עתיד נקי

עברית
"דמיינו מצב שאתם ממלאים את מיכל הדלק באבקות מתכת ומימן, או מאירים את ביתכם באמצעות סוללות שנטענו במהלך היום באנרגיה שמקורה ברוח ובשמש", אומרת סברינה סרטורי, פרופ' אורחת שעובדת עם פרופ' רשף טנא מהמחלקה לחומרים ופני שטח במכון ויצמן למדע. שיתוף הפעולה שלהם התאפשר הודות למענק מהתוכנית לסגל אורח שמעניקה קרן מדרשת פיינברג.
 
בין תחומי מחקרה עוסקת פרופ' סרטורי – המתגוררת בנורווגיה – בחומרים לייצור סוללות, אשר יוכלו לאחסן ביעילות אנרגיה שנוצרה בתאים סולאריים במהלך שעות היום. העבודה של פרופ' טנא וקבוצתו משכה את תשומת ליבה כאשר בדקה אפשרויות לשיתוף פעולה עם מדען מהמכון. פרופ' סרטורי התעניינה במיוחד בשיטות החדשות שפיתח פרופ' טנא לייצור ננו-צינורות אי-אורגניים. פרופ' טנא, לעומת זאת, ראה באפשרות לעבודה משותפת הזדמנות להוביל את המחקר של קבוצתו לכיוונים חדשים ומבטיחים.
 
פרופ' סברינה סרטורי
"המטרה היא לפתח שיטה לאיחסון נייח, שתסייע בשילוב לסירוגין של אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח לתוך רשת החשמל", אומרת פרופ' סרטורי. "עבור שימוש זה, סוללות יוני ליתיום אינן הבחירה הטובה ביותר, בגלל עלותן הגבוהה והמחסור בליתיום. הנתרן, בניגוד לליתיום, הוא זול יחסית וזמין בכל רחבי העולם". למרות זאת, יש חיסרון לסוללות הנתרן הקיימות: הן פועלות בטמפרטורות גבוהות (250 מעלות צלסיוס ומעלה), ומחייבות תיכנון הנדסי שמייקר את העלויות במידה ניכרת. מסיבה זו קיים תמריץ עצום לפיתוח סוגים חדשים של סוללות המבוססות על נתרן. אחד האתגרים המדעיים הגדולים ביותר בתחום זה הוא ייצור אלקטרודות בעלות יעילות גבוהה במיוחד.
 
החומר שממנו עשויות האלקטרודות השליליות (אנודות) בסוללות אלה הוא גרפיט, אולם מדענים מחפשים חומרים חלופיים, אשר עשויים לשפר את התפוקה. "בעזרת פרופ' טנא ותלמיד המחקר מקבוצתו, גל רדובסקי, אנחנו מנסים לייצר משפחה חדשה של ננו-צינורות אי-אורגניים, שיתפקדו כאנודות חדשניות", מסבירה פרופ' סרטורי. פרופ' טנא וצוותו הם חלוצים בתחום הננו- מבנים – או ננו-צינורות – המיוצרים מתרכובות אי-אורגניות. דרך אחת שבה הם יוצרים אותם ננו-מבנים אי-אורגניים היא באמצעות תרכובות שהשכבות שהן יוצרות אינן מתאימות, אלא מונחות לסירוגין במבנים ובהרכבים כימיים שונים. מכיוון שיחסי הגומלין בין השכבות הם חלשים, ניתן להחדיר יוני נתרן בין השכבות, וכך ליצור מעין "מעבורת" להעברת חשמל.
 
לדברי פרופ' סרטורי, המטרה היא ליצור ננו-רכיבים בעלי יכולת איחסון גבוהה ומחזורי טעינה רבים. "ייצורם אמנם מאתגר, אבל אנחנו מאמינים שננו-מבנים אי-אורגניים מסוג זה עשויים לפתוח פתח ליישומים רבים, בעיקר בתחומי האנרגיה והחשמל. מחקרים אלה עשויים להתפתח לכדי תחום חדש, ולחזק את שיתוף הפעולה בין ישראל לנורווגיה בשנים הבאות – שיתוף פעולה למען ייצור אנרגיה נקיה בעתיד", היא אומרת.
 
 
אנרגיות גבוהות
במסלול מחקר נוסף חוקרת פרופ' סרטורי חומרים נקבוביים בקנה מידה ננו-מטרי, בהם אפשר יהיה אולי להשתמש לאיחסון מימן בסוללות או בכלי רכב מונעים במימן. פרופ' סרטורי, ילידת איטליה, עברה לנורווגיה בשנת 2006, והתמנתה באחרונה לפרופ' חברה באוניברסיטת אוסלו ובמרכז האוניברסיטאי UNIK. שם היא לוקחת חלק במאמץ בין-לאומי לתכנן ולייצר אבקות גבישיות מיוחדות, אשר מסוגלות לאחסן מימן בצפיפויות גבוהות יותר משיטות האיחסון הקיימות כיום – המבוססות על מימן דחוס או נוזלי. היעד, לדבריה, הוא מכלי דלק קטנים יותר, לחץ נמוך יותר ושיפור הבטיחות. במחקריה, העוסקים בתרכובות מימן מוצקות, הקרויות "הידרידים", היא מנסה להבין את המבנה שלהם, ובמיוחד את מיקומו המדויק של המימן – אתגר משמעותי, כיוון שמימן הוא הקל ביותר מבין האטומים. בנוסף לכך, פרופ' סרטורי מכהנת כחוקרת שותפה בכור האטומי JEEP II הפועל במכון הנורווגי לטכנולוגיית אנרגיה, שם היא מבצעת ניסויי הדמיה באמצעות נייטרונים.
 
קליטתה של פרופ' סרטורי במכון ויצמן למדע הוכתרה בהצלחה. בנוסף לעבודתה עם צוותו של פרופ' טנא היא הנחתה את קבוצת הדיון הדו-שבועית לחוקרות בתר-דוקטוריאליות. במסגרת זאת היא קיימה סדנה העוסקת בקידום הקריירה, והנחתה דיונים במיגוון נושאים. במהלך כנס של החברה הישראלית לכימיה זכתה בפרס מטעם כתב-העת Energy & Environmental Science. בזמנה הפנוי היא כותבת פרק לספר עתידי העוסק בשיטות איפיון גרעיניות אשר מיועדות לחקר מימן בחומרים שונים.
 
 
פרופ' סברינה סרטורי
מדעי הסביבה
עברית

רוח מזרחית

עברית

מינג'ון לי ויצ'ון קסו עם בתם יו-יאנג

כאשר יצ'ון קסו החזיקה לראשונה את בתה יו-יאנג, היא הייתה מלאת שמחה ותקווה – כמו כל האמהות בעולם. בעלה, מינג'ון לי, שעמד לצידה, היה מאושר גם הוא. הדבר היחיד שחסר להם באותו רגע היה שיתוף בני המשפחה, אותם השאירו בארץ מולדתם, סין, בשמחתם. הצוות הרפואי בבית החולים "קפלן" השתדל מאוד לגרום להם להרגיש בבית, וכך גם חבריהם ועמיתיהם ממעבדתו של פרופ' יואל זוסמן במכון ויצמן למדע, שעשו כמיטב יכולתם כדי למלא את תפקיד המשפחה המורחבת. "הרגשתי כמעט כמו סבא כשנולדה יו-יאנג", מספר פרופ' זוסמן, מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון.

פרופ' זוסמן ויצ'ון קסו התוודעו זה לזו מספר שנים קודם לכן, ב"מכון שנחאי למטריה מדיקה", מכון מחקר של האקדמיה הסינית למדע, שם למדה לתואר שלישי. פרופ' זוסמן ועמיתו מהמכון, פרופ' ישראל סילמן, ביצעו מחקר משותף עם המנחים של יצ'ון במכון שנחאי, שעסק בתמצית עשב המשמשת כתרופה ברפואה המסורתית הסינית. בעקבות זאת, לאחר שקיבלה יצ'ון את תואר הדוקטור ביולי 2005, הזמינו אותה פרופ' זוסמן ופרופ' סילמן לבצע מחקר בתר-דוקטוריאלי במכון ויצמן למדע.

לפני הגעתה ארצה נפרדה יצ'ון מבעלה, המהנדס מינג'ון לי. בני הזוג הכירו זה את זו כשלמדו שניהם לתואר ראשון בכימיה, באוניברסיטת מזרח סין בשנחאי. לאחר קבלת התואר החל מינג'ון לי לעבוד בחברה בין-לאומית המתמחה בציוד לתהודה מגנטית, ובשלב מסוים החליט לנסוע ללמוד בחו"ל גם הוא. הוא עזב את עבודתו, והחל בלימודי דוקטורט באוניברסיטת טקסס.
 
זמן קצר לאחר הגעתו לארצות-הברית שמע מינג'ון מאשתו על הצלחת המחקר שלה במכון ויצמן למדע – שעסק בפיענוח המבנה התלת-ממדי של אנזים המעורב בהיווצרות משקעי חלבון במוח, האופייניים למחלת אלצהיימר – ועל תנאי המחקר הטובים במכון. בהמשך כתבה לו יצ'ון, כי נוצרה הזדמנות להשתתפותו בפרויקט מחקר מרתק במכון, כתלמיד מחקר לתואר שלישי. כך קרה שבקיץ 2006, לאחר כשנה ביוסטון, הצטרף מינג'ון לאשתו ברחובות.
 
מחקר הדוקטורט של מינג'ון התמקד במולקולה קטנה, אשר יום אחד תוכל אולי לסייע בטיפול בסרטן השד ובמחלות אחרות בהן מעורבים קולטנים להורמון אסטרוגן, וכן באבחון של מחלות אלה – באמצעות שיטות המבוססות על סריקה בתהודה מגנטית. תוצאות המחקר, בהנחיה משותפת של פרופ' זוסמן ופרופ' הדסה דגני מהמחלקה לבקרה ביולוגית במכון, התפרסמו בכתב-העת המדעי Journal of Medicinal Chemistry.
 
מינג'ון, שחזר באחרונה לשנחאי, סיפר כי הרשימה אותו במיוחד האפשרות שמציע המכון לנהל מחקר בין-תחומי. "האווירה במכון פתוחה ולא פורמלית, והיא מעודדת שיתופי פעולה, כי קל לתקשר עם אנשים ממעבדות וממחלקות שונות". חשובות במיוחד היו לו ההתייעצויות עם מדעני המכון המעורבים ביצירת הפרוטיאופדיה – אנציקלופדיה תלת-ממדית שיתופית של חלבונים ומולקולות אחרות, שפותחה במרכז הישראלי לפרוטיאומיקה מבנית שבמכון ויצמן למדע.
 
בזמן שהותם בארץ בילו מינג'ון ויצ'ון את רוב זמנם במכון, ונהנו מהסביבה השקטה בקמפוס, אשר איפשרה להם להתמקד במחקר. בסופי שבוע הם נהגו לבקר באתרים היסטוריים ולטייל ברחבי הארץ, ובמיוחד בים המלח – עליו לומדים כל התלמידים הסיניים בבית-הספר התיכון. בהזדמנות אחת אירגן מינג'ון מפגש עבור כמה עשרות סטודנטים סיניים ממכוני מחקר ומאוניברסיטאות בארץ, שהתקיים במכון.
 
במארס 2009 ילדה יצ'ון את יו-יאנג, המכונה יו-יו, ומספר חודשים לאחר מכן חזרה לשנחאי עם בתה הקטנה, כדי להקים מעבדה משלה ב"מכון שנחאי למטריה מדיקה". מינג'ון נשאר במכון עד סיום עבודת הדוקטורט שלו, בסוף 2011. הוא מתכנן לחפש עבודה באחד הסניפים שפתחו בסין באחרונה חברות תרופות בין-לאומיות.
הזוג הסיני הצעיר נהנה מהיחס החם של המנחים שלהם מהמכון, שהזמינו אותם לביתם לעיתים קרובות. "הם היו לנו יותר כמו הורים מאשר בוסים", אומר מינג'ון.
 
מינג'ון לי ויצ'ון קסו עם בתם יו-יאנג
כימיה
עברית

דרך שתי נקודות

עברית
 

מימין: פרופ' חסאן דווייק ופרופ' ליאה אדדי. מדע כגשר

 
המרחק הקצר ביותר בין ירושלים המזרחית לבין רחובות איננו תמיד קו ישר. מסתבר שלפעמים המסלול המיטבי עובר דרך מלטה. כך לפחות קרה במקרה של פרופ' חסאן דווייק, סגן נשיא למדע ולחברה של אוניברסיטת אל-קודס במזרח ירושלים: הוא הגיע לשבתון במכון ויצמן למדע ברחובות בעקבות השתתפותו בכנס מדעי במלטה.
 
פרופ' דווייק, כימאי פולימרים שנולד בירושלים ועשה את לימודיו באנגליה, לוקח כעת חלק בפיתוח חיישנים ביו-מולקולריים במעבדתו של פרופ' רון נעמן במחלקה לפיסיקה כימית במכון. הוא יצר את קשריו עם מדעני המכון לפני כעשור, באחד המפגשים הבין-לאומיים הקרויים ועידות מלטה, או באופן רשמי יותר: "חזית המדע: מחקר וחינוך במזרח התיכון". בכנסים אלה, המתקיימים מדי שנתיים, נפגשים כ-100 מדענים, המגיעים מלמעלה מתריסר ארצות המזרח התיכון, כולל ישראל, ירדן, איראן, מצרים וערב הסעודית. נידון בהם מיגוון נושאים, החל ממדע החומרים, ננוטכנולוגיה וכימיה רפואית, וכלה בסוגיות סביבתיות בעלות חשיבות לאיזור כולו, כגון המחסור במים, אנרגיה חלופית וזיהום אוויר.
 
אך לכנסים אלה יש מטרות שמעבר למדע. "הרעיון הוא להפגיש ישראלים וערבים ישירות, ללא לחץ פוליטי, תוך שימוש במדע כגשר", אומר פרופ' דוד כאהן, מהמחלקה לחומרים ופני השטח במכון, אשר השתתף בכל שש ועידות מלטה שהתקיימו עד היום. "בתחילה הופתעתי מאווירת הפתיחות שאיפשרה לנו לפגוש מדענים מכל ארצות האיזור", אומרת פרופ' ליאה אדדי מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון, גם היא משתתפת ותיקה בכנסים.
 
הוועידות הובילו לקשרים ארוכי-טווח בין מדענים, לפרויקטים ישראליים-ערביים משותפים בתחום המים, ולבואם של חצי תריסר סטודנטים מאוניברסיטאות ברשות הפלסטינית ללימודים לתואר שני ושלישי במכון ויצמן למדע.
 
פרופ' חסאן דווייק מאוניברסיטת אל-קודס (משמאל), ד"ר עמי שליט, מנהל מדרשת פיינברג (למעלה משמאל), וסטודנטים מאל-קודס וממכון ויצמן למדע, משתתפי התוכנית לתואר שני במדעי החברה ונושאים הומניטריים באוניברסיטת ספיינצה של רומא, בביקור במכון לפני שנים אחדות
 
ביוזמתו של פרופ' דווייק הגיע בוגר בכימיה של אוניברסיטת אל-קודס ללימודי דוקטורט במכון, בהנחיית פרופ' אבי הופשטיין וד"ר רחל ממלוק-נעמן מהמחלקה להוראת המדעים. שני בוגרי אל-קודס נוספים לומדים כעת בקבוצות הפיסיקה ומדעי המחשב של המחלקה. "אנחנו רוצים לבנות גרעין של מדענים שהם אנשי חינוך טובים, כדי להקים אצלנו פקולטה להוראת המדעים", מסביר פרופ' דווייק, שהקים את המחלקות לכימיה ולטכנולוגיה כימית באוניברסיטת אל-קודס, וכיהן בעבר כדיקן המדעים וכסגן הנשיא של האוניברסיטה. לפני שהגיע לשבתון ברחובות שיתף גם הוא עצמו פעולה עם מדעני מכון ויצמן בתחום הוראת מדעים, בפרויקטים שהתמקדו בפיתוח תוכניות לימוד לא-פורמליות לבתי-ספר תיכון, בכתיבת ספרי לימוד, וביצירת קורסים מקוונים.
 
"ההשראה לקיום ועידות מלטה באה מוועידות פאגווש, שתרמו לתקשורת בין הגוש המזרחי לזה המערבי בזמן המלחמה הקרה", אומרת ד"ר צפרא לרמן, נשיאת הקרן לוועידות מלטה. ד"ר לרמן היא בוגרת הפקולטה לכימיה של המכון, והחלה לארגן כנסים אלה בחסותה של האגודה האמריקאית לכימיה. היא בחרה לקיים אותם במלטה עקב מעמדו הנייטרלי של המקום, והביטחון היחסי שהוא מקנה בהיותו אי.
 
כדי למשוך משתתפים, המציאה ד"ר לרמן נוסחה מקורית: את ההרצאות המרכזיות בוועידות מלטה נושאים חמישה או שישה חתני פרס נובל בכימיה, בפיסיקה או ברפואה. המדענים אינם רשאים להביא בני זוג, כדי לא "לדלל" את המגעים ביניהם. "בכימיה ידוע שהדילול מפחית את קצב התגובה", אומרת ד"ר לרמן.
 
מדעני המכון מהווים חלק נכבד מהנציגות הישראלית בכל ועידות מלטה. בנוסף, בכנס האחרון, "מלטה VI", שהתקיים בנובמבר 2013, הייתה אחת המרצות זוכת פרס נובל בכימיה מהמכון, פרופ' עדה יונת.
 
ד"ר לרמן: "אני מאמינה כי השלום יגיע מבפנים, וכי למדענים ישנה אחריות מיוחדת בעניין. הם נהנים ממעמד גבוה בחברה, גם מפני שהממשלות זקוקות להם כדי לפתח אמצעי לחימה, וגם מפני שהם משפרים את מצבה של האנושות. הם יכולים להשיג הרבה יותר מאשר הפוליטיקאים".
 
חלומה של ד"ר לרמן הוא למצוא מימון כדי לקיים את ועידות מלטה לעיתים קרובות יותר. "על פיתוח נשק להשמדת המונים מבזבזים מיליארדי דולרים", היא אומרת. "חלק זעיר מסכומים אלה יכול לעזור לקיום לשיתופי פעולה רבים יותר בין מדענים ישראלים וערבים, כדי ליצור את המאסה הקריטית שתוביל לשלום".
 
למרות שאוניברסיטאות ברשות הפלסטינית אינן מקיימות מגעים רשמיים עם מוסדות אקדמיים ישראלים, מדענים מהרשות יכולים לשתף פעולה עם מדענים ישראלים במישור האישי, והם אכן עושים זאת. פרופ' דווייק מאמין, כי שיתופי פעולה כאלה מועילים ביותר. "אני חושב שכמדענים, יש לנו תפקיד חשוב בהבאת שלום לאיזור", הוא אומר. "יש לנו פיסת האדמה הזאת, עליה אנו צריכים לחיות יחד, ועלינו לשתף פעולה כשכנים. הרי בסופו של דבר, המדע איננו מכיר בגבולות. לא חשוב היכן אתה חוקר את הסרטן, מפתח תרופה חדשה או פותר בעיית איכות הסביבה – בכל מקרה אתה עובד למען האנושות כולה".
 
עבור פרופ' דווייק, הסכסוך הוא עניין אישי לחלוטין: הוא גבה מחיר טראגי ממנו ומבני משפחתו. בשנת 1971, כאשר דווייק ואחיו הצעיר, חוסיין, שניהם אז בני עשרה, עמדו על המדרכה בפתח המאפייה של אביהם, השליכו מחבלים פצצה על מסעדת "דולפין" הסמוכה – מסעדה בבעלות יהודית בעיר המזרחית בירושלים. חוסיין נהרג בהתפוצצות, ודווייק נפגע מרסיסים בכל גופו. "זה המחיר שאנו משלמים על הכישלון המתמשך בפתרון הסכסוך", הוא אומר. "כל עוד הוא נמשך, בני-אדם בשני הצדדים משלמים בחייהם".
 
 
 
 
 
מימין: פרופ' חסאן דווייק ופרופ' ליאה אדדי. מדע כגשר
עברית

יש רופא במעבדה?

עברית
 

 

מימין: פרופ' אהוד שפירא ופרופ' קרל סקורצקי. מחוץ לקופסה
 
 
האם גברים יהודיים מסוימים קשורים בקשרי משפחה לאהרון התנ"כי? האם מיליוני יהודים אשכנזים הם נצר למספר קטן של "אמהות מייסדות"? האם כל הגרורות של סרטן נוצרות מאותו גידול ראשוני? אלה הן כמה מהשאלות הנשאלות במחקרו של פרופ' קרל סקורצקי, רופא מהמרכז הרפואי רמב"ם, וראש מכון המחקר על-שם רפפורט בטכניון, אשר עבד באחרונה, במסגרת שנת שבתון, במחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית של מכון ויצמן למדע.

איך רופא משתלב בקבוצה של מדעני מחשב? פרופ' סקורצקי מחלק את זמנו בין טיפול בחולים במרכז הרפואי רמב"ם לבין מחקר בגנטיקה של אוכלוסיות. הוא מאמין שתקשורת שוטפת ושיתופי פעולה עם מדעני מחשב יכולים לסייע בהשגת פתרונות לא קונבנציונליים - "מחוץ לקופסה" - לשאלות מחקריות בתחומי מדעי החיים. הוא הגיע למכון בעקבות קריאה על מחקריו של פרופ' אהוד שפירא מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית ומהמחלקה לכימיה ביולוגית, אשר פיתח גישה חישובית חדשנית לבחינת סוגיות ביולוגיות. למעשה, פרופ' סקורצקי כבר היה בשבתון במכון ויצמן בשנת 1991 (ראו בהמשך). "מכון ויצמן הוא מקום מעולה, אשר עולה על מקומות רבים בעולם מבחינת סביבת המחקר והתמיכה במחקר", הוא אומר.

פרופ' שפירא פיתח גישה אשר משלבת ביוכימיה מתקדמת עם שיטות חישוביות, ומנצלת סמנים מסוימים במולקולת  הדי-אן-אי כדי לברר את המוצא של תאי גוף. מדובר במיוחד בחלקי הדי-אן-אי הנקראים מיקרו-לוויינים, אשר כוללים "אותיות" גנטיות שחוזרות על עצמן, ולכן מועדות לצבור טעויות בכל פעם שהתא מתחלק. כך, למשל, קל לעשות טעות במילה "מיסיסיפי" ולכתוב אותה כ"מיסיסיסיפי". באמצעות ניתוח טעויות גנטיות מסוג זה יכולים המדענים להגיד כמה פעמים התא התחלק בעבר ומה יחסי הקירבה בין התאים.

בתקופת השבתון שלו, במחקר משותף עם ד"ר שלו איצקוביץ, חוקר בתר-דוקטוריאלי ממעבדתו של פרופ' שפירא, התמקד פרופ' סקורצקי בחקר תאי סרטן. למשל, קביעה כמה פעמים התחלקו תאי לויקמיה עשויה לאפשר למדענים להעריך עד כמה הלויקמיה היא תוקפנית. מחקרים נוספים, אשר מתבססים על מיקרו-לוויינים בדי-אן-אי, יכולים לעזור לקבוע מתי נוצרו גרורות סרטניות מגידול מסוים, ומכמה תאים בגידול המקורי הן התפתחו.

"מחקרים אלה", אומר פרופ' סקורצקי, "דומים למחקרים בגנטיקה של אוכלוסיות אותם ביצעתי במשך שנים רבות בטכניון. אתה בודק את הקירבה בין התאים במקום בני-אדם, אך בשני המקרים אתה משתמש בניתוח של די-אן-אי כדי לבנות אילנות  יוחסין אשר מגלים מוצא משותף ואת הענפים ה'משפחתיים' השונים". מחקרו בטכניון התמקד במוצא של קבוצות אוכלוסין שונות. במחקר אחד הוא חקר את כרומוזומי Y אשר קובעים את מין הזכר ועוברים ללא שינוי מאב לבן - ולכן הם משמשים כלי חשוב למעקב אחר שורשים. המחקר העלה, כי לגברים יהודים מודרניים, צאצאים משוערים של משפחות כוהנים, היה כנראה אב קדמון משותף אשר חי לפני 2,000 או 3,000 שנה - ממצא שמאשר לכאורה את המסורת היהודית לפיה הכוהנים היהודיים הם צאצאיו של אהרון, אחיו של משה. במחקר אחר מצאו פרופ' סקורצקי ושותפיו למחקר, כי לכמעט מחצית מהיהודים האשכנזים יש שורשים גנטיים המגיעים לקבוצה קטנה של ארבע נשים אשר חיו לפני כאלפיים שנה. עוד ממצא: אוכלוסיות הדרוזים השוכנות בצפון הארץ ובארצות השכנות הן מגוונות מאוד מבחינה גנטית, דבר שמאשר את המסורת הדרוזית, שלפיה מוצאה של העדה נעוץ בשורשים רבים.

בעתיד עשוי פרופ' סקורצקי לשתף פעולה עם מעבדתו של פרופ' שפירא בסוגיות רפואיות שאינן קשורות לסרטן, כגון התחדשות של הכליה לאחר פגיעה. פרופ' שפירא אומר, שהידע העמוק של פרופ' סקורצקי בביולוגיה וברפואה עזר למדעני המכון לחשוב על יישומים קליניים חדשים ולפתח קשרים בקהילה הרפואית בארץ ובעולם.
 
פרופ' סקורצקי: "מכון ויצמן למדע עושה שירות עצום לרפואה בישראל בכך שהוא מביא את הרופאים למעבדות ומלמד אותם לחשוב כמו מדענים. ככל שהרופאים יהיו בקיאים יותר בחשיבה מדעית, כך יוכלו לטפל טוב יותר בחולים. צניעות היא תכונה חשובה לכל אדם, ובמיוחד לרופא. כאשר אתה עובד עם מדענים, אתה מבין כמה אתה לא יודע, עד כמה כולנו חייבים להכיר במגבלות הידע שלנו ולשאוף תמיד לדעת יותר".

  

תקשורת

פרופ' סקורצקי הגיע לישראל ולמכון ויצמן שבועיים לפני שהחלו טילי סקאד עיראקיים ליפול על ישראל, בתחילת 1991. הוא למד רפואה באוניברסיטת טורונטו ובהרוורד, עבד באוניברסיטת טורונטו, ובא למכון ויצמן כדי לעבוד עם פרופ' דוד גבעול ופרופ' יוסי ירדן, אשר היו ידועים כמומחים בחקר גורמי גידול. הוא שקל אז עלייה לארץ, ורצה לוודא שאפשר לעסוק בישראל במחקר ברמה גבוהה. "השהייה במכון השפיעה השפעה מכרעת על החלטתנו לעלות לישראל", הוא אומר. כאשר התחילו הסקאדים הראשונים לפגוע בערי ישראל, הוא קיבל שיחת טלפון מהוריו (שמאז הלכו לעולמם). ההורים, שניהם ניצולי שואה, לא ביקשו מבנם היחיד לחזור לקנדה. במקום זאת הם עלו למטוס והצטרפו למשפחת בנם ברחובות, בחדר האטום. "החלטנו שאם עברנו את זה, אנחנו יכולים לחיות בישראל", הוא נזכר. מכיוון שרצה לעסוק גם במחקר מדעי וגם בטיפול בחולים, הוא בחר להצטרף לצוות רפואי של המרכז הרפואי רמב"ם. שם ניהל במשך עשור את מחלקת הכליות. כיום הוא מכהן כמנהל הפיתוח הרפואי והמקרי בארץ.
 
 
מימין: פרופ' אהוד שפירא ופרופ' קרל סקורצקי. מחוץ לקופסה
מתמטיקה ומדעי המחשב
עברית