיקרו-אר-אן-אי בתא.

 

ממצאים אלה שופכים אור חדש על ייצור המיקרו-אר-אן-אי, ובכך עשויים לסייע בתכנון תרופות המבוססות על מולקולות אלה. המיקרו-אר-אן-אי התגלו בשנות ה-90 של המאה הקודמת, והן עשויות למלא תפקיד מפתח ברפואה העתידית, בין היתר מכיוון שהן שולטות בהתבטאות של גנים, ובהם גנים המעורבים בהתפתחות של מחלות סרטניות.

 

ממצא נוסף שעולה מהמחקר הנוכחי הוא, שבזמן דלקת, כאשר הגוף מאויים על-ידי פולשים (נגיפים, או חיידקים), נבלם זמנית ייצור המיקרו-אר-אן-אי האנטי-דלקתי. הבלימה נובעת מהגדלת קצב התנועה של אנזימי השיעתוק, היוצאים להגן על הגוף. כתוצאה מהגברת הקצב, גנים דלקתיים ללא "פסי האטה" משועתקים בכמות גדולה ואילו בגן המקודד את המיקרו-אר-אן-אי האנטי-דלקתי נוצרים פקקי תנועה ו"תאונות דרכים" אשר מפחיתים את יצור המיקרו-אר-אן-אי. הפחתה זו "קונה זמן" בשביל הדלקת, ומאפשרת לה לבצע את פעולת הריפוי שלה, לפני שהמיקרו-אר-אן-אי שם לה קץ.

 

בנוסף, המחקר החדש מסביר ממצא שעלה בעבר במעבדתה של פרופ' דיקשטיין, לפיו בגנים ארוכים יותר נוטה קצב השילוח של אנזימי השיעתוק להיות איטי יותר. ככל שהגן ארוך יותר, כך יש סיכוי רב יותר שיימצאו בו "פסי האטה" מולקולריים העלולים ליצור פקקי תנועה ולשבש את השיעתוק. לכן אנזימי שיעתוק הנעים על הגנים האלה בקצב נמוך יותר יכולים לעשות את עבודתם ביעילות גדולה יותר, בהשוואה ליעילותם של אנזימים היוצאים לדרך ב"צרורות".

 
פרופ' רבקה דיקשטיין
מדעי החיים
עברית

קריאת אזהרה

עברית

ממצאים חדשים של מדעני מכון ויצמן למדע יסייעו בפיתוח שיטות ממוקדות למניעת נמק

שבץ מוחי, התקפי לב ומחלות רבות נוספות גורמים להרס רב של תאים ורקמות, המכונה נמק (נקרוזיס). מדובר באירוע אלים: מותו של כל תא מלווה בקריעת הקרום ובשפיכה החוצה של חומרים הגורמים לדלקת, שכתוצאה ממנה נגרם נמק של תאים נוספים. מחקר חדש במכון ויצמן למדע עשוי לסייע בפיתוח תרופות ממוקדות שימנעו את הרס הרקמות הנובע מדלקת ונמק.

המחקר, שבוצע במעבדתו של פרופ' דוד ולך מהמחלקה לכימיה ביולוגית, התמקד בקבוצת אנזימים מעבירי אותות, ובהם האנזים קספאז 8, אותו גילה פרופ' ולך לפני כמעט שני עשורים. מחקרים קודמים בארה"ב, בסין ובאירופה הראו כי קבוצת חלבונים זו מובילה ל נמק "מתוכנת", כלומר מכוון מראש, המיועד להעלים תאים פגומים ונגועים. גילוי זה הוליד תקווה כי ניתן יהיה למנוע הרס מוגזם של רקמות במחלות שונות אם תימצא דרך למנוע מחלבונים אלה להוביל לנמק.

אך במחקר החדש, אשר פורסם בכתב-העת Immunity, משמיעה קבוצת המחקר של פרופ' ולך אזהרה. המדענים גילו כי בתנאים המעודדים דלקת, זאת אומרת, בנוכחותן של מולקולות מסוימות שמקורן בחיידקים, או של איומים מולקולריים אחרים, עשויה אותה קבוצת אנזימים מאותתים להוביל בתאים מסוימים לתהליך אחר לגמרי. האנזימים יכולים לעורר שרשרת אחרת של תגובות ביוכימיות, שלא הייתה ידועה קודם, המובילה לדלקת בדרך ישירה יותר, ללא הנמק: היא מעודדת את יצירתם של חלבוני בקרה דומים להורמונים, הקרויים ציטוקינים. המחקר התבסס בעיקר על ניסויים בעכברים מהונדסים גנטית שהאנזים קספאז 8 היה חסר בתאים חיסוניים מסוימים שלהם. החוקר הבתר-דוקטוריאלי ד"ר טא-בונג קאנג תרם תרומה מרכזית למחקר זה. כמו כן השתתפו בו סאונג-הון יינג, ד"ר ביאטה טוט וד"ר אנדרו קובלנקו.

הממצאים מצביעים על כך שכדי לפתח טיפולים ממוקדים למניעת הנמק, צריכים המדענים ללמוד יותר על האותות המועברים על-ידי קספאז 8 והשותפים המולקולריים של אנזים זה. מאחר ואותות אלה עשויים להוביל לתופעות שונות לגמרי זו מזו, צריכים המדענים להגיע להבנה מתי בדיוק מוביל התהליך ישירות לנמק ומתי לא. להבחנה זו חשיבות עצומה: נמק של רקמות מתרחש במיליארדי בני אדם הסובלים ממחלות רבות, החל מהשבץ והתקפי הלב המוזכרים מעלה, וכלה בזיהומים נגיפיים ובניוון הכבד כתוצאה משתיית יתר של אלכוהול.


 
מדעי החיים
עברית

בין שתי מולקולות

עברית
מדעני המכון גילו כיצד חיידקים החיים בסביבה רעילה מזהים את הרעל ומונעים ממנו לחדור לתוכם
 
אוכלוסיית חיידקים שחיה בקרקעיתו של אגם בקליפורניה מצאה את עצמה, לפני זמן לא רב, במרכזה של מחלוקת מדעית: קבוצת מדענים טענה כי יצורים זעירים אלה, אשר חיים על קרקע עשירה בתרכובת הקרויה ארסנאט – המבוססת על היסוד הרעיל ארסן, יכולים לנצל תרכובת זו כתחליף לפוספאט – תרכובת הזרחן החיונית לכל היצורים החיים. בעקבות הטענה, שהופרכה מאז, עלתה שאלה אחרת: כיצד יצורים שחיים בסביבות עתירות ארסנאט מצליחים לברור בינו לבין התרכובת הנכונה, כלומר פוספאט? תשובה לשאלה הזאת התקבלה באחרונה במחקר בראשותו של פרופ' דן תופיק ממכון ויצמן למדע, שהתפרסם בכתב-העת המדעי Nature.
 
מבחינה כימית-פיסיקלית, ההבדל בין פוספאט לארסנאט הוא דק. ובכל זאת, בעוד הראשון חיוני לחיים, השני מהווה איום גדול עליהם. כיצד אם כן מצליחים חיידקים המוקפים בארסנאט להבחין בין שתי מולקולות שהן כמעט זהות בגודלן, בצורתן, ובתכונותיהן הכימיות? כדי לחקור את השאלה, פרופ' תופיק, יחד עם החוקר הבתר-דוקטוריאלי ד"ר מיכאל אליאס, תלמיד המחקר אלון וולנר וטכנאית המעבדה קורינה גולדין מהמחלקה לכימיה ביולוגית, ביחד עם עמיתים מציריך, בחנו את החלבון שאחראי לגיוס הפוספאט. החלבון, הקרוי PBP (ראשי תיבות ל-phosphate binding protein), ממוקם על הקרום החיצוני של החיידק, שם הוא לוכד את מולקולות הפוספאט ומעביר אותן למשאבות - המכניסות אותן לתא.
 
צוות המדענים השווה את הפעילות של חלבוני PBP שנלקחו מסוגי חיידקים שונים: חלקם מחיידקי מעיים, הרגישים לארסנאט, וחלק מחיידקים עמידים לחומר. הם גילו כי בעוד שהחיידקים הרגילים קשרו מולקולות פוספאט בזיקה הגבוהה פי 500 מזיקתם לארסנאט, בחיידקים העמידים היחס קפץ לפי 5,000. כלומר, כדי להתמודד עם סביבה רעילה, החיידקים פיתחו מנגנון בררני אשר מבטיח אספקה מספקת של פוספאט, ובה בעת מוודא כי לא תחדור ולו מולקולה אחת של ארסנאט. בהמשך, כדי להבין כיצד בורר חלבון ה-PBP פוספאט מארסנאט, יצר ד"ר אליאס גבישים של החלבון, כשהוא קשור לכל אחת מהמולקולות. בדיקה ראשונית הראתה כי קישור הארסנאט לחלבון נעשה באופן זהה לקישור הפוספאט: הן המולקולות הקשורות והן החלבון נראו זהים.
 
ד"ר אליאס שיער כי המפתח עשוי להיות קשר כימי יחיד ובלתי רגיל בין אטום מימן שבחלבון ה-PBP לבין המולקולה הנקשרת אליו. למרבה הצער, השיטות המקובלות לפיענוח מבנה חלבונים אינן מגיעות בדרך כלל לדרגת רזולוציה המאפשרת לראות הבדלים כאלה. אולם לאחר שהגיע עד כאן, הצוות סירב להרים ידיים. המדענים הצליחו למתוח את גבול היכולת של הטכנולוגיה ולהגיע לרמת הפרדה של אנגסטרום בודד (עשירית מיליונית המילימטר) – הפרדה שמאפשרת לזהות את אטום המימן, ולהשוות את הקשר שהוא יוצר עם שתי המולקולות השונות.
 
המדענים גילו כי למרות שהקישור, בשני המקרים, מתרחש בתוך בקע צר בעמקי החלבון, הזוויות של הקשר המימני הנוצר הן שונות. במקרה של הפוספאט נוצר קשר אידאלי "לפי הספר". לעומת זאת, מולקולת הארסנאט – למרות שהיא גדולה רק במעט, נדחקת אל המימן באופן שגורם לה להיקשר אליו בזווית לא טבעית, מעוותת. פרופ' תופיק סבור, כי בעקבות כך נוצרת דחייה בין הארסנאט לבין אטומים אחרים באזור הבקע, וכי דחייה זו מונעת מה-PBP לקשור את מולקולות הארסנאט בזיקה המאפשרת לו להתחרות בפוספאט ולחדור אל פנים התא.
 
חשיבותם של הממצאים אינם רק בפתרון תעלומה ביולוגית. "הפוספאט הוא מרכיב חיוני ביותר לקיומו של יצור חי, ועם זאת, במקומות רבים, הוא אינו מצוי בשפע. מסיבה זאת יש עניין רב בשאלה כיצד אורגניזמים מצליחים לקלוט אותו", אומר פרופ' תופיק. "מחקר זה הוא הראשון להצביע על מנגנון האבחנה של חלבון ה-PBP בהקשר לארסנאט. מלבד זאת, המחקר מהווה דוגמה מרתקת ליכולות הזיהוי של חלבונים, ושל המנגנונים העדינים המאפשרים להם להבחין בין שתי מולקולות כמעט זהות".
 
מדעי החיים
עברית

מדעני מכון ויצמן למדע גילו מנגנון חדש שמאפשר לגוף לבלום ולסיים תגובות דלקתיות

עברית
במכונות המולקולריות אשר מגינות על הגוף שלנו מפני זיהומים אין בוכנות ושסתומים, אך נראה שלפחות חלקן פועלות על-פי אותו עיקרון המפעיל מנוע קיטור. מדעני מכון ויצמן למדע גילו מנגנון אשר שולט
בדלקת, ופועל בדומה לשסתום של מנוע קיטור: ברגע שהפעילות הדלקתית של התא המגינה מפני נגיפים מגיעה לשיאה, מתערב ה"שסתום" המולקולרי, "משחרר לחץ", ומחזיר את המנגנון למצב התחלתי, כך שהוא מוכן לפעולה חוזרת. ממצא זה עשוי לשפוך אור חדש על מחלות דלקתיות כגון דלקת פרקים שגרונית או דלקת המעי הגס, ולהוביל לפיתוח טיפולים יעילים במחלות אלה.

כיצד פועל "שסתום הקיטור" התאי? המדענים גילו, שמרכיבו החיוני הוא אנזים הקרוי קספאז-8. כאשר התא מותקף על-ידי נגיף, מצטרף אנזים זה לצבר מולקולרי גדול, הנוצר במטרה לשחרר אות דלקתי. אך ברגע שהאות הזה משוחרר, הצבר מאבד זמנית את יכולת הפעולה שלו - כפי שקורה בשיאו של מחזור הקיטור, כשהשסתום הנפתח משחרר את הלחץ ומחזיר את המנוע למצבו ההתחלתי. במקרה של התא, האות הדלקתי גורם לקספאז-8 להרוס חלבון הקרוי RIP1 - המשמש כמגביר חיוני של האות - וזאת מיד לאחר ש-RIP1 הגיע למצב בו הוא יכול לעשות פעולת הגברה מרבית. כך מסתיים המחזור הדלקתי: בדיוק לאחר שמנגנון האיתות הגיע לשיא פעולתו, הוא חוזר למצבו הנייטרלי, ומוכן להיכנס למחזור דלקתי נוסף אם התא עדיין מותקף על-ידי נגיפים.

עד לאחרונה היה ידוע שקספאז-8, אשר נתגלה לפני כ-15 שנים על-ידי ראש הקבוצה, פרופ' דוד ולך מהמחלקה לכימיה ביולוגית, יכול למנוע דלקת רק בדרך אחת: גרימת הרס עצמי של תאים פגומים - תהליך הנקרא אפופטוזיס. בתהליך זה נמנעת ההתפזרות של תכולת התא, כדי לא לגרום דלקת. במחקר הנוכחי, שתוצאותיו התפרסמו באחרונה בכתב-העת המדעי Immunity, התגלה מנגנון חדש לגמרי, שבמסגרתו מונע הקספאז-8 את הדלקת בדרך ישירה יותר. המחקר בוצע במעבדתו של פרופ' ולך על-ידי ד"ר אקהיל ראג'פוט, ד"ר אנדרי קובלנקו,ד"ר קונסטנטין בוגדנוב, סאונג-הון יינג, ד"ר טאה-בונג קאנג, ד"ר ג'ין-צ'ול קים, וד"ר ג'יאנגפאנג דו.

ממצאי המחקר עשויים להיות רלבנטיים לכל סוגי הדלקת (לא רק כזו הנגרמת על-ידי נגיפים), ולכן יכולים להוביל לתובנות חשובות בנוגע למחלות דלקתיות. במחלות אלה, התגובה הדלקתית אינה נעצרת כמו שצריך, ולכן ייתכן שחלק מהן נגרמות על-ידי תקלות בקספאז-8, אשר גורמות לפעילות יתר של מגביר האותות RIP1. אם אכן כך הדבר, אפשר אולי יהיה לפתח טיפול המיועד לחסום את ה-RIP1, ובכך לבלום את הדלקת בצורה מדויקת ומכוונת.
 
מדעי החיים
עברית

איתות ברשת

עברית

מדעני מכון ויצמן גילו כיצד בנויות תעלות יונים, וכיצד מבנה זה מאפשר שליטה יעילה בתקשורת של תאי עצב במוח ובגוף

הרשת הביולוגית המסועפת שבגופנו מעבירה אותות כימיים המגיעים למאה מיליארד תאי עצב במוח, המאפשרים, בתורם, תקשורת עם מיליוני תאים באיברי הגוף האחרים, ובכך משפיעים על תהליכים ביולוגיים רבים. כיצד רצף אירועים סבוך כל כך מפעיל תגובות מהירות ומדויקות – הן בזמן והן במקום התרחשותן? מדעני מכון ויצמן גילו מערך של חלבונים הממוקם בקרום תאי העצב והמאפשר שליטה יעלה בתקשורת של תאי העצב במוח ובגוף. ממצאים אלו פורסמו באחרונה בכתב העת המדעי "Neuron".

כמו מכשירים מלאכותיים רבים, גם יצורים חיים משתמשים בשינויי מתח חשמליים כדי להפעיל את גופם. המוח, השרירים, הלב והחושים – כולם עושים שימוש באותות חשמליים. צוות של מדענים ממכון ויצמן למדע, בראשות פרופ' איתן ראובני מהמחלקה לכימיה ביולוגית, התמקדו ברצף האירועים המוביל להפעלת אותות חשמליים בתאי העצב. אחד השלבים בתהליך זה הוא הפעלה של תעלות יונים מסוימות, האחראיות להעברת חומרים שנים מחוץ לתא אל תוכו, ומתוכו החוצה. תעלות אלה הן למעשה חלבונים הממוקמים על קרומי תאי העצב. סגירה ופתיחה של התעלות הללו מאפשרת לתאים לייצר ולהעביר אותות חשמליים. פרופ' ראובני ותלמידי המחקר ענבל ריבן ושחר איוניר חקרו את תעלות האשלגן שפתיחתן גורמת לעיכוב האותות החשמליים בתאי עצב. תעלות אלה קשורות לחלבון נוסף הממוקם בקרום התא, הקרוי חלבון G. הפעלתו של חלבון זה גורמת לפתיחת תעלת היונים, דבר שעוצר את האיתות החשמלי.
 
הפעלת חלבון G נעשית באמצעות חלבון נוסף שגם הוא ממוקם בקרום התא. חלבון זה הוא קולטן, המקבל את ההוראה לפעול ולבצע את משימתו ממתווך עצבי (נוירוטרנסמיטר) הנקשר אליו. אבל, מתווכים עצביים אלה מעבירים סוגים שונים ורבים של מסרים, ובהם גם פקודות הפעלה וגם פקודות לעיכוב האותות החשמליים. כאשר חלבון G מופעל, הוא משפיע על מגוון תהליכים תאיים, אולם בפועל, הפעלת קולטן מסוים על-ידי קישור המתווך המתאים מביאה להפעלה בררנית של מנגנון מוגדר בתא, למשל תעלות אשלגן. כיצד נעשית הברירה הזאת? כיצד "יודע" הקולטן שעליו להפעיל את חלבון ה- G שפותח את תעלת היונים ועוצר את האיתות החשמלי? כיצד פועלת שרשרת זו של פעולות מדויקות, מהירות ובררניות?

פרופ' ראובני וחברי קבוצת המחקר שלו גילו כי החלבונים המרכיבים את המערכת אינם ממוקמים בנפרד על קרום התא, אלא קשורים זה לזה ויוצרים מבנה משותף, עוד בטרם הפעלתם. ארגון זה מבטיח שכאשר מגיע האות להפעלת התעלות, התהליך כולו ניתן לוויסות ולבקרה מהירה בין ה"שכנים". כך מתאפשרים גם הבררנות (הקולטן יודע מראש איזה חלבון G עליו להפעיל), וגם התזמון המדויק. ההבדל בין מצב מנוחה של המערכת למצב מופעל נובע משלוש תת-היחידות המרכיבות את חלבון ה-G. היחידה העיקרית קשורה לקולטן, ושתי האחרות קשורות לתעלת היונים, וכך נוצרת שרשרת מקשרת. הפעלה של חלבון ה-G על-ידי הקולטן משנה את המיקום היחסי של תת-היחידות בתוך המבנה המשותף, מה שגורם לפתיחת התעלה.

העדויות לקיומו של המערך התפעולי הזה הושגו באמצעות טכנולוגיה הנקראת FRET (העברת אנרגיה הגורמת לתהודה פלואורוסנטית), המאפשרת מדידת מרחק בין שתי מולקולות. כאשר שתי מולקולות סמוכות זו לזו, אחת מהן, "המולקולה התורמת", מעבירה אנרגיה ל"מולקולה מקבלת", ובכך גורמת למולקולה המקבלת לפלוט אור. יעילות העברת האנרגיה תלויה במרחק שבין שתי המולקולות. החוקרים הבחינו כי אנרגיה רבה מועברת בין חלבון G לתעלת היונים גם כאשר המערכת נמצאת במנוחה, והסיקו מכך שהם סמוכים מאוד זה לזה, באופן התואם את תפיסת המבנה המשותף.

מוטציות בתעלות יונים מעורבות בהתפתחות מחלות ותופעות לא רצויות כגון אפילפסיה, כאב כרוני, מחלות ניווניות של מערכת העצבים ומחלות שרירים, ולכן תעלות אלה מהוות מטרה טובה לטיפול תרופתי. כך לדוגמה, מתן תחליף מלאכותי לנוירוטרנסמיטר המגביר את פעילות התעלות, עשוי לסייע בטיפול במחלות כמו אפילפסיה, כאב, יתר לחץ דם ושבץ. החוקרים מקווים שממצאים אלה יובילו בעתיד לפיתוח דרכים מתקדמות לטיפול במחלות עצבים שונות.

מדעי החיים
עברית

עושים תיקון

עברית

כיצד מצליח אחד ממנגנוני התיקון של הדי-אן-אי להימנע מיצירת מוטציות?

 פרופ' איתן דומאני ופרופ' ליבנה. מנגון ה"בזק"
 
בכל יום סופג הדי-אן-אי שבגופנו כ-50,000 פגיעות. גורמי הנזקים העיקריים הם תוצרי לוואי מסוימים של תהליכי חילוף החומרים בגופנו, וכן גורמים חיצוניים כמו קרינת השמש, עשן טבק וזיהום אוויר. מנגנונים מיוחדים אשר פועלים בתאי הגוף מתקנים את הנזקים שנגרמים לדי-אן-אי, ומונעים בכך התפתחות מחלות כגון סרטן, כשלים במערכת החיסונית, הזדקנות מוקדמת, ניוון של תאי עצב ועוד. מנגנוני התיקון האלה פועלים בהתאם לסוג הנזק, ולמידת חומרתו. פרופ' צבי ליבנה, מהמחלקה לכימיה ביולוגית במכון ויצמן למדע, בוחן את מנגנוני התיקון האלה. במאמר שפורסם באחרונה בכתב-העת המדעי Nature Communications מתארים פרופ' ליבנה ושותפיו למחקר כיצד עלה בידם לפענח את הבסיס המולקולרי של אחד מהמנגנונים האלה, האחראי לתיקוני "בזק" של נזקי די-אן-אי בתאי יונקים. תובנות אלה עשויות לסייע בפיתוח שיטות טיפול עתידיות בסרטן, ובמיוחד בלוקמיה מיאלואידית חריפה.
 
פרופ' ליבנה אומר, שתא שנגרמו בו נזקים לדי-אן-אי יכול לבחור בין שני מסלולי תיקון – מסלול איטי ושיטתי אשר מתקן בדיוק רב את החלק הפגום, או מסלול מהיר ופחות קפדני, שהפעלתו כרוכה במחיר מסוים: עלולות לחול בו טעויות, שמשמעותן היא היווצרות מוטציות שעלולות להוביל להתפתחות מיגוון מחלות, ואפילו לגרום מוות. אלא שבפועל, מספר המוטציות המתחוללות כתוצאה מפעילות המנגנון הזה קטן יחסית. כיצד מצליח מנגנון ה"בזק", שאינו מדויק, להימנע מיצירת מוטציות רבות? במחקר קודם שביצעו פרופ' ליבנה וחברי קבוצת המחקר שהוא עומד בראשה, התגלה שמנגנון זה מושתת על מעט פחות מעשרה אנזימים משכפלי די-אן-אי (די-אן-אי פולימרז), שכל אחד מהם מותאם להתמודד עם סוג מסוים של נזק לדי-אן-אי, ובכך מפחית את הסיכוי לטעויות. פולימרז אטא, לדוגמה, מתקן את הנזק שנגרם מאור השמש. אבל כאן עלתה שאלה מורכבת חדשה: מהו המנגנון שמווסת את המערכת, ודואג לכך שפעילות הפולימרזות תתבצע כמתוכנן? או, במילים אחרות: מי הוא "סדרן העבודה" שיודע לשגר לכל משימת תיקון את ה"מומחה" המתאים?
 
 
עומר זיו
 

 

עמית צייזל
 
רק חלק קטן מהגנים המווסתים את פעולתו של מנגנון תיקוני ה"בזק" ידוע. כדי לזהות גנים מווסתים חדשים, פיתחו פרופ' ליבנה ותלמיד המחקר עומר זיו – בשיתוף עם פרופ' איתן דומאני ותלמיד המחקר לשעבר עמית צייזל, מהמחלקה לפיסיקה של מערכות מורכבות – שיטה חדשנית לגילויים. הם השתמשו בתרביות של תאי אדם שהתקבלו מחולים בהם היה תיקון הנזקים המדויק פגום, ולכן, כאשר בחנו את תגובת התרביות לנזקים שנגרמו כתוצאה מחשיפה לקרינה אולטרה-סגולה, הם הסתמכו, במידה רבה, על מנגנון תיקון ה"בזק". בניסוי הם "כיבו" בזה אחר זה 1,000 גנים שונים, וחיפשו את התאים שהתאפיינו בשיעור הישרדות חריג (גבוה או נמוך). בשלב השני הם בחנו 240 גנים שגילו הישרדות חריגה, ובחנו אותם באמצעות שיטה חדשה, אותה פיתחו לצורך מדידת תיקון ה"בזק". אסטרטגיה זו הובילה לזיהויים של 17 גנים אשר ממלאים תפקיד בהפעלתו של מנגנון תיקוני ה"בזק" בתאי יונקים.
 
בהמשך התמקדו המדענים ב-NPM1 – אחד הגנים שזיהו, המקודד חלבון בעל מספר תפקידים, הקרוי "נוקליאופוסמין". בין היתר התברר, ש-NPM1 מווסת את מנגנון תיקוני ה"בזק" באמצעות קשר פיסי שהוא יוצר עם פולימרז אטא. בהעדר נזק לדי-אן-אי, נקשר NPM1 לפולימרז אטא ו"נועל" אותו. בכך הוא מונע ממנו לפעול שלא לצורך (דבר שבתנאים מסוימים עלול אפילו לגרום נזק), ו"מאחסן" אותו לשעת חירום. אבל כאשר נגרם לדי-אן-אי נזק מהסוג שפולימרז אטא "מומחה" בתיקונו, ה-NPM1 "משחרר" אותו, ו"משגר" אותו לפעולה.
 
המדענים גילו, שמחסור ב-NPM1 גורם להפחתה ברמות פולימרז אטא, ומוביל להיחלשות ביכולת ההתמודדות של התאים עם נזקי הדי-אן-אי. הגנים הנוספים שגילו המדענים עשויים למלא תפקיד דומה בבלימתן או בהפעלתן של הפולימרזות האחרות הכלולות ב"ארגז הכלים" של מנגנון תיקוני ה"בזק". בנוסף, הם גילו כי בקו תאים שנגזר מחולה לוקמיה מיאלואידית חריפה הנושא מוטציה ב-NPM1 (וכ-30% מכלל החולים נושאים מוטציה זאת), אכן קיים מחסור בפולימרז אטא, בשל פירוק יתר הנגרם עקב העדרו של נוקליאופוסמין תקין. המדענים מקווים, שבקרוב יוכלו לבחון את הממצאים הללו בחולי לוקמיה מיאלואידית חריפה.
 
משתתפים נוספים במחקר: נטליה מירלס-נייסברג, ד"ר אומקנטה סווין, ד"ר רינת נבו, וד"ר ניר בן שטרית ממכון ויצמן למדע; פרופ' ברונאנג'לו פליני, ד"ר מריה פאולה מרטלי, ורוברטה רוסי מאוניברסיטת פרוג'ה, איטליה; פרופ' ניקולס ג'יאסינטוב מאוניברסיטת ניו-יורק, ארצות הברית; פרופ' תומס קארל וסטפן שיסר מאוניברסיטת לודוויג מקסימיליאנס במינכן, גרמניה; ופרופ' קריסטין א. קנמן מאוניברסיטת מישיגן, ארצות הברית.
 
NPM1 בא במגע עם פולימרז אטא ומווסת את מנגנון תיקון ה"בזק". ניתוח פולימרז אטא ו-NPM1 בתאים שספגו קרינה אולטרה-סגולה – ובתאי ביקורת שלא הוקרנו. בכחול: הדי-אן-אי בגרעין התא; בירוק: אזורי המגע בין פולימרז אטא ו-NPM1
 
 
 פרופ' איתן דומאני ופרופ' ליבנה. מנגון ה"בזק"
מדעי החיים
עברית

מסביב לשעון

עברית
 
ממצאים חדשים של ניסוי שבוצע בעכברים מראים, כי שינוי של זמני הארוחות בלבד עשוי להשפיע באופן משמעותי על רמות השומן מסוג טריגליצרידים בכבד. למחקר של מדעני מכון ויצמן למדע, שהתפרסם באחרונה בכתב-העת המדעי Cell Metabolism, עשויות להיות תוצאות יישומיות חשובות בתחום הטיפול במחלות מטבוליות, וכן השלכות רחבות יותר על המחקר בתחומים ביולוגיים שונים.
 

מימין: ד"ר יערית אדמוביץ, ד"ר מרינה גוליק, זיו צויגהפט, ד"ר גד אשר, רונה אבירם, מורן שלו וד"ר ליאת רוסו נורי. העיתוי קובע

תהליכים ביולוגיים רבים מצייתים ללוח זמנים מוגדר, ורמת פעילותם עולה ויורדת באופן מחזורי לאורך היממה. מחזורים כאלה, המוכרים בשם "מחזורים צירקדיים", מוּנעים על-ידי שעונים תאיים, אשר מכוילים על פרקי זמן של כ-24 שעות – בהתאם למעגלי האור-חושך ולרמזים אחרים בסביבתו של היצור החי. הפרעה לתיזמון האופטימלי של המערכת – הן בחיות מודל והן בבני-אדם – גורמת חוסר איזון, אשר מוביל למחלות כמו השמנת יתר, תסמונת מטבולית, וכבד שומני. למשל, ידוע כי עובדים במשמרות לילה סובלים ממחלות אלה בשכיחות גדולה יחסית.
 
לצורך בחינת התפקיד של המחזור הצירקדי בהצטברות שומנים בכבד כימתה החוקרת הבתר-דוקטוריאלית, ד"ר יערית אדמוביץ, ביחד עם עמיתים ממעבדתו של ד"ר גד אשר, במחלקה לכימיה ביולוגית, ומדענים ממכון המחקר הרפואי סנפורד-בורנהם באורלנדו, מאות סוגי שומנים בכבד העכבר לאורך היממה. המדענים גילו, כי קבוצה מסוימת של שומנים – טריגליצרידים – מראה התנהגות צירקדית: רמתם בכבד עולה כשמונה שעות לאחר הזריחה. יחד עם זאת, המדענים הופתעו לגלות, כי תנודות יומיות ברמות הטריגליצרידים מופיעות גם בעכברים מהונדסים גנטית, שהשעון הביולוגי שלהם אינו מתפקד. בעכברים אלה הייתה העלייה ברמת הטריגליצרידים מאוחרת ב-12 שעות לעומת העכברים הרגילים. "התוצאות האלה היו הפתעה מוחלטת, משום שאפשר לצפות כי במקרה שבו השעון הפנימי אינו מתפקד, כלל לא תהיה הצטברות מחזורית של טריגליצרידים", אומרת ד"ר אדמוביץ.
 
אם לא תקתוק השעון הביולוגי, מה גורם לתנודות המחזוריות ברמות השומנים? "אחד ההסברים שעלו בדעתנו הוא, שמאחר שאוכל הוא המקור העיקרי לשומנים, ובפרט טריגליצרידים, ייתכן כי הרגלי האכילה של העכברים ממלאים כאן תפקיד". בדרך כלל צורכים העכברים כ-20% ממזונם בשעות היום, ואת היתר בשעות הלילה. המדענים הבחינו, כי העכברים חסרי השעון הביולוגי צורכים מזון ללא הפסקה במשך כל היממה. תצפית זו שללה את האפשרות שזמני ההאכלה הם שמכיילים את התנודות המחזוריות ברמות הטריגליצרידים. אולם, כאשר המשיכו המדענים ובדקו את השפעתם של זמני האכלה כפויים על עכברים רגילים, ציפתה להם הפתעה נוספת: כאשר צרכו העכברים כמות זהה של מזון אשר הוגבלה כולה לשעות הלילה, ירדה רמת הטריגליצרידים הכללית בכבד במחצית. תוצאות אלה מעלות את האפשרות, שרמת הטריגליצרידים בכבד, וכן העיתוי שבו הם מצטברים, נקבעים הן על-ידי השעון הביולוגי והן על-ידי זמני האכילה. עם זאת, המנגנון הפנימי הקובע את התנודות בכמותם של הטריגליצרידים נותר בגדר חידה.
 
"ההשפעה הדרמטית של הגבלת האכילה לשעות הלילה על הורדת רמת הטריגליצרידים בכבד, בתוך פרק זמן קצר כל כך – עשרה ימים – היא בעלת חשיבות רפואית", אומר ד"ר אשר. "עודף שומנים ועודף טריגליצרידים הם מחלות נפוצות המתאפיינות ברמות גבוהות של שומנים בדם ובתאי הכבד, המובילים למחלת הכבד השומני ולמחלות מטבוליות נוספות. שינוי זמני הארוחות הצליח להפחית את הצטברות השומנים בכבד של העכברים באופן יעיל ומהיר – טוב יותר מכל תרופה שפותחה עד היום, וזאת מבלי להתייחס לתופעות הלוואי הכרוכות בשימוש באותן תרופות". עכברים הם כמובן חיות ליליות, ולכן יש לבדוק תחילה את התופעה בלוח זמנים הפוך, ואז לאמת את הממצאים לגבי בני-אדם.
 
הזמן הוא מרכיב מרכזי בכל מערכת ביולוגית, ולכן עשויות להיות לממצאים אלה השלכות רחבות יותר על המחקר הביולוגי: השעון הצירקדי פועל אפילו בתאים המצויים במבחנה, ולכן, תוצאות ניסויים עשויות להיות תלויות בזמן בו נותחו הדוגמאות, או, במקרה של ניסויים בבעלי-חיים, במשטר ההאכלה. במילים אחרות, כשמדובר בתכנון ניסויים, על המדענים להיות מודעים לכך שהעיתוי קובע.
 
בתמונה: שעון, מזלג וסכין
 
מימין: ד"ר יערית אדמוביץ, ד"ר מרינה גוליק, זיו צויגהפט, ד"ר גד אשר, רונה אבירם, מורן שלו וד"ר ליאת רוסו נורי. העיתוי קובע
מדעי החיים
עברית

ממוחזרים

עברית
מימין: מריה פוזשי לוי, ד"ר מיכל שרון, ישי לוין וגילי בן-ניסן. גמישות
 
 
כל מי שראה אי-פעם כיצד מכינים נייר או בקבוקי פלסטיק למיחזור, מכיר את המכונות הכבדות הרומסות את החומרים האלה ללא הבחנה. לעומת זאת, המכונות המולקולריות המכינות את החלבונים למיחזור בתאים חיים הן עדינות ומתוחכמות, וכפי שמתברר ממחקר חדש אשר נעשה במכון ויצמן למדע – גם רבגוניות הרבה יותר משמקובל היה לחשוב.
 
צוות של מדעני המכון, בראשותה של ד"ר מיכל שרון, גילה שינויים דינמיים המתרחשים במכונות האלה כאשר הן מסמנות חלבונים למיחזור. הבנה דקדקנית של תהליך המיחזור היא חיונית, מפני ששגיאות במנגנון זה תורמות להיווצרות מחלות נפוצות רבות. למעשה, חיוניותו של ציוד המיחזור לחיי התא הובילה בשנת 2004 להענקת פרס נובל לכימיה למדענים שפיענחו את תפקידו של היוביקוויטין, סמן מולקולרי קטן הנצמד לחלבונים המיועדים להרס שמבצעות מכונות המיחזור.
 
חלבונים בלויים או פגומים, או כאלה שאין בהם יותר צורך, מפורקים ומורכבים מחדש באופן תמידי כמעט בכל תאי גופנו. עם המכונות המבקרות את התהליך הזה נמנה צבר מולקולרי גדול, הסיגנלוזום, אשר מורכב משמונה חלבונים. הוא משחרר את הפקודה המובילה בסופו של דבר לסימון החלבון על-ידי יוביקוויטין.
 
עד עכשיו חשבו מדענים כי המבנה של הסיגנלוזום קבוע למדי, אך המחקר החדש של מדעני המכון הראה כי למעשה, הצבר הגדול הזה דינמי ביותר: כל אחת משמונה תת-היחידות שלו יכולה לקבל צורות שונות. יתר על כן, היחידות יכולות להתארגן בשילובים שונים. בנוסף, הצבר כולו יכול לנדוד בהתאם לצורך לחלקים שונים של התא.
 
מדעני המכון עבדו עם תאים אנושיים והשתמשו במספר טכנולוגיות, כולל ספקטרוסקופיית מאסות מתקדמת, במטרה לברר כיצד פועל הסיגנלוזום בעת משבר – כאשר הדי-אן-אי של התא ניזוק מקרינה אולטרה-סגולה. המדענים גילו, כי בסיגנלוזום מתחוללים מספר שינויים. ראשית, הוא נע מהציטופלסמה לגרעין התא, בו נגרם הנזק; ככל שהנזק גדול, כך גדול מספר הסיגנלוזומים העוברים לגרעין. יתר על כן, בגרעין התא לובשות תת-היחידות של הסיגנלוזום צורה שונה מזו של אלה שנשארו בציטופלסמה. ממצאים אלה מלמדים, כי הסיגנלוזום מתאים את עצמו לצרכים המשתנים של התא.
 
את המחקר, אשר התפרסם באחרונה בכתב-העת המדעי Molecular and Cellular Biology, ביצעה ד"ר שרון עם ד"ר מריה פיוזסי-לוי וד"ר גילי בן-ניסן במחלקה לכימיה ביולוגית, ביחד עם ד"ר אליזבטה ביאנקי ממכון פסטר בצרפת, ד"ר הוגיאנג ז'ו, ד"ר מיכאל דירי ופרופ' קטרין ליליי מאוניברסיטת קיימברידג', וד"ר ישי לוין ממרכז המחקר הלאומי לרפואה מותאמת אישית על-שם ננסי וסטיבן גראנד במכון ויצמן למדע.
 
המחקר עשוי לשפוך אור חדש על המנגנונים המעורבים בתיקונים אשר מתבצעים בתא בעקבות נזק לדי-אן-אי. טעויות בתיקון הנזקים עלולות להוביל להיווצרות סרטן.ברמה בסיסית יותר, המחקר עשוי להעמיק את ההבנה לגבי התיפקוד המולקולרי של יצורים חיים בכלל, ושל בני אדם בפרט. ממצאיו רומזים, כי ייתכן שלא רק הסיגנלוזום, אלא גם מכונות גדולות אחרות בתא, הן דינמיות ורבגוניות הרבה יותר משמקובל לחשוב.
 
 
 
בסרטון: ד"ר מיכל שרון מסבירה על הסינגלוזום
 
 
 
 
 
 
 
ב
 
 
 
 
ב
 
בנ
מימין: מריה פוזשי לוי, ד"ר מיכל שרון, ישי לוין וגילי בן-ניסן. גמישות
מדעי החיים
עברית

בכיוון התנועה

עברית

שיעתוק מקטעים גנטיים, אחד מהתהליכים הבסיסייים בכל בעלי-החיים והצמחים בעולם, מתנהל באופן שמזכיר זרימה של תנועה בכבישים, לרבות היווצרות עומסים, ואפילו פקקי תנועה ותאונות דרכים. על כל אלה מפקחת "משטרת תנועה" גנטית ייחודית. כך עולה ממחקר חדש שהתבצע בראשות פרופ' רבקה דיקשטיין מהמחלקה לכימיה ביולוגית במכון ויצמן למדע, ופורסם באחרונה בכתב-העת המדעי Nature Communications. ממצאים אלה עשויים לסייע בפיתוח דור חדש של תרופות למחלות שונות.

ד"ר נדב מרבך-בר ופרופ' רבקה דיקשטיין. פסי האטה
 
בתהליך השיעתוק "נוסעים" אנזימים על "מסילה", שהיא, למעשה, מקטע גנטי (הידוע כ"גן"); מקטע זה הם משעתקים. בתהליך זה יוצרים האנזימים מולקולות שהן תעתיק של הגנים, והן ממלאות תפקיד בתרגום הרצף הגנטי (על-פי הצופן הגנטי) לחלבונים (החלבונים הם אלה שמפעילים את מנגנוני החיים בתא). פרופ' דיקשטיין, וחברי קבוצת המחקר שהיא עומדת בראשה, גילו שבדיוק כמו בכביש, שמירת מרחק מתאים בין המכוניות, כלומר, בין אנזימי השיעתוק, חיונית כדי להימנע מתאונות ולהגיע למטרה בשלום. מלבד פרופ' דיקשטיין השתתפו במחקר ד"ר נדב מרבך-בר, אמיתי בן-נון, שקד אשכנזי, אנה תמרקין-בן הרוש, ד"ר טלי אבנית-שגיא ופרופ' מיכאל ווקר.
 
המדענים חקרו את שיעתוק הגנים המקודדים מולקולות בקרה קטנות הקרויות מיקרו-אר-אן-אי. הניסוי בוצע בתאי אדם, ובמסגרתו נבחנו תהליכי שיעתוק שבוצעו בקצב שונה: קצב גבוה, בו נעים האנזימים ב"צרורות", וקצב נמוך, בו יוצאים האנזימים בזה אחר זה, בהפרשי זמן גדולים יחסית. התוצאות היו מפתיעות, ולכאורה נוגדות את ההיגיון: כאשר אנזימי השיעתוק יצאו למשימה בצרורות, פחתה כמות המיקרו-אר-אן-אי שנוצרה. לעומת זאת, כאשר האנזימים יצאו לדרכם בהפרשים גדולים יותר, היה ייצור המיקרו-אר-אן-אי יעיל יותר.
 
המדענים גילו, שכאשר האנזימים יוצאים למשימה ב"צרורות", נוצרים פקקי תנועה, ממש כפי שקורה בשעות העומס בכבישים. כאשר האנזים הראשון נעצר ב"פסי האטה" – אות מולקולרי הגורם להפסקה השיעתוק – האנזימים הבאים אחריו מתנגשים בו, כמו ב"תאונת שרשרת", ונופלים מהגן (או "יורדים מהפסים"). תאונות כאלה מפחיתות את כמות המיקרו-אר-אן-אי הנוצרת. לעומת זאת, כאשר האנזימים יוצאים לדרכם במרווחי זמן גדולים יותר, הם שומרים על מרחק ביטחון אחד מהשני, וכך הנסיעה חלקה יותר, ללא התחוללות של תאונות דרכים – וכתוצאה מכך גוברת היעילות
של ייצור המיקרו-אר-אן-אי בתא. במילים אחרות, כמו בהרבה מקרים אחרים בחיים, מתברר שגם בעולם המולקולרי של התאים החיים – "פחות זה יותר".
 
ממצאים אלה שופכים אור חדש על ייצור המיקרו-אר-אן-אי, ובכך עשויים לסייע בתכנון תרופות המבוססות על מולקולות אלה. המיקרו-אר-אן-אי התגלה בשנות ה-90 של המאה הקודמת, והוא עשוי למלא תפקיד מפתח ברפואה העתידית, בין היתר מכיוון שהוא שולט בהתבטאות של גנים, ובהם גנים המעורבים בהתפתחות של מחלות סרטניות.
 
ממצא נוסף שעלה מהמחקר הנוכחי הוא, שבזמן דלקת, כאשר הגוף מאוים על-ידי פולשים (נגיפים, או חיידקים), נבלם זמנית ייצור המיקרו-אר-אן-אי האנטי-דלקתי. הבלימה נובעת מהגדלת קצב התנועה של אנזימי השיעתוק, אשר יוצאים להגן על הגוף. כתוצאה מהגברת הקצב משועתקים גנים דלקתיים ללא "פסי האטה" בכמות גדולה, ואילו בגן המקודד את המיקרו-אר-אן-אי האנטי-דלקתי נוצרים פקקי תנועה ו"תאונות דרכים" אשר מפחיתים את יצור המיקרו-אר-אן-אי. הפחתה זו מאפשרת לדלקת לנצל את הזמן ולבצע את פעולת הריפוי שלה, לפני שהמיקרו-אר-אן-אי שם לה קץ.
שיר אלקובי, י"א, אורט הנרי רונסון, אשקלון
 
בנוסף, המחקר החדש מסביר ממצא שעלה בעבר במעבדתה של פרופ' דיקשטיין: בגנים ארוכים יותר נוטה קצב השילוח של אנזימי השיעתוק להיות איטי יותר; ככל שהגן ארוך יותר, כך יש סיכוי רב יותר שיימצאו בו "פסי האטה" מולקולריים העלולים ליצור פקקי תנועה ולשבש את השיעתוק. לכן, אנזימי שיעתוק הנעים על הגנים האלה בקצב נמוך יותר יכולים לבצע את עבודתם ביעילות גדולה יותר בהשוואה ליעילותם של אנזימים היוצאים לדרך ב"צרורות".
 
 
שיר אלקובי, י"א, אורט הנרי רונסון, אשקלון
מדעי החיים
עברית

עמודים