חיקוי עם שיניים

עברית
 

 

מימין: פרופ' דניאל וגנר וד"ר בני בר-און. ארגון עצמי

 
כשזה מגיע לתחכום, הטבע מביס אותנו פעם אחר פעם. לדוגמה, במה שקשור לתכנון חומרים, אנחנו לא מפסיקים להעתיק ממנו. כנפי מטוסים, לוויינים, ואולי גם פגושים של מכוניות – הם רק חלק מההתקנים אשר יעוצבו, אולי, בעתיד על בסיס חומרים ביולוגיים שהטבע העניק להם חוזק בלתי-רגיל: הם מסודרים כמבנה בתוך מבנה – בדומה לבובות "בבושקה" רוסיות.
 
כדי לייצר חומרים סינתטיים עמידים כאלה, יש לחקור את המבנה הטבעי לפרטי פרטים. מדעני מכון ויצמן למדע עשו באחרונה צעד חשוב בכיוון זה. פרופ' דניאל וגנר והחוקר הבתר-דוקטוריאלי ד"ר בני בר-און, מהמחלקה לחומרים ופני שטח שבפקולטה לכימיה, בנו מודל מתמטי חדש, אשר מבהיר את התכונות המכניות של חומרים ביולוגיים חזקים רבים – כמו שיניים, עצמות, צדפות, קשקשי דגים, קרני איילים, שריונות צבים, ועוד.
 
כל אלה מכונים "חומרים מרוכבים", מפני שהם בנויים משני רכיבים: אלמנטים מינרליים קשיחים הנעוצים בתוך מצע אורגני רך, כמו חלבון. השילוב בין השניים יוצר מבנה דומה לזה של לבנים וטיח, המקנה לחומרים מרוכבים את עמידותם. פרופ' וגנר וד"ר בר-און הביאו בחשבון עובדה נוספת: בחלק מהחומרים המרוכבים, הלבנים והטיח הם בעצמם חומרים מרוכבים, הבנויים מאותם רכיבים, אך בסדר גודל קטן פי 100, או פי 1,000. זווית ראייה זו הוסיפה רמה חדשה של מורכבות, אשר מסבירה, למשל, כיצד השיניים שלנו משרתות אותנו היטב, במשך עשרות שנים.
 
דנטין, החומר הפנימי של השן, הוא חומר מרוכב הבנוי מצינוריות מינרליות דקות ה"מודבקות" יחד על-ידי "טיח" קולגן. המינרל עצמו הוא שביר, אך בשילוב עם הקולגן הוא הופך להיות חזק במידה יוצאת דופן. המודל החדש של פרופ' וגנר וד"ר בר-און מביא בחשבון, כי "טיח" הקולגן אשר עוטף את צינוריות המינרל של הדנטין, שרוחבן הוא מספר מיקרומטרים (מספר מיליוניות המטר), מכיל לא רק קולגן. מתברר, כי הוא בעצמו חומר מרוכב, אשר בנוי מגבישי מינרל בגודל מספר ננו-מטרים (מיליארדיות המטר), עטופים בחלבון – גם הוא בגודל ננו. "המבנה מזכיר בובה רוסית – פתחנו 'בובה' אחת, ואנחנו מגלים בפנים עוד מבנה מרוכב", אומר ד"ר בר-און. המודל מביא בחשבון, כי ה"לבנים" של המינרל בדנטין מונחות לא רק בצורה מוסטת זו ביחס לזו, כמו בקיר לבנים, אלא גם בפריסה מרחבית שונה: הלבנים הגדולות, היוצרות את המבנה, מונחות בצורת מניפה, והלבנים הקטנות יותר פונות לכיוונים שונים – דבר המוסיף לדנטין קשיחות ועמידות בכיוונים רבים, וצפיפות משתנה בעומקים שונים של השן.
 
המודל מספק הסבר לממצאים ממחקרים קודמים של פרופ' וגנר, לפיהם הדנטין רך יותר בחלקה העליון של השן, וקשה יותר בבסיסה, קרוב לחניכיים. ההבדלים בצפיפות מבטיחים ספיגת זעזועים, ומונעים התפשטות הסדקים באמייל השן. בנוסף, ההתייחסות לשינויים בצפיפות פותרת מחלוקת ששררה עד כה סביב הדנטין: עד כה נמדדו ערכים שונים מאוד עבור הקשיחות של הדנטין, אך לא נמצא הסבר לתופעה. כעת ברור, שהמדידות נעשו בשכבות שונות של הדנטין, מבלי לדעת כי הצפיפות שלו, וכתוצאה מכך גם קשיחותו, משתנה משכבה אחת לשנייה. העיצוב הטבעי של הדנטין יכול להוות השראה למבנים סינתטיים בעלי רכיבים מרוכבים, הניתנים ל"כיוונון מכני".
 
הדנטין, כמו חומרים ביולוגיים נוספים מרובי-סקאלות, נוצר בטבע בדרך מופלאה - באמצעות ארגון עצמי. המודל החדש של פרופ' וגנר וד"ר בר-און עשוי להוביל לייצור חומרים מרוכבים כאלה בדרך סינתטית. המודל תואר בשנה וחצי האחרונה בארבעה מאמרים מדעיים, בכתבי-העת Journal of the Mechanics and Physics of Solids ו-Journal of Biomechanics. המודל הוכיח את עצמו כאמין ביותר, הן כאשר נבחן כנגד סימולציות מספריות, והן כנגד מדידות פיסיקליות של דנטין וחומרים ביולוגיים אחרים, שנעשו במעבדות שונות בעולם - כולל במעבדתו של פרופ' וגנר במכון ויצמן. המודל הנוכחי מהווה קפיצת מדרגה משמעותית בהשוואה למודלים קודמים המתארים מבנה ומכניקה של עצמות, שפיתח פרופ' וגנר בשנות ה-90 של המאה הקודמת, בשיתוף עם פרופ' סטיב ויינר מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון ויצמן למדע.
 
בנוסף לחלקי מטוסים, לוויינים ומכוניות, עשויים חומרים הבנויים בהשראת הטבע לתרום לשיפורם של התקנים רבים, שעבורם העמידות לפגיעה היא תכונה חיונית. אלה כוללים למשל שכפ"צים, מכוניות משוריינות, ודלתות עמידות במיוחד. חומרי העתיד המבוססים על חומרים בעלי מבנים בסדרי גודל רבים צפויים להיות עמידים גם בפני שחיקה.
 
מימין: פרופ' דניאל וגנר וד"ר בני בר-און. ארגון עצמי
כימיה
עברית

חדש תחת השמש

עברית
 
 
"החלום שלי, בנוגע לאנרגיה חלופית, הוא שיום אחד יהיו גגות כל הבתים צבועים ב'צבע סולארי', שיספק להם חלק משמעותי מצריכת החשמל", אומר פרופ' דויד כאהן מהמחלקה לחומרים ופני שטח שבפקולטה לכימיה במכון ויצמן למדע.
 
מצד אחד, כידוע, השמש היא מקור אנרגיה אדיר. מצד שני, השימוש במשאב הזה אינו נפוץ. מדוע? התשובה לשאלה זו קשורה בעובדה הידועה שבחיים אין דבר מושלם, ואין ארוחות חינם. הטכנולוגיות הקשורות בניצול אנרגיה סולארית הן עדיין יקרות, ואינן מסוגלות להמיר את אנרגיית השמש לחשמל ביעילות מספקת, שתהפוך אותה לכדאית מבחינה כלכלית לרוב השימושים. על בסיס חוקי הפיסיקה, יעילותו של תא סולארי בודד המוצלח ביותר אינה יכולה לעלות על 31% (בהמרת אנרגיית השמש לאנרגיה חשמלית), והיעילות המושגת בפועל קטנה עוד יותר. מדוע אם כן כדאי להשקיע בתאים סולאריים שיעילותם נמוכה כל כך? התשובה הפשוטה לכך היא, שההשקעה משתלמת אם התאים זולים מספיק. "הרעיון הוא להבין את המגבלות, וגם את היכולות של כל אחד מסוגי התאים הסולאריים, ולזהות נישה ייחודית המתאימה לכל אחד מהם", אומר פרופ' כאהן.
 
לפני מחצית המאה זיהו ויליאם שוקלי והנס קווייסר שלוש מגבלות בסיסיות, שחלות על כל תא סולארי ומביאות ליעילות מקסימלית: קליטת האור שלהם מוגבלת לטווח קטן מהספקטרום המלא של אור השמש; חלק גדול מהאור הנקלט בתא מתבזבז בצורת חום; ובנוסף, חלק מהזרם החשמלי שנוצר בתא הולך לאיבוד עוד לפני שניתן להשתמש בו. שלוש המגבלות האלה, שקיבלו את השם SQ על-שם ראשי התיבות של שני מגדיריהן, נחשבו עד היום לגורמים היחידים המגבילים את יעילותם של התאים הסולאריים. אבל מה בנוגע לדור החדש יותר של תאים סולאריים, אשר עשויים מחומרים מולקולריים - כמו פולימרים אורגניים - במקום מחומר גבישי אי-אורגני, כמו סיליקון? בניסויי מעבדה, יעילותם של תאים אלה משתווה בקושי לזו של התאים הפחות יעילים שמצויים כיום בשימוש מסחרי, ולרוב אף נופלת מהם. האם הסיבה לכך היא קשיים בפיתוח, או אולי קיימים גורמים מגבילים נוספים, מלבד אלה שהוגדרו על ידי קווייסר ושוקלי, שיש להביא בחשבון?
 
כדי לנסות לגלות את התשובה לשאלה הזו, פרופ' דויד כאהן, יחד עם החוקר הבתר-דוקטוריאלי פבריטה נייק (ממכון טאטא למחקר בסיסי בהודו), ובעזרת פרופ' חואן ביסקרט מספרד, הישוו וניתחו סוגים שונים של תאים סולאריים, כשהם מתייחסים למיגוון רחב של קריטריונים. ממצאיהם, שהתפרסמו באחרונה בכתב העת המדעי Advanced Materials, מראים כי אכן קיימים גורמים מגבילים נוספים על אלה שהגדירו קווייסר ושוקלי - לפחות עבור תאים סולאריים העשויים מחומרים אורגניים - אשר עשויים להסביר את איבודי האנרגיה הגדולים.
 
תא סולארי טיפוסי מהדור הישן עשוי משתי שכבות של מוליך למחצה אי-אורגני - במרבית המקרים משמש לכך סיליקון. אחת משתי השכבות עשירה באלקטרונים, ואילו בשנייה יש מחסור באלקטרונים. כאשר מניחים את השכבות זו על גבי זו נוצר שדה חשמלי. כאשר פוגעות במוליך למחצה קרני אור, אשר נושאות כמות אנרגיה מספקת כדי לשחרר את האלקטרונים מקשריהם, נוצר זרם חשמלי. השדה החשמלי פועל כעת כשער חד-כיווני, והאלקטרונים החופשיים נעים דרך תיל המחבר את שתי השכבות - כך נוצר זרם חשמל.
 
הבעיה היא, שלא כל האור הפוגע בתא אכן מנוצל: האור נפרד בהתאם לרמות האנרגיה של אורכי הגל השונים המרכיבים אותו (כפי שאפשר לראות - לגבי אורכי הגל הנראים - בצבעים של הקשת בענן). רק חלק מסוים מתוך האנרגיה הזאת - שכמותו המדויקת מוכתבת על-ידי תכונות החומר - נחוצה לשחרור האלקטרונים. אם קרני האור הפוגעות בחומר אינן נושאות כמות מספקת של אנרגיה, הן יעברו דרך התא ולא ינוצלו. לעומת זאת, אם האור נושא כמות אנרגיה גדולה מהנדרש, האנרגיה העודפת תתבזבז בצורת חום. בנוסף לכך, אנרגיה פוטנציאלית עשויה אף היא ללכת לאיבוד כאשר אלקטרון משוחרר חוזר למצבו הקודם, הקשור, לפני שהוא מספיק "לברוח" דרך התיל.
 
כאשר מדברים על הדור החדש של קולטים, העשויים מחומרים אורגניים מולקולריים, יש להתחשב בגורמים נוספים, המוכתבים על-ידי התכונות הכימיות והפיסיקליות של חומרים אלה. פרופ' כאהן סבור, כי עובדה זו עשויה להסביר את יעילותם הנמוכה. המבנה של חומרים אורגניים, לדוגמה, הוא מסודר פחות. נדרשת כמות גדולה יותר של אנרגיה לצורך שחרור האלקטרונים כדי ליצור זרם חשמלי. כאשר אלקטרון משתחרר, בעקבות אינטראקציה של אור עם החומר האורגני, חלק מהאנרגיה הולך לאיבוד בצורה של תנודות בקשר הכימי. בנוסף, הקישור הכימי החלש בין מולקולות אורגניות (בהשוואה לקשר בין אטומים בחומרים אי-אורגניים לא-מולקולרים) מוביל לתנועה מופחתת של אלקטרונים דרך המוליך למחצה, דבר אשר גורם לחלק מהאלקטרונים המשוחררים לאבד את האנרגיה שלהם. אמנם שני המנגנונים האלה, בהם מתבזבזת אנרגיה, משותפים לכל התאים הסולאריים, אך הם קטנים ואף זניחים בתאים הסולאריים האי-אורגניים.
 
ובכל זאת, פרופ' כאהן אינו ממהר לוותר על חלום התאים הסולאריים הזולים והיעילים, אורגניים ואי-אורגניים. "במקום להשקיע זמן ומאמץ בניסיון להגיע ליעילות בלתי ריאלית, עלינו להבין את מגבלות של כל תא ותא, לפתח ציפיות סבירות יותר לגבי יכולותיהם, ולעשות בהם שימוש מתאים יותר", הוא אומר. "לדוגמה, תאים מולקולריים יכולים להיות מושלמים כצבעים סולאריים, למרות יעילותם הנמוכה, ויהיו זולים הרבה יותר לייצור מתאים סולאריים עשויים מסיליקון, שאינם מתאימים לשימוש הזה. הם גם יכולים להתאים לניצול חלקים מסוימים של הספקטרום - כלומר לאורכי גל ספציפיים שקשה לנצל באמצעים אחרים".
 
ממצאי המחקר עשויים להיות שימושיים גם לצורך המרה של אנרגיה סולארית לאנרגיה כימית, ולכן סבור פרופ' כאהן כי המחקר עשוי להיות רלבנטי למערכות פוטוסינתטיות מלאכותיות. "תאים סולאריים הם מעין 'גרסת בטא' המאפשרת ללמוד על חלק חשוב של הפוטוסינתזה המלאכותית. השגת תובנות שיאפשרו התקדמות לקראת פיתוח מערכות פוטוסינתטיות מלאכותיות וצבעים סולאריים, תקדם אותנו להרכבת התצרף של מקורות האנרגיה העתידיים שלנו".
 
פרופ' דויד כאהן ופבריטה נייק. צבע סולארי
 
 
 
 
פרופ' דויד כאהן ופבריטה נייק. צבע סולארי
כימיה
עברית

חלקיקים בעקבות השמש

עברית
 
מימין: ד'ר אנה אלבו ירון, פרופסור משה לוי, פרופסור ג'פרי גורדון, פרופסור רשף טנא, פרופסור דניאל פוירמן, ד'ר מאיה בר-סדן, ד'ר רונית פופוביץ-בירו, וד'ר יבגני (יוג'ין) כץ. פולרנים אי-אורגניים
 
קרינת שמש, הנחשבת למקור אין-סופי של אנרגיה, יכולה גם לספק הצצה נדירה לעולמם של הננו-חומרים. במחקר חדש, שביצעו מדענים ממכון ויצמן למדע ומאוניברסיטת בן-גוריון שבנגב, התגלתה צורתם של ננו-חלקיקים אי-אורגניים מסוימים, באמצעות שימוש באור שמש מרוכז. המחקר, שבו השתתפו גם מדענים גרמניים, "זורה אור שמש" על התנהגותם של חלקיקים בסדר גודל ננומטרי, ועשוי להוביל לפיתוח יישומים מתקדמים של ננו-חומרים שונים.
 
לפני קרוב לשני עשורים גילו לראשונה פרופ' רשף טנא ושותפיו למחקר בפקולטה לכימיה במכון ויצמן, כי ננו-חלקיקים של חומר אי-אורגני יכולים ליצור מבנים חלולים דמויי כלוב. עד אז סברו, שרק מולקולות של פחמן יכולות ליצור מבנים חלולים, כדוריים - מבנים אשר זכו לכינוי "פולרנים" בשל דמיונם לכיפות הגיאודסיות שהמציא האדריכל ריצ'רד בקמינסטר פולר. התגלית של פרופ' טנא פתחה תחום חדש של מחקר, המתמקד בחלקיקים אי-אורגניים דמויי פולרנים, אשר הוביל ליישומים מפתיעים - כמו הפקת חומרי סיכה מוצקים משופרים. עם זאת, המחקר בתחום פתח שאלות רבות חדשות, במיוחד כאלה המתייחסות לקשר בין התכונות המיוחדות של החלקיקים לבין המבנה שלהם וצורתם.
 
החלקיק הקרוי פולרן אי-אורגני "אמיתי" - כלומר, החלקיק דמוי-כלוב הקטן והיציב ביותר של חומר אי-אורגני - הוא בעל מבנה של תמניון: גוף המזכיר קובייה, אך כולל שמונה פאות במקום שש. מדענים במכון ויצמן ובמכוני מחקר אחרים בעולם כבר יצרו תמניונים כאלה בעבר, אך לפולרנים אי-אורגניים גדולים יותר יש מבנה כדורי רב-שכבתי. כיצד נקבעת הצורה שמקבל הננו-חלקיק?

התשובה לשאלה עקרונית זו, שהיא מרכזית להבנת ננו-חומרים, התקבלה במחקר החדש, אשר התפרסם באחרונה במהדורה הבין-לאומית של כתב-העת Angewandte Chemie. צוות החוקרים הבין-לאומי עבד עם ננו-חלקיקים שגודלם אינו עולה על מספר מיליוניות המטר, של חומר הקרוי מוליבדנום דו-גופרתי (MoS2).

המטרה הראשונה הייתה ליצור אדים אטומיים של מוליבדנום דו-גופרתי. במחקרים שבוצעו בעבר, בהם השתמשו באור לייזר לצורך מטרה זו, נוצרו תמניונים קטנים בלבד, העשויים מכ-20,000 אטומים. כדי ליצור תמניונים גדולים יותר בנו המדענים מאוניברסיטת בן-גוריון, בראשותו של פרופ' ג'פרי גורדון, התקן סולארי חדשני המורכב ממערכת מראות המרכזת את קרני השמש מייצרת קרן אינטנסיבית במיוחד, שעוצמתה חזקה בערך פי 15,000 מקרני השמש. המדענים השתמשו בהתקן זה כדי לחמם מוליבדנום דו-גופרתי לטמפרטורה של 2,500 מעלות צלסיוס, ולהפוך אותו לענן חם של אטומים בודדים. מכיוון שקרן השמש המרוכזת רחבה הרבה יותר מהלייזרים שבהם השתמשו במחקרים קודמים, נוצרו בהתקן תנאים ייחודיים. תנאים אלה איפשרו לאטומים המתקררים ליצור צברים גדולים בהרבה מאלה שנוצרו בעקבות השימוש בלייזר.
 
לאחר מכן השתמשו ד"ר אנה אלבו-ירון ממכון ויצמן ועמיתיה במספר מיקרוסקופים אלקטרוניים - כולל המיקרוסקופ המתקדם במעבדתו של ד"ר לותאר הובן במרכז יוליך למחקר שבגרמניה - כדי לבחון את המבנה של הננו-חלקיקים שנוצרו. התמונות שהתקבלו סיפקו הוכחה ניסיונית ראשונה לחיזויים התיאורטיים שהפיקה קבוצתו של פרופ' גוטהארד זייפרט באוניברסיטה הטכנית שבדרזדן, ואשר התברר כי היו מדויקים להפליא. התמונות גילו, כי בנוסף לתמניונים ולכדורים רב-שכבתיים נוצרים לפעמים גם חלקיקי ביניים "היברידיים".

מתברר, שקיים קשר בין המבנה המתקבל לבין גודל החלקיק: המולקולות הקטנות ביותר, בגודל של פחות מ-100,000 אטומים, היו תמניונים חלולים. לחלקיקים גדולים יותר, הכוללים בערך 500,000 אטומים, היה מבנה ביניים: שכבות של תמניון בליבה, אשר עטופות בשכבות כדוריות רבות, כמו בצל.

מלבד התשובות שהן מציעות לשאלות בסיסיות בתחום מדע החומרים, תוצאות המחקר עשויות להוביל ליישומים מעשיים. מוליבדנום דו-גופרתי משמש כזרז בתהליך הניקוי של דלקים מאובנים. בתהליך זה מסולקת הגופרית במטרה למנוע היווצרות של דו-תחמוצת הגפרית, אשר תורמת לגשם חומצי. למטרה זו עשויה צורתו הננו-חלקיקית של המוליבדנום הדו-גופרתי להיות יעילה הרבה יותר: בזכות המבנה התלת-ממדי שלהם, חלקיקים אלה עשויים להיות נגישים יותר לתגובות עם הגופרית, וכך לזרז את תהליך הניקוי. כאשר יצליחו לייצר אותם בכמויות מספיקות, מתכוונים המדענים לבחון את הפוטנציאל של החלקיקים הסולאריים כזרזים לניקוי גופרית. זרזים כאלה יועילו לסביבה בשני מובנים: הם יופקו בשיטה סולארית נקייה, ויהיו יעילים יותר בהפחתת הנזק שגורמים דלקים מאובנים לסביבה.
 
יישומים אפשריים נוספים לננו-חלקיקים סולאריים קשורים בעובדה, שהמולקולות התמניוניות של מוליבדנום דו-גופרתי הן בעלות תכונות של מתכת, אך החלקיקים הכדוריים הם מוליכים-למחצה. משמעות הדבר היא, שהחלקיקים בעלי מבנה הביניים התמניוני-כדורי הם מוליכים-למחצה המקיפים רכיב בעל תכונות מתכתיות. למבנה כזה עשויים להיות שימושים חדשים בתעשיית המוליכים-למחצה, כמו, לדוגמה, ליצירת חישנים מתקדמים.
 
את המחקר ביצעו ד"ר אנה אלבו-ירון ופרופ' משה לוי במעבדתו של פרופ' רשף טנא, מהמחלקה לחומרים ופני שטח שבפקולטה לכימיה במכון ויצמן למדע, עם ד"ר רונית פופוביץ'-בירו מהמחלקה לשירותים כימיים במכון; יחד עם פרופ' דניאל פויירמן וד"ר יוג'ין כץ ממעבדתו של פרופ' ג'פרי גורדון באוניברסיטת בן-גוריון; ובשיתוף עם מדענים מגרמניה: מרק וידנבאך, ד"ר מאיה בר-סדן, וד"ר לותאר הובן במרכז יוליך למחקר, וד"ר אנדריי אניאשין ופרופ' גוטהרד זייפרט מהאוניברסיטה הטכנית של דרזדן.

 

מדריך לחיים בריאיםפרופ' רשף טנא

בשנים האחרונות עבר פרופ' רשף טנא לאורח חיים בריא, והפחית 20 ק"ג ממשקלו. בנעוריו שירת בצנחנים, ו"רץ על הגבעות", אבל מאז, בלחץ השגרה והעבודה, "עשה לעצמו הנחות", והתוצאה לא איחרה לבוא.
 
לפני מספר שנים, מאז מות רעייתו, החליט להשקיע יותר בבריאות. פרופ' טנא: "המתכון שלי לחיים טובים מבוסס על תזונה נכונה ועל פעילות גופנית מתונה. לאכול הרבה פירות וירקות, מעט שומן, להימנע כמעט לחלוטין מסוכר (מלבד פירות יבשים). אני צמחוני זה 20 שנה, ולכן מקפיד על תזונה מאוזנת". הוא מקדיש קרוב לשעה ביום לפעילות גופנית מתונה, ואפשר לראות אותו צועד בשבילי המכון מדי יום, בגשם או בשרב. "עכשיו אני גם ישן יותר, וחברי מדווחים שאני מחייך יותר".

 
מימין: ד'ר אנה אלבו ירון, פרופסור משה לוי, פרופסור ג'פרי גורדון, פרופסור רשף טנא, פרופסור דניאל פוירמן, ד'ר מאיה בר-סדן, ד'ר רונית פופוביץ-בירו, וד'ר יבגני (יוג'ין) כץ. קרינה
כימיה
עברית

צייר לי ננו-צינור

עברית
 
מימין: טוהר ירדן ופרופ' ארנסטו יוסלביץ. ננו-צינורות מצופים זהב המלך מידאס אולי הפך כל דבר שנגע בו לזהב, אבל הוא מעולם לא זכה להניח את ידיו על ננו-צינורות פחמן. ההישג הזה נפל בחלקם של פרופ' ארנסטו יוסלביץ ותלמיד המחקר טוהר ירדן, מהמחלקה לחומרים ופני שטח שבפקולטה לכימיה במכון ויצמן למדע. באחרונה השתמשו השניים בשיטה שפותחה במעבדתו של פרופ' יוסלביץ, המאפשרת לשלוט בהפקת ננו-צינורות פחמן כדי ליצור, בין היתר, ננו-חוטים בעלי צורות מורכבות המצופים זהב.
 
לפני שנתיים התחילו פרופ' יוסלביץ וחברי קבוצת המחקר שבראשותו ליצור ננו-צינורות ארוכים ודקים בעלי כיפופים, לולאות ופיתולים, כולל צורות "עקלתון" המזכירות רדיאטורים. ננו-צינורות מעוקלים כאלה יוכלו אולי, בעתיד, לשמש כמרכיבים בהתקנים חשמליים זעירים. מעניין לציין, כי הצורות הזעירות והמסודרות האלה מתארגנות באופן עצמאי. המדענים יצרו מעין "אי-סדר מסודר", שבו תנודות אקראיות מניעות את ההתארגנות העצמית ואת כיוונה, ובשיטה זו הצליחו "לצייר" כל צורה.
 
ננו-צינור פחמן עקלתוני מצופה זהב
 
 
כעת מתחילים החוקרים לצפות את הננו-צינורות האלה בזהב, באמצעות תהליך הקרוי שיקוע חשמלי: העברת פולסים חשמליים בתמיסה המכילה יוני מתכת גורמת להם לעזוב את התמיסה ולהתחבר לננו-צינורות. עד כה הניבה השיטה יצירות מוזהבות יפות, אבל מטרת החוקרים איננה לעצב ננו-תכשיטים, כמובן, אלא, כפי שאומר פרופ' יוסלביץ, "לשלב בין הגיאומטריה הייחודית של הננו-צינורות העקלתוניים לבין התכונות של חומרים אחרים". באמצעות השיטה - אשר התפרסמה בכתב-העת Nano Letters וזכתה לכינוי "לצייר עם ננו-צינורות" - אפשר לייצר ננו-חוטים מכל חומר מוליך או מוליך למחצה. בנוסף לזהב, הם ציפו את הננו-צינורות העקלתוניים גם בחומר הקרוי ביסמות טלוריד. חומר זה מסוגללהמיר חום בחשמל, או, לחלופין, כאשר מועבר דרכו זרם חשמלי, הוא מקרר. ננו-חוטים של ביסמות טלוריד עשויים להוות בעתיד מעין סוללה זעירה בהתקנים מיקרוסקופיים, או לשמש כיחידות קירור זעירות במכשירים ננו-אלקטרוניים.
 
בינתיים ממשיך הצוות בניסיונותיו לייצר ננו-חוטים עקלתוניים ממיגוון חומרים. אחד האחרונים שבהם, לדוגמה, הניב חוטים שייתכן כי אפשר יהיה להשתמש בהם כקולטי אור קטנטנים, או אף כננו-נורות ניאון.

 

אהבה משמיעה ראשונה

כמדען ואב לארבעה, חייו של פרופ ' יוסלביץ נעים בעיקר בין המעבדה והבית. "אך לפעמים", הוא אומר, "המדע לוקח אותי לחופים רחוקים ומפתיעים. באחרונה, למשל, הוזמנתי להרצות בכנס בהוואי. נהניתי כמובן מחופי התכלת עטורי הדקלים ומהרי הגעש הירוקים, אבל התאהבתי ממש במוסיקה המקומית. זמרים וזמרות בני הוואי מסלסלים בקולות פלצט לצלילי יוקליילי וגיטרה רפויית מיתרים. הזמרים שאהבתי הם Israel Kamakawiwo’ole Amy Hanaiali’i והאחים Cazimero. ניתן לשמוע את שיריהם ביוטיוב ולקנות את תקליטיהם באמזון".
 
 
 
 
ננו-צינור פחמן עקלתוני מצופה זהב
כימיה
עברית

צפוף

עברית
 
 
 

מימין: ד"ר אמנון בוקסבוים, ד"ר שירלי דאובה, פרופ' רועי בר-זיו ודן ברכה. שבבים גנטיים

 
קול המון בהרים, דמות עם רב, קול שאון ממלכות גויים נאספים.
ישעיהו י"ג, ד
 
כל מי שצפה בתחנת רכבת סואנת ודאי הבחין בכך שההמון אינו מתפזר באופן אחיד בתוכה - הצפיפות מתרכזת סביב  דלפק הכרטיסים, הקיוסקים והרציפים. מתחמים אלה אמנם אינם מוגדרים באמצעות קירות, ובכל זאת הפעולות  השונות מתרחשות בתוך מדורים מוגדרים - מעין תאים פתוחים, נפרדים. מדענים ממכון ויצמן למדע משתמשים בעיקרון דומה כדי לדחוס גנים לתוך מדורים קטנים בשבב. כך הם יכולים גם לגלות כיצד אסטרטגיות מסוג זה ל"ניהול המונים" עשויות לתרום לפיתוח גישות לשליטה בפעילויות הגנים בתאים. השיטה החדשה שפיתחו מעניקה להם כלי חדש להפעלת גנים בניסויים במעבדה באופן מציאותי יותר. בנוסף, היא עשויה להוות צעד חשוב במאמצים ליצור תאים מלאכותיים.
 
פעילות הגנים ביצורים חיים מתחוללת בחלליו הצפופים של התא, או בגרעין התא. ממצאים שהתקבלו באחרונה מצביעים על כך, שסוגי פעילות מסוימים מתוחמים באזורים שונים בתוך חלל הגרעין הדחוס. לעומת זאת, בניסויי מעבדה המחקים את הפעילות התאית, גדילי הדי-אן-אי ומולקולות אחרות צפים בדרך כלל בחופשיות בתמיסה. פרופ' רועי בר-זיו, מהמחלקה לחומרים ופני שטח שבפקולטה לכימיה, רצה ליצור מערכת מלאכותית שתשלב את הנוחיות של ניסויי מבחנה עם תנאי הצפיפות האמיתיים של התא. יחד עם תלמיד המחקר דאז, אמנון בוקסבוים, פיתח פרופ' בר-זיו שיטה להצמדת גדילי די-אן-אי ארוכים יחסית למשטח, כדי ליצור מעין מברשת די-אן-אי עבה וצפופה. באמצעות טכניקת פוטו-ליטוגרפיה, הנהוגות בתחום המיקרו-אלקטרוניקה, הצליחו ליצור "צילומים" מודפסים מפורטים, כך שהמרחק בין זיפי הדי-אן-אי במברשת אינו עולה על כ-30 ננומטרים.
 
לאחר שהשלימו את פיתוח המברשת, פנו חברי צוות המחקר - ובהם גם תלמיד המחקר דן ברכה וד"ר שירלי דאובה, מנהלת המעבדה למדעי הננו במחלקה לתשתיות למחקר כימי במכון ויצמן למדע - לבדוק מה יכולות מברשות הדי-אן-אי ללמד אותם על פעילות גנים בתנאים צפופים. לצורך כך התחילו עם התסריט הפשוט ביותר: הם יצרו מברשות די-אן-אי שזיפיהן עשויים מגן יחיד, ובחנו את השלב הראשון של הפעילות הגנטית - יצירת גדילי אר-אן-אי על-פי הצופן הגנטי, בהשוואה לאותו תהליך בגדילי די-אן-אי שצפים בחופשיות בתמיסה.
 
מברשות הגנים שיצר הצוות אכן פעלו כמדורים נפרדים זעירים. החוקרים גילו, כי במדורים אלה מתקיימים תנאים שונים משאר הסביבה, למרות היעדר הפרדה פיסית. המדענים בדקו גם את פעילות מברשות הגנים שלהם בתנאים סביבתיים משתנים - לדוגמא, בדרך של שינוי ריכוזי המלחים בתמיסה, או הוספת חומרים כימיים המשפיעים על פעילות הדי-אן-אי – ומצאו שפעילות הגנים הצפופים שבמברשת מתאימה הרבה יותר למציאות (של פעילות הגנים בתא) בהשוואה למידת ההתאמה של פעילות הגנים שצפים בתמיסה.
 
בהמשך הרחיבו המדענים, או צמצמו, את הרווחים בין הגדילים; הוסיפו כמויות משתנות של די-אן-אי "זבל" (חומר גנטי שאינו מקודד חלבון) בין הגנים; והפכו את כיוון הגנים, כך שבחלק מהמקרים היה המידע הגנטי המורה ל"התחיל להעתיק כאן" סמוך לצד החופשי של זיפי המברשת, ובפעמים אחרות היה קרוב לקצה המחובר למשטח.
 
אילוסטרציההחוקרים גילו, כי לכל השינויים האלה יש השפעה על המהירות שבה פועלים הגנים - כולל אלה שאינם מקודדים לחלבון. עלייה בצפיפות הזיפים האטה את התהליך, וכך גם הצבת צופן ה"התחל" סמוך יותר לבסיס המברשת. נראה, כי המערך הצפוף מגביל את נגישות הדי-אן-אי למכונות השיעתוק (האנזימים שיוצרים את מולקולת האר-אן-אי), וגם שומר לפרק זמן ממושך יותר את המכונות ואת האר-אן-אי שנוצר בתוך המדור המופרד. בנוסף, המדענים מצאו שסידור המברשת מאפשר להם לשלוט בכיוון העתקת המידע הגנטי (ולפיכך בתפוקת החלבונים הנוצרים על-פיו) - שליטה שאינה אפשרית בניסויים המבוצעים בתמיסות, אבל מתאפשרת באופן רגיל בתאים אמיתיים.
 
למרות שבתאים חיים הגנים אינם מסודרים בשורות מסודרות ומקבילות, המדענים סבורים שהמודל שפיתחו מאפשר להגיע לתובנות חשובות לגבי האופן בו המערך הפיסי של גדילי הדי-אן-אי משפיע על פעילותו. כך, לדוגמא, הם משערים שדי-אן-אי הזבל, המהווה כ-90% מכלל החומר הגנטי בתאים שלנו, עשוי לתפקד כ"חומר אריזה" השומר על רמת הצפיפות הדרושה. בנוסף, הממצאים שלהם רומזים כי ההפרדה למדורים משמשת כאסטרטגיה נפוצה, אשר חוסכת מקום ושומרת על הסדר בתא הצפוף והסואן. "ייתכן שמדורים פתוחים כאלה אפילו הקדימו את התא הסגור", אומר פרופ' בר-זיו. "ייתכן כי התאים הראשוניים לא היו מוקפים בקרום, אלא היו מבנה בו הצטופפו מולקולות מורכבות, וייתכן שהמבנה הזה נשמר כעיקרון ארגוני בסיסי".
 
פרופ' בר-זיו מדגיש את העובדה, שחברי צוות המחקר הביאו למעבדה כישורים ותחומי הכשרה שונים. היו ביניהם פיסיקאים, ביו-כימאים ומתמחים בביו-הנדסה. "שילוב התחומים האלה הוא שאיפשר את המחקר הזה", הוא אומר. בהמשך מתכננים פרופ' בר-זיו וצוותו להמשיך לשפר את היכולות של מברשות הגנים, ולבצע פעולות שונות במצבים מורכבים יותר - כולל מערכים בהם מעורבים מספר סוגים של גנים, או שינויים בהרכב החומר הגנטי. בעתיד שואפים המדענים ליצור כרומוזום מלאכותי, ואולי אפילו תא מלאכותי. פרופ' בר-זיו: "לעומת שבבי הגנים של היום, המהווים כלי איבחון פסיבי, הגנים במברשות שלנו פעילים, ואנחנו רוצים ללמוד איך לשלוט בפעילותם".
 
 
 
מימין: ד"ר אמנון בוקסבוים, ד"ר שירלי דאובה, פרופ' רועי בר-זיו ודן ברכה. שבבים גנטיים
כימיה
עברית

מחילות שן

עברית
פרופ' ליה אדדי ופרופ' סטיב ויינר. נייר זכוכית
 
 
קיפודי ים החיים על קרקעית הים לא נראים שייכים לעולמה של הטכנולוגיה המתקדמת. אבל מדענים במכון ויצמן למדע גילו באחרונה, להפתעתם, שיצורים קוצניים אלה יוצרים את מקומות המחבוא שלהם תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. כאשר הם חופרים לעצמם מחילות בקרקעית הים, משתמשים הקיפודים עגולי הגוף בחמש השיניים שלהם, שכמו שיניהם של מכרסמים נשחקות בקצותיהן וממשיכות לגדול מצידן השני, מכיוון השורש, במשך כל חייו של הקיפוד. מפתיע, אבל השיניים האלה, אשר צריכות להיות חזקות יותר מסלע הגיר בו חופרים הקיפודים את מחילותיהם, עשויות בעיקר מקלציט, אותו מינרל שממנו עשויה ברובה אבן הגיר. כיצד אם כן מצליחות השיניים האלה לחרוץ ולחפור בקרקע הים?
 
בסדרה של מחקרים שבוצעו במשך יותר מעשור גילו פרופ' סטיב ויינר ופרופ' ליאה אדדי, מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון ויצמן למדע, כי סודם של קיפודי הים טמון בשילוב של טכנולוגיות עיצוב מקוריות ומפיעות. המחקר האחרון בסדרה, שביצעו החוקרת הבתר-דוקטוריאלית יורונג מה ותלמידת המחקר יעל פוליטי, בשיתוף פרופ' פופהגילברט וד"ר רבקה מצלר מאוניברסיטת ויסקונסין, ד"ר ברברה אייכמאייר, אוסקר פאריס ופיטר פראצל ממכון מקס בפוטסדם, גרמניה, וד"ר אנדרה מייבום מהמוזיאון הלאומי לתולדות הטבע בפאריס, פורסם באחרונה בכתב-העת של האגודה הלאומית האמריקאית למדעים (PNAS). בשלב הראשון מצאו המדענים, כי שיניהם של קיפודי ים מכילות גבישים של מגנזיום קלציט שהם קטנים, דחוסים וחזקים יותר מקלציט נקי. גבישים אלה מרוכזים בקצה הטוחן של השן ובמיוחד במרכזה, שם מופעל רוב הכוח. מה שמחזיק את הגבישים במיקום הנכון הוא תבנית של גבישי קלציט שהם גדולים ורכים יותר. בזמן שרוב החומרים מסוג זה בנויים כתבנית של סיבים קשים המכילה את המילוי הרך יותר, נראה כי שיני הקיפודים בנויות באופן שונה: תבנית של סיבי קלציט רכים יחסית מחזיקה גבישי מגנזיום קלציט שהם קשיחים יותר. עובדה זו מאפשרת לגבישים אלה להתפזר לאורך פני השטח של קצה השן. נוכחות גבישי המגנזיום קלציט יוצרת אפקט של נייר זכוכית אשר מסייע לטחון את הסלע.
 
באמצעות שימוש במיקרוסקופיית אלקטרונים ברזולוציה גבוהה מסוג X-PEEM גילו המדענים היבט מרתק נוסף של עיצוב השן בקיפודי ים. מתברר, שכל החומרים הגבישיים אשר מרכיבים את השן מסודרים בשתי שכבות שונות, ושכבות אלה "ננעלות" זו על גבי זו כמו אצבעות של שתי ידיים משולבות. המדענים מאמינים, כי בדרך זו קיפודי הים מייצרים לעצמם כלי משונן המזכיר מסור. הקצה משחיז את עצמו כאשר השן נטחנת. במקביל, השכבות הגבישיות נשברות תמיד בצורה כזאת שהקצה נשאר משונן.
 
הבנה טובה יותר של מבנה השיניים של קיפודי ים עשויה להוביל לעיצוב כלים מכניים משופרים, כגון כלים יעילים לטחינה ולחיתוך אשר אינם מתקהים, בדיוק כמו השיניים המשחיזות את עצמן של קיפודי הים.
 
פרופ' ליה אדדי ופרופ' סטיב ויינר. נייר זכוכית
כימיה
עברית

פרק חדש

עברית

מדעני המכון הצליחו ליצור מערכת סיכוך חדשה, אשר מפחיתה את החיכוך לרמות דומות לאלה המתקיימות במערכות טבעיות

 
 
 
 
 
פרופ' יעקב קליין. תנועה חלקה
 
בתחרות הטכנולוגית המתקיימת בין האדם לטבע נהנה הטבע מיתרון ותק משמעותי - 3.5 מיליארד שנות ניסיון שבמהלכן השתכללו מאוד יכולותיו בתחומי העיצוב, התכנון והביצוע. כך נוצרו מערכות טבעיות מתוחכמות אשר מממשות באופן מרבי את הפוטנציאל שלהן, ומאפשרות לבעלי-החיים לתפקד ביעילות רבה. אחת הדוגמאות למערכת טכנולוגית יעילה, מעשי ידי הטבע, היא מערכת הסיכוך המופעלת במוקדי החיכוך בגוף האדם - המיפרקים. הטבע הצליח לפתח שיטות וחומרים אשר מפחיתים את החיכוך לרמות נמוכות במיוחד, גם במיפרקים הפועלים בלחצים גבוהים - כמו הירכיים והברכיים. החיכוך הנמוך במיפרקים אלה שקול, לשם המחשה, להפעלת כוח של קילו אחד - כוח המופעל בקלות באמצעות האצבע - כדי להסיט ממקומו משקל של טונה.
 
אבל, לרוע המזל, ועל-אף התכנון המדוקדק, המערכות הטבעיות אינן פועלות לנצח. שנים של שימוש מאומץ גובות מחיר כבד מהמיפרקים. הסיכה מתחילה להיפגע, ובעקבות כך נשחקים הסחוסים ונגרמת דלקת פרקים. העלייה המתמדת בתוחלת החיים מחריפה את נזקי השחיקה, כך שיותר ממחצית האוכלוסייה צפויה לסבול מפגיעה במיפרקים.
 
במהלך השנים הצליחו מדענים לפתח מערכות סיכוך מלאכותיות שונות, אולם גם המערכות היעילות ביותר לא התקרבו לרמות החיכוך הנמוכות - העומדות גם בלחצים גבוהים - המאפיינות את המיפרקים בגוף האדם. הקושי בפיתוח מערכות סיכוך מתאימות היה אחד הגורמים העיקריים שהגבילו את השימוש במיפרקי ירך וברך מלאכותיים. מחקר שביצעו מדעני מכון ויצמן למדע עשוי לסייע בפיתוח דרך מתקדמת להתגברות על הקושי הזה.
 
צוות מדענים, בראשות פרופ' יעקב קליין מהמחלקה לחומרים ופני שטח במכון, הצליח ליצור מערכת סיכוך חדשה, אשר מפחיתה את החיכוך לרמות דומות לאלה המתקיימות במערכות טבעיות. ממצאי המחקר, בו השתתפו תלמידת המחקר (דאז) מנג צ'ן ומדענים מאנגליה, פורסמו באחרונה בכתב-העת המדעי Science. מבנה המולקולות של מערכת הסיכוך החדשה דומה למברשת: "זיפי" המברשת עשויים מפולימר - כלומר שרשרות מולקולריות ארוכות המורכבות מרצף "חרוזים" של מולקולות קטנות יותר, ומחוברות מצדן האחד לפני השטח. כאשר שתי מברשות כאלה נעות זו לעומת זו, זיפי המברשות באים במגע זה עם זה (במקום המשטחים של פני השטח), וכך מופחת החיכוך בין שני הגופים.
 
ייחודה של מערכת הסיכוך הזו נובע מסוג המולקולות שנבחרו וכן מהדרך שבה גידלו המדענים את זיפי המברשת. המדענים השתמשו במשטחים בעלי פני שטח חלקים ביותר, המצופים בציפוי מיוחד - שאחראי על תחילת יצירתו של הפולימר. באופן זה בקעו זיפי המברשת היישר מפני השטח, כשהם אחוזים בו בחזקה. לאחר מכן האריכו החוקרים את הזיפים שנוצרו, באמצעות הוספת יחידות מולקולריות נוספות וקשירתן בקשרים כימיים חזקים (בדומה לאופן בו מאריכים שרשרת באמצעות השחלת חרוזים על חוט). ייחודן של המולקולות המרכיבות את הפולימר הוא ב"צימאונן" למים: על-אף שמדובר במולקולות נייטרליות מבחינה חשמלית, אזורים שונים שלהן טעונים במטען יחסי, חיובי ושלילי. הודות לכך, הן מושכות מולקולות מים - שגם הן טעונות באותו אופן. מולקולות המים מקיפות את יחידות הפולימר ונקשרות אליהן בחוזקה. המבנה הנוצר, של שרשרות פולימר עטופות במולקולות מים, פועל כמו מיסב כדורי זעיר.
 
"מולקולות הקשורות למים - כמו אלה - מספקות רמה גבוהה ביותר של סיכה, והשרשרות האחוזות בחוזקה עמידות מאוד לחיכוך וללחצים גבוהים. כך הן אינן נשחקות", אומר פרופ' קליין. "השילוב החדש שיצרנו, בין תכונות מועילות שונות, איפשר לנו להפחית את רמות החיכוך, גם בלחצים גבוהים יותר מכל מה שניסו בעבר במערכות סיכה מלאכותיות. ערכי החיכוך שקיבלנו במערכת המלאכותית שיצרנו דומים לאלה המתקבלים במיפרקים טבעיים". חלק מהצלחת המחקר נזקף לזכות השימוש שעשו המדענים במכשירים רגישים ביותר למדידת חיכוך - שתוכננו ונבנו לראשונה בקבוצתו של פרופ' קליין במכון ויצמן למדע. הציוד המתקדם איפשר לזהות מנגנוני סיכוך חיכוך שלא היו ידועים בעבר, דבר שסייע בתכנון מערכת הסיכה המתקדמת.
 
מברשות פולימריות, ובפרט כאלה המצופות במולקולות מים, פועלות באופן שונה לחלוטין מדרך פעולתן של מערכות סיכה מסורתיות - המבוססות על שימוש בשמנים. גישה חדשה זו עשויה להוביל לפיתוח שיטות לייצור מיפרקים מלאכותיים להשתלה וכן לפיתוח מערכות רפואיות המוגבלות כיום על-ידי חיכוך ובלייה. מחקר זה עשוי גם להציע תובנות חדשות ולחשוף את סודותיו המקצועיים של הטבע באשר לדרכי הפעולה של המנגנונים המולקולריים העומדים בבסיס יכולת הסיכה הטבעית של הסחוס במיפרקים.
 
תרשים המציג את שני המשטחים המקבילים, מהם יוצאים "זיפי מברשת" עשויים מפולימר הנקשר למולקולות מים.
 
 
 

 

 
תרשים המציג את שני המשטחים המקבילים. מפני השטח יוצאים "זיפי מברשת" עשויים מפולימר הנקשר למולקולות מים. "מברשות" אלה מפחיתות את החיכוך בין המשטחים לרמות נמוכות ביותר, גם בלחצים גבוהים - הדומים לאלה המופעלים במיפרקים טבעיים
כימיה
עברית

בלדה לסוכן כפול

עברית

הוא רכב לפלשתינה
על גמל דו-דבשתי
הוא הגיע לראש פינה
במסווה של שייך תורכי
 

"בלדה לסוכן כפול"

מילים ולחן: שלומי ברכה
ביצוע: משינה
 
חיידקים מחליפים ביניהם חומר גנטי מעשה שגרה. כך, למשל, חיידק שפיתח עמידות לאנטיביוטיקה מעביר את התכונה הזאת לחיידק אחר. לעיתים נדירות יכולים חיידקים להעביר חומר גנטי גם לאורגניזם אחר, שאינו חיידק. זה בדיוק מה שעושה האגרובקטריום, חיידק הגורם לעפצים בצמחים. יכולת ייחודית זו של האגרובקטריום עשתה אותו ליקיר הביו-טכנולוגיה, והוא משמש כיום כלי מרכזי בפיתוח וייצור צמחים מהונדסים. בעתיד, ייתכן שאפשר יהיה להשתמש בו לריפוי גנטי של תאי אדם.כדי לקדם את האפשרות הזאת, נחוצה הבנה עמוקה של אופן הפעילות של האגרובקטריום.
 
כאשר די-אן-אי עובר מחיידק לחיידק, הוא נשאר בסביבה ביוכימית דומה, ולכן הוא מצליח לתפקד כראוי. אבל כשחומר גנטי מחיידק נכנס לתא צמח, הוא מוצא את עצמו בסביבה חדשה ועוינת, ממש כמו מרגל החודר לארץ אחרת. תא הצמח מתנגד לפלישה ומפעיל כלי נשק שונים (אנזימים) כדי לפרק את הדי-אן-אי הזר.

כדי לחמוק מאמצעי ההגנה של הצמח, פיתח האגרובקטריום מערכת תמיכה המבוססת על חלבונים, המסתירים את הדי-אן-אי הזר ומלווים אותו עד לגרעין התא. חלבונים אלה, אשר מתקבלים בברכה בתא הצמח על-אף שהם משרתים את  החיידק, מתפקדים במובן מסוים כמעין סוכנים כפולים. המרכזי בהם הוא החלבון VirE2, אשר עוטף את הדי-אן-אי המועבר אל תא הצמח, ומגן עליו במסלולו המסוכן.

אלא שקישור מוקדם של VirE2 יסכן את החיידק עצמו (גם כאן, סוכנים כפולים מהווים סכנה גם למפעיליהם). כדי למנוע זאת, פועל במערכת זו חלבון נוסף הקרוי VirE1, המונע קשר בין VirE2 לדי-אן-אי עד לצאתם מהחיידק בדרכם אל תא הצמח.

איך להבין את המחול המשולש הזה בין VirE1, VirE2 ודי-אן-אי? מתברר, שיחידות ה-VirE2 מתחברות זו לזו ויוצרות שרשרות ארוכות, המתארגנות במעין שרוכים לא מסודרים. השרוכים יוצרים סליל חלול שבתוכו יכול החומר הגנטי החיידקי להסתתר כשהוא מוגן מהסביבה העוינת. אבל, בנוכחות VirE1, יחידות ה-VirE2 אינן מתחברות לשרשרות, ואינן מפריעות לחומר הגנטי של החיידק.
 
פרופ' מיכאל אלבאום, מהמחלקה לחומרים ופני שטח, וד"ר שרון וולף מהיחידה למיקרוסקופיה אלקטרונית במכון ויצמן למדע, בחנו בעבר את המבנה התלת-ממדי של VirE2 כשהוא נושא מקטע די-אן-אי. לצורך זה השתמשו במיקרוסקופ אלקטרונים חודר ובמערכות מתקדמות של עיבוד תמונה. אבל כדי להבין את תהליך ההיקשרות של VirE2 ל-VirE1, או לדי-אן-אי, יש צורך בהכרה מפורטת של מבנה החלבון, ברמת דיוק אטומית. כדי להשיג את ההבנה הזאת, פנה פרופ' אלבאום לצוות המרכז לפרוטאומיקה מבנית במכון, ד"ר אורלי דים, ד"ר שירה אלבק וד"ר תמר אונגר. בשלב הראשון החליטו החוקרים ליצר את החלבון VirE2 כשהוא קשור ל-VirE1. המבנה הכפול שנוצר התגבש מהר ובקלות, אך הגבישים היו קטנים מדי ולא התאימו לפענוח באמצעות פיזור של קרני X ("רנטגן"). רק כעבור שנתיים של מאמצים מתמשכים התקבלו גבישים בעלי גודל מתאים.
 
מפיענוח המבנה התברר, ש-VirE2 מורכב משני מבני "חבית" כמעט זהים המייצגים קיפול לא מוכר עד כה, וממקטע גמיש המחבר ביניהם. נראה שה"חביות" דוחות זו את זו מכיוון ששתיהן נושאות מטען דומה. VirE , הנושא מטען הפוך, נקשר ברווח בין שני החלקים של VirE2, ומונע את היווצרות השרוכים. הינתקות מ-VirE1 גורמת לפתיחה של מבנה החלבון, ומאפשרת לו לקשור אליו די-אן-אי ולהתארגן בצורת סליל חלול. ממצאים אלה פורסמו באחרונה בכתב העת המדעי "רשומות האקדמיה הלאומית למדעים של ארה"ב" (PNAS).

פרופ אלבאום: "לחיידקים יש שתי תכונות נפוצות: היכולת להעביר די-אן-אי זה לזה, והיכולת להעביר רעלים ל"תא קורבן" אחר. האגרובקטריום משלב באופן ייחודי את שתי היכולות האלה. ההבנה שהשגנו, באשר לדרך שבה הוא עושה זאת, עשויה לשמש בעתיד לפיתוח שיטות מתקדמות כבסיס לריפוי גנטי".
 
תיאור סכמטי המציג את הצורות השונות של החלבון VirE2. שתי ה"חביות" המרכיבות את החלבון נראות בתכלת ובסגול, והמקטע הגמיש המחבר אותן נראה בכתום. בנוכחות VirE1 (באדום, משמאל למעלה) ננעלים שני האזורים זה כנגד זה. ללא VirE1 (משמאל למטה) שני האזורים חופשיים לנוע, והחלבון יוצר שרשרות ארוכות (במרכז). בנוכחות די-אן-אי מתארגנות השרשרות בצורת סליל חלול (מימין)
 
תיאור סכמטי המציג את הצורות השונות של החלבון VirE2. שתי ה"חביות" המרכיבות את החלבון נראות בתכלת ובסגול, והמקטע הגמיש המחבר אותן נראה בכתום. בנוכחות VirE1 (באדום, משמאל למעלה) ננעלים שני האזורים זה כנגד זה. ללא VirE1 (משמאל למטה) שני האזורים חופשיים לנוע, והחלבון יוצר שרשרות ארוכות (במרכז). בנוכחות די-אן-אי מתארגנות השרשרות בצורת סליל חלול (מימין)
כימיה
עברית

ליכלוכים אלקטרוניים

עברית
 
 
מימין: ד"ר איילת וילן, פרופ' דוד כאהן, ד"ר אוליבר סייטז ופרופ' אנטווין קאהן. אלקטרוניקה אורגנית
 
 
אחת הדרכים לשפר משהו, היא "לקלקל" אותו מעט. כך, למשל, פלדה היא ברזל "מזוהם" במעט פחמן. תעשיית האלקטרוניקה המודרנית התפתחה והתבססה בזכות היכולת להכין מוליכים-למחצה עשויים צורן (סיליקון) בדרגת ניקיון כה גבוהה, עד שניתן לזהם ("לאלח") אותם באופן מדוד ומבוקר. המושג אילוח לקוח מעולם המיקרו-ביולוגיה, שם הוא מתייחס להדבקה בחיידקים או במחלה מזהמת. חוקרי החומרים מבצעים את תהליך האילוח באמצעות החדרת כמות זעירה של אטומים זרים, דוגמת אטומי זרחן, לתוך הצורן. האילוח הוא שמאפשר לכוון את תנועת האלקטרונים דרך המוליך-למחצה, וכך לשלוט בתכונותיו החשמליות. מדובר בתופעה הדומה למה שמתחולל כאשר מוסיפים כיסא ריק למעגל של אנשים יושבים - דבר  שמאפשר "זרימה" מתמדת של אנשים אל הכסא הריק (המתחלף). תופעה דומה מתחוללת כאשר אדם שנכנס למעגל של כיסאות ריקים מתחיל לנוע ולעבור מכסא לכסא.
 
צוות של מדענים ממכון ויצמן למדע, בשיתוף עם מדענים אמריקאיים, הצליחו באחרונה ליישם לראשונה את התהליך הזה בתחום המתפתח של האלקטרוניקה האורגנית. הרעיון להחליף את הצורן שברכיבים החשמליים במולקולות ובפולימרים אורגניים נולד לפני כחמישה עשורים. מדובר ברעיון כדאי מבחינות שונות: קיים מיגוון עצום של מולקולות אורגניות, וחלקן זולות בהרבה מהמוליכים-למחצה שבהם משתמשים כיום; החומרים האורגניים מתכלים - ולכן הם ידידותיים יותר לסביבה; והמבנה הגמיש שלהם מאפשר לתכנן ולבצע שינויים בקלות יחסית, וכך להשפיע על תכונותיהם החשמליות של ההתקנים המורכבים מהם. הקשיים העיקריים ביישום האלקטרוניקה המולקולרית נובעים מהצורך להשתמש בחומרים אורגניים נקיים במידה מספקת, וכן למצוא דרכים יעילות כדי לאלח אותם - כפי שנעשה בתהליכי הכנת ההתקנים האלקטרוניים העשויים צורן.
 
אחת מגישות המחקר בעבודה עם חומרים אורגניים היא בדיקת תכונותיהן החשמליות של מולקולות בודדות, או שכבות דקות, שעוביין אינן עולה על זה של מולקולה בודדת. פרופ' יעקב סגיב, מהמחלקה לחקר חומרים ופני שטח במכון ויצמן למדע, החל לבצע מחקר מודרני של שכבות אורגניות חד-מולקולריות כבר לפני כ-25 שנה. כיום פועלים בשדה המחקר הזה מדענים רבים  ממקומות שונים בעולם. מדובר במערכות עדינות, אשר עורמות קשיים רבים על דרכם של החוקרים, שכן קשה להתקין אותן לצורך עריכת המדידות האלקטרוניות מבלי לפגוע בשלמותן. קושי נוסף עולה מהעובדה,המוכתבת על-ידי חוקי התרמו-דינמיקה, ששכבות דקיקות אלו מכילות פגמים. פגמים אלה, המשפיעים על מעבר זרם האלקטרונים, יכולים להכתיב את תוצאות המדידות החשמליות - בעיה שעד לאחרונה היוותה את עקב אכילס של התחום. בנוסף לכך,האפשרות לאלח מערכות אורגניות חד-מולקולריות ומשמעותו של התהליך היו מוטלות בספק.
 
ד"ר חגי כהןכאן נכנסו לתמונה פרופ' דוד כאהן והחוקר הבתר-דוקטוריאלי ד"ר אוליבר סייטז מהמחלקה לחומרים ופני שטח שבפקולטה לכימיה, שפעלו בשיתוף עם ד"ר אילת וילן וד"ר חגי כהן מהיחידה לתשתיות מחקר כימיות במכון ויצמן למדע, ועם פרופ' אנטווין קאהן, פרופ' אורח במכון, מאוניברסיטת פרינסטון. בכוחות משותפים עלה בידם להראות לראשונה, כי אילוח כזה הוא אכן אפשרי.
 
השלב הראשון בעבודתם של החוקרים היה, אם כן, "ניקוי" השכבה מפגמים. עבודת הנמלים הדקדקנית כללה תהליכים ממושכים של ייבוש, ניקוי, הרחקת חמצן ועוד. החוקרים השתמשו בסוג פשוט של מולקולות אורגניות, הדומות ל"אוקטן" המצוי בדלק, שהן מבודדות מבחינה חשמלית. ואכן, המדידות החשמליות הראו, כי זרם האלקטרונים העובר דרך השכבה הדקה דומה לזה העובר דרך מבודד אידיאלי. משמעות התוצאה היא, שהמערכת מכילה אמנם רמה מסוימת, בלתי-נמנעת, של פגמים, אך אלו כבר אינם מכתיבים את התנהגות האלקטרונים.
 
כעת, לאחר שהייתה ברשותם מערכת נקייה, החלו המדענים "ללכלך" אותה, כלומר לבצע אילוח. כדי לעשות זאת הם הקרינו את המשטח באור אולטרה-סגול או בקרן אלקטרונים חלשה. כתוצאה מכך חל שינוי כימי בהרכב של שרשרות הפחמנים המרכיבים את השכבה המולקולרית, ונוצרו קשרים כפולים בין אטומי הפחמן. קשרים אלה משפיעים על תנועת האלקטרונים דרך המולקולות האורגניות.

פרופ' כאהן: "השיטה שפיתחנו מאפשרת להתחיל את העבודה עם מערכת שמתנהגת כאידיאלית, בה יש שכבה אחידה מספיק של מולקולות אורגניות, שהן (ולא הפגמים) מכתיבות את אופי מעבר האלקטרונים בחומר. לאחר שקיימת מערכת אידיאלית כזו, ניתן לשנות אותה על-פי הצרכים באמצעות אילוח, וכך לשלוט בתכונות ההולכה החשמלית". השיטה החדשה תוארה באחרונה בכתב-העת המדעי של האגודה האמריקאית לכימיה.
 
המדענים אומרים, שהיא תאפשר להרחיב במידה משמעותית את השימוש בשכבות אורגניות חד-מולקולריות בתחום הננו-אלקטרוניקה. ד"ר סייטז: "אם מותר להיות מאד אופטימי, וקצת לחלום, יכול להיות שבשיטה זו אפשר יהיה ליצור התקנים חשמליים זעירים, שונים, ואולי גם יותר ידידותיים לסביבה, בהשוואה להתקנים הקיימים כיום".
 
  
 
 
   
כימיה
עברית