מכון ויצמן למדע נבחר כאחד משבעה מרכזי ליבה אירופיים בביולוגיה מבנית

עברית
 
בטקס שיתקיים היום (חמישי) בבריסל, יושק פרויקט אירופי, שבמסגרתו יוקמו תשתיות למחקר אינטגרטיבי בתחום הביולוגיה המבנית. מכון ויצמן נבחר כאחד משבעה מרכזי הליבה של פרויקט זה.
 
תשתיות המחקר האינטגרטיביות בתחום הביולוגיה המבנית (Integrated Structural Biology Infrastructure, ובקיצור: Instruct), המיועדות למחקר ביו-רפואי, הן פרויקט אחד מתוך 40 תשתיות מחקר שמקים הפורום האסטרטגי האירופי לתשתיות מחקר (ESFRI - European Strategy Forum of Research Infrastructures). מטרתן לספק לחוקרים מרחבי אירופה גישה לציוד מתקדם, טכנולוגיות חדשניות וכוח אדם מיומן בתחומי הביולוגיה המבנית והביולוגיה של התא. באופן זה יוכלו מדענים אירופיים לשמור על יתרון תחרותי, ולהוביל את המחקר בתחום חיוני זה.

מרבית מדינות אירופה שותפות לפרויקט Instruct, אותו מובילים שבעה מרכזי ליבה עיקריים, שמכון ויצמן הוא אחד מהם, לצד מוסדות מחקר יוקרתיים באנגליה, באיטליה, בצרפת ובגרמניה. בנוסף לכך, אוניברסיטה תל אביב נבחרה כמוסד נלווה בעל התמחות ספציפית בתחום הביואינפורמטיקה.

"מדענים ישראלים ממלאים תפקיד מוביל בתחום הביולוגיה המבנית זה שנים רבות", אומר פרופ' יואל זוסמן ממכון ויצמן למדע, שיעמוד בראש מרכז Instruct הישראלי. "הדבר הודגם היטב עם זכייתה של פרופ' עדה יונת ממכון ויצמן למדע בפרס נובל בכימיה לשנת 2009, על עבודתה החלוצית בפיענוח מבנה הריבוזום".

כדי להבין לעומק כיצד התא החי מתפקד, יש לדעת את פרטי המבנה התלת ממדי של החלבונים וחומצות הגרעין המרכיבים אותו, להבין את קשרי הגומלין ביניהם, את הארגון שלהם בתוך התא ואת הדינמיקה שלהם. המידע הרב הזה אינו יכול להתקבל באמצעות דיסציפלינה מדעית אחת. "במכון ויצמן למדע פותחו תוכניות מחקר ברמה עולמית במספר תחומים רלבנטיים, ובהם מיקרוסקופיית אלקטרונים, קריסטלוגרפיה באמצעות קרניX , תהודה מגנטית גרעינית, ביואינפורמטיקה ופרוטאומיקה מבנית. בנוסף לכך, במכון ויצמן הוקם המרכז הישראלי לפרוטאומיקה מבנית (ISPC - Israel Structural Proteomics Center), אשר ממלא תפקיד חשוב באינטגרציה ובתיאום של המידע המתקבל מדיסציפלינות מגוונות אלה", אומר פרופ' זוסמן. המרכז לפרוטאומיקה מבנית נוסד על-ידי מדענים ממכון ויצמן למדע, ובראשם פרופ' זוסמן, שמנהל את המרכז, במטרה לספק למדענים תשתית יעילה לקביעת המבנה המרחבי של חלבונים.

כתמונת ראי לרעיון המנחה את המרכז לפרוטאומיקה מבנית, Instruct ימזג את המידע המתקבל משיטות ומטכנולוגיות שונות בתחום הביולוגיה המבנית, במטרה לספק למדענים תמונה מדויקת ודינמית של תהליכי מפתח בתא – הן ביצור השלם והן בתאים במבחנה, ובכל קני המידה: החל במולקולות גדולות (כמו חלבונים ודי-אן-איי), דרך צברי מולקולות ואברונים תאיים, ועד לתא השלם. ידע כזה יתרום תרומה ניכרת להבנת האופן בו יש לטפל במחלות שונות.

"עלותו של ציוד מתקדם בתחום הביולוגיה המבנית היא מעבר ליכולתן של מרבית מוסדות המחקר. הפרויקט האירופי יאפשר למעבדות ברחבי אירופה להשיג גישה מיידית לטכנולוגיות, שיטות, ושירותים מתקדמים. למדענים ישראלים ולעמיתיהם האירופיים תהיה כעת גישה לאמצעים עליהם יכלו רק לחלום עד כה", אומר פרופ' גדעון שרייבר, סגן המנהל של המרכז החדש ושל המרכז הישראלי לפרוטאומיקה מבנית. "אנו מקווים כי חברותנו במרכז החדש תעודד שיתופי פעולה מדעיים בין מעבדות מרחבי אירופה לבין מכון ויצמן למדע – ומוסדות מחקר ישראליים נוספים, וכן תמשוך תלמידי מחקר, חוקרים בתר-דוקטוריאליים, ומדענים אורחים מרחבי העולם".

טקס החתימה יציין את השקתו הרשמית של הפרויקט. פרופ' חיים גרטי, סגן נשיא מכון ויצמן למדע, יחתום בשם מכון ויצמן למדע, אוניברסיטת תל-אביב ומדינת ישראל.

מידע נוסף אפשר למצוא באתר הפרויקט.
 
 
מידע נוסף – ותמונות – אפשר לקבל במשרד דובר מכון ויצמן למדע 08-934-3856

 
כימיה
עברית

רוח מזרחית

עברית

מינג'ון לי ויצ'ון קסו עם בתם יו-יאנג

כאשר יצ'ון קסו החזיקה לראשונה את בתה יו-יאנג, היא הייתה מלאת שמחה ותקווה – כמו כל האמהות בעולם. בעלה, מינג'ון לי, שעמד לצידה, היה מאושר גם הוא. הדבר היחיד שחסר להם באותו רגע היה שיתוף בני המשפחה, אותם השאירו בארץ מולדתם, סין, בשמחתם. הצוות הרפואי בבית החולים "קפלן" השתדל מאוד לגרום להם להרגיש בבית, וכך גם חבריהם ועמיתיהם ממעבדתו של פרופ' יואל זוסמן במכון ויצמן למדע, שעשו כמיטב יכולתם כדי למלא את תפקיד המשפחה המורחבת. "הרגשתי כמעט כמו סבא כשנולדה יו-יאנג", מספר פרופ' זוסמן, מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון.

פרופ' זוסמן ויצ'ון קסו התוודעו זה לזו מספר שנים קודם לכן, ב"מכון שנחאי למטריה מדיקה", מכון מחקר של האקדמיה הסינית למדע, שם למדה לתואר שלישי. פרופ' זוסמן ועמיתו מהמכון, פרופ' ישראל סילמן, ביצעו מחקר משותף עם המנחים של יצ'ון במכון שנחאי, שעסק בתמצית עשב המשמשת כתרופה ברפואה המסורתית הסינית. בעקבות זאת, לאחר שקיבלה יצ'ון את תואר הדוקטור ביולי 2005, הזמינו אותה פרופ' זוסמן ופרופ' סילמן לבצע מחקר בתר-דוקטוריאלי במכון ויצמן למדע.

לפני הגעתה ארצה נפרדה יצ'ון מבעלה, המהנדס מינג'ון לי. בני הזוג הכירו זה את זו כשלמדו שניהם לתואר ראשון בכימיה, באוניברסיטת מזרח סין בשנחאי. לאחר קבלת התואר החל מינג'ון לי לעבוד בחברה בין-לאומית המתמחה בציוד לתהודה מגנטית, ובשלב מסוים החליט לנסוע ללמוד בחו"ל גם הוא. הוא עזב את עבודתו, והחל בלימודי דוקטורט באוניברסיטת טקסס.
 
זמן קצר לאחר הגעתו לארצות-הברית שמע מינג'ון מאשתו על הצלחת המחקר שלה במכון ויצמן למדע – שעסק בפיענוח המבנה התלת-ממדי של אנזים המעורב בהיווצרות משקעי חלבון במוח, האופייניים למחלת אלצהיימר – ועל תנאי המחקר הטובים במכון. בהמשך כתבה לו יצ'ון, כי נוצרה הזדמנות להשתתפותו בפרויקט מחקר מרתק במכון, כתלמיד מחקר לתואר שלישי. כך קרה שבקיץ 2006, לאחר כשנה ביוסטון, הצטרף מינג'ון לאשתו ברחובות.
 
מחקר הדוקטורט של מינג'ון התמקד במולקולה קטנה, אשר יום אחד תוכל אולי לסייע בטיפול בסרטן השד ובמחלות אחרות בהן מעורבים קולטנים להורמון אסטרוגן, וכן באבחון של מחלות אלה – באמצעות שיטות המבוססות על סריקה בתהודה מגנטית. תוצאות המחקר, בהנחיה משותפת של פרופ' זוסמן ופרופ' הדסה דגני מהמחלקה לבקרה ביולוגית במכון, התפרסמו בכתב-העת המדעי Journal of Medicinal Chemistry.
 
מינג'ון, שחזר באחרונה לשנחאי, סיפר כי הרשימה אותו במיוחד האפשרות שמציע המכון לנהל מחקר בין-תחומי. "האווירה במכון פתוחה ולא פורמלית, והיא מעודדת שיתופי פעולה, כי קל לתקשר עם אנשים ממעבדות וממחלקות שונות". חשובות במיוחד היו לו ההתייעצויות עם מדעני המכון המעורבים ביצירת הפרוטיאופדיה – אנציקלופדיה תלת-ממדית שיתופית של חלבונים ומולקולות אחרות, שפותחה במרכז הישראלי לפרוטיאומיקה מבנית שבמכון ויצמן למדע.
 
בזמן שהותם בארץ בילו מינג'ון ויצ'ון את רוב זמנם במכון, ונהנו מהסביבה השקטה בקמפוס, אשר איפשרה להם להתמקד במחקר. בסופי שבוע הם נהגו לבקר באתרים היסטוריים ולטייל ברחבי הארץ, ובמיוחד בים המלח – עליו לומדים כל התלמידים הסיניים בבית-הספר התיכון. בהזדמנות אחת אירגן מינג'ון מפגש עבור כמה עשרות סטודנטים סיניים ממכוני מחקר ומאוניברסיטאות בארץ, שהתקיים במכון.
 
במארס 2009 ילדה יצ'ון את יו-יאנג, המכונה יו-יו, ומספר חודשים לאחר מכן חזרה לשנחאי עם בתה הקטנה, כדי להקים מעבדה משלה ב"מכון שנחאי למטריה מדיקה". מינג'ון נשאר במכון עד סיום עבודת הדוקטורט שלו, בסוף 2011. הוא מתכנן לחפש עבודה באחד הסניפים שפתחו בסין באחרונה חברות תרופות בין-לאומיות.
הזוג הסיני הצעיר נהנה מהיחס החם של המנחים שלהם מהמכון, שהזמינו אותם לביתם לעיתים קרובות. "הם היו לנו יותר כמו הורים מאשר בוסים", אומר מינג'ון.
 
מינג'ון לי ויצ'ון קסו עם בתם יו-יאנג
כימיה
עברית

קשרים וקישורים

עברית
 
פרופ' דבורה פאס
בתחילת דרכה כמדענית צעירה במכון ויצמן למדע התמקדה פרופ' דבורה פאס באנזימים הפועלים בתוך התאים החיים ויוצרים בהם קישורים בין חלבונים, או בין חלקים שונים של חלבון מסוים. קישורים אלה ממלאים תפקיד מפתח בחיזוק קיפולי החלבונים, החיוניים לתיפקודם התקין של החלבונים בתא. מחקר זה הוביל את פרופ' פאס להתעניין באנזים הקרוי QSOX, אשר מופרש אל מחוץ לתא, שם הוא יוצר קישורים צולבים בין חלבונים חיצוניים שמהם מורכבת התבנית הבין-תאית. תבנית זו, המשמשת תשתית תומכת לרקמות התאים שבגוף, מורכבת ממאות חלבונים שונים, אשר מאורגנים במעין רשת של סיבים סבוכים. במחקר שביקש להבין את תפקידו של QSOX בתבנית הבין-תאית השתמשו חברי קבוצת המחקר של פרופ' פאס במיגוון שיטות מתחומים שונים של כימיה ומדעי החיים.
מדובר במשימת מחקר שאפתנית. התבנית הבין-תאית אינה תשתית "אדישה", אשר מעניקה תמיכה פיסיקלית לרקמות; למעשה, היא מעורבת ב"החלטות" שהתאים מקבלים בפעילויותיהם השונות. זוהי רשת מורכבת, שמווסתת באופן פעיל את תנועות התאים ואת מנגנוני ההישרדות שלהם: התאים שיוצרים את התבנית משתמשים בה, בהמשך, כבסיס לתנועתם ממקום למקום ברקמה. כדי ליצור את התבנית, התאים מפרישים חלבונים מסוימים, אשר מחוברים ביניהם לצורך יצירת הרשת באמצעות האנזים QSOX ואנזימים נוספים.
 
 
פרופ' דבורה פאס רוקדת בלט פעמיים בשבוע. לדבריה, היא אמנם לא טובה במיוחד, אבל היא מפצה על כך בהרבה התלהבות.בדומה לתאים רגילים, גם תאים סרטניים יכולים לנוע על התבנית – בדרך לייסוד גרורות סרטניות. באחרונה התגלה, כי תאים סרטניים מסוימים מפרישים כמויות גדולות יחסית של האנזים QSOX. פרופ' פאס שיערה, כי מטרת ההפרשה המוגברת הזאת היא לזרז את יצירת התבנית הבין-תאית,
ולאפשר לתאים הסרטניים לצאת ל"נדודים". כדי למנוע את התהליך הלא-רצוי הזה פיתחו חברי קבוצת המחקר של פרופ' פאס חומרים אשר מעכבים ובולמים את פעילותו של QSOX.
 
במחקר שנועד לבחון את החומרים המעכבים החדשים פיתחה פרופ' פאס מודלים תאיים – המחקים את התאים הסרטניים ואת התבנית הבין-תאית. בדרך זו מקווים המדענים למצוא דרכים יעילות ובטוחות לבלימת האנזים, דבר שיאפשר אולי, בעתיד, לבלום את התפשטותן של גרורות סרטניות.
 
 
פרופ' דבורה פאס רוקדת בלט פעמיים בשבוע. לדבריה, היא אמנם לא טובה במיוחד, אבל היא מפצה על כך בהרבה התלהבות.
כימיה
עברית

בעצם

עברית

פרופ' ליאה אדדי

דמיינו אתר בנייה תת-מימי: אבני הבניין הצפות מובלות לחלל בו נבנה הפיגום. כך נוצרים השלד ומבנים מינרליים נוספים בעוברים של חיות רבות. ביצורים ימיים, אבני הבניין של המינרלים מופקות ממי הים. בעוברים של בני-אדם ושל יונקים אחרים, מסופקים המינרלים, שמקורם במזון, באמצעות הדם של האם.
 
קבוצת מחקר, בהנהגת מדעני מכון ויצמן למדע, עקבה אחר השלבים הראשונים של בניית השלד, החל מרגע ההפריה, בעוברים חיים של קיפודי ים. כפי שדווח בכתב-העת "רשומות האקדמיה הלאומית למדעים של ארה"ב" (PNAS), הם הגיעו לתובנות מפתיעות לגבי תהליך מורכב זה.
 
כדי לצבור כמות מספקת של מינרלים צריך עובר קיפוד הים, שגודלו שווה לעובי שערת אדם, להשתמש בכל הסידן שמכילה כמות מים שנפחה גדול פי מאות מהנפח שלו-עצמו. במשך עשרות שנים סברו מדענים, כי את צבירת הסידן המופק מהמים ואת בניית השלד מבצעים אך ורק תאים מתמחים של העובר. אך במחקר, בו עקבו המדענים אחרי התפתחותם של עוברי קיפוד ים במים המכילים יוני סידן שסומנו בצבע פלואורסנטי ירוק, הם נדהמו לגלות כי העובר כולו נצבע במהירות בירוק. נראה היה, שכל אחד מתאיו של העובר צבר יוני סידן.
 
כדי לוודא שהממצא לא נוצר במקרה בעת המדידות, וידאו המדענים את הפיזור הרחב של הסידן באמצעות מספר טכנולוגיות מתקדמות: בנוסף לתצפיות בעוברים חיים במיקרוסקופ אור, הם חקרו דגימות מוקפאות של עוברים במיקרוסקופ אלקטרונים סורק. יתר על כן, הם השתמשו בטכנולוגיה חדישה שפותחה בארץ, המשלבת מיקרוסקופ פלואורסנטי, מיפוי יסודות כימיים, ומיקרוסקופ אלקטרונים סורק, אשר מאפשרת לצפות בדגימות באוויר רגיל במקום בריק. את המחקר ביצעו פרופ' ליאה אדדי, פרופ' סטיבן ויינר, ותלמידת המחקר נטע וידבסקי, מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון, ביחד עם בוגר המכון, ד"ר ספי אדדי, מחברת .B-nano Ltd, ד"ר יוליה מחמיד, בוגרת המכון העוסקת היום במחקר בגרמניה, ד"ר איל שמעוני מהמחלקה לתשתיות למחקר כימי במכון, ודוד בן-עזרא ופרופ' מוקי שפיגל מחברת "חקר ימים ואגמים לישראל" באילת.
 
 
בנוסף התגלה במחקר, כי כאשר סידן פחמתי נכנס לתאי העובר, הוא יוצר גרגירים הבנויים מננו-כדורים. מבנה זה אופייני למינרלים אמורפיים רבים, וידוע כשלב ביניים בבניית רקמת השלד בקיפודי ים, כפי שגילו פרופ' ויינר ופרופ' אדדי לפני למעלה מעשור. כעת גילה המחקר, כי הגרגירים שמורים בתוך שלפוחיות.
 
הממצאים מצביעים על כיווני מחקר חדשים בכל הקשור להיווצרות השלד במיגוון יצורים חיים, כולל בני-אדם. העובדה שהעובר כולו מגויס לבניית השלד בקיפוד ים רומזת, כי בניגוד לדעה הרווחת, גם בבני-אדם עשויים תאים נוספים, מלבד התאים המתמחים, הקרויים אוסטאובלסטים, להיות מעורבים בבניית העצמות והשיניים. יתר על כן, ייתכן שהשמירה הזמנית של סידן פחמתי בשלפוחיות קיימת גם היא ביצורים אחרים, מלבד קיפודי הים.
 
לחקר מנגנונים אלה חשיבות רבה לצורך הבנה טובה יותר של תהליכי מינרליזציה ביולוגית. הבנה זו עשויה להיות חיונית למחקרים עתידיים בנושא מחלות ובעיות מבניות שונות של העצמות והשיניים.

פרופ' ליאה אדדי חולקת חצר משותפת עם שני ילדיה הבוגרים ושבעת נכדיה.
 
 
פרופ' ליאה אדדי
כימיה
עברית

מפגשים

עברית
כל תא בגוף האדם הוא עולם ומלואו: מאות מיליונים, אפילו מיליארדים, של מולקולות חלבון המכונסות בתוך חלל מיקרוסקופי. לחלקן יש "עבודות קבועות" במיקומים קבועים בתא, בעוד ששאר המולקולות נעות ממקום למקום; כמה מהן מרכיבות מבנים בעלי עמידות לאורך זמן, ואילו אחרות מיוצרות לשם מטרה מסוימת ומפורקות לאחר שסיימו את תפקידן. כדי לקבל תמונה רחבה יותר של עולם זה, עלינו להבין את החוקים שעל-פיהם פועל "המבנה החברתי" של החלבונים. לדוגמה: האם סוגים מסוימים של חלבונים מאכלסים את התא באופן צפוף יותר מאחרים? היכן החלבונים השונים "הולכים לעבוד"? ועם אילו חלבונים אחרים הם נפגשים, אם כבדרך אגב ואם כחלק משותפות ארוכת-טווח?
 
מחקריו של ד"ר עמנואל לוי, מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון ויצמן למדע, נועדו למצוא את התשובות לשאלות אלה, באמצעות שיטה שעזר לפתח בתקופת מחקרו הבתר-דוקטוריאלי במעבדה של פרופ' סטיבן מיצ'ניק באוניברסיטת מונטריאול. באמצעות אותה שיטה צפו באחרונה ד"ר לוי ופרופ' מיצ'ניק בתנועתם של חלבונים בכ-4,000 תאי שמרים. ממצאיהם מראים, כי אותן "רשתות חברתיות", בנוסף למפגשים מקריים, ממלאות תפקיד גדול יותר בתא לעומת מה שחשבו בעבר. תוצאות מחקרם הופיעו באחרונה בכתב-העת Cell Reports.
 
השיטה החדשה כרוכה בפיצול של חלבון, אשר נחוץ להישרדות התא, לשני חצאים, וסיפוח כל אחד מהחצאים לחלבון אחר. אחד החלבונים האלה הוא המדווח, והשני הוא המטרה. אם חלבון המטרה מתקרב לחלבון המדווח, שני החצאים של החלבון החצוי יתאחדו, וזן השמרים ישרוד ויתפתח. ככל שרמת חלבוני המטרה בסביבת החלבון המדווח גדולה יותר, כך תהיה התפתחות השמרים טובה יותר. שיטה זו מוצלחת כל כך במדידת רמות החלבונים ואיתורם, עד שהמדענים הצליחו ליצור "מיפקד אוכלוסין" מדויק של מרבית החלבונים שנבדקו. משמעות הדבר היא, אומר ד"ר לוי, שלראשונה אפשר למדוד, בדיוק רב, את ריכוז החלבונים באיזור מסוים של תא חי. מדידה מקומית של ריכוז חלבונים היא אכן פעולה שקשה ואף בלתי-אפשרי להצליח בה בשיטות אחרות, כגון ספקטרומטריה של מאסות, הכרוכה בהריגת התא, או מיקרוסקופיה, שעלולה להיות משימה מפרכת, בהתחשב בקנה-המידה הרחב שבו מדובר.
 
"אם נחשוב על הקמפוס של מכון ויצמן למדע כעל תא, ועל האנשים שעובדים בו כחלבונים, המדווחים בהם אנו משתמשים מסוגלים לבדוק כמה זמן מבלים אנשים מסוימים בבניין כזה או אחר", הוא אומר. הממצאים מראים, כי לחלבונים מנהגים מגוונים ביותר, במידה שהפתיעה את המדענים: בניגוד לעובדים אנושיים ממוצעים, ששעות עבודתם, ברוב המקרים, דומות מאוד, חלק מהחלבונים היו חרוצים פי אלף יותר מאחרים. "בהשאלה, המצב דומה לכך שחלק מהעובדים יבלו דקה אחת במקום עבודתם, בעוד שעובדים אחרים יעבדו ברציפות במשך שבוע שלם", אומר ד"ר לוי. החלבונים הנפוצים ביותר הם גם אלה שסביר ביותר היה למצוא מחוץ למקום עבודתם. אם נחזור למטאפורה של המכון, אם אדם הוא עובד קפטריה קבוע, אך נמצא במקום רק דקה בשבוע, הוא לא ישאיר כל רושם. בניגוד אליו, אדם שעובד במעבדת כימיה, אך מבלה בקפטריה כמה שעות בשבוע, עשוי לרקום קשרים אישיים עם צוות הקפטריה. לעניין זה יש השלכות עמוקות על שכיחות יחסי הגומלין בין החלבונים. ניתוח הנתונים חשף, כי הסיכויים של שני חלבונים להיפגש הם, ראשית לכל, פועל יוצא של מספרם בתא.
 
ממצא זה, בנוסף לממצאים נוספים, מעלה שאלות בסיסיות ביותר ביחס לאופן תיפקודו של התא בפועל. נראה כי האקראיות, שהיא עיקרון בסיסי של האבולוציה, היא חלק בלתי-נפרד ממנגנוני התא. הטבע אינו מפסיק לתקן את עצמו בכל הזדמנות שיש לו, אומר ד"ר לוי, והוא עשוי להעניק משימה חדשה לכלי קיים, באותה מידה שבה ייתכן שיפַתח כלי חדש. לכן, במקום לקבל את ההנחה שעולם התא הוא ממלכה מאורגנת, שבה לכל חלבון יש מקום במבנה הכולל, מחקר זה מציע למדענים להסתכל על עולם התא כעל "רשת חברתית" מבולבלת, בה עשויים המפגשים המקריים של החלבון ברחבי התא לקבוע את התנהגותו.
 
 

אישי

ד"ר עמנואל לוי הצטרף למכון ויצמן למדע בשנת 2012, והקים בו מעבדה רובוטית המיועדת לחקר הפרוטאום. במעבדה זו מגדלים מאות מושבות שמרים על צלחת יחידה, ואפשר להדגיר בה מאות צלחות בעת ובעונה אחת. תוצאות ההדגרה מצולמות ומנותחות באמצעות מחשב. התנסויותיו הראשונות של ד"ר לוי בעבודה עם חלבונים היו במהלך מחקרו הבתר-דוקטוריאלי, בקבוצתו של פרופ' סטיבן מיצ'ניק באוניברסיטת מונטריאול. בלימודיו לתואר ראשון ולתואר שני בעיר מולדתו, פאריס, ובהמשך באוניברסיטת קיימברידג' שבבריטניה, התמקד לוי בצד התיאורטי של חקר חלבונים, ולמד כיצד הם בנויים ואיך הם מתפתחים.
 
לוי, שבזמן ביקורו הקודם בישראל שהה בחופשה בת חודש בקיבוץ, אומר שהתפתה להצטרף למכון לאחר שהוזמן לשאת הרצאה במסגרת המחלקה. "בחרתי להגיע לכאן מפני שזהו המקום הטוב ביותר עבור מדע מהסוג הזה", הוא אומר. ד"ר לוי נשוי למלאני, אותה פגש בקיימברידג', והזוג מצפה לילדם הראשון. מלאני מבצעת מחקר בתר-דוקטוריאלי בדיני בריאות ובביו-אתיקה. בזמנו הפנוי אוהב לוי לבשל ולהלחין מוסיקה אלקטרונית.
 
ד"ר עמנואל לוי. מיפקד אוכלוסין
 
 
ד"ר עמנואל לוי.
כימיה
עברית

בעצם

עברית
מימין: פרופ' סטיבן ויינר, נטע וידבסקי, פרופ' ליאה אדדי, ד"ר ספי אדדי וד"ר אייל שמעוני. תאים מתמחים
 
 
דמיינו אתר בנייה תת-מימי: אבני הבניין הצפות מובלות לחלל בו נבנה הפיגום. כך נוצרים השלד ומבנים מינרליים נוספים בעוברים של חיות רבות. ביצורים ימיים, אבני הבניין של המינרלים מופקות ממי הים. בעוברים של בני-אדם ושל יונקים אחרים, מסופקים המינרלים, שמקורם במזון, באמצעות הדם של האם.
 
קבוצת מחקר, בהנהגת מדעני מכון ויצמן למדע, עקבה אחר השלבים הראשונים של בניית השלד, החל מרגע ההפריה, בעוברים חיים של קיפודי ים. כפי שדווח באחרונה בכתב-העת של האקדמיה הלאומית למדעים של ארה"ב (PNAS), הם הגיעו לתובנות מפתיעות לגבי תהליך מורכב זה.
 
עובר קיפוד ים חי שגודל במי ים מסומנים בצבע פלואורסנטי ירוק. גרגירי הסידן הפחמתי המסומנים בצבע ירוק נראים בכל חלקי העובר. (A) תמונות מיקרוסקופ אור ומיקרוסקופ פלואורסצנטי זו על גבי זו. (B) תמונת מיקרוסקופ פלואורסצנטי
 

כדי לצבור כמות מספקת של מינרלים צריך עובר קיפוד הים, שגודלו שווה לעובי שערת אדם, להשתמש בכל הסידן שמכילה כמות מים שנפחה גדול פי מאות מהנפח שלו-עצמו. במשך עשרות שנים סברו מדענים, כי את צבירת הסידן המופק מהמים ואת בניית השלד מבצעים אך ורק תאים מתמחים של העובר. אך במחקר החדש, בו עקבו המדענים אחרי התפתחותם של עוברי קיפוד ים במים המכילים יוני סידן שסומנו בצבע פלואורסנטי ירוק, הם נדהמו לגלות כי העובר כולו נצבע במהירות בירוק. נראה היה, שכל אחד מתאיו של העובר צבר יוני סידן.

 
 
צילום במיקרוסקופ אלקטרונים סורק: שלפוחית המכילה ננו-כדוריות של סידן פחמתי, שגודלן 20 עד 30 ננו-מטרים, בדגימת עובר קיפוד ים קפואה
 
כדי לוודא שהממצא לא נוצר במקרה בעת המדידות, וידאו המדענים את הפיזור הרחב של הסידן באמצעות מספר טכנולוגיות מתקדמות: בנוסף לתצפיות בעוברים חיים במיקרוסקופ אור, הם חקרו דגימות מוקפאות של עוברים במיקרוסקופ אלקטרונים סורק. יתר על כן, הם השתמשו בטכנולוגיה חדישה שפותחה בארץ, המשלבת מיקרוסקופ פלואורסנטי, מיפוי יסודות כימיים, ומיקרוסקופ אלקטרונים סורק, אשר מאפשרת לצפות בדגימות באוויר רגיל במקום בריק. את המחקר ביצעו פרופ' ליאה אדדי, פרופ' סטיבן ויינר, ותלמידת המחקר נטע וידבסקי, מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון, ביחד עם בוגר המכון, ד"ר ספי אדדי, מחברת B-nano Ltd., ד"ר יוליה מחמיד, בוגרת המכון העוסקת היום במחקר בגרמניה, ד"ר איל שמעוני מהמחלקה לתשתיות למחקר כימי במכון, ודוד בן-עזרא ופרופ' מוקי שפיגל מחברת "חקר ימים ואגמים לישראל" באילת.
 
בנוסף התגלה במחקר, כי כאשר סידן פחמתי נכנס לתאי העובר, הוא יוצר גרגירים הבנויים מננו-כדורים. מבנה זה אופייני למינרלים אמורפיים רבים, וידוע כשלב ביניים בבניית רקמת השלד בקיפודי ים, כפי שגילו פרופ' ויינר ופרופ' אדדי לפני למעלה מעשור. כעת גילה המחקר, כי הגרגירים שמורים בתוך שלפוחיות.
 
 
צילום במיקרוסקופ אלקטרונים סורק: עובר קיפוד ים מוקפא המכיל מספר גדול של שלפוחיות תוך-תאיות
הממצאים מצביעים על כיווני מחקר חדשים בכל הקשור להיווצרות השלד במיגוון יצורים חיים, כולל בני-אדם. העובדה שהעובר כולו מגויס לבניית השלד בקיפוד ים רומזת, כי בניגוד לדעה הרווחת, גם בבני-אדם עשויים תאים נוספים, מלבד התאים המתמחים, הקרויים אוסטאובלסטים, להיות מעורבים בבניית העצמות והשיניים. יתר על כן, ייתכן שהשמירה הזמנית של סידן פחמתי בשלפוחיות קיימת גם היא ביצורים אחרים, מלבד קיפודי הים.
 
לחקר מנגנונים אלה חשיבות רבה לצורך הבנה טובה יותר של תהליכי מינרליזציה ביולוגית. הבנה זו עשויה להיות חיונית למחקרים עתידיים בנושא מחלות ובעיות מבניות שונות של העצמות והשיניים.
 
עובר קיפוד ים חי שגודל במי ים מסומנים בצבע פלואורסנטי ירוק. גרגירי הסידן הפחמתי המסומנים בצבע ירוק נראים בכל חלקי העובר. (A) תמונות מיקרוסקופ אור ומיקרוסקופ פלואורסצנטי זו על גבי זו. (B) תמונת מיקרוסקופ פלואורסצנטי
כימיה
עברית

נקודת תורפה

עברית
 
 
מימין: ד"ר רון דיסקין, אנסטסיה שולמן וד"ר הדס כהן-דבשי. שינויים מבניים נגיף ה-HIV, הגורם את מחלת האיידס, הוא אויב ערמומי: הוא פולש בדיוק אל התאים החיסוניים שאמורים להגן עלינו מפני זיהומים, מחליק לתוכם דווקא דרך "מערך הביצורים" שלהם, ומגייס לטובתו את מנגנוני התא כדי להשתכפל. כדי לזהות את התאים החיסוניים ולהדביק אותם, משתמש הנגיף בצברים חלבוניים המורכבים משלושה חלקים: אלה הם מבנים דמויי קוצים הממוקמים באופן אסטרטגי סביב המעטפת החיצונית של הנגיף. ד"ר רון דיסקין, שהצטרף באחרונה למחלקה לביולוגיה מבנית במכון, מספר כי צברים חלבוניים אלה נחקרו רבות, ועם זאת, למרבה הפלא, איש עדיין לא הצליח לפענח את המבנה התלת-ממדי של צבר שלם. הסיבה לכך היא, שהחלבונים מכוסים כמעט לחלוטין במולקולות של סוכר בעלות מבנה גמיש, אשר מקשות על הגישה לחלבון. אחת המטרות הראשונות שהציב לעצמו ד"ר דיסקין במעבדתו החדשה במכון ויצמן, היא למצוא דרך לפענח את המבנה האטומי של הצברים החלבוניים דמויי הקוצים.
 
מודל של נוגדן מסוג bNAb. אתרי הקישור נראים בתכלת, האיזורים המועדים למוטציות בוורוד
 
במחקרו הבתר-דוקטוריאלי במכון הטכנולוגי של קליפורניה חקר ד"ר דיסקין היבט אחר של הדבקה בנגיף האיידס: נוגדנים כנגד הנגיף אשר אנשים מסוימים מסוגלים לייצר באופן טבעי. אלה הם נוגדנים רחבי טווח המסוגלים לנטרל מיגוון רחב של נגיפי HIV, המכונים bNAbs. חלק מהאנשים שמייצרים נוגדנים כאלה לא יפתחו את מחלת האיידס, גם לאחר הדבקה בנגיף. למעשה, עצם קיומם של נוגדנים כאלה הוא תגלית מפתיעה: נגיף האיידס ידוע לשמצה בגלל יכולתו לחמוק מהמנגנונים האנטי-נגיפיים של המערכת החיסונית. הוא עושה זאת, בין היתר, באמצעות שינויים מהירים במבנה חלבוני המעטפת שלו, הנגרמים כתוצאה ממוטציות. שינויים מבניים אלה גורמים לכך, שנוגדנים המפגינים יעילות נגד צורה אחת של הנגיף יהיו חסרי תועלת נגד צורות אחרות. לעומת זאת, נוגדנים רחבי טווח תוקפים אתרים שמורים יחסית – כלומר כאלה שבהם לרוב לא מתרחשות מוטציות – על חלבוני המעטפת של הנגיף, ולכן שומרים על יעילותם כנגד טווח רחב של צורות שלובש הנגיף.
 
במחקר, שהתפרסם בכתב-העת המדעי Cell, בדקו ד"ר דיסקין ועמיתיו מה הופך את הנוגדנים האלה לייחודיים כל כך. הגישה שנקטו הייתה פיענוח תפקידן של המוטציות המצטברות בנוגדנים. ייצור נוגדנים מתרחש בדומה לתהליך אבולוציוני מהיר: בשלב ראשון נוצרים נוגדנים ראשוניים שבהם מיגוון גדול של מוטציות, המשפיעות על צורתם. נוגדנים אלה עוברים ברירה, אשר משאירה רק את הנוגדן שנקשר באופן הטוב ביותר לגורם המחלה. כך, כאשר המערכת החיסונית נחשפת לגורם מחלה במשך פרק זמן ממושך, היא ממשיכה לשכלל את כלי הנשק שלה. את תשומת ליבם של החוקרים משכה העובדה, שהנוגדנים האלה מכילים מספר גדול במיוחד של מוטציות ביחס לנוגדנים אחרים, וכי הם כוללים שינויים מפתיעים ברצף החלבוני במקומות לא צפויים על פני הנוגדן. בעוד שנהוג היה לחשוב כי מוטציות מתחוללות בעיקר באותם אזורים על פני הנוגדן הבאים במגע ישיר עם הפולש (שריבוי המוטציות בהם והמיגוון שלהן העניק להם את השם "אזורים משתנים"), נוגדנים רחבי טווח הכילו מוטציות גם באזורים הנחשבים "קבועים" – אלה שמעניקים לנוגדן את צורתו ואת מבנהו הכלליים.
 
 
נגיף ה-HIV. איור: המכונים הלאומיים לבריאות
 
כדי להבין את תפקידן של המוטציות הלא-רגילות, הינדסו החוקרים מחדש את הנוגדנים: הם החזירו חלק מהם למצבם הראשוני, והישוו אותם לנוגדן ה"בוגר" בעל המוטציות. ד"ר דיסקין ועמיתיו גילו, כי המוטציות באזורים הקבועים מעניקות לנוגדן יתרון משמעותי במלחמתו בנגיף האיידס. כך, לדוגמה, החלפה של חומצת אמינו יחידה באותו איזור בנוגדן שאינו נקשר לגורם המחלה, הקטינה את היציבות המבנית של הנוגדן, ובכך העניקהלו גמישות רבה יותר. החוקרים סבורים, כי גמישות זו מאפשרת לו להתאים את עצמו לצורות שונות של נגיפים.
 
לדברי ד"ר דיסקין, למחקר עשויות להיות השלכות יישומיות, הן לצורך פיתוח חיסון נגד איידס, והן בפיתוח אסטרטגיות חיסוניות נגד גורמי מחלות נוספים. בנוסף, הוא חושף עקרונות בסיסיים הנוגעים לאופן היווצרותם של נוגדנים. המדענים סבורים, לדוגמה, כי יצירת נוגדן יעיל, ובו קומבינציה נכונה של מספר כה גדול של מוטציות, עשויה לארוך מספר שנים. לכן, גם האנשים בני המזל, המייצרים נוגדנים רחבי טווח, יצליחו ליצור נוגדנים יעילים רק זמן ממושך לאחר שנדבקו בנגיף. בנוסף לכך, הגילוי כי מוטציות משמעותיות עשויות להיווצר גם באזורים מרוחקים מאלה בהם התמקדו מדענים עד כה, המפריך את התיאוריה המקובלת, חושף היבטים חדשים בתהליכי הייצור של נוגדנים ובאופן פעולתם, ולכן עשוי להיות רלבנטי עבור פיתוח חיסונים כנגד גורמי מחלות נוספים.
 
ד"ר דיסקין הוא קריסטלוגרף, כלומר, הוא חושף את המבנה התלת-ממדי של חלבונים באמצעות גיבושם לגבישים, הקרנתם בקרני רנטגן, ויצירת מודל מבני שלהם המבוסס על האופן בו הקרניים מתפזרות כשהן מוחזרות מהגביש. בנוסף לחשיפת המבנה של צברי החלבונים על מעטפת נגיף האיידס, במעבדתו שבמכון ויצמן הוא מתכנן לחקור חלבונים אחרים הבאים במגע עם נגיפים, יחסי גומלין בין חלבונים, וכן כיצד מתארגנים חלבונים בודדים ויוצרים מבנים גדולים ומורכבים. 
 

אישי

רון דיסקין נולד וגדל בירושלים, שם, באוניברסיטה העברית, גם רכש את השכלתו המדעית: תואר ראשון ושני במדעי החיים ובביוכימיה, ותואר שלישי בביולוגיה מבנית בקבוצתו של פרופ' עודד ליבנה. לאחר מכן יצא למחקר בתר-דוקטוריאלי במכון הטכנולוגי של קליפורניה. בשנת 2012 הצטרף לסגל המחלקה לביולוגיה מבנית במכון. מילדותו נמשך לטבע, וגם אהב לפרק דברים כדי לדעת איך הם עובדים. השילוב הזה הוביל לבחירה בהתמחות בביולוגיה מבנית, אשר עוסקת במבנה המולקולות כבסיס להבנה כיצד הן פועלות.
 
רון דיסקין מתגורר ברחובות עם אשתו, עדי, ועם שני ילדיהם: אביגיל, בת שלוש וחצי, ואיתמר, בן שנה. את זמנו הפנוי הוא מבלה בטיולים ובחיק טבע.
 
 
 
 
מימין: ד"ר רון דיסקין, אנסטסיה שולמן וד"ר הדס כהן-דבשי. שינויים מבניים
כימיה
עברית

חרקים ישמשו כ"בתי חרושת" לחלבונים אנושיים

עברית
 
 
זחלי עש הכרוב קנו להם שם רע בשל הרגלי האכילה ההרסניים שלהם, אולם מחקר חדש של מדעני מכון ויצמן מראה, כי ייתכן שאפשר יהיה לנצל אותם כבית חרושת שימושי ויעיל לייצור חלבונים אנושיים.
פרופ' יואל זוסמן
האפשרות לייצר כמויות גדולות של חלבונים אנושיים, לפי דרישה, עומדת בבסיס המחקר במדעי החיים, התעשייה הביוטכנולוגית והרפואה. כיום, השיטה המקובלת ביותר לייצור חלבונים כאלה היא הפקתם בתרביות תאים: גן אנושי המקודד לחלבון המבוקש מוזרק לתוך תא חיידק, תא שמרים או תא בעלי חיים, ושם הוא "משתלט" על מערך ייצור החלבונים המקומי, ומסב אותו ליצירת החלבונים אנושיים. החלבונים הנוצרים בשיטה זו זהים – הן במבנה והן בתיפקוד שלהם – לחלבונים הנוצרים בגוף האדם.

למרות יעילותן, שיטות אלה הן יקרות מאוד, ודורשות זמן ממושך. שיטה חדשה לייצור חלבונים המשתמשת בזחלי חרקים מציעה חלופה חסכונית לייצור כמויות גדולות של חלבונים אנושיים. אך האם החלבונים הנוצרים במערכת זו דומים במבנה ובפעילות שלהם לחלבונים האנושיים? האם אפשר יהיה להשתמש בהם כתחליף לחלבונים אנושיים?

כדי לענות על שאלה זו פנו באחרונה חוקרים אמריקאיים לד"ר הארי גרינבלט ולפרופ' יואל זוסמן מהמחלקה לביולוגיה מבנית שבפקולטה לכימיה במכון ויצמן למדע. השניים התבקשו לפענח את המבנה המרחבי של האנזים האנושי קרבוקסיל-אסתראז 1, שיצרו החוקרים האמריקאיים באמצעות מערכת של זחלי חרקים מסוג עש הכרוב (Trichoplusia ni). האנזים מיוצר בעיקר בכבד, ומפרק שם תרופות. שינוי קטן במבנה שלו יאפשר אולי להשתמש בו כדי לפרק חומרי הדברה ואף גזי עצבים.
 
 
הארי גרינבלט
 
באמצעות השיטות המתקדמות של המרכז הישראלי לפרוטאומיקה מבנית (ISPC) שבמכון, אותו מנהל פרופ' זוסמן, ותוך שילוב של מספר שיטות, בהן שיטות לגיבוש חלבונים, ושיטות לכריית מידע, הצליח ד"ר גרינבלט ליצור גבישים של האנזים האנושי קרבוקסיל-אסתראז 1 שבודד מהזחלים, ולוודא כי המבנה שלו – וכן התיפקוד שלו – זהים לאלה של דוגמאות אחרות של האנזים, אשר יוצרו בשיטות מסורתיות, בתרביות תאים.

ממצאיו מאשרים, כי אכן ניתן להשתמש בחרקים שלמים כב"בית חרושת" לייצור חלבונים. "את זחלי העש לא רק קל יותר לגדל ולבצע בהם מניפולציות גנטיות", אומר ד"ר גרינבלט, "אלא גם זול יותר להשתמש בהם לעומת שיטות המבוססות על תרביות תאים, והם אף מייצרים כמויות גדולות יותר של חלבונים".
 
פרופ' זוסמן: "עד כה בדקנו רק את ייצור האנזים האנושי קרבוקסיל-אסתראז 1 בחרקים. אם יתברר כי המערכת החדשה יעילה לייצור חלבונים נוספים, היא תשמש מכשיר יקר ערך למדענים ולתעשייה כאחד".
 
 
מידע נוסף על המחקר אפשר למצוא ב"אנציקלופדיית החלבונים" (פרוטאופדיה)
 

קרבוקסיל-אסתראז 1

 

 

קרבוקסיל-אסתראז 1
כימיה
עברית

רוח מזרחית

עברית
 
 
מינג'ון לי. אווירה פתוחה
 
כאשר יצ'ון קסו החזיקה לראשונה את בתה יו-יאנג, היא הייתה מלאת שמחה ותקווה – כמו כל האמהות בעולם. בעלה, מינג'ון לי, שעמד לצידה, היה מאושר גם הוא. הדבר היחיד שחסר להם באותו רגע היה שיתוף בני המשפחה, אותם השאירו בארץ מולדתם, סין, בשמחתם. הצוות הרפואי בבית החולים "קפלן" השתדל מאוד לגרום להם להרגיש בבית, וכך גם חבריהם ועמיתיהם ממעבדתו של פרופ' יואל זוסמן במכון ויצמן למדע, שעשו כמיטב יכולתם כדי למלא את תפקיד המשפחה המורחבת. "הרגשתי כמעט כמו סבא כשנולדה יו-יאנג", מספר פרופ' זוסמן, מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון.
 
פרופ' זוסמן ויצ'ון קסו התוודעו זה לזו מספר שנים קודם לכן, ב"מכון שנחאי למטריה מדיקה", מכון מחקר של האקדמיה הסינית למדע, שם למדה לתואר שלישי. פרופ' זוסמן ועמיתו מהמכון, פרופ' ישראל סילמן, ביצעו מחקר משותף עם המנחים של יצ'ון במכון שנחאי, שעסק בתמצית עשב המשמשת כתרופה ברפואה המסורתית הסינית. בעקבות זאת, לאחר שקיבלה יצ'ון את תואר הדוקטור ביולי 2005, הזמינו אותה פרופ' זוסמן ופרופ' סילמן לבצע מחקר בתר-דוקטוריאלי במכון ויצמן למדע.
 
לפני הגעתה ארצה נפרדה יצ'ון מבעלה, המהנדס מינג'ון לי. בני הזוג הכירו זה את זו כשלמדו שניהם לתואר ראשון בכימיה, באוניברסיטת מזרח סין בשנחאי. לאחר קבלת התואר החל מינג'ון לי לעבוד בחברה בין-לאומית המתמחה בציוד לתהודה מגנטית, ובשלב מסוים החליטלנסוע ללמוד בחו"ל גם הוא. הוא עזב את עבודתו, והחל בלימודי דוקטורט באוניברסיטת טקסס.
 
מבנה תלת ממדי מפורט של צבר הכולל את הסמן המולקולרי (בתחתית) ואת אתר הקישור של הקולטן לאסטרוגן
 
 
זמן קצר לאחר הגעתו לארה"ב שמע מינג'ון מאשתו על הצלחת המחקר שלה במכון ויצמן – שעסק בפיענוח המבנה התלת-ממדי של אנזים המעורב בהיווצרות משקעי חלבון במוח, האופייניים למחלת האלצהיימר – ועל תנאי המחקר המעולים במכון. בהמשך כתבה לו יצ'ון, כי נוצרה הזדמנות להשתתפותו בפרויקט מחקר מרתק במכון, כתלמיד מחקר לתואר שלישי. כך קרה שבקיץ 2006, לאחר כשנה ביוסטון, הצטרף מינג'ון לאשתו ברחובות.
 
מחקר הדוקטורט של מינג'ון התמקד במולקולה קטנה, אשר יום אחד תוכל אולי לסייע בטיפול בסרטן השד ובמחלות אחרות בהן מעורבים קולטנים להורמון אסטרוגן, וכן באבחון של מחלות אלה – באמצעות שיטות המבוססות על סריקה בתהודה מגנטית. תוצאות המחקר, בהנחיה משותפת של פרופ' זוסמן ופרופ' הדסה דגני מהמחלקה לבקרה ביולוגית במכון, התפרסמו בכתב-העת המדעי Journal of Medicinal Chemistry.
 
 
מינג'ון, שחזר באחרונה לשנחאי, סיפר כי הרשימה אותו במיוחד האפשרות שמציע מכון ויצמן לנהל מחקר בין-תחומי. "האווירה במכון פתוחה ובלתי-פורמלית, והיא מעודדת שיתופי פעולה, כי קל לתקשר עם אנשים ממעבדות וממחלקות שונות". חשובות במיוחד היו לו ההתייעצויות עם מדעני המכון המעורבים ביצירת הפרוטיאופדיה  – אנציקלופדיה תלת-ממדית שיתופית של חלבונים ומולקולות אחרות, שפותחה במרכז הישראלי לפרוטיאומיקה מבנית שבמכון ויצמן למדע.
 
 
בזמן שהותם בארץ בילו מינג'ון ויצ'ון את רוב זמנם במכון, ונהנו מהסביבה השקטה בקמפוס, אשר איפשרה להם להתמקד במחקר. בסופי שבוע הם נהגו לבקר באתרים היסטוריים ולטייל ברחבי הארץ, ובמיוחד בים המלח – עליו לומדים כל התלמידים הסיניים בבית-הספר התיכון. בהזדמנות אחת אירגן מינג'ון מפגש עבור כמה עשרות סטודנטים סיניים ממכוני מחקר ומאוניברסיטאות בארץ, שהתקיים במכון.
 
במארס 2009 ילדה יצ'ון את יו-יאנג, המכונה יו-יו, ומספר חודשים לאחר מכן חזרה לשנחאי עם בתה הקטנה, כדי להקים מעבדה משלה ב"מכון שנחאי למטריה מדיקה". מינג'ון נשאר במכון עד סיום עבודת הדוקטורט שלו, בסוף 2011. הוא מתכנן לחפש עבודה באחד הסניפים שפתחו בסין באחרונה חברות תרופות בין-לאומיות.
 
הזוג הסיני הצעיר נהנה מהיחס החם של המנחים שלהם מהמכון, שהזמינו אותם לביתם לעיתים קרובות. "הם היו לנו יותר כמו הורים מאשר בוסים", אומר מינג'ון.
 
מינג'ון לי ויצ'ון קסו עם בתם יו-יאנג. משפחה מורחבת
 
 
כימיה
עברית

על החיים ועל המים

עברית
 

מימין: ד"ר בנימין בורן, פרופ' אירית שגיא, מורן גרוסמן וד"ר דמיטרי תבורובסקי. חלק פעיל

 

 
כולם יודעים שהמים חיוניים לחיים, אבל מדענים שחוקרים את תהליכי החיים נוטים דווקא להתעלם מנוכחותם של המים – במקרה הטוב הם מתייחסים אליהם כאל נוזל שבו צפים "הדברים החשובים". הסיבה העיקרית לכך היא, שמולקולות המים זעירות וזריזות מאוד, ואילו כל מולקולת חלבון גדולה ואיטית מהן פי אלף ויותר. לכן, השיטות המיקרוסקופיות שבאמצעותן מתבוננים במולקולות ביולוגיות גדולות הן למעשה "עיוורות" לאלפי מולקולות המים הנמצאות סביבן.
 
מדענים ממספר מוסדות מחקר שיתפו באחרונה פעולה, כדי לנסות לגלות האם תפקידם של המים מסתכם בהיותם "החומר הזה שבו הכול שוחה", או אולי הם לוקחים חלק פעיל יותר, ובחנו מה קורה כאשר מולקולות מים פוגשות אנזים. הממצאים מגלים, כי לפחות באחד משלבי התהליך ממלאים המים תפקיד חשוב – הם מסייעים לאנזים בקישור לחלבון המטרה שלו.
 
האנזים שחקרו המדענים שייך למשפחת חלבונים שנחקרת זה שנים רבות במעבדתה של פרופ' אירית שגיא, מהמחלקה לבקרה ביולוגית במכון ויצמן למדע. האנזים הזה, וכן בני משפחתו, מעכלים מולקולות ביולוגיות. למעשה, ממלאת משפחת האנזימים תפקיד חיוני במיגוון פעולות ביולוגיות, החל בתנועת תאים ועד עיצוב מחודש של רקמות, והיא עשויה גם לסייע לתנועתם של תאים סרטניים ברחבי הגוף.
 
במחקרים קודמים פיתחה פרופ' שגיא שיטות דינמיות חדשניות המבוססות על קרני רנטגן, ויצרה באמצעותן "סרטים" המתארים את הפעילויות של חלבונים חשובים שונים. המחקר הנוכחי נעשה על-ידי תלמידת המחקר מורן גרוסמן מקבוצתה של פרופ' שגיא, בשיתוף עם ד"ר מתיאס היידן וד"ר בנג'מין בורן (כיום חוקר בתר-דוקטוריאלי בקבוצתה של פרופ' שגיא), מקבוצת המחקר של פרופ' מרטינה הייבנית מאוניברסיטת רור בגרמניה, ועם פרופ' גרג פילדס ממכון טורי פיינס לחקר המולקולה בפלורידה. הצוות שילב את השיטה של פרופ' שגיא עם ספקטרוסקופיה בתחום הטרה-הרץ – המבוססת על פעימות קצרות של קרינה בתחום הטרה-הרץ – כדי לחשוף את הדינמיקה של מולקולות מים יחד עם האנזים. השילוב הייחודי של שיטות המחקר איפשר להם לקבל נתונים ברמת רזולוציה של אטומים בודדים, ובזמן אמת. ממצאי המחקר התפרסמו בכתב-העת המדעי Nature Structural and Molecular Biology.
 
האנזים שחקרו המדענים מכיל יון של מתכת (ובמקרה הזה – אבץ) בליבת האתר הפעיל שלו. היון המתכתי הוא שקובע למעשה את המטען החשמלי הכולל בתוך הליבה, בזמן שהאנזים מבצע את פעילותו. המים נמשכים באופן טבעי לאטומים טעונים שכאלה, מכיוון שהם בעצמם מולקולה טעונה: הצד בו נמצא אטום החמצן נושא מטען שלילי חלש, ואילו שני אטומי המימן, היוצרים מעין זווית עם אטום החמצן, ומצויים מצדה השני, נושאים מטען חיובי חלש (הקוטביות הזאת היא גם הסיבה לכך שהמים נוזליים – ולא גזיים – בטמפרטורת החדר: המולקולות יוצרות קשרים חשמליים לזמן קצר לפני שהן חולפות זו על פני זו).
 
הצוות גילה שהתנועות המולקולריות הננוסקופיות של המים באתר הפעיל, כמו תכונות דינמיות אחרות של מולקולות אלה, היו שונות מתכונותיהן של מולקולות המים המקיפות את האנזים או מצויות רחוק יותר ממנו. החלפת הקשרים בין מולקולות המים באתר הפעיל - בנוכחות יון המתכת - הייתה איטית מאוד. כתוצאה מההאטה הפכו המים לחומר צמיג – דומה יותר לדבש מאשר לנוזל זורם. בשלבים הראשונים של פעילות האנזים יכלו המדענים לזהות קשר ישיר בין השינויים המתחוללים בתצורת האנזים בעת פעילותו לבין שינויים בתנועות מולקולות המים מסביב לו. במשך התהליך עזבו מולקולות המים בעלות הקשירה האיטית את האתר הפעיל, כדי לפנות מקום לחלבון אחר – עליו נמצא אתר המטרה של האנזים. החוקרים סבורים, כי השינוי הזה בתנועות המים הוא תופעה כללית, שתפקידה לסייע לאנזימים ליצור קשר, בתצורה הנכונה, עם חלבון המטרה שלהם.
 
פרופ' שגיא: "מתברר שה'נישואין' האלה בין המים והאנזים הם תהליך מורכב מאוד. באמצעות שילוב שיטות מבניות-ביופיסיות עם הנדסת חלבונים, הצלחנו לקדם את ההבנה שלנו בנוגע לתוכניות הטבע".
 
האם המים ממלאים תפקידים נוספים בפעילות האנזים הזה? וכיצד הם תורמים לתהליכים ביו-מולקולריים אחרים? עבור פרופ' שגיא ופרופ' הייבנית וחברי קבוצות המחקר שלהן, המחקר הזה הוא רק התחלת הדרך. המדענים סבורים, כי הבנת התפקיד המדויק שממלאים המים בפעילותן של מולקולות ביולוגיות רבות עשויה להיות חיונית במיוחד לצורך תכנון וייצור תרופות – כולל כמה תרופות המפותחות במעבדתן.
 
אנזים (באפור) הקושר מולקולת סובסטרט (לבן) באופן ספציפי (מימין), באופן לא ספציפי (במרכז), או ללא סובסטראט (משמאל). צבעים כחולים מייצגים מולקולות מים מואטות. באדום - מולקולות מים הנעות בחופשיות. בצהוב - יון האבץ
 
 
מימין: ד"ר בנימין בורן, פרופ' אירית שגיא, מורן גרוסמן וד"ר דמיטרי תבורובסקי. חלק פעיל
כימיה
עברית

עמודים